Potet. no

2. Verdenskrig (Torbjørn)

 • Tyskland invaderer Polen

  Tyskland invaderer Polen
  1. september invaderer Tyskland Polen. Dette starter krigen. Tyskland ser på polakkene som mindreverdige mennesker så mange polakker blir arrestert, drept, deportert eller må drive med tvangsarbeid. Hitler gir makten i Polen til Hans Frank som kommer med mange nye restriksjoner som at polske barn mister retten på skole, Jøder må gå med et armbånd med en davidsstjerne på
 • Period: to

  The Phoney war

  The Phoney war (Liksom krigen) var den delen av krigen som bestod av få krigshendelser i Europa. Etter at Tyskland og Sovjet tar Polen
 • Period: to

  Den Finske vinterkrigen

  Den finske vinterkrigen var når Sovjetunionen angrep Finland. Dette var den første store krigshendelsen etter det som skjedde i polen. Målet til sovjet var å forsterke forsvarte rundt Leningrad, mens Finland ville forbli en selvstendig Stadt. Krigen endte med en seier for sovjet men med en blodig pris. Nesten sju ganger så mange sovjetere døde enn finner.
 • Period: to

  Angrepet på Norge (Operation Weserübung)

  Natt til 9 april kom Tyskland inn i Norge og tok alle storbyer ved kysten relativt fort. De kom med 12000 mann og mange skip. Kampene i Norge varte i litt over 2 måneder men Tyskland okkuperte Norge fram til 1945
 • Slaget på Lundehøgda

  Slaget på Lundehøgda
  Tyskerne prøvde seg på tre offensiver, men hovedoffensiven startet den 21 april og da hadde tyskerne enda flere bakketopper, kanoner, stridsvogner, og bombe fly. Et tysk skiløperkompani klarte og snike seg rundt et av gardekompaniet og dette bidro til at stillingen til slutt måtte trekke seg tilbake. Målet til de norske soldatene var og drøye tyskernes fremmarsj slik at de britiske troppene rakk og mobilisere seg. Det var 1800 norske soldater der 17 norske soldater og 22 sivile mistet livet.
 • Period: to

  Angrepet på Nederland, Belgia og Frankrike

  Under angrepet på Frankrike gikk et tysk kompani gjennom Belgia, Luxemburg og Nederland og da franskmennene dro nordover for å møte dem kom den andre tyske styrken gjennom Ardennene og angrep de bakfra.
 • Period: to

  Evakueringen av Dunkirk

  Evakueringen av Dunkirk var da ca. 330 000 allierte soldater ble evakuert fra strendene i Dunkirk over til England. De ble evakuert etter at tyskerne hadde omringet de under slaget om Frankrike.
 • Einsatzgruppen

  Einsatzgrupppen var en Tysk spesiallskvadron som hadde ett mål å utrydde jøder i områdene soldatene har tatt.
  I Babij jar i Kyiv ble 33000 jøder drept på to dager.
 • Period: to

  Operasjon Barbarossa

  Operasjon Barbarossa var den tyske invasjonen av Sovjetunionen i 1941. Det var over tre millioner soldater fra Tyskland og andre land de hadde kontroll over. De angrep tre steder Leningrad, Moskva, landbruksområdene i Ukraina og Oljefeltene i Kaukasus. Soldatene gikk aldri inn i Leningrad ,men de omringet byen så de ikke fikk noen forsyninger. Folkene i Leningrad sultet og gikk ekstreme lengder for å få mat som å spise, rotter, tapetlim og noen rykter tyder på at de spiste andre mennesker.
 • Period: to

  Operasjon Barbarossa del 2

  De tyske soldatene rykket fort fram mot Moskva og sovjeterne brukte samme taktikk som de hadde mot Napoleon som var å trekke seg tilbake og brenne ned så tyskerne ikke fikk noe mat eller ressurser.
  Da høsten kom endret alt seg med enorme mengder regn som gjorda at tyskerne ikke kom seg lenger og måtte stoppe 3 mil utenfor Moskva. Da vinteren kom valgte tyskerne å trekke seg tilbake grunnet en iskald vinter.
 • Angrepet på Pearl Harbor

