Germany poland september 1 1939

Andre verdenskrig

  • Børskrakket i USA

    Børskrakket i USA
    Folk i USA lånte penger for å kjøpe aksjer. Verdien på aksjer falt, noe som skapte panikk. Folk kunne ikke betale tilbake lånene sine, fabrikker stengte, arbeidsløsheten økte.
    Børskrakket i USA hadde også virkninger i Europa, spesielt Tyskland. Tyskland hadde tatt opp lån fra USA for å klare å betale tilbake krigsskadeerstatningene etter første verdenskrig, og etter børskrakket gikk tysk eksport tilbake ettersom USA og andre land økte tollen.
  • Fascismen i Italia

    Fascismen i Italia
    Mussolini tok over makten i Italia i 1922, og ledet landet med et fascistisk styre frem til 1943. Særtrekk ved fascisme var at tilhengerne var nasjonalister, de fremhevet nasjonen. Føreren ble ansett som lederen av nasjonen. De var antidemokrater, i mot alt som kunne splitte nasjonen. Imot kommunister og sosialister.
  • Hitler blir rikskansler i Tyskland

    Hitler blir rikskansler i Tyskland
    Hitler ble inspirert av Mussolini, og bestemte seg for å ta makten i Tyskland. Han prøvde å gjøre statskupp i Bayern i 1923, men mislyktes og havnet i fengsel. Senere økte oppslutningen i Hitlers parti NSDAP. De spilte på den økonomiske krisen, arbeidsløsheten og jødehatet og lovet å gjenreise Tyskland som en stor nasjon.
    Dette ble ikke et faktum, og 30. januar 1933 ble Hitler utnevnt til rikskansler i Tyskland, og innførte raskt et fascistisk diktatur.
  • Nurnberglovene

    Nurnberglovene
    I 1938 ble Nurnberglovene vedtatt for å beskytte tysk blod og ære. Loven medførte at tyske jøder i utlandet mistet sitt statsborgerskap. Det ble diskusjon at "det jødiske problem" og for å finne en "endelig løsning" på jødeproblemet. Jøder og kristne fikk ikke lov til å gifte seg, og jødiske leger og advokater mistet lisensen sin. Jøder fikk også forbud mot å gå på kino, i svømmehaller osv.
  • Den aggressive utenrikspolitikken i Tyskland

    Den aggressive utenrikspolitikken i Tyskland
    Tyskerne mente at Versailles-avtalen var et ydmykende fredsoppgjør. Det skapte økonomisk krise i landet, de mistet landområder og befolkning som de ville ha tilbake. Mange tyskere mente at de hadde gitt seg for lett.
    Hitler rustet opp militæret, og antall soldater ble tredoblet på kort tid. Han ville bygge opp "Det Tredje Riket", og var særlig opptatt av områdene i Øst-Europa.
  • Krystallnatten

    Krystallnatten
    Natt til 10. november 1938 blir omtalt som krystallnatten. Årsaken til dette er fordi tusenvis av jødiske forretninger og synagoger ble ødelagt, på bagrunn av at en tysk diplomat hadde blitt drept av en jøde i Paris.
    Senere ble det opprettet gettoer, og jøder ble tvangsflyttet hit for å holdes adskilt fra resten av befolkningen. Det ble også etablert konsentrasjonsleirer, hovedsaklig i Tyskland og Polen, noe som var en del av den "endelige løsning"
  • Period: to

    Holocaust

    Mer enn 6 millioner jøder ble drept av nazistene før og under andre verdenskrig. Den systematiske utryddelsen fant i hovedsak sted i konsentrasjonsleier som Auschwitz, Treblinka, Belzec, Kulmhof of Majdanek, hvor jøder ble stengt inne i gasskamre og drept. I utryddelsesleirene utførte tyske leger medisinske eksperimenter på jøder, og den mest beryktede av legene var Josef Mengele. Han forsøkte blant annet å sy et tvillingpar sammen, rygg mot rygg.
  • Tysklands angrep på Polen

    Tysklands angrep på Polen
    Hitler og Stalin inngikk i 1939 en ikke-angrepsavtale, og skulle støtte hverandre ved krig.
    Tysklands angrep på Polen regnes som den utløsende årsaken til krigen. Sovjet angrep fra øst, Tyskland fra de resterende frontene. Lynkrigen varte kun i en måned før Polen var okkupert.
    Storbritannia og Frankrike erklærte nå krig mot Tyskland.
  • The Battle of Britain

    The Battle of Britain
    Våren 1940 hadde Hitler en storoffensiv. Han angrep både Danmark, Norge, Nederland, Belgia og Frankrike.
    Høsten 1940 angrep aksemaktene Storbritannia med luftstyrker. Slaget endte med britisk seier, og ble ansett som Tysklands første store nederlag under andre verdenskrig. Storbritannia ble en base for motstandskampen, og slaget var et avgjørende vendepunkt i krigen.
  • Operasjon Barbossa

    Operasjon Barbossa
    Tysklands angrep på Sovjetunionen var et brudd på ikke-angrepsavtalen mellom Stalin og Hitler.
    Hitler ønsket direkte kontroll over sovjetisk olje, mineraler og jordbruk, men klarte ikke å ta Sovjetunionen. Med dette ble østfronten dannet.
  • Angrepet på Pearl Harbor

    Angrepet på Pearl Harbor
    Dette var et japansk angrep mot den amerikanske marinebasen Pearl Harbor. Angrepet førte til at 21 amerikanske krigsskip og 188 amerikanske fly ble ødelagt, i tillegg til 2335 soldater og 68 døde sivile på amerikanernes side. Den amerikanske flåtens tre hangarskip var derimot langt unna, og kom uskadd fra angrepet. USA så på hendelsen som en forrædersk handling, og fordømte Japan.
  • Slaget om Stalingrad

    Slaget om Stalingrad
    Slaget om Stalingrad ble utkjempet mellom tyske og sovjetiske styrker, og blir sett på som historiens blodigste slag. Antallet døde, sårede og fangede på begge sider var mellom 1,5 og 2 millioner mennesker.
    Slaget ledet til sovjetisk seier, og var et veldig viktig vendepunkt i krigen.
  • D-dagen

    D-dagen
    D-dagen var et kodenavn for de alliertes plan for å befri Nordvest-Europa fra Hitler. 6. juni 1944 steg de allierte styrkene i land i det tyskokkuperte Normandie i Frankrike, som skulle vise seg å ende i en enorm suksess. Etter landgangen i Normandie rykket de allierte lengre og lengre inn i Frankrike, og erobret etter hvert også Nederland og Belgia tilbake. D-dagen kan regnes som en av de viktigste hendelsene i avslutningsfasen til krigen, og var avgjørende for å få slutt på Hitlers regime.
  • Tyskland kapitulerer

    Tyskland kapitulerer
    Adolf Hitler begikk selvmord 30. april 1945, og det nye statsoverhodet ønsket en rask slutt på krigen. Tyskland kapitulerte dermed betingelsesløst på alle fronter.
  • USA knuser Japan

    USA knuser Japan
    Japan tapte flere kamper, og ble jevnlig bombet av USA. Den 6. og 9. august slapp USA atombomber over de Japanske byene Hiroshima og Nagasaki. Årsakene til at amerikanerne gjorde dette var fordi de ville få en rask slutt på krigen, de ville spare amerikanske soldaters liv og de ville vise en maktdemonstrasjon ovenfor Sovjetunionen. Mer enn 230 000 mennesker døde i de to byene.