Kap. 6: Nye tanker, nye ideer

By Thea H
  • 1455

    Boktrykkerkunsten

    Boktrykkerkunsten ble oppfunnet i 1455 av en tysker som het Johan Gutenberg. Dette lagde grunnlaget for boktrykkerkunsten vi har i dag, og har hatt stor betydning for mer utbredt utdanning og makt blant folket. Den første boken som ble trykt var en bibel, noe som var den eneste boken som ble trykt de første årene.
  • 1492

    Christofer Columbus

    Christofer Columbus mente at siden jorden var rund, ville man finne sjøveien til India ved å reise vestover over Atlanteren. Han slet med å finne støtte men ble endelig sponset av den spanske dronningen før han dro i 1492
  • 1503

    Mona Lisa

    I 1503 blir det berømte maleriet "Mona Lisa" malt av en av de mest kjente kunstneren Leonardo da Vinci. I ettertid har han blitt sett på som et symbol for perioden da han levde, renessansen
  • 1517

    Martin Luther

    I 1517 skrev Martin Luther 95 teser som han hang på en kirkedør i Tyskland, hvor han kritiserte den katolske kirken. Han mente at det ikke var riktig av kirken å selge "avlat", som er et brev man kan kjøpe for å bli tilgitt av syndene sine slik at man lettere kommer inn i himmelen. Martin Luther mente den eneste måten man skulle komme inn i himmelen var gjennom sin egen personlige tro. Alt dette dannet grunnlaget for den protestantiske kirken.
  • 1524

    Bondeopprør

    I 1924 brøt det ut et stort opprør i Sør-Tyskland mellom bøndene og biskopene og de rike klostrene. Når opprøret var over, noe som endte ille for bøndene, hadde Martin Luther støttet biskopene sin side. Dette førte til at mange fyrster støttet Luther etter konflikten, noe som hjalp han spre det protestantiske synet rundt i Tyskland og senere Europa.
  • Period: to

    Trettiårskrigen

    Trettiårskrigen var en konflikt som brøt ut i Europa først og fremst pga. religiøs undertrykkelse. Selv om det begynte i Bøhmen, spredte det seg raskt gjennom resten av Europa og førte i ettertid til stor hungersnød og epidemier i ettertid. Opp mot 20% av befolkningen døde. Det var også under trettiårskrigen at det for første gang vokste fram nasjonale hærer, som la grunnlaget for styreformen som kom til å komme etter.
  • Rettssak mot Galileo Galilei

    I 1633 ble det ført en rettssak mot Galileo Galilei, som gikk innenfor det heliosentriske verdensbildet som Galileo hadde lagd en hypotese om. Dette var kirken imot, siden det utfordret verdensbilde som var i bibelen.
  • Period: to

    Ludvig 14.

    Ludvig 14., også kalt "Solkongen" var en fransk konge som regjerte etter trettiårskrigen og som blir brukt som et praktisk eksempel på en eneveldig styreform:
    1. Kongens makt utgår fra Gud
    2. All makt ligger i kongens hender.
    3. Kongen hadde et byråkrati som skulle sette ut hans beslutninger og passe på at alt var som han skulle ha det.
  • Fredsavtale i Westfalen

    Etter trettiårskrigen bestemte Europa for å skrive under på en fredsavtale i Westfalen i 1648. Dette var den første store diplomatiske konferansen i Europa, og knyttet nasjon og stat tettere sammen.