2vk

 • Italia og Fascistpartiet

  Benito Mussolini dannet fascistpartiet. Sto for mye av det samme som nazipartiet. Udemokratisk,absolutt lydighet ovenfor lederen (diktatur) Nasjonalistisk, ønsket italia mektig, kvinnensrolle i hjemmet underordnet mannen. Italia var missfornøyde etter 1vk fordi de forventet å få utvide sine landområder, herredømme over flere kolonier i Afrika. men... mistet 600 000, utgifter, økonomisk kaos , arbeidsledighet. komunister streik værre, noe måtte gjøres. redde for kommunister.
 • Leder for nazipartiet

  Hitler ble leder for det nasjonalsosialistiske tyske arbeiderparti, nazipartiet. De ønsket å avskaffe demokratiet og at all makt skulle samles hos lederen. Orden/kontroll var viktig, hva folk leste, så på kino og hørte på radio. Sensurering og propaganda. Nasjonalisme var viktig, et samlet stort tyskland. Rasistiske var de og, tyskere var mer verdt enn alle andre, raselære var viktig. Den blonde, blåøyde ariske rase best, jødene værst, antisemittismen. Kommunister=fiender. "det tredje riket"
 • Storm-Abteilung (og Gestapo)

  Den militære organisasjonen Storm Abteilung ble brukt mot politiske motstandere fra 1921. Kalt brunskjortene kunne de fritt drive terror mot "nasjonens fiender", det rammet hardest jøder. Nazistene kontrollerte alle sider i samf alt som ikke passet inn ble fjernet. Nazistene fikk de ledige stillingene i staten og kontrollerte at de ansatte fulgte nazistisk politikk. Et hemmelig politi Gestapo arresterte folk ofte misshandlet torturert hvis mistanke om motstandere av h/nazistene, uten domstol.
 • ølkjellerkuppet

  Hitler ville forsøke å komme til makten gjennom å utføre et kupp sammen med sitt naziparti og deres hær (SA) Sturm abteilung. Dette gjorde de i en ølkjeller i münchen. Dette ble en fiasko. Hitler ble dømt til 4 års fengsel (sonet bare 6måneder). Men under soningen fikk han spredd sine tanker og skrev Mein kamf
 • Økonomisk krise

  Etter første verdenskrig var folk missfornyde i tyskland, fordi regjeringen hadde godtatt fredsavtalen i versailles. De var i en vanskelig økonomisk situasjon når de nå måtte betale erstattning til mange land. For å få dette til trykte staten opp mer penger, men da pengemengden økte sank verdien kraftig, Det kalles inflasjon. Når pengene ble mindre verdt tok folk høyere pris for varene for å få dekket utgiftene sine. I 1923 var lønning og sparepenger nesten ingenting verdt lenger.
 • Mein kamf

  Adolf hitler skrev denne boka om den nazistiske tankegang, han ønsket å avskaffe demokratiet og raselære var viktig. Han skrev denne boka under sitt fengselopphold etter nazipartiets kuppfiasko. Dette ble utgangspunktet for den nazistiske ideeologien.
 • konsentrasjonsleire

  på begyn av 1930 begynte nazistene bygge K. K var store inngjerde områder hvor folk som kritiserte nazister, f.eks politiske mots, men også Jøder, homoseksuelle, sigøynere og Jehovas vitner ble sperret inne. Straks e. møtet i Wannsee (1942) begynte nazistene å lage K beregnet på tvangsarbeid, arbeidsleirer (Arbeidsføre)og K med krematorier og gasskamre, Utrydningsleirer(kvinne,eldre,barn). Jø ble fraktet m tog, viste ingenting ,en del døde her,kvalt,sult,0vann. Møttes a Piggt. røyk LyKa. Auschwi
 • Nazipartiet ble størst i riksdagen

 • hitler fikk uinskrenket makt (diktator) i 4 år

  Den tyske presidenten Hindenburg, trodde de nå ville få kontroll på hitler når han ble utnevnt som rikskansler av regjeringen 30jan, men han tok feil. Da hitler ble først rikskansler før han raskt ville ha et nytt valg for å oppnå flere stemmer. Riksdagsbygningen ble påtent og hitler ga kommunister skylda og kommunistparti ble forbudt og politiske lederne fengslet. SA-tropper sabot andres V.møter ,Trakas og Drepte P.mot. 44% stemmer. Hitler fikk makt og begynte med å forby alle andre partier.
 • Nürnberglovene

  Nazistene innførte disse lovene som blandt annet forbød ekteskap mellom ariere og jøder, og de fratok jødene de fleste av rettighetene. lovene viste tydelig at jødene skulle bli sett på som annenrangs borgere , og folk følte det var fritt fram til å trakassere dem. de spredde antisemittismen.
 • München-avtalen

