Economic history 1 678x381

Markedsøkonomien og industrisamfunnet

  • Period: 1450 to

    Det førindustrielle samfunnet

    Føydalsamfunnet
    Merkantilismen
    Kollektivisme
    Handelskapitalismens gjennombrudd
  • 1492

    Colombus oppdager Amerika

    Colombus oppdager Amerika
  • Navigasjonsakten

    Navigasjonsakten
    Navigasjonsakten var en Engelsk sjøfartslov som lovfestet at all handel med engelske kolonier skulle skje med engelske skip. På denne måten innførte England en sterke proteksjonisme.
  • Storbritannia opprettes

    Storbritannia opprettes
    England, Wales og Skottland blir forent til kongeriket Storbritannia. Riket ble snart verdens ledende stormakt. Begynnelsen var effektiv krigføring til lands og den britiske flåtens overlegenhet på havene under.
  • Dampmaskinens første eksemplar

    Dampmaskinens første eksemplar
    Thomas Newcomen konstruerer en dampmaskin for å pumpe vann opp fra gruver. Grunnlaget for ny teknologi var lagt.
  • Adam Smith

    Adam Smith
    Født i Kirkcaldy i Skotland 1723 blir Adam Smith ofte kalt markedsøkonomiens far. Smith studerte ved Glasgow og Oxford før han ble professor ved Glasgow universitetet. Kort fortalt var Smith kritisk til merkantilismen siden tankesettet hindret fri handel og økonomisk deltakelse for alle. Smith var preget av opplysningstiden og mente i motsetning at et samfunn hvor individet streber etter egen suksess og velstand vil bidra positivt til fellesskapets utvikling.
  • Period: to

    Den industrielle revolusjon

  • Spinning Jenny

    Spinning Jenny
    James Hargreave finner opp spinnemaskinen Spinning Jenny.
  • Den første egentlige dampmaskinen

    Den første egentlige dampmaskinen
    James Watt tar patent på den første egentlige dampmaskinen.
  • David Ricardo

    David Ricardo
  • The wealth of nations

    The wealth of nations
    Nasjonenes velstand (The Wealth of Nations) var den første helhetlige analysen av markedsøkonomien. Verket tar for seg synet til Adam Smith på spesialisering/arbeidsfordeling, markeder, konkurranse og hvordan disse fungerer mot hverandre. Smith mener blant annet at markedet bør flyte fritt uten innblanding fra staten. Spesialisering bidar til økt produksjon og effektivisering. Konkurranse presser prisene nedover og bidrar til billigst og best kvalitet på produktet.
  • Storbritannia lovfestet gullstandarden

    Storbritannia lovfestet gullstandarden
    Selv om gullstandarden har fellestrekk med merkantilismen var poenget med innføringen å danne en felles valuta for alle land. På denne måten åpnet man for større international handel.
  • Karl Marx

    Karl Marx
    Født i Tyskland og oppvokst i en middelklassefamilie og avla sin doktorgrad i filosofi 23 år gammel. Marx kom tidlig inn i et radikalt studentmiljø og forfulgt av Prøyssiske myndigheter for sine radikale meninger. Flyttet først til Paris og senere England hvor han levde i fattigdom. Marx kritiserte kapitalismen og mente den ikke nødvendigvis var velstandsskapende. Marx sine meninger slo ikke gjennom før etter hans død.
  • Navigasjonsakten oppheves

    Navigasjonsakten oppheves
    Når Storbritannia trumfet som en industrimakt lønte det seg med frihandel for landet. Derfor begynte de å føre en frihandel-propaganda ovenfor andre land og opphever Navigasjonsakten. Navigasjonsakten var en proteksjonistisk sjøfartslov som beskyttet engelsk handel.
  • Das Kapital (Kapitalen)

    Das Kapital (Kapitalen)
    Kapitalen tok utgangspunkt i å forstå kapitalismens vesen og menneskets utvikling.
    1. Alle samfunn gjennom historien har vært todelt. Frie borgere-Slaver, Adel-Bønder, Kapitalister-Arbeidere.
    2. Arbeidsverditeori: Verdien på en vare måles i arbeidstiden. Bytteverdien er hvor mye et produkt selges for på markedet. Bruksverdien baseres på hvor mye en vare er verdt for brukeren.
    3. Kriseteorien: Profittmålet fører til økonomiske kriser siden profittraten synker når profitten øker.
  • USA innfører gullstandard

