Image

Mellomkrigstiden Jonathan k

 • russiske revolusjon

  russiske revolusjon
  Russiske revolusjon starter. Folket klarte å få kommunistpartiet til ledelsen. Endelsen var 16 juni 1923
 • Første verdenskrig slutter

  Første verdenskrig slutter
  Krigen er slutt og soldater kommer hjem. Europa sliter veldig med økonomien, mens U.S.A blir det rikeste landet i verden.
 • Versailles fredskoferanse

  Versailles fredskoferanse
  Fredskonferanse åpnes i Versailles. De seirende landene diskuterer hva de skal gjøre med tyskland.
 • Krise i tyskland

  Krise i tyskland
  Det ble stor krise i tyskland. 30% av det fabrikkene produserte solgte de til andre land, som USA. Tyskland måtte låne penger av USA, men USA fikk også en krise, så USA trakk seg. Så tyskland sleit noe vanvittig. Det som startet dette var Versailles traktaten. det ble bestemt at tyskland skulle betale masse penger for ting de hadde ødelagt.
 • Gode tider for usa

  Gode tider for usa
  Vaskemaskin, kjøleskap osv ble oppfunnet. det ble veldig mye lettere for husmorene. Mens europa sleit levde usa på en oppgående måte. Andre land lånte penger
 • Fascismen i italia

  Fascismen i italia
  Et nytt politisk parti ble dannet. De kalte seg "fascist partiet". De skilte seg ut med å gå i sorte skjorter. Lederen i partiet het Benito Mussolini. Målet de sitt var å "gjenopprette Italias storhet" som de sa rundt. Mange rike støttet fascist partiet. Fascist partiet brukte brutale metoder for å få makt.
 • sovjetunionen

  sovjetunionen
  Under oktoberrevolusjonen tok kommunist partiet makten under ledelse av Vladimir Lenin. I løpet av borgerkrigen var det fire såkalte sovjetrepublikker. Den russiske, den ukrainske, den hviterussiske og den transkaukasiske republikk. 30. desember 1922 ble de slått sammen og gjort om til sovjetunionen.
 • Mellomkrigstiden i norge

  Mellomkrigstiden i norge
  Norge var veldig politisk i denne tiden. Det var mest grunnet at arbeiderpartiet gikk fra å være bitte lite parti til Norges største. Og mange forskjellige meninger. i 1918 fikk Martin Tranmæls makta i arbeider partiet som holdt på å bli medlem i Lenins internasjonale "komintern"
 • Børskrakket på wallstreet

  Børskrakket på wallstreet
  Alle prøvde å selge seg ut av aksjemarkedet samtidig. Det skjedde i en lang periode men "black tuesday" blir sett på som den villeste dagen.
 • sovjetunionen gjør vold mot befolkninga

  sovjetunionen gjør vold mot befolkninga
  I 1930-årene gjennomførte Stalin og kretsen rundt ham en omfattende terror mot deler av befolkningen. Terroren toppet seg i 1937–1938 da over 1,3 millioner mennesker ble dømt for «kontrarevolusjonær virksomhet». Omkring 630 000 av disse ble skutt, de fleste av de øvrige ble sendt til tvangsarbeidsleire
 • Krise i usa

  Krise i usa
  De nye varene som kom tenkte de skulle være kjempe bra og alle ville kjøpe. Men folket tenkte de kunne for eksempel vaske tallerken for hånd, og spare penger. Dette gjorde at fabrikker ikke fikk solgt. Det var også at når alle de rike hadde kjøpt varer, så fikk de ikke solgt mer. De fattige (som det var mange av) hadde ikke råd.
 • Hitler og nazi

  Hitler og nazi
  Hitler meldte seg til tjeneste under første verdenskrig. Det kom som et sjokk for han at de tapte. Han mente det var forræderi som var grunnen. Og han mente jødene, kommunistene og sosialistene. Han ble med i et parti som het "det nasjonalistiske tyske arbeiderparti" i 1919. Hitler ble kjapt leder, og brukte evnen hans til å få folk til å høre på han. Partiet vant valget og hitler ble statsminister 30 januar 1933
 • Borgerkrïgen i spania

  Borgerkrïgen i spania
  I Spania gjorde en gruppe offiserer opprør mot regjeringen, som ville reduserer makten til den katolske kirken og godseierne. Opprørene fikk støtte av Tyskland og Italia, og etter en grusom borgerkrig vant de i 1939
 • Krystallnatten

  Krystallnatten
  Nazityskland brant ned 1400 synagoger, og ca 7500 butikker ble vandalisert. 91 jøder drept, og ca 30000 ble ført til konsentrasjonsleir.
 • Jødene

  Jødene
  Jødene var den rasen hitler mente var skyldig i nedturen til tyskland, han ville utrydde dem. De drepte 6 mill jøder.
 • sovjetunionen tyskland angriper

  sovjetunionen tyskland angriper
  I juni 1941 ble Sovjetunionen angrepet av Tyskland, som raskt erobret store deler av den europeiske delen av unionen. Slaget ved Stalingrad 1942–1943 regnes som et avgjørende vendepunkt, og var begynnelsen på det som skulle bli Sovjetunionens seier i krigen. Sovjetunionen mistet ca 27 mill mennesker