Uten navn

2. verdenskrig

 • Tyskland angriper Polen

  Tyskland angriper Polen
  1. september 1939 marsjerte tyske soldater inn i Polen uten å erklære krig på forhånd. Polakkene hadde ikke en sjanse mot den tyske overmakta, selv om de gjorde hard motstand i tre uker. Tyske styrker invaderte på alle fronter.
 • Storbritannia og Frankrike erklærer krig mot Tyskland

  Storbritannia og Frankrike erklærer krig mot Tyskland
  To dager etter at Tyskland angrep Polen erklærte Storbritannia krig mot Tyskland. Frankrike fulgte opp med krigserklæring samme dag, og dermed var krigen i gang.
 • Tyskland angriper Danmark og Norge

  Tyskland angriper Danmark og Norge
  Natt til 9. april 1940 gikk tyskerne til angrep på Norge og Danmark. Danmark måtte gi seg etter noen timer, mens Norge kjempet i to måneder før nederlaget var et faktum. Selv om Norge fikk hjelp av franske og britiske soldater, var det en enkel sak for Hitler å erobre landet vårt.
 • Tyskland angriper Belgia, Nederland og Frankrike

  Tyskland angriper Belgia, Nederland og Frankrike
  Tyskland startet framrykkingen mot det europeiske fastlandet den 10. mai 1940. Tyskland gikk til angrep mot Nederland først, og allerede 15. mai valgte den nederlandske regjeringen å kapitulere. Belgia led på samme skjebne bare to uker senere. Frankrike klarte heller ikke å stå imot det tyske krigsmaskineriet.
 • Churchill blir statsminister i Storbritannia

  Churchill blir statsminister i Storbritannia
  Winston Churchill var statsminister fra 1940-1945. Han ble statsminister etter at Chamberlains gikk av. Mange så på han som en av 1900- tallets mest betydningsfulle politikere.
  SNL.no
 • Evakueringen av Dunkerque

  Evakueringen av Dunkerque
  De tyske troppene rykket raskt inn i Frankrike. De allierte måtte redde troppene sine i Frankrike fra å komme i tyskernes hender. Rett før Frankrike overga seg, ble mange franske soldater evakuert fra byen Dunkerque.
 • Kong Håkon 7. og regjeringen forlater Norge

  Kong Håkon 7. og regjeringen forlater Norge
  Kongefamilien og regjeringen flyktet fra Oslo like før tyskerne marsjerte inn i byen. Tyske soldater ble satt inn for å fange Kongen, men norske styrker greide å holde de på avstand.
 • Paris faller

  Paris faller
  Tyskerne angrep Paris 14. juni 1940. Da de tyske styrkene bestemte seg for å vende seg sørover mot Frankrike måtte den franske hæren trekke seg tilbake, konsekvensene endte med at Paris falt.
 • Period: to

  Slaget om Storbritannia

  Den 13. august startet slaget om Storbritannia. De tyske pilotene satte alle krefter på å knuse det britiske flyvåpenet. Det mislyktes fordi de tyske jagerflyene hadde begrenset rekkevidde.
 • Aksemakten opprettes

  Aksemakten opprettes
  Aksemaktene var en allianse mellom det fascistiske Italia, nazistiske Tyskland og keiserriket Japan. De inngikk en tremannspakt 27. september 1940.
 • Vinterkrigen

  Vinterkrigen
  Stalin krevde store områder av Finland for å forsvare seg mot Leningrad. Finnene nektet å gi fra seg deler av landet og da gikk Sovjetene til angrep. Etter fire måneder med kamp måtte finnene i 1940 se seg tapt, og måtte gi fra seg store områder til Sovjetunionen.
 • USA vedtar og støtter de allierte

  USA vedtar og støtter de allierte
  Mens Tyskland var det aggressive landet i Europa var Japan det aggressive landet i Asia. Japanerne hadde okkupert Korea og deler av Kina. De kom ikke til enighet med USA dermed sluttet de å selge olje til Japan. Det likte ikke japanerne og senket den amerikanske flåten Pearl Harbor.
 • Tyskland angriper Sovjetunionen

  Tyskland angriper Sovjetunionen
  Etter å ha tapt slaget om Storbritannia vente Hitler blikket østover. Etter et møte med den sovjetiske utenriksministeren skjønte Hitler at han ikke klarte å overtale Sovjetunionen og bestemte seg for å gå til krig. Angrepet fikk navet Barbarossa.
 • Atlanterhavskerklæringen

  Atlanterhavskerklæringen
  Atlanterhavserklæringen var en avtale mellom USA og Storbritannia, det var åtte punkter som fastsatte prinsippene for deres felles politikk under 2.verdenskrig.
 • Bombingen av Pearl Harbor

