Ol ringer

Olympiske Lekers historie

 • 776 BCE

  De første Olympiske leker blir avholdt i Olympia i Hellas

  De første Olympiske leker blir avholdt i Olympia i Hellas
  Antikkens olympiske leker ble avholdt hvert 4 år og her møttes atleter fra de forskjellige bystatene i Hellas for å konkurrere. Utøverne konkurrerte til ære for Zevs.
 • Period: 776 BCE to 393

  Antikkens Olympiske leker

 • 393

  De Olympiske leker blir forbudt

  De Olympiske leker blir forbudt
  Keiser Theodosius forbyr de Olympiske leker som en del av den politiske prosessen for å fremme kristendommen som en statsreligion. De Olympiske leker ble holdt i ære for de gamle greske gudene og dette kunne man ikke godta nå som kristendommen var statsreligion.
 • IOC blir stiftet - Del 1

  IOC blir stiftet - Del 1
  Franskmannen Pierre de Coubertin er på mange måter de moderne Olympiske lekers far. Han ønsket å fremme Frankrikes posisjon blant landene i Europa. Frankrike hadde noen år tidligere mistet land området Alsace-Lorraine til Tyskland og det franske folket følte seg ydmyket av dette. Han ønsket også en forandring innenfor utdanningsystemet i Frankrike. Han hadde besøkt de engelske kostskolene og sett hvordan idretten spilte en stor rolle i oppdragelse blant elevene.
 • IOC blir stiftet - del 2

  IOC blir stiftet - del 2
  Han hadde også besøkt Hellas og fått kunnskap rundt de gamle olympsike lekene. Han kombinerte altså den engelske sporten med Antikkens olympiske leker når han lagde de moderne olympiske leker. IOC som står for den internasjonale Olympiske komité ble stiftet i 1894 og skulle jobbe for å arrangere disse moderne Olympiske lekene.
 • IOC - ideologiske mål

  IOC - ideologiske mål
  Å utbygge utviklingen av et fredelig samfunn og bidra til å bygge en fredelig og bedre verden. Politikk skal holdes unna idretten/de olympiske lekene ifølge det olympiske charteret: "No kind of demonstartion or political, religious or racial propoganda is permitted in any Olympic sites, venues or other areas" men vi har sett en rekke eksempler der idretten og politikk kolliderer. (Dato stemmer ikke, kun for at rekkefølgen skal bli riktig)
 • De første moderne Olympiske leker blir avholdt i Athen

  De første moderne Olympiske leker blir avholdt i Athen
  De første moderne Olympiske leker blir avholdt i Athen i 1996. IOC valgte Athen grunnet at det var her antikkens olympiske leker hadde funnet sted. Lekene begynte 6. April og varte fram til 15. April. Det ble holdt en åpningseremoni, men denne var svært "basic". Det var 14 land som deltok og 10 av disse landene vant minst én medalje. Det deltok også noen blandede lag og 3 medaljer ble vunnet av slike blandede lag. Disse lagene besto av utøvere fra forskjellige land.
 • Øvelser som fant sted

  Øvelser som fant sted
  Bryting
  Fekting
  Friidrett
  Sykling
  Skyting
  Svømming
  Tennis
  Turn
  Vektløfting Seiling og roing skulle også finne sted men været gjorde slik at disse måtte avlyses
 • Olympiske leker i Paris

  Olympiske leker i Paris
  Arrangørene av verdenutsillingen tok full kontroll over sportsarrangementene. IOK sin innflytelse var minimal og de likte ikke hvordan lekene ble arrangert. Mange av øvelsene som fant sted ble ikke engang annonsert som en del av de olympske lekene. Mange idrettsutøvere fant ut at de hadde vunnet OL gull mange år etter de hadde deltatt. Det er også viktig å nevne at dette var første gang kvinner fikk delta i de olympiske leker.
 • Period: to

