Andre verdenskrig greir

Andre Verdenskrig Jakob

By Jakobob
 • Tyskland angriper Polen

  Tyskland angriper Polen
  Den 1. September 1939 angriper Tyskland Polen, men Tyskland og Sovjet hadde en hemmelig avtale om at de ikke skulle hverandre, men angripe Polen sammen isteden
 • Period: to

  The Phoney War

  "Liksomkrigen" på norsk. Den blir kalt for det fordi under denne perioden foregikk det ingen kriging på både de Allierte og Aksemaktenes side
 • Period: to

  Den Finske vinterkrigen

  Vinterkrigen var mellom Finland og Sovjetunionen. Landene kriget mellom Finske områder ved den Sovjetiske og Finske grensen. mange frivillige soldater fra både Norge og Sverige ble med på Finland sin side. Finland hadde rundt 200 000 menn, og Sovjet hadde rundt 500 000 mann. Finland holdt ut ganske lenge med sine bra kamptekniker, men Sovjet klarte til slutt og vinne og ta over områdene.
 • Period: to

  Angrepet på Norge ( operation weserübung )

  Natt til niende april kom Tyskerne inn i Norge og tok alle storbyer ved kysten relativt fort. de kom med 12000 mann og mange skip, kampene varte i litt over 2 måneder, men tyskerne okkuperte Norge fram til 1945
 • slaget på lundehøgda

  slaget på lundehøgda
  kampene foregikk rundt ommrådene ved Moelv, Åsmarka og næroset mellom norske og tyske styrker. Tidlig om morgenen den 20. april, angrep tyskere med både artilleri og flystøtte. angrepet ble slått tilbake og ble etter hvert slitet gjennnom. Hovedangrepet startet 21. april nå med enda flere bakkestyrker, kanoner, stridsvogner og bobmefly. 1. gardekompaniet møtte trekke seg tilbake og hovedangrepet be rettet mot det 4. gardekompaniet. slaget varte i 48 timer.
 • Period: to

  slaget av Frankrike (angrpet på Nederland, Belgia, og frankrike)

  Under angrepet på Frankrike gikk et tysk kompani først gjennom Belgia, Luxumburg og Nederland og da franskmennene dro nordover for å møte de kom den andre tyske styrken og angrep dem bakfra.
 • Period: to

  evakueringen fra Donkirk

  evakueringen av Dunkirk var da ca 330000 allierte soldater ble evakuert fra strendene i Dunkirk over til England. de ble evakuert etter at Tyskerne hadde omringet de under slaget om Frankrike
 • Period: to

  operasjon barbarossa del 1

  operasjon barbossa var den tyske invasjonen av Sovjet Unionen som begynte den 22. juni 1941. Tyskland gikk inn i sovjet Unionen med 3. millioner mann, på veg til 3 forskjellige steder. den ene gruppen gikk til Leningrad, den andre gikk til Moskva og den tredje gikk til kaukasus og jordbruksområder i Ukraina. invasjonen skulle egt beggyne i mai, men på grunn av Mussolini som trøbla til i sør så måtte hitler hjelpe til der.
 • Period: to

  operasjon barbarossa del 2

  På veien til Moskva begynte det å regne veldig mye som gjorde at det ble mye gjørme som gjorde at det ble vanskelig og komme seg frammover. I tilleg så var vinteren på veg og Hitler hadde regnet med at dette skulle gå fort, men det gjorde det ikke og tyskerne hadde ikke pakket med vinterutstyr. så de måtte trekke seg 600km tilbake til Tyskland. Den en gruppen som gikk til Leningrad omringet hele byen som gjorde at innbyggerne sultet i hjel. De var fanget i ca 850 dager. ca 1mill personer døde.
 • angrepet på Pearl Harbor

  angrepet på Pearl Harbor
  angrpet på Pearl Harbor var et Japansk angrep på den Amerikanske marinebasen på Hawaii. angrepet var veldig nøye og bra planlagt og det kom veldig overraskende for amerikanerne. De angrep med både båter og fly. totalt omkomme amerikanere var 2403. hvor 68 var sevile. angrepet skapte mye raseri og var årsaket til at USA blir med i krigen.
 • Period: to

  slaget på Stalingrad

  slaget på stalingrad var når Tyskland angrep Stalingrad. Hitler hadde ingen egt grunn til å angripe den bare at byen hadde navnet Stalingard. Tyskland angrep med 950 000 mann. krigen ble til en overlevelseskrig som betyr at du enten vinner eller dør. styrkene kriget fra hus til hus og rom til rom. Tyskland lå an til å vinne men russerne klarte å snu det rundt så når det var igjen 95000 tyskerne
  så ga opp. tyskerne måtte gå helt opp til sibir, det var bare 9500 som overlevde og kom hjem igjen.
 • invasjonen av Normandie (D-dagen)

  invasjonen av Normandie (D-dagen)
  d-dagen var navnet på den hemmelige gjennerobringen av Normandie. operasjonen var ledet av amerikanske general Eisenhower og britiske general Montgomery. Angrepet startet med fallskjermjegre og allerede den første dagen ble det satt inn 24 000 av de. Det ble brukt rundt 7000 skip til frakt av soldater og i tilegg ble det brukt 5400 jagerfly og 3000 bombefly. operasjonen ble velykket til slutt. Invasjonen av Normandie ses på som starten på slutten på krigen.
 • Hitlers død

  Hitlers død
  etter at byen ble overtatt at Sovjetiske styrker den 30. April 1945.
  tok han selvmord i bunkeren sin i rikskanseleriet i Berlin sammen med kona Eva Braun som han hadde giftet seg med dagen før. Han tok en giftpille og skøyt seg selv.
 • Period: to

  kapitlasjonen av 2. verdenskrig

  Tyskland kaputalerte 8. mai 1945 etter at Sovjetiske styrker tar over Berlin. og Japan kapulerte den 14 August pga at USA bombet Hiroshima og Nagasaki den 6 - 9 august 1945.
 • atombombingen av Hiroshima

  atombombingen av Hiroshima
  1. August 1945 bombet USA Hiroshima. grunnen til at de bombet Hiroshima var for å få Japen til å kapitlere fra krigen. Bombingen av Hiroshima var den største bomben som har bitt sluppet under en krig. den drepte rundt 200 000 mennesker tilsammen. nesten hele byen ble ødelagt. Angrepet var et stort brudd på regler, men noen mener at det var riktig for å forhindre at flere skulle dø senere hvis krigen hadde fortsettet.
 • atombombingen av Nagasaki

  atombombingen av Nagasaki
  3 dager etter bombingen av Hiroshima den 9. August slapp USA enda en atombombe. Denne gangen over byen Nagasaki. Denne bomben var litt mindre, men skadene var fortsatt store. 40 000 av de som bydde i byen døde umiddelbart men flere tusen døde senere av stråling. bomben utslettet 1/3 av byen. årsaken til bombinge var for å få Japan til å kaputalere. Japan ga til slutt opp og kaputalerte 14. August 1945