    USA innfører gullstandard
    I likhet med Storbritannia innfører USA gullstandarden som en felles valuta/verdi med andre land. På denne måten åpnet man for større international handel.
  • Glødelampen

    Glødelampen
    Thomas A. Edison utvikler glødelampen og danner grunnlaget for utvikling av elektriske oppfinnelser. Glødepæren viste også hvordan elektrisiteten kunne brukes i industrien.
  • Period: to

    Den andre industrille revolusjon

    Den andre industrielle revolusjonen kommer av nye organisasjonsformer og teknologisk utvikling innen kommunikasjon, kjemisk industri, oljeindustri og elektrisitetsforsyning. På dette stadiet vokser USA og Tyskland frem som nye industrimakter. Organiseringen utvikler seg ved at flere bedrifter slår seg sammen og danner større konsern (Den amerikanske storbedriften). Samtidig kommer ting som telegraf, telefon, bilen, syntetisk produksjon av legemidler, forbrenningsmotoren og samlebåndsprinsippet.
  • John Maynard Keynes

    John Maynard Keynes
    John Maynard Keynes ble født i 1883 i Cambridge, England og har preget mye av den moderne økonomiske tankegangen i vesten. Studerte ved flere eliteskoler (Eton, Cambridge) og har argumentert for en mer delaktig stat i markedsøkonomien. Keynes deltok under forhandlingene i Versailles etter første verdenskrig og var skeptisk til hvordan de allierte behandlet Tyskland.
  • Joseph Schumpeter

    Joseph Schumpeter
  • Sherman Antitrust Act

    Sherman Antitrust Act
    Sherman antitrustloven begrenset bedrifter og skulle hindre utvikling av karteller og monopoler. Dette førte til at store selskaper som Standard Oil måtte deles i flere mindre småselskaper som Mobile, Exxon, etc.
  • T-Forden introduseres

    T-Forden introduseres
    Henry Ford konstruerer den første eksemplaret av T-Forden. Denne bilen ble produsert i store omfang etter samlebåndsprinsippet. Den nye produksjonsmetoden gjorde at man kunne effektivisere produksjonen og dermed senke kostnadene. Slik ble bilen tilgjengelig for middelklassen og mellom 1908 til 1927 ble det solgt over 15 millioner biler av denne typen.
  • Period: to

    1. verdenskrig

  • Den russiske revolusjon

    Den russiske revolusjon
    Karl Marx sin sosialistiske teori om hvordan utnyttelsen av arbeideren ville føre til revolusjon fikk gjennomslag i Russland. Dette var uforutsett av Marx sine teorier, siden de var basert på industriland, noe Russland ikke var. Matmangel, inflasjon og første verdenskrig var underliggende årsaker til Tsarveldets fall.
  • Period: to

    Mellomkrigstiden

    I mellomkrigstiden oppstår det flere økonomiske kriser.
  • Wall Street-krakket

    Wall Street-krakket
    Wall Street-krakket (Black tuesday) kom som resultat av panikk på børsen. Når flere selger aksjer stuper de i verdi, noe som forårsaket en kjedereaksjon og verdien på aksjene stupte drastisk på veldig kort tid. Noen mener det var aksjene på hvete som pris-spekulanter solgte i panikk og at dette dro med seg flere aksjer. Wall Street-krakket var med å utløse den store depresjonen.
  • Storbritannia suspenderer gullstandarden

  • Roosevelts "New Deal"

    Roosevelts "New Deal"
    New Deal reformen blir innført under president Roosevelt og skulle løse den økonomiske krisen. Keynes tanker går igjen under denne reformen som subsidierte ulike grener av samfunnet for å holde sysselsetting og næringslivet gående.
  • USA suspenderer gullstandarden