  Angrepet på Pearl Harbor
  Angrepet på Pearl Harbor var et japansk angrep på den amerikanske marine basen på Hawaii. Angrepet var nøye og bra planlagt og tok amerikanerne på senga. De angrep med både båter og fly totalt døde 2403 amerikanske personer hvor 68 var sivile.
  Angrepet skapte strort rasseri i USA og ble den direkte årsaken for at USA blir med i krigen
 • Period: to

  Slaget om Stalingrad

  Slaget om Stalingrad begynte 23 august da Hitler hadde endret planene sine om å ta Moskva og Kaukasus fordi han mente at å ta Stalingrad var en viktig psykologisk seier. Kampene varte lenge og gikk frem og tilbake. Tyskerne hadde valget om å trekke seg tilbake eller holde stillingen. Hitler befalte at de måtte beholde stillingen sin, men til slutt endte de opp med å overgi seg. De 95 000 soldatene som overga seg måtte gå til en fange leir i Sibir hvor kun 9500 overlevde.
 • Invasjonen av Normandie (D-dagen)

  Invasjonen av Normandie (D-dagen)
  D-Dagen (Operasjon Neptun) er navnet på den første dagen av den hemmelige allierte invasjonen av Frankrike. Invasjonen begynte ved daggry. Kampene mot de tyske troppene var harde, men de allierte
  klarte etter en dag og ta tre små brohoder. Etter seks dager hadde de allierte kontroll på en 95 km lang strekke. Operasjonen ble avsluttet i august med operasjon Overlord som er en av tidenes største militære operasjoner. Invasjonen av Normandie ses på som starten på slutten av krigen.
 • Slaget om Berlin

  Slaget om Berlin
  Slaget om Berlin startet den 16 april 1945 og var den siste kampen på østfronten. Etter en uke var byen omringet av sovjetiske styrker. Hitler låste seg ned i bunkeren sin og befalte styrkene sine til å kjempe videre. De tyske styrkene var underlegne og ca. 70% av Berlin lå i ruiner da kampene begynte å roe seg rundt den 30 april. Dette skyldes nok at Hitler hadde tatt selvmord. Tyskland Kapitulerer den 9 mai og dette gjør det Tredje rikets sammenbrudd et faktum
 • Hitlers selvmord

  Hitlers selvmord
  Hitler og Eva Braun tok selvmord i bunkeren sin i Berlin den 30 april i 1945. Etter at han innså at Berlin var tapt og sovjeterne hadde tatt byen.
 • Period: to

  Kapitulasjonen av andre verdenskrig

  Kapitulasjonen av andre verdenskrig startet med at Tyskland kapitulerte betingelsesløst den 8. mai etter at de Sovjetiske styrkene tok kontroll over Berlin og Hitler tok selvmord. Men krigen fortsatte i Stillehavet fordi Japan ikke ga seg før USA slapp to atombomber over Hiroshima og Nagasaki den 6 og 9. august. Den 14 august kapitulerte Japan betingelsesløst.
 • Atombombingen av Hiroshima

  Atombombingen av Hiroshima
  Hiroshima i Japan ble offeret til den første atombomben i historien sluppet over bebodd området. kl. 8.15 slapp USA atombomben "Little Boy" over Hiroshima bomben hadde en estimert sprengkraft tilsvarende 15 000 tonn TNT. 70 000 mennesker døde umiddelbart, men det er lenket 70 000 nye dødsfall til bomben utover året. Hiroshima ble valgt ut fordi den hadde mye militær verdi.
 • Bombingen av Nagasaki

  Bombingen av Nagasaki
  Nagasaki ble det andre offeret av atombombing under krigen. Dette skyldes at byen var et stort skipsbyggingsenter. Bomben ble sluppet 9 august bare tre dager etter at Hiroshima ble bombet. Bomben hadde en styrke på 21 000 tonn TNT og drepte 40 000 mennesker momentant, men mange tusen dødsfall kom senere grunnet stråleskading. Bomben fikk navnet "Fat Man"