Timetoast 2

Andre verdenskrig - Roy A

By Roy.A
 • The phoney war

  The phoney war
  Navnet "phoney war" kommer fra de første månedene i krigen etter tyskerne invaderte og okkuperte store deler av Polen. Navnet summerer altså opp det som skjer i Vest-Europa (nesten ingenting). Så oversatt til norsk, betyr dette "liksomkrigen". Neville Chamberlain hadde erklært krig, men igjen, så skjedde det ingenting. Storbritannia hadde bla. lovet Norge god støtte men det skjedde ingenting, alt dette førte til at Neville måtte gå av 10 mai 1940, og når Winston tok over, begynte ting å skje.
 • Angrepet på Polen

  Angrepet på Polen
  I september 1939, rykket Tyskland inn i Polen og okkuperte de vestlige delene, samtidig som dette skjer, rykker Sovjetiske styrker inn i Polen og okkuperer de østlige delene av Polen. Tyskerne hadde nok kanskje trodd at det skulle bli enkelt å okkupere Polen med de fikk kraftig motstand fra polske soldater, men de ble til slutt nedkjempet av tyskerne.
 • Den finske vinterkrigen

  Den finske vinterkrigen
  Vinterkrigen var en krig mellom Finland og Sovjetunionen som varte fra 30.november 1939 til 12.mars 1940. En av årsakene til krigen er at Stalin ville styrke Leningrad sitt forsvar og han ville ta over hele området rundt byen. Stalin spurte først om han kunne ta området, men Finland neket, dette førte til krigen mellom de to landene. Det var ikke bare Finske og sovjetiske soldater som kjempet mot hverandre, den norske krigshelten Max Manus kjempet også i krigen og mottok flere medaljer for dette
 • Operasjon Weserburung

  Operasjon Weserburung
  9 april blir Norge invadert av tyskerne, operasjon Weserburung var kodenavnet til operasjonen, denne operasjonen gjaldt både Danmark og Norge. 9 april senker norske soldater ved Oscarsborg det store tyske krigsskipet Blucher. Kongen og regjering rømte vekk.
 • Kampene ved Lundehøgda

  Kampene ved Lundehøgda
  Kampene ved Lundehøgda varte fra 20. april - 21. april, i løpet av disse 48 timene oppsto det flere harde trefninger mellom Norske og Tyske soldater. 19 april hadde bataljon Thorkildsen etablert en forsvarstilling langs Mjøsa og området rundt Lundehøgda. Men tyskerne var mye bedre utstyrt enn de norske styrkene og de brukte både stridsvogner og kampfly under disse kampene. Men de norske holdt godt igjen. Mange menn falt i løpet av disse dagene, både tyskere og nordmenn.
 • Angrepet på Nederland, Frankrike, Belgia og Luxembourg

  Angrepet på Nederland, Frankrike, Belgia og Luxembourg
  Slaget om Frankrike var Tysklands invasjon av Nederland, Belgia, Luxembourg og helt til slutt, Frankrike. Hovedmålet til Tyskland var å ta over Frankrike, men for å gjøre det, måtte de gjennom alle nabolandene. Frankrike var kontrollert av Tyskland stort sett gjennom hele krigen.
 • Evakueringen av allierte soldater fra Dunkirk

  Evakueringen av allierte soldater fra Dunkirk
  Evakueringen av Dunkirk var evakueringen av allierte soldater fra både havner og strender ved Dunkirk i Nord-Frankrike, denne hendelsen varte fra 26, mai til 4 juni 1940. Evakueringen begynte etter at allierte soldater ble omringet av tyske soldater under det seks uker lange slaget om Frankrike. Ca. 350.000 soldater ble fraktet bort.
 • Operasjon Barbarossa

  Operasjon Barbarossa
  Operasjon Barbarossa var den tyske invasjonen på Sovjetunionen som begynte 22.juni 1941. 3.7 millioner tyske, italienske, rumenske, finske, slovakiske og ungarske soldater stormet grensa som er den største militær operasjonen i historien.
 • Pearl Harbor

  Pearl Harbor
  Angrepet på Pearl Harbor den 7. desember var angrepet som Japan sto bak, bombingen var den direkte årsaken til at USA ble med i krigen. I ettertid har dette angrepet blitt sett på som veldig feigt og stygt dersom mange uskyldige amerikanske ungdommer døde. Admiral Isoruku Yamamoto sto bak angrepet. USA fikk sin revansj i fra 6 august - 9 august 1945 når de slapp atombombene over Nagasaki og Hiroshima. Bombene drepte rundt 135 000 mennesker tilsammen.
 • Slaget om Stalingrad

  Slaget om Stalingrad
  Slaget ved Stalingrad er en av de mest kjente slagene som foregikk under andre verdenskrig og noen av de hardeste og mest grusomme kampene i historien fant plass ved Stalingrad. I ettertid har slaget blit sett på som et viktig og avgjørende vendepunkt under krigen. Etter nesten et år med kamper kapitulerte til slutt Tyskland og siden tyskland mistet alle de soldatene og utstyr som de gjorde under hele invasjonen av Sovjet, blir det sett på som en av grunnene til at de allierte vant krigen.
 • Invasjonen i Normandie (D-Dagen)

  Invasjonen i Normandie (D-Dagen)
  Invasjonen av Normandie er historiens størse havbaserte invasjon, med omlag 7000 skip som sto for troppetransport og flere hundre tusen infanterisoldater som ble landsatt under invasjonen. Rundt 2000 nordmenn deltok under invasjonen. Bare i løpet av den første dagen av invasjonen var tallet for bekreftet døde folk tusenvis. De allierte kom til slutt seirende ut.
 • Hitlers død og kapitulasjonen i Europa

  Hitlers død og kapitulasjonen i Europa
  For de fleste er 8.mai sluttdatoen i krigen og dagen hvor tyskerne kapitulerte. Dagen ble feiret over hele Europa. Etter at tyskland hadde blitt invadert av sovjetiske styrker, britiske styrker og amerikanske styrker, skjønte til slutt Hitler at han hadde tapt og den 30.april 1945 tok han sitt eget liv sammen med kona, Eva som han hadde giftet seg med bare to dager før. Kort stund senere, den 8.mai kapitulerte tyskland. Og de allierte blir annerkjent som vinnere av krigen.
 • Atombombingen av Hiroshima og Nagasaki

  Atombombingen av Hiroshima og Nagasaki
  Bombingen av de to Japanske byene Hiroshima og Nagasaki som foregikk i fra 6-9 august 1945 ble årsaken til at Japan, som i flere år hadde vært i krig med USA, til slutt ga seg. Den 6.august ble bomben "little boy" sluppet over Hiroshima og 9.august ble bomben "fat man" sluppet over Nagasaki. Enola gay var flyet som som slapp den første atombomben i krig noensinne, flyet ble flydd av Paul Tibbets. Bocksar var flyet som slapp bomben over nagasaki og ble flydd av Charles Sweeny.