2.verdenskrig i europa

2.VERDENSKRIG I EUROPA<33

 • Tyskland angriper Polen<33

  Tyskland angriper Polen<33
  1. september samme år ble Polen invadert av Tyskland fra vest. Angrepet regnes vanligvis som begynnelsen på andre verdenskrig. Tyske soldater river ned den polske grensebommen etter at de tyske styrkene krysset grensen 1. september 1939.
  kilder: Wikipedia, ihistorie
 • Storbritannia og Frankrike erklærer Tyskland Krig<33

  Storbritannia og Frankrike erklærer Tyskland Krig<33
  Storbritannia og Frankrike hadde garantert Polen at hvis Tyskland angrep dem ville de gå i krig mot Tyskland, som de gjorde. Kilder: Timetoast
 • Sovjetunionen angriper Finland ( Vinterkrigen )

  Sovjetunionen angriper Finland ( Vinterkrigen )
  Da Stalin hadde fått sin del av Polen, krevde han store områder fra Finland. Men landet nektet å gå med på Stalins krav, og Sovjetunionen gikk til angrep. Finnene sloss i fire måneder mot den mektige naboen. I februar 1940 måtte de gi fra seg store områder. Denne krigen kaller vi vinterkrigen.
 • Tyskland angriper Danmark og Norge

  Tyskland angriper Danmark og Norge
  Natt til 9 april 1940 gikk Tyskland til angrep på Danmark og Norge. Danmark måtte gi seg etter noen timer, mens Norge kjempet i to måneder. Selv om vi fikk hjelp av Storbritannia og Frankrike var det en enkel sak for Tyskland å erobre landet vårt.
 • Tyskland angriper Belgia, Nederland og Frankrike

  Tyskland angriper Belgia, Nederland og Frankrike
  Mens krigen pågikk i Norge, angrep Tyskland også Nederland. Allerede 15.mai, 5 dager etter angrepet, måtte Nederland kapitulere. Franskmennene maktet ikke ikke å stå imot det tyske krigsmaskineriet i mer enn noen få uker. De tyske panservognene knuste det franske forsvaret.
 • Churchill blir statsminister i Storbritannia

  Churchill blir statsminister i Storbritannia
  De britiske styrkenes fiasko i Norge førte til Chamberlains avgang. Han ble erstattet med Winston Churchill.
 • Evakueringen av Dunkerque

  Evakueringen av Dunkerque
  De tyske troppene rykket raskt inn i Frankrike. Rett før landet overgav seg, ble over 300 000 britiske og franske soldater evakuert fra den lille byen Dunkerque. De ble fraktet over Den engelske kanal til England. småbåter, fiskebåter og snekker var med på evakueringen. Soldatene fortsatte krigen fra England.
 • Kong Håkon 7. og regjeringen forlater Norge

  Kong Håkon 7. og regjeringen forlater Norge
  Kongen, kongefamilien, regjeringsmedlemmer og en rekke stortingsrepresentanter flyktet fra Oslo like før tyskerne marsjerte inn i byen. 7. juni forlot Kong Haakon 7. og regjeringen landet. Tre dager senere overga de siste norske styrkene seg. Kongen og regjeringen dro til Storbritannia og fortsatte kampen for Norges frihet fra London.
 • Paris faller

  Paris faller
  14.juni falt Paris. Dermed hadde Hitler revansjert tapet fra den første verdenskrigen og gjort Tyskland til den ubestridte seierherren på det europeiske fastlandet.
 • Aksemakten opprettes

  Aksemakten opprettes
  Aksemaktene var en allianse mellom fascistiske Italia, nazistiske Tyskland og keiserriket Japan. 27.September ble aksemaktene virkelige fundamenter.
 • Period: to

  Slaget om Storbritannia

  Den 13. august startet slaget om Storbritannia. De tyske pilotene satte alle krefter inn på å knuse det britiske flyvåpenet. Men de tyske jagerflyene hadde begrenset rekkevidde.
 • USA vedtar å støtte " De allierte"

  USA vedtar å støtte " De allierte"
  Landet likte ikke at Kina fikk forsyninger fra USA. USA og Japan forsøkte å komme til enighet, men greide ikke det. USA sluttet å selge olje til Japan, noe landet likte dårlig Japan bestemte seg for å gå til krig mot USA.
 • Tyskland angriper Sovjetunionen: Operasjon Barbarossa

  Tyskland angriper Sovjetunionen: Operasjon Barbarossa
  Hitler forstod at han ikke greide å overtale Sovjetunionen. Han bestemte seg for å gå til krig mot landet. Det hadde han flere grunner til. Hiter foraktet kommunistene, og han ønsket å få mer land østover. Han beordret hæren til å være klar til angrep på Sovjetunionen. Det fikk kodenavnet Barbarossa.
 • Atlanterhavserklæringen

  Atlanterhavserklæringen
  Atlanterhavserklæringen var en avtale mellom USA og Storbritannia som fastsatte prinsippene for deres felles politikk under 2.Verdenskrig og for felles visjon for fremtiden etter krigen.
 • Bombingen av Pearl Harbor. USA blir deltakende land i krigen mot Tyskland og Japan.

