2. verdenskrig

By efjjj
  • Tyskland angriper Polen

    Tyskland angriper Polen
    Felttoget i Polen i 1939 var startskuddet til andre verdenskrig i Europa. Tyskland og Sovjetunionen okkuperte Polen. Tyske soldater marsjerte inn i landet uten å erklære krig og polakkene kjempet i 3 uker uten hell og lykke.
  • Storbritannia og Frankrike erklærer Tyskland krig

    Storbritannia og Frankrike erklærer Tyskland krig
    Storbritannia erklærte krig mot Tyskland to dager etter det tyske angrepet mot Polen, og nå var krigen i gang.
  • Sovjetunionen angriper Finland (vinterkrigen)

    Sovjetunionen angriper Finland (vinterkrigen)
    Etter landdelingen mellom Polen og Tyskland, krevde Stalin stor områder for å kunne forsvare byen Leningrad lettere. Sovjetene gikk til angrep fordi finnene nektet Stalin å ta de store områdene. Denne fikk navnet vinterkrigen.
  • Tyskland angriper Danmark og Norge

    Tyskland angriper Danmark og Norge
    Natt ti 9.april 1940, gikk tyskerne til angrep på Danmark og Norge. Danmark måtte gi seg etter noen timer, mens Norge kjempet i to måneder før nederlaget for de tyske styrkene var et faktum.
  • Churchill blir statsminister i Storbritannia

    Churchill blir statsminister i Storbritannia
    Winston Churchills tale i parlamentet 4.juni 1940 sier mye om hvilken innstilling britene hadde hadde i kampen mot tyskerne. Etter at Hitler hadde okkupert land i hele vest og nord Europa. I løpet av noen få uker, måtte britene forsvare demokratiet mot diktaturet.
  • -Tyskland angriper Belgia, Nederland og Frankrike

    -Tyskland angriper Belgia, Nederland og Frankrike
    Mens krigen pågikk i Norge, gikk Tyskland også til angrep vestover på det europeiske fastlandet. De startet framrykningen 10. mai.
  • Evakueringen av Dunkerque

    Evakueringen av Dunkerque
    De tyske troppene rykket raskt inn i Frankrike. De allierte måtte dermed redde troppene sine fra å komme i tyskernes hender. Rett før Frankrike overga seg, ble over 300 000 britiske og franske soldater evakuert fra den lille byen Dunkerque.
  • Kong Håkon 7. og regjeringen forlater Norge

    Kong Håkon 7. og regjeringen forlater Norge
    Kongefamilien regjeringsmedlemmer og en rekke stortingsrepresentanter flyktet fra Oslo like før tyskerne marsjerte inn i byen. På Elverum samlet Stortinget seg for siste gang i løpet av krigen og vedtok Elverumsfullmakten. 7.juni forlot kong Haakon 7. og regjeringen landet. Tre dager senere overga de siste norske styrkene seg.
  • Paris faller

    Paris faller
    Frankrike ble kontrollert av Tyskland, og etter et nederlag ble franskmennene delt i 1940. De ble nødt til å undertegne våpenhvile.
  • Period: to

    Slaget om Storbritannia

    Den 13. august starter slaget om Storbritannia. I begynnelsen var den tyske taktikken å nedkjempe britiske jagerfly i lufta. Det mislyktes, fordi de tyske jagerflyene hadde begrenset rekkevidde. De tyske luftangrepene på Storbritannia mislyktes og fikk en stor betydning. Britene vant slaget om Storbritannia. Krigen fortsatte også på havet, hvor tyske ubåter senket allierte båter, og Storbritannia begynte å gå tom for livsviktige varer.
  • Aksemakten opprettes

    Aksemakten opprettes
    Aksemakten var navnet på alliansen mellom Tyskland, Italia og Japan. Det var et samarbeid mellom de tre landene under andre verdenskrig.
  • USA vedtar støtte "de allierte"

    USA vedtar støtte "de allierte"
    Japanerne okkuperte Korea og deler av Kina. De likte ikke at Kina fikk forsyninger av USA. Amerikanerne forsøkte å komme til enighet, men mislykkes. De sluttet å selge olje til Japan. Japan angrep USA med mini ubåter og fly. Resultatet av angrepet ble at Amerikanerne gikk med i krigen, og ble i krigen på de allierte side.
  • Tyskland angriper Sovjetunionen: Operasjon Barbarossa

    Tyskland angriper Sovjetunionen: Operasjon Barbarossa
    I desember 1940 beordret Hitler hæren til å være klar til et angrep på Sovjetunionen i 1941. Angrepet fikk kodenavnet Barbarossa.
  • Atlanterhavserklæringen.

    Atlanterhavserklæringen.
    Atlanterhavserklæringen var en avtale mellom USA og Storbritannia, hvor de skulle legge til grunn for politikken sin. Det var åtte punkter de skulle følge, og de skulle ha en felles visjon for fremtiden etter krigen.
  • Bombingen av Pearl Harbor. USA blir deltagende land i krigen mot Tyskland og Japan.