  Olympiske leker og verdensutstillinger

  De olympiske leker i Paris 1900 og St. Louis 1904 fikk skuffende lav oppmerksomhet. Verdensutstillingene som fant sted i byene samtidig fikk mye av skylden for dette, fordi dem tok vekk oppmerksomheten fra de Olympiske lekene. OL i Paris 1900 var en del av verdensutstillingen og det var også OL i St. Louis. OL i 1904 skulle egentlig finne sted i Chicago men ble flyttet til St. Louis og ble en del av verdensutstillingen. Dette førte til at lekene utspilte seg over en 5 måneder lang periode.
 • Olympiske leker i Saint Louis

  Olympiske leker i Saint Louis
  De olympiske lekene i Saint Louis var også en del av verdensutstillingen som fant sted samtidig og som i Paris var skuffende iforhold til oppmerksomheten det fikk. Lekene var også skuffende iforhold til deltagere. Mange europeiske land valgte å ikke delta grunnet den lange reisen og de store kostnadene. Mange av konkurransene ble utført med kun amerikanske utøvere. 523 av totalt 651 utøvere var fra USA. Lekene var også en publikums fiasko, kun 2000 tilskuere møtte opp.
 • Olympiske leker i London

  Olympiske leker i London
  Etter fiaskoen i forrige OL ble det bestemt at de olympiske leker nå skulle gjennomføres uavhengig av andre begivenheter. Lekene i 1908 skulle egentlig ha funnet sted i Roma men et vulkanutbrudd førte til at landet måtte bruke alle resurser på å gjenoppbygge Napoli. Dette OL-et var det første til å inneholde vintergrener. Disse øvelsene fant sted noen måneder før siden det ikke går an å holde dem på sommeren. Det OL-et var også første gang Norge vant gull, dette gjorde Albert Hegerud i skyting.
 • Olympiske leker i Stockholm

  Olympiske leker i Stockholm
  Nå begynte OL-ene å ligne på det Pierre hadde drømt om. Lekene var en suksess og markerer internasjonalt gjennombrudd for den olympiske bevegelse. OL fremstod som en stor internasjonal begivenhet med vennskap og velvilje fra alle parter. Åpningseremonien var flott og hadde mange likheter med hvordan vi håndterer åpningssermoniene i OL nå. Dette var første gang lekene hadde deltagere fra alle 5 verdensdelene. Norge deltok med 191 utøvere, det meste i vår OL historie.
 • Period: to

  Første Verdenskrig

  Første verdenskrig førte til at OL-et som var planlagt å finne sted i Berlin 1916 ble avlyst. Dette var første gang et OL ikke kunne gjennomføres med 4års mellomrom.
 • Olympiske leker i Antwerpen

  Olympiske leker i Antwerpen
 • De Olympiske ringene

  De Olympiske ringene
  De Olympiske ringene ble tegnet i 1913 men ble ikke tatt i bruk før OL 1920. Ringene på tegningen symboliserer de 5 verdensdelene
 • Den Olympiske ed

  Den Olympiske ed
  Den Olympiske ed ble introdusert under Sommer-OL i Antwerpen 1920. Vertsbyen organisasjonskomité velger edsavleggeren, ofte en utøver fra vertslandet. Den går slik: ”In the name of all the competitors I promise that we shall take part in these Olympic Games, respecting and abiding by the rules which govern them, committing ourselves to a sport without doping and without drugs, in the true spirit of sportsmanship, for the glory of sport and the honour of our teams.”
 • Olympiske leker i Paris

  Olympiske leker i Paris
 • De første olympiske vinterleker blir avholdt i Chamonix

  De første olympiske vinterleker blir avholdt i Chamonix
  Det ble i 1921 bestemt at det skulle arrangeres et eget olympisk arrangement for vinterøvelser. Noen vinterøvelser hadde funnet sted tidligere som en del av sommer OL-ene, men grunnet praktiske vanskeligheter rundt det å arrangere sommer og vinter øvelser sammen ble det bestemt at det skulle arrangeres et eget arrangemnet for vinterøvelsene. Vinter-OL skulle finne sted samme år som sommer OL-ene, men på en annen tid av året og i andre byer.
 • Olympiske leker i Amsterdam