  Hitler krevde de Sudettyske områdene av Tsjekkoslovakia. München-avtalen ble inngått mellom Frankrike, Italia, Storbritannia og Tyskland. Statslederne var Edouard Daladier, Benito Mussolini, Neville Chamberlain og Adolf Hitler. Hitler fikk faktisk det området de ville ha mot at han ikke skulle kreve flere landområder. Dette brøt han 6 måneder senere....
 • Propaganda

  Nazifisere samfunnet bruktes ikke bare vold og terror men propaganda. De bestemte hva skrives i aviser, sies på radio, i tillegg holdt de massemøter med tusenvis av mennesker. Organiserte militærparader, taler, nazistiske flagg. Viktig å påvirke unge, det var nazistiske barneorganisasjoner og gutter mellom 13-18 måtte være m i hitlerjugend (fysisk),jenter i jungmädel. Innprente disiplin og lojalitet ovf H. Antisemittiske barnebøker, plakater, ukeblad, filmer viktig. eks: Den giftige svamp 1938
 • Østerriket blir tysk

  Østerriket var et lite land der folk flest snakket tysk og nazistene regnet alle som hadde tysk som morsmål som tyskere. (hitler kom også derfra) Derfor ville hitler ha østerriket. 1938 truet han de østerriske politikerne med millitærmakt til de gikk med på å la en nazist bli regjeringssjef den 11.mars, dagen etter masjerte tyske tropper inn i østerriket uten å møte noe motstand og dermed ble østerriket innlemmet i tyskland.
 • gettoer (en begynnelse på noe som skulle føre til langt værre saker)

  fra 1939 begynte nazistene å bygge gettoer for å samle og ha kontroll over jødene. De mente jøder var til skade for samfunnet og det var derfor viktig å holde okkuperte områder jødefrie. Gettoene var avsperrede områder inne i byer. For å hindre jødene å ha kontakt med resten av samfunnet, var det ofte piggtråd og murer rundt gettoene. Det var svært vanskelig å stikke av.
 • Sovjet og tyskland inngår ikke-angreps-avtale

  dette kom som et sjokk, T og S hadde alltid sett på hverandre som fiender. Stalin fryktet vestmaktene og tyskland, han gikk med på hitlers avtale. De inngikk også trolig en hemmelig avtale om å dele europa mellom seg. Stalin viste ikke hitlers egentlige plan om å vente for å unngå tofrontskrig.
 • brøt München-avtalen, krigen starter

  På våren tok tyskland hele Tsjekkoslovakia. Frankrike og storbritania tenkte at tysklands neste mål var polen og sa at de erklerte krig mot tyskland hvis de angrep polen. men hitler tok ikke dette på alvor og 1.sept drev han inn i polen, "nå blir det krig"
 • Storbritania og frankrike går til krig mot Tyskland.

  Tyskland angrep polen 3 sept 1939, da gikk St.b og F. til krig mot tyskland. Neville Chamberlain gikk ut med det på radio.
 • norge,danmark,nederland,belgia,frankriket okkupert..

  innen sommeren..
  demokratiet satt til side..
 • bombing av britiske byer

  Hitler prøvde å knuse storbritania med bombefly, flere tusen. Folk måtte boo i tillfluktsrom på natten, flyplasser og fabrikker ble bombet. 60 000 mistet livet i st.b pga bombeangrepene. i mitten av oktober måtte tyskerne gi opp planene om å innvadere tyskland
 • Tyske krigsskip driver inn i Norge og soldater til Danmark

  Grytidlig om morgenen gled skipene inn til norges kyst, Oslo, kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondhjem og Narvik. Samtidlig som soldater asjerte inn i danmark. Den danske regjeringen overga seg strakt men de norkske valgte å gjøre motstand. De kjempet med briter, polakker og franskmenn.Landet var dårlig forbredt og måtte overgi seg 10. juni da de allierte trakk seg ut av norge for å kjempe i frankrike isteden.
 • winston churchills tale og sjøfolkfaren