    Bombingen av Pearl Harbor. USA blir deltagende land i krigen mot Tyskland og Japan.
    1. desember 1941 med den amerikanske flåten Pearl Harbor på Hawaii bombet i senk av japanske fly. Selv om de var forberedt på krigshandlinger med Japan, hadde de ikke forventet et angrep mot Pearl Harbor. Angrepet varte bare i 90 minutter.
  • Period: to

    Slaget ved Midway: omslag i Stillehavskrigen

    Slaget ved Midway var et sjøslag mellom japanerne og amerikanerne. Det varte fra 3.juni til 6.juni 1942. Dette slaget skjedde ved Midwayøyene i Stillehavet.
  • Period: to

    Slaget om Stalingrad. Krigens vendepunkt?

    De tyske troppene nådde elva Volga og Stalingrad august 1942. Tyskerne tapte slaget om Stalingrad, og tapte over 800 000 soldater.
  • Period: to

    Churchill og Roosevelt møtes i Clasablanca

    Casablancakonferansen fant sted i Casablanca i Marokko fra 14-23. januar i 1943. Målet med denne konferansen var å planlegge de alliertes strategi for Europa under andre verdenskrig. Deltakerne under konferansen USAs president Franklin D. Roosevelt, Storbritannias statsminister Winston Churchill og flere andre franske ledere.
  • De allierte inntar Sicilia

    De allierte inntar Sicilia
    Invasjonen av Sicilia, også kalt "operasjon Husky" startet 9.juli 1943 med massiv bombing. Det varte til 17. august samme år.Denne erobringen var starten på felttoget av Italia, og var avgjørende for å få kontroll over det sørlige Middelhav for videre operasjoner.
  • Mussolini avsettes i Italia

    Mussolini avsettes i Italia
    I 1942 nådde Tyskland toppen sammen med Italia. De hersket over hele det europeiske fastlandet fra Nordkapp til Middelhavet og fra Atlanterhavet til Volga. Sommeren 1943 invaderte britiske, kanadiske og amerikanske tropper Sicilia, og det var da Mussolini ble avsatt av sine egne og fengslet.
  • D-dagen. De allierte går i land i Sør-Frankrike.

    D-dagen. De allierte går i land i Sør-Frankrike.
    D-dagen også kalt operasjon Overlord var kodenavnet på den første dagen hemmelige allierte invasjonen i Frankrike 6. juni 1944. Amerikanske styrker erobret Cherbourg, mens Paris ble erobret av de allierte 25.august 1944.
  • Attentatet mot Hitler

    Attentatet mot Hitler
    Etter hvert som det så ut til at Tyskland kom til å tape krigen, vendte mange seg mot Hitler og ga han mye motstand. Mange som tidligere hadde trodd på han, hadde skiftet mening. En gruppe offiserer i den tyske hæren forsøkte seg på et attentat mot ham sommeren 1944. Hitler etterlot seg en dokumentmappe med en tidsinnstilt bombe. Bomben eksploderte, og Hitler slapp nesten uskadd. Som hevn ble han henrettet.
  • Russerne omringer Berlin

    Russerne omringer Berlin
    Slaget om Berlin var det siste slaget på østfronten under andre verdenskrig. Sovjetunionen hadde overlegne styrker. Tyskerne hadde lite tunge våpen, og med overlegne styrker var det uten tvil sovjetene som vant det slaget
  • Mussolini blir drept

    Mussolini blir drept
    Mussolini ble arrestert, men ble senere befridd av tyske tropper i Nord-Italia. Han forsøkte å flykte til Sveits, men ble tatt fange av italienske partisaner, og skutt sammen med sin kjære Clara Petacci.
  • Hitlers selvmord

    Hitlers selvmord
    Hitler tok selvmord i Rikskanselliet i Berlin. Det var der han tilbrakte de siste dagene før han tok selvmord. Hitlers kvartal var i den nedre delen av bygget, og var bygget for å spesielt beskytte Hitler.
  • Tysk kapitulasjon

    Frigjøringsdagen 8.mai 1945 var den dagen Tyskland kapitulerte Norge etter at de okkuperte landet 9. april 1940.
  • Krigen slutt i Europa. (VE-dagen)

    Krigen slutt i Europa. (VE-dagen)
    VE-dagen også kalt Victory in Europe Day fant sted 8.mai 1945, og var dagen da de allierte offisielt feiret deres seier over Adolf Hitlers Nazi-Tyskland
  • Atombombe i Hiroshima

    Atombombe i Hiroshima
    Amerikanerne prøvde og få japanerne til å gi seg under krigen, men Japan ville ikke gi seg. Amerikanerne hadde jobbet iherdig med å utvikle en bombe som var kraftigere og farligere enn noe annet våpen menneskeheten hadde sett, altså atombomben. 6. august 1945 klokken 8,15 ble den første bomben sluppet over byen Hiroshima.
  • Atombombe i Nagaski

    Atombombe i Nagaski
    Av samme grunn som bombingen i Hiroshima, tre dager senere ble bomben kalt Fat Man sluppet over byen Nagaski
  • Japan kapitulerer

    Japan kapitulerer
    Bombingen som foregikk mellom USA og Japan hadde kostet store ødeleggelser hvor ca. 240 000 mennesker døde og ca. 80 000 ble skadd. Japan undertegnet 2.september, og krigen var slutt
  • Kilder

    Wikipedia
    Google (bilder)
    Store Norske Leksikon
    Samfunnsfag heftet