2. Verdenskrig

By Qerkses
 • Tyskland invaderer Polen

  Tyskland invaderer Polen
  Etter at Tyskland tok Tsjekkoslovakia lagde Polen, Frankrike og Storbritannia en avtale om å hjelpe Polen i tilfelle Tyske tropper gikk mot angrep. Dette skjedde og tysklands tropper, sammen med sovjetiske tropper invaderte Polen den 1. september 1939 Dette ble kalt ''Forsvarskrigen i 1939'' på norsk eller ''Wojna Obronna 1939 roku'' på polsk. Denne krigen endte med et tap, og flykt fra Polens side. Den 6. Oktober 1939 var hele Polen okkupert av Tyskland, og Sovjetunionen.
 • Period: to

  2. Verdenskrig tidslinje

 • Storbritannia og Frankrike erklærer krig mot Tyskland

  Storbritannia og Frankrike erklærer krig mot Tyskland
  Storbritannia og Frankrike lagde en avtale med Polen som sikret Polen at hvis de ble angrepet av Tyskland ville Storbritannia og Frankrike hjelpe å forsvare Polen mot Tyske tropper. Polen ble invadert den 1. September og derfor erklærte Frankrike og Storbritannia Krig mot Tyskland.
 • Sovjetunionen hjelper Tyskland i angrepet på Polen

  Sovjetunionen hjelper Tyskland i angrepet på Polen
 • Invasjonen av Danmark og Norge

  Invasjonen av Danmark og Norge
  Angrepet mot Norge skjedde som et overraskelsesangrep uten forutgående krigserklæring fra natten mellom 8. og 9. april mot Moss, Oslo, Horten, Arendal, Kristiansand, Egersund, Stavanger, Bergen, Trondheim og Narvik samt mot alle kystbefestninger og flyplassene Fornebu og Sola. Mens Danmark ikke var strategisk sett like viktig for Tyskland, med unntak av at Danmark kunne benyttes som utgangspunkt for operasjoner mot Norge og sikring av forsyningslinjene til styrkene i Norge.
 • Invasjonen av Frankrike, Nederland, Luxemburg og Belgia

  Invasjonen av Frankrike, Nederland, Luxemburg og Belgia
  Den tyske Invasjon av Frankrike og Benelux-landene var delt inni i to planer. Den første delen Fall Gelb som gikk ut på at Tyskland angrep panserstyrker gjennom Ardennene for å avskjære og omringe de allierte styrkene som hadde trengt inn i Belgia. Dette lyktes og Maginotlinjen ble omringet og I den andre, «Fall Rot», med start 5. juni, benyttet de tyske styrkene seg av at de hadde kommet rundt Maginotlinjen til å angripe videre sydover i Frankrike.
 • The Blitz (Bombingen av britiske byer)

  The Blitz (Bombingen av britiske byer)
  Blitzen var den tyske flybombingen av Storbritannia under andre verdenskrig, fra 7. september 1940 til 10. mai 1941. De tyske bombetoktene rammet mange byer rundt i landet og startet med at London ble bombet i 57 netter. I slutten av mai 1941 hadde over 43 000 sivile omkommet og bare i London var over en million hus ødelagt eller skadet. Tysklands mål med bombetoktene var å demoralisere den britiske befolkningen slik at Storbritannia ble nødt til å kapitulere
 • ''Operasjon Barbarossa'' / Tyskland angriper Sovjetunionen

  ''Operasjon Barbarossa'' / Tyskland angriper Sovjetunionen
  ''Operasjon Barbarossa'' var kodenavnet for Tysklands angrep på Sovjetunionen under andre verdenskrig. Angrepet innledet den tysk-sovjetiske krigen, i Russland kalt «Den store fedrelandskrigen». Angrepet startet 22. juni 1941. Tyskernes offensiv i 1941 kulminerte med slaget om Moskva og erobringen av Jelets (øst for Orjol) og Rostov ved utløpet av Don.
 • Pearl Harbour

  Pearl Harbour
  Angrepet på Pearl Harbor var et japansk angrep mot den amerikanske marinebasen Pearl Harbor, søndag den 7. desember 1941. Angrepet ble gjennomført av fly og båter fra den japanske marinen. Japan hadde erklært krig mot USA. Angrepet var rettet mot USAs Stillehavsflåte, og tilhørende fly og marineinfanteristyrker på øya. Den amerikanske opinionen så angrepet som en forrædersk handling, og fordømmelsen av Japan førte til at USA ble med i andre verdenskrig.
 • Slaget om Stalingrad

  Slaget om Stalingrad
  Slaget om Stalingrad var et slag i og omkring Stalingrad på østfronten under andre verdenskrig som ble utkjempet mellom angripende tyske og samarbeidende lands styrker, og sovjetiske styrker fra 21. august 1942 til 2. februar 1943. Slaget ble et avgjørende vendepunkt i krigen og blir ansett som historiens blodigste slag.
 • D-dagen

  D-dagen
  D-dagen var kodenavn på den første dagen i den hemmelige, allierte invasjonen i Frankrike under den andre verdenskrig, 6. juni 1944. Invasjonen i Normandie er en av de største militære operasjoner som er gjennomført. Kodenavnet var «Operasjon Overlord». Operasjonen ble ledet av den amerikanske general Eisenhower, mens den britiske general Montgomery ledet bakkestyrkene.
 • Dresden - hovedstaten i den tyske delstaten Sachen

  Dresden - hovedstaten i den tyske delstaten Sachen
  er hovedstaden i den tyske delstaten Sachsen. Dresden ble frem til annen verdenskrig regnet som en av Europas vakreste byer, og var kjent som Nord-Europas Firenze eller Elbflorenz. Byen ble utsatt for massiv bombing av allierte bombefly 13. februar 1945. Omfattende gjenoppbygging og restaurering har gradvis gitt den noe av sin gamle skjønnhet tilbake.
 • Atombombene over Hiroshima og Nagasaki

  Atombombene over Hiroshima og Nagasaki
  Atombombene ''Fat man' og ''Little boy'' over Hiroshima og Nagasaki ble sluppet 6. og 9. august 1945 over de japanske byene Hiroshima og Nagasaki. De to atombombene drepte minst 120 000 mennesker av direkte dødelig stråling, brannskader og skader av fallende og flyvende gjenstander. Over noe tid døde rundt dobbelt så mange av påførte skader, skader av direkte stråling og innånding av radioaktivt støv .