  Den 4.juni 1940 da det var klart at frankriket var slått holdt han en tale i parlamentet der han sa at de måtte holde ut,ikke overgi seg, uansett hva det måtte koste. Hitlers neste mål var storbritania ,Fra sommeren 1940 sto de alene igjen mot hverandre, kampen krevde store ressurser, våpen, ammunisjon, olje og mat. De var avhengige av å få tillsent varer fra USA men tyske ubåter sank mange.De måtte seile sammen i konvoier med krigskip, senere utviklet de bedre metoder for å stoppe tyske ubåter.
 • Period: to

  hitler bryter ikke-angreps-avtalen med stalin

  begynner bra, operasjon Barbarossa . Kjører seg fast i sovjetunionen. Hitler bestemmer seg for å dra ned mot Ukraina. Dårlig føre plutselig! vinter 40 minus, sykdommer Wehrmacht klarer ikke å ta moskva, vendepunkt.
 • hitler bryter ikke-angreps-avtalen med stalin

  begynner bra, operasjon Barbarossa . Kjører seg fast i sovjetunionen. Hitler bestemmer seg for å dra ned mot Ukraina. Dårlig føre plutselig! vinter 40 minus, sykdommer Wehrmacht klarer ikke å ta moskva, vendepunkt.
 • Tyskerne angrep sovjetunionen + øst og vest

  Overranskende kom tyskerne og erobret store områder av sovjet før de fikk tatt til motstand. Krigen her i øst var helt annerledes enn i vest. Nazistenes mål var annerledes. I vest ville de sikre seg mot motangrep,men i øst ville de erobre nytt land for tyskerne. Ville ha russland som koloni. De i vest så de må som likeverdige, de i øst var undermennesker sovijet altså russere,ukrainere,hviterussere og ikke minst jøder. i øst brente de landsbyer og myrdet folk.spessielt kommunister og jøder
 • Pearl Harbour på hawaii blir angrepet

  Nesten hele den amerikanse stillehavsflåten var samlet i havna Pearl Harbour på Hawaii. Tidlig morgen, plutselig var himmelen full av japanske bombefly som bombet over skip og bygninger, 18 Am. skip ble senket eller skadet. Over 2000 sjøfolk drept, slik gikk USA inn i krigen på de alliertes side mot tyskland og japan.
 • Den endelige løsningen

  selv om nazistene hadde isolert jøder i gettoer så de på dem som en trussel for samf. på begynnelsen av 1940-tallet begynte de å diskutere hvordan de skulle bli kvitt dem. tvinge dem ut av europa? skyte? Nei den enkleste, raskeste og billigste måten var å la dem arbeide seg til døde og gassing. Besluttningen om at alle jøder skulle utryddes ble tatt i bydelen Wannsee utenfor Berlin i jan 1942. IKKE lett , det fantes 10 mil jøder i europa som nazistene ville kvitte seg med.
 • MS donau fra oslo

  532 norske jøder, K i polen med båt og auschwitz (30 overlevde) alle jøder i norge skulle sendes ut av landet, halvparten rømte 750 arrestert. under okkupasjon registrert
 • Avgjørende slag tapt stalingrad

  motstand, sovjet begynte å presse tilbake
 • D-dagen da det snudde

  Selv om japan og Tyskland hadde erobret store områder var krigslykken i ferd med å snu. i 1941 hadde både sovjet og USA kommet inn i krigen og de kunneprodusere enorme mengder våpen og fly. USAs flyfabrikker produserte i gjmsntt. 1 fly pr 5 min. Sovjet fikk i 1943 overtak på østfronten samtidlig som Am. Br. og Fr. soldater lå i leire i Sørengland og forberedet seg på angrep mot Ty. i Fr. Angrepet startet i 1944 6.juni og blir kaldt D-dagen. 5 strender langs normandie.k. Blir tofrontskrig, ve.pnk
 • sovjet ville hevnes

  Blant annet ble den tyske byen Dresden bombet, førte til brann 120000 mistet livet. russerne var opptatt av å hevne seg og det gikk ut over sivilbefolkningen. Tyske kvinner ble voldtatt.
 • Tyskland taper, europa krig var slutt

  Tyskland klarte ikke motstanden på to fronter, umulig i lengden. En million mann ble fraket over kanalen fra eng. Tyskerne hadde ikke nok ressurser. feb 1945 vestmaktene gikk tapt, hitler tok sitt liv 30 apr.og den 7. mai kapitulerte (gidde seg og innrømmet tapet) alle de tyske troppene. Krigen var slutt i europa.
 • Hiroshima og Nagasaki

  Krigen mellom japan og USA var ikke slutt. USA tok i bruk et nytt våpen atombomba. Den første ble sluppet over Hiroshima i japan 6aug 1945. Den drepte 1/3 av befolkningen. 2/3 av byen lå i grus. 3 d senere slapp de en ny bombe over Nagasaki, tilsammen drepte bombene over 200 000 mennesker. Mange fikk også alvorlige skader av radioaktivt stråling i lang tid etterpå. Eneste gang atombombe er blitt brukt i krig. USA mente dette var m. effektive m å slutte krigen på. Japanerne kapitulerte 8 d etter.