Zg8eghsqust1veu8snfykwxu3 tngnjn7b5otdzxu6 g

Andre verdenskrig i Norge

  • Andre verdenskrig bryter ut

    Andre verdenskrig bryter ut
    Andre verdenskrig bryter ut og Norge erklærer seg nøytrale.
  • Tyskland okkuperer Norge

    Tyskland okkuperer Norge
    Morgenen 9. April 1940 okkuperer Tyskland både Norge og Danmark. De sank skipet Blücher og gikk til angrep i flere norske byer. Quisling og Nasjonal Samling dannet regjering.
  • Kong Håkon og regjering rømmer til Storbritannia

    Kong Håkon og regjering rømmer til Storbritannia
    De drar til Storbritannia og fortsetter kampen derfra. De støttet sine allierte med blant annet den norske handelsflåten.
  • Kapitulasjon

    Kapitulasjon
    Norge legger ned våpnene etter kun to måneder. Regjeringen begrunnet kapitulasjonavtalen med at de ønsket å spare Finnmark og Troms for ødeleggelser. Regjeringen forlot Norge 7. Juli, kun noen dager før kapitulasjonen og hadde bestemt seg for å fortsette krigen utenfor Norges landegrenser.
  • Nyordningen: Forbud mot alle partiorganisasjoner untatt NS

    Nyordningen: Forbud mot alle partiorganisasjoner untatt NS
    Vidkun Quisling dannet regjering etter 9. April 1940. Partiet het Nasjonal samling og var en støtteorganisasjon for den tyske okkupasjonsmakten. 25. September 1940 ble dette understreket av Reichskommissar Terboven som nedla forbud mot alle andre partier. Terboven var den øverste tyske lederen i Norge under krigen og hadde kun Hitler som overordnet.
  • Operasjon Claymore - Lofotraidet

    Operasjon Claymore - Lofotraidet
    Vellykket norsk-britisk raid mot Lofoten og en viktig seier for de allierte. 550 britiske og 52 norske kommandosoldater i land på Austvågøy og angrep blant annet oljeanlegg og sildoljefabrikken i Lofoten, og tyske og tyskkontrollerte skip. 213 tyske fanger og 12 medlemmer av Nasjonal Samling (NS) ble brakt til Storbritannia, samt 314 frivillige nordmenn.
    Det var også et annet til Lofotraid som ble kalt Operasjon Anklet som skjedde i desember 1941.
  • Rød J i legitimasjonskortet

    Rød J i legitimasjonskortet
    Jødene i Norge ble pålagt å ha en rød J i legitimasjonskortet sitt, og hadde frist fram til 1. Mars 1942. 1536 jøder fikk stemplet sine pass og legitimasjonskort.
  • Tungtvannsaksjonen

    Tungtvannsaksjonen
    Tungtvannsaksjonen var den første sabotasjeaksjonen i Norge under andre verdenskrig. Tungtvannsaksjonen var en serie militære sabotasjeaksjoner under andre verdens krig for å hindre utshipping av tungtvann, slik at tyskerne ikke skulle få tak i det. Tungtvannsaksjonen bestod av 4 operasjoner: operasjon Grouse, operasjon Freshman, Vemark operasjon (operasjon Gunnerside) og Tinnsjø aksjonen.
  • Deportasjon av jødene

    Deportasjon av jødene
    Den første deportasjonen av jødene 19. November 1942. I løpet av 1942 og 1943 ble 773 norske jøder deportert til tyske konsentrasjonsleirer. Den største deportasjonen skjedde 26. November 1942 der 529 norske jøder ble fraktet ut av landet med skipet DS Donau. De fleste av jødene døde på konsentrasjonsleiren i Auschwitz. Det var bare 38 av de 773 jødene sov overlevde.
  • Frigjøringsdagen

    Frigjøringsdagen
    Tyskland kapitulerer dagen før, og 5 år med okkupasjon var over. Krigen kostet over 10 000 nordmenn livet der 3000 var sjømenn døde på havet.
  • Kongefamilen returnerer til Norge

    Kongefamilen returnerer til Norge
    Kronprins Olav og fem statsråder kom tilbake 13 mai til et frigjort Norge. Kong Haakon VII fulgte etter og kom hjem igjen 7. juni, sammen med Kronprinsesse Märtha, Prins Harald, Prinsesse Astrid og Prinsesse Ragnhild.