  Olympiske leker i Amsterdam
  For første gang i moderne tid ble den olympiske ild tent inne på stadion. Under antikkens leker i Hellas var ilden symbol på guddommeliog kraft, ånd og kunnskap. Norge tok et gull, dette var tatt av Daværende Kronprins Olav deltok i seiling. For første gang vant et medlem av en kongefamilie olympisk medalje.
 • Olympiske vinterleker i St. Moritz

  Olympiske vinterleker i St. Moritz
 • Olympiske leker i Los Angeles

  Olympiske leker i Los Angeles
 • Olympiske vinterleker i Lake Placid

   Olympiske vinterleker i Lake Placid
 • Olympiske leker i Berlin

  Olympiske leker i Berlin
  Dette er det mest kjente eksempelet på hvordan OL kan brukes for politiske mål. Hitler og nazistene brukte OL for å spre propaganda om nazismen og for å vise hvor "bra" nazismen var. Byen ble total forandret rett før OL slik at de innreisende ikke skulle få se jødehatet og den dårlige behandlingen av minoritetene. Hitler ville ikke tillate Jødiske utøvere å delta, men når IOC truet med å avlyse OL-et måtte han godta at jødene fikk konkurrere.
 • Olympiske vinterleker i Garmisch-Partenkirchen

   Olympiske vinterleker i Garmisch-Partenkirchen
 • Olympiske leker i Berlin - Del 2

  Hvis man ser bort fra politikken, så var OL i Berlin veldig bra sportslig og arrangementsmessig. Det var imponerende arenaer og fasilitetene til utøverne var meget gode. Det ble samlet 3,1 millioner tilskuere iløpet av lekene og ny rekord ble satt. Dette var også første OL der deler av arrangementet ble sendt på tv. Noe som senere skulle bli den største inntekten til OL arrangørene. Dette var også første gang den olympiske ilden ble fraktet helt fra Olympia i Hellas til arrangørbyen.
 • Period: to

  2. Verdenskrig

  Det var planlagt OL i Tokyo i 1940 og OL i London i 1944, men på grunn av 2. verdenskrig ble begge disse OL-ene avlyst
 • Olympiske leker i London

  Olympiske leker i London
 • Olympiske vinterleker i St. Moritz

  Olympiske vinterleker i St. Moritz
 • Olympiske leker i Helsingfors

  Olympiske leker i Helsingfors
 • Olympiske vinterleker i Oslo

  Olympiske vinterleker i Oslo
 • Olympiske leker i Melbourne

  Olympiske leker i Melbourne
 • Olympiske vinterleker i Cortina d'Ampezzo

  Olympiske vinterleker i Cortina d'Ampezzo
 • Olympiske leker i Roma

  Olympiske leker i Roma
 • Olympiske vinterleker i Squaw Valley

  Olympiske vinterleker i Squaw Valley
 • Olympiske leker i Tokyo

  Olympiske leker i Tokyo
 • Olympiske vinterleker i Innsbruck

  Olympiske vinterleker i Innsbruck
 • Olympiske vinterleker i Grenoble

  Olympiske vinterleker i Grenoble
 • Olympiske leker i Mexico City

  Olympiske leker i Mexico City
  OL i Mexico city har en sentral plass i historien om OL og politikk. Lekene fant sted på 60-tallet. I USA foregikk det store protester rundt om i landet dette tiåret. Mørkhudede amerikanere opplvede mye rasisme på denne tiden og mange afroamerikanere hadde dårlige levekår. Martin Luther King jr ledet the american civil movement som jobbet for å avskaffe de rasistiske lovene.
 • OL i Mexico City - Del 2

  De amerikanske utøverne Tommie Smith og John Carlos kom begge på pallen etter 200 meter sprint. Når den amerikanske nasjonale sangen begynte å spille under seiersermonien bøyde dem hodet ned mot bakken og holdt opp en arm mot himmelen. På hånden hadde de en sort hanske for å vise sin støtte til civil rights movementen. IOC fordømte deres oppførsel pga OL skal være et arrangement som lar politikken stå på utsiden. IOC krevde at utøverne reiste hjem, noe som skjedde etter trusler om å kaste ut USA
 • Olympiske leker i Munchen - Munchen-massakren

