World on fire timeline hitler poland compressed 1920x1080 1 1024x576

Andre verdenskrig - Linnea

 • Angrepet på Polen (stutthof)

  Angrepet på Polen (stutthof)
  Stutthof ble navnet på en fangeleir, senere konsentrasjonsleir i Polen. Nazistene angrep Polen 1. September 1939. Leiren ble åpnet dagen etter. De hadde 120 000 fanger i løpet av de seks årene den var i drift. Over 70 000 mennesker ble drept.
 • "The phoney war"

  "The phoney war"
  The phoney war var en fase i starten av andre verdenskrig. Greia var å få militærere operasjoner i fastlandet Europa, etter at Sovjetunionen angrep Polen.
 • Den finske vinterkrigen

  Den finske vinterkrigen
  Den finske vinterkrigen var krigen mellom Finland og Sovjetunionen i 1939. Årsaken til denne krigen var at Sovjetunionen ønsket stryket forsvaret av Leningrad (by i Russland). Finland prøvde å holde seg som et selvstendig land, men mistet deler av landet sitt siden Sovjetunionen vant.
 • Operasjon Weserübung

  Operasjon Weserübung
  Angrepet på Norge gikk ut på at Tyskland ville okkupere hele Norge. Tyskland angrep ved Moss, Oslo, Horten, Arendal, Kristiansand, Egersund, Stavanger, Bergen, Trondheim og Narvik. Norge nektet å overgi seg, men måtte til slutt overgi seg når Tyskland hadde okkupert hele landet.
 • Slaget på Lundehøgda

  Slaget på Lundehøgda
  De tyske troppene gikk til angrep mot de norske styrkene nord for Moelv. Hovedangrepet startet 21. April 1940. Tyskerne hadde med seg kanonen, stridsvogner og bombefly. Kampene pågikk i omtrent 48 timer.
 • Slaget om Frankrike

  Slaget om Frankrike
  Tyskland invaderte Luxembourg, Frankrike, Nederland og Belgia i mai 1940. Slaget besto av to faser. I den første fasen angrep tyskerne Luxembourg, Belgia og Nederland. I den andre fasen angrep tyskerne Frankrike. Tyskerne vant.
 • Operasjon Dynamo (evakueringen av Dunkerque

  Operasjon Dynamo (evakueringen av Dunkerque
  Den 24. Mai ga Hitler ordre om å ikke angripe de allierte styrkene i området ved Dunkerque. De allierte lagde en evakueringsplan. I løpet av ni dager ble rundt 338 000 britiske og franske soldater evakuert og sendt til England. 30 000 allierte soldater ble drept, og 30 000 ble tatt til fange.
 • Operasjon Barbarossa

  Operasjon Barbarossa
  Operasjon Barbarossa var den tyske planen for angrepet på Sovjetunionen i 1941. Operasjonen ble oppkalt etter Frederick I, Frederick Barbarossa. Frederick var kongen av Tyskland i 1152.
 • Angrepet på Pearl Harbor

  Angrepet på Pearl Harbor
  Japan lagde en allianse med Tyskland og Italia 25. November 1936. Japan startet erobringskrig mot Kina i 1937. Japan ville ha med USA i krigen, så da angrep de båthavna Pearl Harbor i Hawaii. 400 japanske fly bomber hele flåtebasen. 18 skip ble ødelagt, 188 fly ødelagt og 2403 amerikanske soldater mister livet. USAs president erklærer krig mot Japan.
 • Slaget om Stalingrad

  Slaget om Stalingrad
  Stalingrad er en av de mest kjente slagene under andre verdenskrig.950 000 tyske soldater var med. Dette var en jevn kamp, men til slutt klarte sovjetiske krefter å gjøre sånn at 95000 tyske soldater overgir seg. 9500 av disse kom hjem til Tyskland. Dette var vendepunktet i krigen i øst.
 • D-dagen

  D-dagen