140828132531 01 world war ii 0828 horizontal large gallery

Andre verdenskrig -Stine

 • Angrepet på Polen (startskuddet av andre verdenskrig)

  Angrepet på Polen (startskuddet av andre verdenskrig)
  1. september 1939 gikk Tyskland og Sovjetunionen til krig mot Polen. Tyskland invaderte inn mot vest-Polen, og Sovjetunionen invaderte inn mot Øst-Polen. To dager etter at Tyskland gikk inn i Polen, erklærte Storbritannia krig mot Tyskland.
 • The Phoney War (liksomkrigen)

  The Phoney War (liksomkrigen)
  The Phoney War var tiden av de 6-8 første månedene av krigen. Det var nesten ingen krig, ingen bomber eller våpen som ble brukt i løpet av denne perioden. Vinterkrigen er den viktigste hendelsen i "The Phoney War" Denne krigen varte fra 3. september 1939 til 10. mai 1940.
 • Den finske vinterkrigen

  Den finske vinterkrigen
  Sovjetunionen ønsket å styrke forsvaret til Leningrad (en by i Finland), men dette ville ikke Finland. Derfor gikk Sovjetunionen til krig mot Finland. Vinterkrigen endte med Sovjetisk seier.
 • Operation Weserüburg

  Operation Weserüburg
  Angrepet på Norge 9. april 1940 var det tyske militære angrepet på Norge under andre verdenskrig. Angrepet var historiens første integrerte luft, sjø- og landangrep under én kommando, general Nikolaus von Falkenhorst. Blucher ble senket i Drøbaksundet i Oslofjorden. Kongefamilien flyktet til både Elverum, Hamar og dronningen og ungene dro til Sverige.
 • Kampene på Lundehøgda

  Kampene på Lundehøgda
  Kampene på Lundehøgda var åsted for flere trefninger mellom norske og tyske styrker under andre verdenskrig, og kampene pågikk i omtrent 48 timer fra 20. april - 21. april 1940. Tidlig på morgenen 20. april 1940 kom tyskerne opp mot Lundehøgda nord for Moelv med allierte og flystøtte.
 • Blitzkrieg (lynkrig)

  Blitzkrieg (lynkrig)
  Bitzkrieg er en angrepskrig gjennomført for å slå motstanderen i løpet av kort tid. Hensikten er å skape sjokk, usikkerhet og handlingslammelse for fienden gjennom å utnytte overraskelse, høyt tempo og stor kraft. Blitzkriegen fører til knusende nederlag for Nederland, Belgia og Frankrike.
 • Evakueringen av allierte styrker fra Dunkirk

  Evakueringen av allierte styrker fra Dunkirk
  Evakueringen av Dunkirk var evakueringen av allierte soldater fra strender og havner ved Dunkirk i Nord-Frankrike mellom 27. mai til 4. juni 1940. Evakueringen ble igangsatt etter store mengder belgiske, britiske og franske tropper ble avskåret og omringet av tyske tropper under det seks uker lange slaget om Frankrike
 • Operasjon Barbarossa

  Operasjon Barbarossa
  Operasjon Barbarossa var den tyske invasjonen av Sovjetunionen som begynte 22. juli 1941. Invasjonen innledet den tysk-sovjetiske krigen under andre verdenskrig. Det nasjonalistiske Tysklands offensiv i 1941 kulminerte med slaget om Moskva og erobringen av Jelets og Rostov ved løpet av Don.
 • Angrepet på Pearl Harbor

  Angrepet på Pearl Harbor
  Angrepet på Pearl Harbor var et japansk angrep mot en amerikansk marinebase i Pearl Harbor på Hawaii 7. desember 1941. Angrepet ble gjennomført av fly og miniubåter fra den japanske marinen. Dette førte til at USA ble med på andre verdenskrig.
 • Slaget om Stalingrad

  Slaget om Stalingrad
  Kampen om Stalingrad i det daværende Sovjetunionen høsten og vinteren 1942 - 1943 er et av de mest kjente slagene under andre verdenskrig. 2 millioner menneskeliv ble tapt etter dette slaget, og slaget varte fra 23. august 1942 til 2. februar 1943. Etter månedsvis med harde kamper kapitulerte til slutt Tyskland, og det ble klart av tyskerne sannsynligvis ville tape krigen. Stalingrad heter i dag Volgograd
 • D-dagen (landgangen i Normandie)

  D-dagen (landgangen i Normandie)
  På D-dagen skjedde landgangen i Normandie, med kodenavnet "Operasjon Neptune". Dette var starten på invasjonen av Normandie, som ble fullført i august, med kodenavnet "Operasjon Overlord".
 • Hitlers død og kapitulasjonen i Europa

  Hitlers død og kapitulasjonen i Europa
  Den natten da Benito Mussolini ble skutt og drept, giftet Hitler seg i en bunker med elskerinnen Eva Braun, som skulle få "æren" av å dø to dager senere som fru Hitler. Om ettermiddagen den 30. april skjøt Adolf Hitler seg selv, mens konen tok en blåsyrepille. Likene ble båret opp utenfor bunkeren, helt bensin på og brent opp. Den 8. mai er Norges frigjøringsdag. Frigjøringen startet da sovjetiske tropper rykket inn i Finnmark 18. oktober 1944 og nedkjempet de tyske styrkene i Kirkenes.
 • Atombombene over Hiroshima og Nagasaki

  Atombombene over Hiroshima og Nagasaki
  Atombombene over Hiroshima og Nagasaki ble sluppet over de japanske byene Hiroshima og Nagasaki den 6.-9. august 1945. De to atombombene drepte rundt 135 000 mennesker av direkte dødelig stråling, brannskader og skader av fallende og flyvende gjenstander.