  Olympiske leker i Munchen - Munchen-massakren
  De olympiske leker i Munchen 1972 er kjent for andre grunner enn selve idretten. Medlemmer fra den paramilitære gruppen sort September tok seg inn i bygningen der israelske utøvere sov og tok dem som gissel. De krevde at Israel måtte frigi palestinske geriljasoldater som satt i Israelsk fangenskap. Gislene ble fraktet til flyplassen av terroristene. Det tyske politiet satt i gang en befrielsesaksjon. Det endte med at alle utøverne og trerne døde, itilegg til 5 terrorister.
 • Olympiske vinterleker i Sapporo

  Olympiske vinterleker i Sapporo
 • Olympiske leker i Montreal

  Olympiske leker i Montreal
 • Olympiske vinterleker i Innsbruck

  Olympiske vinterleker i Innsbruck
 • Olympiske leker i Moskva

  Olympiske leker i Moskva
  Sovjet Union invaderte i 1979 Afghanistan. Invasjonen av Afghanistan vakte stor misnøye blant mange av landene i verden. Når Sovjet union ett år senere arrangerte OL, valgte mange av landene å trekke seg. 65 nasjoner valgte å ikke delta, blant annet Norge og USA. Kun 80 land deltok, noe som var det laveste antallet deltagere siden 1956
 • Olympiske vinterleker i Lake Placid

  Olympiske vinterleker i Lake Placid
 • Olympiske vinterleker i Sarajevo

  Olympiske vinterleker i Sarajevo
 • Olympiske leker i Los Angeles

  4 år etter OL i Moskva var det nå USA som skulle arrangere de Olympiske leker. Dette OL-et ble også preget av boikottaksjon, men nå var det Sovjet Unionen, Cuba og mange av de øst-europeiske landene som valgte å boikotte OL-et. Dette gjorde de som hevn for at USA hadde gjort dette 4 år tidligere, men likavel var det 140 nasjoner som deltok. Noe som var en ny rekord.
 • Kommersialiseringen av den olympiske bevegelsen - Del 1

  Kommersialiseringen av den olympiske bevegelsen - Del 1
  OL i Los Angeles i 1984 blir sett på som et avgjørende vendepunkt i kommersialiseringen av den olympiske bevegelsen. IOC var veldig strenge når det gjaldt kommersialieringen av OL tidligere. Det var ikke lov med noe særlig form for reklame. Dette gjorde at inntektene måtte komme gjennom billet salg og fjernsyn sendinger. Problemet var at OL nå hadde blitt så stort at det ble umulig å kunne få økonomisk gevinst av å avholde de olympiske lekene. Los Angeles fikk lekene som eneste søker.
 • Kommersialiseringen av den olympiske bevegelsen - Del 2

  Nå måtte USA finne ut hvordan dem skulle finansiere OL-et og unngå store penge tap. Folket i USA stemte nei til å betale lekene med skattepenger. Finans eksperten Peter Ueberroth la frem et budsjett basert på sponsorkroner, og arrangementskomiteen satte hardt mot hardt i forhold til IOC. De sa at enten måtte IOC godkjenne det eller så trakk USA seg. IOC valgte da å skyve til side sine ikke-kommersielle prinsipper og få arrangementet i havn.
 • Kommersialiseringen av den olympiske bevegelsen - Del 3

  Kommersialiseringen av den olympiske bevegelsen - Del 3
  Tretti sponsorer ble med og betalte 4 millioner dollar hver. feks: Mcdonalds, 7-Eleven og Coca-Cola var med å sponse arrangementet. Dette sponsor oppsettet var en suksess og arrangørene tjente godt på arrangementet. IOC har etter dette slakket ned på reglene rundt Kommersialiseringen av de olympiske lekene, men det er forsatt relativt strengt når det gjelder sponsing av utøverne. De kan blant annet ikke ha sponsore på utøverdraktene.
 • Den internasjonale olympiske komité åpner for profesjonelle idrettsutøvere.