  • The General Theory of Employment, Interest and Money

    The General Theory of Employment, Interest and Money
    Allmenn teori om sysselsetting, rente og penger ble publisert av John Maynard Keynes i 1936. Verket startet den såkalte Keynesianske revolusjon som har bidratt til store endinger innen økonomisk tenkning for den vestlige verden. Verket peker blant annet på hvordan det offentlige burde bruke mer penger for å syselssette flest mulig i samfunnet. På denne måten ville man løfte økonomien gjennom inntekter som medbrakte kjøpekraft. "Revolusjonen" bidro til ny tro på samfunnet som økonomisk aktør.
  • Period: to

    2. verdenskrig

  • Bretton Woods-avtalen

    Bretton Woods-avtalen
    Juli 1944 inngår 44 stater et samarbeid for å holde stabile valutakurser og regulere økonomien. Amerikanske dollar skulle etter avtale kunne innløses i gull og derfor et indirekte gullstandard. Avtalen dannet grunnlaget for opprettelsen av Det internasjonale pengefond (IMF) og Verdensbanken. Les mer her.
  • Verdensbanken

    Verdensbanken
    Verdensbanken etableres i 1944. Banken består av fem organisasjoner som gir lån til bistand for å bekjempe fattigdom i verden. Verdensbanken er en del av FN og man må først være medlem av IMF for å delta.
  • Det internationale pengefondet

    Det internationale pengefondet
    IMF bygger på Bretton Woods avtalen og fondet skulle bidra til økonomisk vekst ved international handel og være en sikkerhet for ordnede valutaforhold. IMF er en særorganisasjon under FN.
  • Marshallplanen

    Marshallplanen
    Etter 2. verdenskrig tilbydde USA store finansielle midler til Europa. Midlene ble fordelt slik at hvert land satset på de næringer de hadde best forutsetning for. Dette ligner på Adam Smith sin teori om spesialisering, men i nasjonal forstand. Som følge av Marshallhjelpen ble skille mellom østen og vesten større, USA fikk sterke økonomiske handelspartnere og spredde en finanspolitisk imperialisme til Europa.
  • Period: to

    Stor økonomisk vekst

    Under denne perioden hendte det et velferdssprang. Handel ble stadig mer internationalt samtidig som man fikk en intensiv industrialisering i Europa. Noe av grunnen til dette var importering av teknologi fra USA. Det nye fokuset på en aktiv stat som skal stabilisere økonomien, bidra til sysselsetting og økte næringslivet gjorde markedet forutsigbart og stabilt. Totalt sett førte dette til økt BNP og velstand i mange land.
  • EF/EU

    EF/EU
    Etableringen av EF begynner med tre fellesskap hvor Det europeiske kull- og stålfellesskapet veier tyngst. I 1933 blir EF til EU og fungerer som verdens største organisasjon for international handel. På andreplass finner vi NAFTA.
  • OPEC 1

    OPEC 1
    Vinteren 1973 gikk flere arabiske land (OAPEC & OPEC) inn for en oljeboikott som straff mot den vestlige støtten av Israel under yom kippur krigen. De arabiske landene produserte mindre olje og økte prisene. Dette førte til rasjonering av petroleumsprodukter i flere vestlige land. Blant annet Norge hvor det berømte bilde av kong Olav 5. stammer fra.
  • Oktoberkrigen

    Oktoberkrigen
    Oktoberkrigen eller såkalt Yom Kippur-krigen begynte oktober 1973 og varte i 19 dager. Egypt og Syria angrep Israel som fikk stor støtte fra USA.
  • OPEC 2

    OPEC 2
    Som følge av den iranske revolusjonen minsket oljeproduksjonen. Den lille reduksjonen i oljeproduksjonen fikk oljemarkedet til å presse prisene opp og doblet innen 12 måneder.
  • NAFTA

    NAFTA
    North American Free Trade Agreement (NAFTA) var en frihandelsavtale mellom USA, Canada og Mexico som trådte i kraft 1994, og avløste en omstridt tosidig avtale mellom USA og Canada fra 1987. Den ble avløst av United States–Mexico–Canada Agreement (USMCA) i 2020.