Standard nsdap

Mellomkrigstiden

 • Den russiske revolusjon

  Den russiske revolusjon
  I Russland prøvde tsaren å styre eneveldig.Det var folk lei av.Det var behov for endring i landet.1905 brøt det ut et opprør og tsaren gikk med på å dele makten med dumaen.Første verdens krig var svært dårlig for Russland. 2 millioner unge gutter ble drept og det var matmangel.I 1917 brøt det ut i store demonstrasjoner.Tsaren trakk seg.Dette var starten på store kamper mellom de forskjellige gruppene som ville styre.Russland sluttet fred med Tyskland og Bolsjevikene vant og fikk makten i landet
 • Avsluttingen til første verdens krig.

  Avsluttingen til første verdens krig.
  I våren 1918 satte Tyskland i gang en svær offensiv i Frankrike. Men tyskerne klarte ikke å vinne noen avgjørende seier. Tyskland brøt rett og slett sammen. De holdt ikke ut mer og menneskene bak fronten sultet. Det var opptøyer i byene og keiseren flyktet. På grunnlag av president Woodrow Wilson 14 punkter for en mer fredelig verden ba Tyskland om fred.
 • Fascismen i Italia og Mussolini.

  Fascismen i Italia og Mussolini.
  Rett etter den første verdenskrigen ble det dannet et nytt politisk parti i Italia - fascistpartiet. Fascistene skilte seg ut med at de gikk kledd i svarte skjorter og brukte disse skjorte som en type uniform. Benito Mussolini var lederen deres. Fascistenes mål var å opprette Italias storhet. Mange rike og mektige støttet fascistene. De brukte brutale metoder for å få makt. Fascistiske bander reiste rundt, tente på partilokalene til kommunister og sosialister og ødela trykkeriene de ikke likte.
 • Fredsavtalen.

  Fredsavtalen.
  Lederne for landene som hadde seiret, møtes i Versailles utenfor Paris. De skulle finne ut straffen til Tyskland utenat Tyskland fikk være med å forhandle. Tyskland fikk bare høre hva de måtte gjøre. De måtte gi fra seg provinser, kolonier og betale store krigserstatninger. Men det som kanskje svidde mest var art de måtte ta all skylden for krigen. Det var allerede dårlig i Tyskland men når de måtte ta skylden for krigen ble mye mer misnøye. Dette gjorde at Hitler kom lettere til makten.
 • Goder tider i USA.

  Goder tider i USA.
  1920-årene var et vanskelig tiår for mange men mange kunne nyte det også.Nye oppfinnelser, som radio og grammofonplater gjorde ting litt mer morsomt.
  Mange kunne skaffe seg biler, særlig i USA men også andre steder.Hjelpe midler som støvsuger, elektrisk komfyr og vaskemaskin gjorde det lettere for mange husmødre.
  USA var verdens mektigste og rikeste land.De produserte over halvparten av viktige varer som jern,stål,bomull og olje.Velstanden økte.
  Europa slet med å komme seg på foten etter krigen.
 • Økonomisk krise i Tyskland.

  Økonomisk krise i Tyskland.
  Etter at Tyskland tapte første verdenskrig sendte det landet ut i kaos. Tyskland måtte betale sky høye erstatninger etter krigen og pengene mistet nesten all verdi. I 1923 kostet et frimerke i Tyskland flere millioner mark. Det var svært mange fattige og mange sultet.
 • Utviklingen i Sovjetunionen.

  Utviklingen i Sovjetunionen.
  I 1924 døde Lenin. Dette gjorde at det ble store kamper om makten mellom medarbeiderne hans. Han som vant het Josef Stalin. Han skulle styre Sovjetunionen til 1953 ved hjelp av undertrykking, terror og frykt. I 1928 bestemte Stalin seg for å å tvinge bøndene inn i kollektivbruk. Dette ødela livet for mange millioner mennesker. Det ble hungersnød og tusenvis måtte flytte. I årene 1934-1939 satte Stalin i gang de såkalte Moskvaprosessene. Lenins og Stalins gamle venner ble arrester og henrettet.
 • Børskrakket.

  Børskrakket.
  I 1929 begynte verdien av aksjene å synke på børsen i New York. Panikken sprede seg, og de som eide aksjer, solgte med store tap. Bankene tapte svære summer.Millioner av mennesker miste jobbene sine. Mange måtte flytte ut av husene sine og bo på gata i stedet. Barn måtte slutte på skolen og mange sultet. Krisen spredte seg til resten av verden. Norge ble også hardt rammet. Det ble stor arbeidsledighet og mange fikk store problemer. Det var stor bitterhet mellom de ulike samfunnsklassene i Norge.
 • Viktige hendelser i Norge i mellomkrigstiden.

  Viktige hendelser i Norge i mellomkrigstiden.
  -Høyreradikale strømninger var streke i 1930 årene.
  -Det ble en ny type pengepolitikk.
  -Utviklingen av Arbeiderpartiet
  - Splittelse i arbeiderbevegelsen
  -Flerpartisystem
  -Den store depresjonen
  - Ny teknologi.
 • Hitlers vei til makten og nazismens framgang i Tyskland.

  Hitlers vei til makten og nazismens framgang i Tyskland.
  Tyskland tapte den første verdenskrigen og ble hardt behandlet av vinnerne.Bitterheten var stor i landet. Keiserdømmet i Tyskland var det slutt på. Landet skulle nå bli en demokratisk republikk. Adolf Hitler var lederen i nazistpartiet. Nazistpartiet fikk en stor oppslutning. Målet til nazistene var å utrydde det jødiske folket. I 1933 fikk Hitler makten. Tyskland ble en diktaturstat. Tyskland var i nød og i begynnelse trodde menneskene i Tyskland at Hitler kunne hjelpe dem ut av krisen.
 • Borgerkrig i Spania.

  Borgerkrig i Spania.
  I Spania gjorde en gruppe offiserer opprør mot regjeringen, som ville reduserer makten til den katolske kirken og godseierne. Opprørene fikk støtte av Tyskland og Italia, og etter en grusom borgerkrig vant de i 1939.
 • Viktige hendelser for jødene.

  Viktige hendelser for jødene.
  1. april 1933 ble det en boikott av alle forretningene som ble eid av jøder i Tyskland. I 1935 kom Nurnbergloven. I november 1938 ble en av den tyske ambassaden drept av jøde. Tyskeren brukte dette mot alle jøder. 20000 jøder ble sendt til konsentrasjonleirer og rundt 100 ble slått i hjel. Det ble kalt krystall-natten fordi alle knuste glass rutene så ut som knuste krystaller. I månedene som fulgte ble det bare verre for jødene. Rundt 6 millioner jøder ble drept under andreverdens krig.