2. verdenskrig

 • Sovjetunionen angriper Finland(Vinterkrigen)

  Sovjetunionen angriper Finland(Vinterkrigen)
  Etter å ha delt Polen med Tyskland krevde Stalin store områder fra Finland for lettere å kunne forsvare byen Leningrad. Finnene nektet, og Sovjet gikk til angrep på landet. Denne krigen kaller vi for vinterkrigen.
 • Tyskland angriper Polen

  Tyskland angriper Polen
  Tyske soldater marsjerte inn i Polen uten å erklære krig på forhånd. Polakkene gjorde hard motstand, men de hadde ikke en sjanse mot den tyske overmakta. Ett par dager senere erklærte Storbritannia krig mot Tyskland, Frankrike gjorde det samme, og krigen var i gang.
 • Storbritannia og Frankrike erklærer Tyskland krig

  Storbritannia og Frankrike erklærer Tyskland krig
  Etter at tyske soldater marsjerte inn i Polen, skjønte flere land at Hitler måtte stoppes. Storbritannia erklærte Tyskland krig, Frankrike fulgte opp med krigserklæring og krigen var i gang.
 • Tyskland angriper Norge og Danmark

  Tyskland angriper Norge og Danmark
  Etter at Polen ble delt mellom Tyskland og Sovjetunionen(Russland) angrep Hitler nordover. Danmark gav seg etter noen timer, men Norge kjempet i to måneder før nederlaget for Tyskland var et faktum.
 • Tyskland angriper Belgia, Nederland og Frankrike

  Tyskland angriper Belgia, Nederland og Frankrike
  Mens krigen pågikk i Norge, gikk Tyskland også til angrep vestover på det europeiske fastlandet. Nederland var det første landet som ble angrepet. To uker senere led Belgia samme skjebne. Det gikk ikke stort bedre med Frankrike. Franskmennene maktet ikke å stå imot det tyske krigsmaskineriet i mer enn noen få uker. Den 14. juni falt Paris.
 • Evakueringen av Dunkerque

  Evakueringen av Dunkerque
  Tyske tropper rykket raskt inn i Frankrike. De allierte måtte derfor redde troppene sine inne i Frankrike. Rett før Frankrike overga seg ble over 300000 britiske og franske soldater evakuert fra byen Dunkerque. Småbåter fra England og andre steder deltok i evakueringen over Den engelske kanal.
 • Kong Håkon 7. og regjeringen forlater Norge

  Kong Håkon 7. og regjeringen forlater Norge
  Kongen, kongefamilien, regjeringsmedlemmer og en rekke stortingsrepresentanter flyktet fra Oslo like før tyskerne marsjerte inn i byen. Tyske fallskjermsoldater ble satt inn for å fange kongen og sentrale politikere, men norske styrker greide å holde dem på avstand. Fra Elverum flyktet kongen og regjeringen vestover mot Molde, der de ble utsatt for et intenst bomberegn. 7. juni forlot kongen og regjeringen landet. De dro til Storbritannia.
 • Paris faller

  Paris faller
  Paris ble inntatt av tyske styrker uten kamp. Kampene om Frankrike hadde vart i seks uker.
 • Period: to

  Slaget om Storbritannia

  De tyske pilotene skulle knuse det britiske flyvåpenet. Hitlers mål var å ødelegge Storbritannia så mye at de ikke kunne forsvare seg mot en tysk invasjon over kanalen. De tyske luftangrepene på Storbritannia ble mislykket. Hitler fikk hans første store nederlag, det fikk betydning for krigens endelige utfall.
 • Aksemaktene opprettes

  Aksemaktene opprettes
  Aksemaktene var de nasjonene som drev krig mot de allierte styrkene.Aksemaktene var en allianse mellom fascistiske-Italia, nazistiske-tyskland og Japan.
 • USA vedtar å støtte "de allierte"

  USA vedtar å støtte "de allierte"
  Japanerne hadde okkupert Korea og deler av Kina. De likte ikke at Kina fikk forsyninger fra USA. Amerikanerne og japanerne forsøkte å snakke sammen, men de greide ikke å komme til enighet. Den 7. desember 1941 ble den amerikanske flåten Pearl Harbor på Hawaii bombet i senk av japanske fly. Det ble et symbol på nasjonal ydmykelse. Resultatet ble at USA gikk med på krigen på de alliertes side.
 • Tyskland angriper Sovjetunionen: Operasjon Barbarossa

  Tyskland angriper Sovjetunionen: Operasjon Barbarossa
  Etter å ha tapt slaget om Storbritannia vendte Hitler blikket mot Sovjetunionen, han ville ha deres hjelp til å knekke Storbritannia. Etter flere møter skjønte Hitler at han ikke fikk Sovjetunionen på sin side, da gikk han til krig mot dem. Han beordret hæren til å angripe Sovjetunionen. Angrepet fikk kodenavnet Barbarossa.
 • Atlanterhavserklæringen

  Atlanterhavserklæringen
  Atlanterhavserklæringen eller the Atlantic Charter var en avtale mellom USA og Storbritannia som i åtte punkter fastsatte prinsippene for deres felles politikk under andre verdenskrig og deres felles visjon for fremtiden etter krigen.
  kilder:
  https://www.google.no/search?q=atlanterhavserkl%C3%A6ringen&rlz=1C1GCEB_enNO813NO813&source=lnms&sa=X&ved=0ahUKEwias5bQ8aPdAhXM1SwKHeJgCnoQ_AUICSgA&biw=1366&bih=613&dpr=1&safe=active&ssui=on
 • Bombingen av Pearl Harbor. USA blir deltakende land i krigen mot Tyskland og Japan.

