viktige hendelser 2.verdenskrig

 • Tyskland invaderer Polen

  Tyskland invaderer Polen
  Tyskland hadde erobret Tsjekkoslovakia, og da forsto endelig britene og franskmennene hitler kom til og ville erobre deler av Polen. Franskmennene og britene inngikk en avtale med Polen i forsøk om og stoppe Tyskland. Denne avtalen var en forsikring om at dersom tyskerens angrep ville de erklære krig mot tyskland. Og da Hitler ikke lot seg stoppe og gikk til angrep på Polen den 1.september 1939 erklærte Frankrike og Storbritannia krig mot Tyskland og den andre verdenskrig i Europa var startet.
 • Storbritannia og Frankrike erklærer krig mot Tyskland

  Storbritannia og Frankrike erklærer krig mot Tyskland
  To dager etter tysketropper hadde invadert Polen erklærte Storbritannia og Frankrike krig mot Tyskland. Denne dagen holdt statsminister Naville Chamberlain en radiotale der han informerte folket om at landet deres var i krig mot Tyskland.
 • Invasjon av Danmark og Norge

  Invasjon av Danmark og Norge
  Morgenen 9.april 1940 seilte tyske krigsskip inn mot Oslo, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondheim og Narvik. Samtidig som dette skjedde marsjerte tyske tropper inn mot Danmark. Angrepet kom uventet og den danske regjeringen overga seg med en gang mens her i Norge valgte vi og gjøre motstand. Innen de neste 4 ukene, nærmere sagt 10.juni måtte Norge overgi seg. Dette skyldes at de utenlandske styrkene ble trukket ut av Norge for og kjempe i Frankrike der Tyskland også hadde gått til angrep.
 • Invasjonen Nederland, Luxemburg, Belgia og Frankrike

  Invasjonen Nederland, Luxemburg, Belgia og Frankrike
  Da sommeren 1940 kom var Norge, Danmark, Nederland, Belgia og Frankrike okkupert av Tyskland. Landene var demokratiske men da tyskerene inntok styringen statte de demokratiet til side. De som prøvde og kjempe i mot ble straffet strengt.
 • The Blitz

  The Blitz
  Storbritannia var en stor fiende for Tyskland og Hitler ville knuse dem. Tyskerne sendte tusenvis av bombefly inn over Storbritannia. De bombet flyplasser, fabrikker og deler av byer. Til sammen mistet cirka. 60 000 mennesker livet i Storbritannia i de tyske bombeangrepene. I oktober hadde britene skutt ned nok fly til at tyskerens måtte dra hjem med et mislykket forsøk på og invadere Storbritannia. Tanken bak dette hele var at de skulle få den britiske befolkningen til og miste kriglysten.
 • Tyskland angriper Sovjetunionen

  Tyskland angriper Sovjetunionen
  Tyskerne kom med et uventede angrep mot Sovjetunionen, og derfor fikk de erobret store landeområdene før russerens fikk samlet seg til motstand. Krigen var helt annerledes her enn i Vest-Europa fordi der så tyskerne på folket som undermennesker. Folket ble behandlet dårlig, og landsbyer ble brent og sivile myrdet. Folket samlet seg rundt Stalin og kjempet sterker imot enn tyskerens forventet. I januar 1943 tapte derfor tyskerens et avgjørende slag ved byen som da var Stalingrad.
 • Pearl Harbor

  Pearl Harbor
  Søndag morgen var nesten hele den amerikanse stillehavsflåten samlet utenfor havna i Pearl Habor på Hawaii. Mesteparten av mannaskapet hadde fri, og da kom det et overraskende bombeangrep fra Japan. Himmelen var dekket av japanske bombefly og bombene regnet ned på både skip og bygninger. !8 av de amerikanske krigsskipene ble senket eller skadet, men også 2000 sjøfolk og soldater måtte bøte med døden. Etter denne morgenen erklærte USA at de var blitt med i krigen mot Japan og Tyskland.
 • D-dagen

  D-dagen
  Krigslykken Snudde for Tyskland og Japan. Sovjetunionen og USA kom med i krigen i 1941, og dette var land med store ressurser som kunne brukes til våpen og fly. Sovjetiunionen hadde fått overtakes på østfronten (1943) sammtidig hadde amerikanse, britiske og franske soldater lei i England i vente på å angripe Tyskerene i Frankrike. Dette angrepet var 6.juni 1944, og ble kalt D-dagen. Herifra gikk det bare nedover og da den sovjetiske hæren nærmet seg Berlin, skjønte Hitler at krigen var tapt.
 • Dresden

  Dresden
  De tyske soldatene hadde hattt skyld i mye grusomt, men nå var det den tyske sivilbefolkningen som fikk kjenne på. De russiske soldatene var ofte hevngjerrige, og dette gikk utover de sivile. Tyske kvinner ble voldtatt, men den tyske sivilbefolkningen ble også hardt rammet av terrorbombing. I 1945 ble byen Dresden bombet av de allierte. Dette var nok det verste tilfellet. Bombingen først til en stor brann der nærmere 120 000 mennesker omkom.
 • Atombombene

  Atombombene
  Krigen mellom USA og Japan var ikke helt slutt enda. USA bestemte seg for og ta i bruk et grusomt våpen, og den første atombomben ble sluppet over byen Hiroshima i Japan. Atombomben drepte en tredel av befolkningen. Tre dager etter hendelsen slapp de enda en atombombe over byen Nagaski. Begge atombombene drepte tilsaman 200 000 mennesker, og i tillegge fikk mennesker alvorlige skader fra den Radioaktive strålingen. Åtte dager etter Hiroshima, ga Japan seg, og den 2.verdenskrig var slutt.
 • Slaget ved Stalingrad

  Slaget ved Stalingrad
  Slager ved Stalingrad var da det sovjetiske folket samlet seg rundt Stalin og kjempet med en uventet styrke som overrasket Tyskland. Så da i januar tapte tyskerens et avgjørende slag ved byen som da var Stalingrad (nå Volograd). Dette gjorde at de sovjetiske styrkene begynte og presse tyskerens ut av landet.