  Bombingen av Pearl Harbor
  Den 7.desember ble den amerikanske flåten Pearl Harbor på Hawaii bombet av japanske fly. Amerikanerne ble tatt på senga, siden Japan angrep tidlig på våren. Resultatene av dette angrepet ble at amerikanerne gikk med i krigen på de alliertes side.
 • Period: to

  Slaget ved Midway

  Det var et sjøslag mellom amerikanske og japanske krefter ved Midwayøyene i Stillehavet. Det varte i 3 dager.
 • Period: to

  Krigens vendepunkt

  I august 1942 nådde tyske tropper elva Volga og nærmet seg Stalingrad. Byen var senter for sovjetisk krigsindustri, og bar Stalins navn. Rundt to millioner mennesker mistet livet i slaget om Stalingrad.
 • Period: to

  Churchill og Roosevelt møtes i Casablanca

  Churchill og Roosevelt møttes i en en konferanse i Casablanca for å planlegge de alliertes strategi for Europa under andre verdenskrig. De som deltok på denne konferansen var Roosevelt, Churchill og Charles de Gaulle.
  Wikipedia
 • De allierte inntar Sicilia

  De allierte inntar Sicilia
  De allierte inntok Sicilia 10. juli 1943. Angrepet startet med massiv bombing. Det var hovedsakelig britiske og amerikanske styrker som angrep øya, mens de italienske og tyske styrkene prøvde å forsvare seg.
 • Mussolini blir avsatt

  Mussolini blir avsatt
  Sommeren 1943 invaderte britiske, canadiske og amerikanske tropper Sicilia. Mussolini ble avsatt av sine egne og fengslet. Han ble befridd, men det tok ikke lang tid før han var tatt til fange på nytt.
 • Russerne omringer Berlin

  Russerne omringer Berlin
  Slaget om Berlin var det siste store slaget på østfronten under andre verdenskrig. Det stod mellom tyske forsvarsstyrker og sovjetunionens overlegene styrker.
 • D-dagen

  D-dagen
  Natt til 6. juni 1944 landet tre allierte fallskjermdivisjoner bak de tyske linjene i Normandie. Noen timer senere gikk de allierte i tropper på strendene. D-dagen var i gang. Mer enn 250 000 allierte soldater ble satt i land på den franske kysten. De klarte å presse de tyske styrkene tilbake.
 • Attentatet mot Hitler

  Attentatet mot Hitler
  Mange tyskere hadde deltatt i motstands arbeid mot nazi-Tyskland under krigen. Motstanden mot Hitler vokste etter hvert som det ble klart at Tyskland kom til å tape krigen. En gruppe offiserer i de tyske hæren forsøkte seg på et attentat sommeren 1944.
 • De vestallierte rykker inn i Tyskland

  De vestallierte rykker inn i Tyskland
  De britiske og franske styrkene angrep tyskerne fra vest, men tyskerne nektet å gi opp. Tyskerne satt inn en ny storoffensiv vinteren 1944-45. Det viste seg snart at slaget var tapt.
 • Mussolini blir drept

  Mussolini blir drept
  Benito Mussolini ble henrettet i Italia den 28. april 1945. Han ble ble skutt samens med elskerinnen Clara Petacci. Hele byen kom fra alle kanter for å ta avskjed med den forhatte diktatoren.
 • Hitlers selvmord

  Hitlers selvmord
  Da Hitler innså at alt håp var ute begikk han selvmord i en bunker i Berlin. Han befant seg i rikskanselliet i Berlin fra januar, til han tok selvmord med kona Eva Braun.
 • Krigen slutt i Europa

  Krigen slutt i Europa
  VE-dagen betyr seier i Europa, den fant sted 8.mai 1945. Dette var dagen da de allierte offisielt feiret deres seier over Adolf Hitlers nazi- Tyskland. Dagen ble markert mange steder i Europa.
 • Tysk kapitulasjon

  Tysk kapitulasjon
  Den 8. mai 1945 kapitulerte Tyskland. Etter mer enn 5 år med grusomme krigshandlinger, var det fred igjen i Europa.
 • Atombombe i Hiroshima

  Atombombe i Hiroshima
  Under krigen hadde amerikanerne arbeidet iherdig og utviklet en bombe som var kraftigere og farligere, nemlig atombomben. Da Japan ikke ville overgi seg bestemte den nye amerikanske presidenten seg for å ta i bruk atombomben. Den 6. august 1945 ble den første atombomben "Little Boy" Sluppet over byen Hiroshima.
 • Atombombe i Nagasaki

  Atombombe i Nagasaki
  Tre dager sener etter at den første atombomben ble bomben "Fat man" sluppet over byen Nagasaki. Ødeleggelsene ble enorme og ca. 240 000 mennesker døde og 80 000 ble skadd.
 • Japan kapitulerer

  Japan kapitulerer
  Japan overga seg og undertegnet kapitulasjonen den 2. september 1945. Da var den andre verdenskrigen slutt.