  Det var tidligere kun amatører som fikk delta i de Olympiske lekene. Det vil si utøvere som ikke fikk noe økonomisk gevinst ut av idretten. I 1988 endre den olympiske komiteen denne regelen og nå kunne de individuelle idrettsforbundene i forskjellige land selv bestemme om de ønsket å la profesjonelle idrettsutøvere delta.
 • Olympiske leker i Seoul

  Olympiske leker i Seoul
 • Olympiske vinterleker i

  Olympiske vinterleker i
 • Olympiske leker i Barcelona

  Olympiske leker i Barcelona
 • Olympiske vinterleker i Albertville

  Olympiske vinterleker i Albertville
 • Olympiske leker i Lillehammer

  Olympiske leker i Lillehammer
  Dette var første gang vinterlekene ikke gikk samme år som sommerlekene. Fra og med dette OL-et gikk nå vinterlekene 2 år etter sommerlekene.
 • Olympiske leker i Atlanta

  Olympiske leker i Atlanta
 • Olympiske vinterleker i Nagano

  Olympiske vinterleker i Nagano
 • Olympiske leker i Sydney

  Olympiske leker i Sydney
 • Olympiske vinterleker i Salt Lake City

  Olympiske vinterleker i Salt Lake City
 • Olympiske leker i Athen

  Olympiske leker i Athen
 • Olympiske vinterleker i Torino

  Olympiske vinterleker i Torino
 • Olympiske leker i Beijing

  Olympiske leker i Beijing
 • Olympiske vinterleker i Vancouver

  Olympiske vinterleker i Vancouver
 • Olympiske leker i London

  Olympiske leker i London
 • Det olympiske charter

  Charteret ble sist oppdatert 9. september 2013, og inneholder 61 punkter. Charteret er regelboken til Den internasjonale olympiske komité. Charteret inneholder regler og veiledning for De olympiske leker og for IOK og de nasjonale olympiske komitéenes arbeid med den olympiske bevegelse.
 • Olympiske leker i Sotsji

  Olympiske leker i Sotsji
  Dette var et kontroversielt OL. Mange land var misfornøyd med at Russland, der det forsatt var ulovlig å gifte seg som homfil blandt annet, skulle arrangere OL. Det ble også kontroversielt i ettertid, etter at Russland ble avslørt i å drive med statsstøttet doping. Dette satt lys på problemet rundt doping i idretten.
 • Olympiske leker i Rio

  Olympiske leker i Rio
 • Olympiske vinterleker i Pyeongchang

  Olympiske vinterleker i Pyeongchang
 • Olympiske leker i Tokyo (utsatt)

  Olympiske leker i Tokyo (utsatt)
  De Olympiske lekene skulle etter planen arrangeres i Tokyo i 2020, men på grunn av Korona pandamien måtte arrangementet drøyes ett år. Dette er den eneste gangen i fredstid at et OL ikke kan gjennomføres.
 • Olympiske utfordringer

  OL står ovenfor mange utfordringer i denne tid. Blandt annet har OL blitt så stort at det er veldig vanskelig for land å arrengere det. Det stilles mange krav til utbygginger av arenaer og hoteller osv. Dette gjør at OL er svært dyrt å arrangere. Det har også kommet en del konflikter mellom charteret og den faktiske virkeligheten. Det som blir sagt i den olympiske ed, blir ikke fulgt. Dette så vi spesielt med OL i Sochi. Det er heller ikke bra for miljøet å arrangere OL, mye forunsing: Rio 2016.
 • Olympiske utfordringer - Del 2

  IOC blir også sett på som en ganske "shady" organisasjon og har hatt sine kontoverser. Vi så dette selv når vi vurderte å søke om OL i 2022. Vi ble negativt overrasket av å se hvordan IOC stilte nesten umulige krav og krav om at man skulle avholde "fester" for IOC medlemmene. Det var noen av grunnene bak at vi valgte å takke nei til å avholde de olympiske lekene.