  Bombingen av Pearl Harbor. USA blir deltakende land i krigen mot Tyskland og Japan.
  Den 7. desember 1941 ble den amerikanske flåten Pearl Harbor på Hawaii bombet i senk av japanske fly. Selv om de var forberedt på krigshandlinger med Japan, hadde de ikke forventet et angrep mot Pearl Harbor.
 • Period: to

  Slaget om Stalingrad. Krigens vendepungt?

  I slutten av november ble 300 000 tyske soldater omringet inne i byen. Tyskerne tapte over 800 000 soldater, og den sovjetiske hæren noen flere. Tyskerne hadde undervurdert de. I begynnelsen av februar 1943 måtte de innse at de hadde tapt slaget om Stalingrad.
 • De allierte inntar Sicilia

  De allierte inntar Sicilia
  Britiske, kanadiske og amerikanske tropper invaderte Sicilia i 1943. Etterpå ble Mussolini avsatt.
 • Mussolini avsettes i Italia

  Mussolini avsettes i Italia
  Etter at Italia ble invadert av de allierte, ble Mussolini avsatt av sine egne og fengslet. Italia ønsket å slutte fred med de allierte.
 • D-dagen. De allierte går i land i i Sør-frankrike.

  D-dagen. De allierte går i land i i Sør-frankrike.
  Tre allierte fallskjermtropper landet bak de tyske linjene i Normandie. De satte i gang en storoffensiv for å jage tyskerne ut av de landene de hadde okkupert.
 • attentatet mot Hitler

  attentatet mot Hitler
  1. juli-attentatet var et bombeattentat og et mislykket forsøk på statskupp fra en rekke høyere offiserer innen Wehrmacht, det regulære forsvaret i det nasjonalsosialistiske Tyskland, 20. juli 1944. kilder: https://www.google.no/search?safe=strict&source=hp&ei=jyGSW9GNF4OnsAHOh7JI&q=attentatet+mot+hitler&oq=attentatet+mot+hitler&gs_l=psy-ab.3..0l2j0i22i30k1.5046.10095.0.10386.21.17.0.4.4.0.114.1387.12j3.15.0....0...1c.1.64.psy-ab..2.19.1472...0i131k1j0i10k1j0i22i10i30k1.0.W-ydN5LtlnY
 • de vestallierte rykker inn i Tyskland

  de vestallierte rykker inn i Tyskland
  Selv om Japan allerede var i krig med Kina fra 1937 av, er det den generelle oppfatning at andre verdenskrig brøt ut 1. september 1939, da Tyskland invaderte Polen, med påfølgende krigserklæringer fra Frankrike samt de fleste land i det britiske imperiet og Samveldet av nasjoner.
  kilder.
  https://no.wikipedia.org/wiki/Andre_verdenskrig
 • russland omringer berlin

  russland omringer berlin
  Slaget om Berlin var det siste store slaget på østfronten under andre verdenskrig. Det stod mellom tyske forsvarsstyrker med til dels utrente mannskaper, og Sovjetunionens overlegne styrker.
  kilder.
  https://no.wikipedia.org/wiki/Slaget_om_Berlin
 • Mussolini blir drept

  Mussolini blir drept
  Mussolini ble arrestert, men senere befridd av tyske tropper. Han forsøkte å rømme til Sveits, men ble skutt
 • hitlers selvmord

  hitlers selvmord
  Det ble meldt at Adolf Hitler og hans kone Eva Braun - som hadde vært gift mindre enn ett døgn - tok sine egne liv i en bunker i Berlin 30. april 1945. Da var sovjetiske styrker mindre enn 500 meter unna.
  Styrkene skal ha funnet to forbrente lik da de tok seg inn i bunkeren, som skal ha vært av nettopp Hitler (1889-1945) og Eva Braun (1912-1945).
  kilder
  https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/2Q8By/trodde-hitler-bloeffet-om-selvmord
 • tysk kapitulasjon

  tysk kapitulasjon
  Tyskland kapitulerte, det ble annonsert fred i avisene.
 • krigen slutt i europa

  krigen slutt i europa
  8.mai er frigjøringsdagen i Norge. Det er dagen da Tyskland kapitulerte.
 • atombombe i hiroshima

  atombombe i hiroshima
  Atombombene over Hiroshima og Nagasaki ble sluppet 6. og 9. august 1945 over de japanske byene Hiroshima og Nagasaki. De to atombombene drepte minst 120 000 mennesker av direkte dødelig stråling, brannskader og skader av fallende og flyvende gjenstander.
  kilder
  https://no.wikipedia.org/wiki/Atombombene_over_Hiroshima_og_Nagasaki
 • atombombe i nagasaki

  atombombe i nagasaki
  Atombombene over Hiroshima og Nagasaki ble sluppet 6. og 9. august 1945 over de japanske byene Hiroshima og Nagasaki. De to atombombene drepte minst 120 000 mennesker av direkte dødelig stråling, brannskader og skader av fallende og flyvende gjenstander.
  kilder
  https://no.wikipedia.org/wiki/Atombombene_over_Hiroshima_og_Nagasaki
 • Japan kapitulerer

  Japan kapitulerer
  USA har aldri sagt til Japan at de angret på den med atombombene, eller at de gjorde en feil. Men USA har ikke brukt atombomber senere. Etter 2.verdenskrig har hele verden kjempet mor atomvåpen.
  kilder
  http://sf9.wikidot.com/japan-kapitulerer