  Bombingen av Pearl Harbor. USA blir deltakende land i krigen mot Tyskland og Japan.
  Den 7. desember 1941 angrep Japan ganske uventet den amerikanske flåten i Pearl Harbor på Hawaii. Flåten fikk store skader.
 • Period: to

  Slaget ved Midway: omslag i stillehavskrigen

  Slaget ved Midway var et sjøslag mellom Japanske og Amerikanske sjøstridskrefter ved Midwayøyene i stillehavet.
 • Period: to

  Slaget om Stalinsgrad. Krigens vendepunkt?

  I august 1942 nærmet tyske tropper seg Stalinsgrad ( i dag Volgograd ). Byen var et senter for sovjetisk krigsindustri. I begynnelsen så det ut til at Tyskland skulle erobre den.
 • Period: to

  Churchill og Roosvelt møtes i Casablanca

  Casablancakonferansen var et toppmøte avholdt under den andre verdenskrig, 14- 24 januar 1943, mellom president Franklin D. Roosevelt og statsminister Winston Churchill. Josef Stalin var invitert, men han kom ikke. Den offisielle grunn var at Stalin ikke kunne forlate Sovjetunionen under den sovjetiske offensiv. Den virkelige årsak var sannsynligvis at Stalin var misfornøyd med at de ikke raskere ble åpnet en " annen front ". kilde: Wikipedia
 • De allierte inntar Sicila

  Britiske, kanadiske og amerikanske tropper invanderte Sicila i 1943. Etterpå ble Mussolini avsatt. Kilder: Timetoast
 • Mussolini avsettes i Italia

  Sommeren 1943 invaderte allierte tropper Sicilia. Mussolini ble avsatt og fengslet. Italia ønsket å slutte fred. Det fikk Tyskland til å gjenerobre områder nord i Italia. I september 1943 ble Mussolini befridd fra fengslet. Kort tid før krigenes slutt forsøkte Mussolini å flykte til Sveits. Men han ble tatt til fange og skutt.
 • Attentatet mot Hitler

  I 1944 forsøkte en gruppe offiserer drepe Hitler. 20.juli var oberst von Stauffenberg i Hitlers hovedkvarter. Der la han igjen en mappe med en tidsinnstilt bombe i. Bomben eksploderte, Men Hitler slapp nesten uskadd fra det. Som Hevn henrettet Hitler 5000 av motstanderne sine.
 • De vestallierte rykker inn i Tyskland

  De vestallierte rykker inn i Tyskland
  I 1944 invaderte de vestlige allierte det okkuperte Frankrike, mens sovjetunionen gjenvant alle tapte territorier og invaderte Tyskland og dets allierte.
 • Russerne omringer Berlin

  Infanteridivisjon i Torgau ved Elben. Dermed hadde det delt Det trede rike i to. Samme dag ble omringelsen av Berlin fullført. Både Niende og Fjerde panserarmé var omringet. Tolvte armé under general Walther Wenck prøvde å komme Berlin til unnsetning, men ble stoppet av at Første ukrainske front rykket vestover Kilder: Pressreader
 • Mussolini blir drept

  Mussolini blir drept
  Benito Mussolini var utsatt for mange attentatførsøk. Før Mussolini kom til makta så prøvde en anarkist å drepe Mussolini. 1 1945 så kastet en anarkist en bombe mot bilen til Mussolini etter det så ble Mussolini tatt av partistaner og skutt.
 • Hitlers selvmord

  Hitlers selvmord
  Hitler tok sitt eget liv 30.April 1945 under slaget om Berlin.
 • Tysk Kapitulasjon

  Tysklands rikspresident Karl Dönitz har skjønt at situasjonen er håpløs og kapitulerer, krigen i Europa er over. Kilder: Timetoast.
 • Krigen slutt i Europa. (VE-dagen)

  8.Mai 1945 er den dagen hvor Tyskland kapitulerte og den 2.Verdenskrigen var slutt i Europa. VE-dagen er (Victory in Europe).
 • Atombombe i Hiroshima

  1. august kl 08.15 falt historiens første atombombe over byen Hiroshima. Den het Little Boy.
 • Atombombe i Nagasaki

  Tre dager senere etter atombomben i Hiroshima ble bombe nummer to, Fat Man, sluppet over byen Nagasaki. Ødeleggelsene var enorme. 240 000 mennesker døde, og cirka 80 000 ble skadd.
 • Japan Kapitulerer.

  Amerikanerne hadde arbeidet iherdig med å utvikle en antombombe. Japan ville ikke overgi seg. Derfor bestemte den nye amerikanske presidenten Harry S. Truman å ta i bruk atombomben. Japan undertegnet kapitulasjonen 2. september 1945