2 verdenskrig

2 Verdenskrig Lukas

By Lukjas
 • Tyskland angriper polen

  Tyskland angriper polen
  Den 1. september kommanderte Hitler troppene sine til å gå inn i polen. På forhånd hadde Hitler gjort en ikke-angreps avtale med Stalin.
 • Period: to

  The phoney war

  "Liksomkrigen" på norsk. Den blir kalt det fordi under denne perioden foregikk det ingen kriging på både de alliertes side og på aksemaktenes side.
 • Period: to

  Den Finske vinterkrigen

  Vinterkrigen var en krig mellom Finnene og Sovjeterne. Sovjetunionen ønsket å utvide grensene lenger bort fra hovedstaden Leningrad, som lå nærme grensen til Finland.
  Finland som akkurat ble en ny stat, ønsket å forbli en stat og kjempet i mot.
  Sovjet var overlegne i soldater, men Finnene kunne kjempe godt.
  Finland var nødt til å overgi seg etter hvert.
 • Period: to

  Angrepet på Norge (Operation Weserübung)

  Natt til niende april kom tyskerne inn i Norge og tok alle storbyer ved kysten fort med krigsskip. De hadde med seg bare 12 000 mann. Kampene varte i litt over 2 måneder. Norge var okkupert av Tyskland fram til 1945.
 • Slaget på Lundehøgda

  Slaget på Lundehøgda
  Kamper mellom tyskere og norske styrker. Tyskerne hadde overlegne artilleri bestående av kanoner, stridsvogner og bombefly. Det var i 4. gardekompani at de hardeste kampene var. Der klarte nordmenn og holde tyskerne i sjakk, helt til et tysk kompani klarte å snike seg bak de norske styrkene og tvinge de til retrett. Det var der de tyske styrkene først klarte å bryte seg gjennom de norske styrkene.
  I alt var det 1800 soldater. 17 soldater og 22 sivile døde under kampene. Slaget varte i 48 timer.
 • Period: to

  Angrepet på Belgia, Nederland, Frankrike

  under angrepet på Frankrike gikk tyske tropper først gjennom Belgia, Luxumburg og Nederland og da franskmennene dro nordover for å møte de andre kom den tyske styrken og angrep dem bakfra.
 • Period: to

  Evakueringen av Dunkirk

  evakueringen av Dunkirk var da ca 330 000 allierte soldater ble evakuert fra strendene i Dunkirk over til England. de ble evakuert etter at tyskerne hadde omringet de under slaget om Frankrike
 • Period: to

  Operasjon Barbarossa

  Operasjon Barbarossa var navnet på den Tyske operasjonen som gikk ut på å ta Sovjet. Angrepet var planlagt som en erobrings- og utryddelseskrig av kommunistene og jødene.
  3 millioner soldater gikk inn i Sovjet i Juni. Og de tyske styrkene ble fordelt på tre fronter:
  En til Leningrad
  Andre til hovedstaden
  Siste østover mot Ukraina.
  De tyske styrkene klarte aldri å nå Moskva på grunn av regn og dårlige veier. I tillegg kom vinteren og det ble grisekaldt, så tyskerne ble tvunget til retrett.
 • Angrepet på Pearl Harbor

  Angrepet på Pearl Harbor
  Angrepet på Pearl Harbor var et japansk angrep på den amerikanske marinebasen i Hawaii. Angrepet kom veldig overaskende på amerikanerne. De angrep med båter og fly og det første flyangrepet varte i 45 minutter. Totalt omkom 2403 amerikanere, hvor 68 sivile døde. Angrepet skapte stort raseri og det ble den direkte årsaken til at Amerika ble med krigen.
 • Period: to

  Slaget om Stalingrad

  En måned før angrepet beordret Hitler at de tyske troppene skulle dele seg i to, den ene til kaukasus og den andre til Stalingrad. Stalingrad har egenltig ingen strategisk god plassering, men Hitler ville uansett ha byen under kontroll.
  Slaget begynte den 23 august, med en voldsom bombing. Sovjeternes strategi var å være så tett inntil tyskerne at de ikke kunne bruke bombefly. Så det ble tøffe nærkamper.
  Til slutt tapte tyskerne slaget og slaget ble vendepunktet i krigen for de allierte.
 • D-dagen

  D-dagen
  D-dagen var navnet på den allierte hemmelige gjenerobringen av Normandie. Operasjonen var ledet av amerikanske general Eisenhower og Britiske general Montgomery. Angrepet startet med fallskjermjegere og allerede den første dagen ble det satt inn 24 000 av de. Det ble brukt rundt 7000 skip til frakt av soldater og i tillegg ble det brukt 5400 jagerfly og 3000 bombefly. Operasjonen var risikabel, men vellykket til slutt.
  Invasjonen av Normandie betydde starten på slutten av krigen.
 • Hitlers død

  Hitlers død
  Etter at byen var overtatt av sovjetiske styrker den 30. april 1945. Tok han selvmord i bunkeren sin i rikskannselleriet i Berlin sammen med kona Eva Braun, som han hadde giftet seg med dagen før.
 • Period: to

  Kapitulasjonen av 2. verdenskrig

  Tyskland kapitulerer betingelsesløst den 8. mai etter at sovjetiske styrker hadde tatt over Berlin og etter Hitlers død.
  Japanerne kapitulerte den 14 august på grunn av atombombene over Hiroshima og Nagasaki den 6 og 9 august.
 • Atombombingen av Hiroshima

  Atombombingen av Hiroshima
  6 August 1945 bombet USA byen Hiroshima. Senere bombet de byen Nagasaki.
  De bombet byene for å tvinge Japan til å kapitulere.
  Bombingen av Hiroshima var den med størst ødeleggelse av menneskeliv og bygninger. Bomben drepte 70 000 mennesker umiddelbart, og i løpet av året hadde det dødd 140 000 mennesker grunnet bomben.
  Mesteparten av byen ble komplett ødelagt.
  Angrepet var et stort brudd på krigsregler, men mange tenkte det var viktig sånn at krigen kunne få en slutt.
 • Atombombingen av Nagasaki

  Atombombingen av Nagasaki
  Tre dager etter bombingen av Hiroshima slapp USA enda en ny atombombe. Denne gangen over kystbyen Nagasaki. Bomben var litt mindre en Hiroshima bomben, men den gjorde uansett katastrofale skader. 40 000 mennesker døde umiddelbart, men mange tusen døde etter bomben på grunn av stråling og skader. Bomben utslettet en tredjedel av byen. Det er regnet ut at bomben hadde en tilsvarende kraft på 21 000 tonn TNT.