Kubakrisen

Kalla Kriget

  • 1945 Tysklandsfrågan

    1945 Tysklandsfrågan
    Vad ska vi göra med Tyskland? Vinnarna av andra världskriget delar upp Tyskland mellan sig för att återuppbygga landet som sen ska enas till ett Tyskland.
  • Period: to

    Kalla kriget

  • Öst och Västtyskland

    Öst och Västtyskland
    Tyskland enas aldrig utan delas i två delar, en Västtysk och en Östtysk stat bildas. Dessa två nya länder utvecklas i helt olika riktningar. De två skilda sätt att styra staten är i Östtyskland kommunistiskt, och i Västtyskland kapitalistiskt.
  • Koreakarta

    Koreakarta
    Karta över Koreas uppdelning
  • Period: to

    Koreakriget

    Koreakriget. Vid andra världskrigets slut delas Korea upp mellan supermakterna Sovjet och USA. Resultatet blir att de två zonerna utvecklas i två olika riktningar. Kommunistiskt i nord, och kapitalistiskt i syd. Det uppdelade Korea går i krig mot varandra för att försöka enas. Båda sidor misslyckas och Korea är än idag uppdelat i Nord och Sydkorea.
  • Koreakriget

    Koreakriget
    Bilden från Korea visar gränsen mellan länderna som går vid den 38de breddgraden.
  • Period: to

    Vietnamkriget

    Ett långvarigt krig mellan Nord och Sydvietnam bryter ut 1955 och slutar 1975. Vietnam delades i i en nord och syd-del i och med Indokinakriget. Under kriget får Sydvietnam stöd av USA och Nordvietnam stöd av Sovjet. Kriget slutar med att Nordvietnam segrar och Vietnam enas under kommunistiskt styre.
  • 1961

    1961
    Berlinmuren börjar byggas, som delar Berlin i en väst och öst-del, precis som hela Tyskland. Muren byggs för att stoppa flyktingar från den Östtyska sidan till den Västtyska. Från östtyskt håll ville man bygga muren för att stänga ute den skadliga kapitalistiska världen, sa man. Muren blir en symbol för den så kallade "Järnridån" som innebär att Europa är uppdelat i två delar med kyliga och misstänksamma relationer till varandra.
  • Kubakrisen

    Kubakrisen
    Kubakrisen varade i 13 dagar då Sovjet byggde ramper för atomvapen på Kuba som var riktade mot USA. Detta gjorde Sovjet för att USA hade atomvapen i Turkiet, alltså nära Sovjet, och ville att de skulle ta bort dessa. Efter 13 dagar kom stormakterna överens och alla vapen togs bort från både Kuba och Turkiet. Man kom också överens om att USA inte skulle attackera Kuba utan giltig anledning.
  • Vietnamkriget "Napalmflickan"

    Vietnamkriget "Napalmflickan"
    Vietnamkriget kallas det första TV-kriget. Detta var det första kriget som omvärlden kunde se genom TV. Alltså kunde man se brutala scener från kriget. Den nakna flickan kallas "Napalmflickan", och på bilden flyr hon med flera andra barn och soldater ifrån napalmbomber.
  • Vietnamkrigets offer

    Vietnamkrigets offer
    En polis från Sydvietnam skjuter en Nordvietnamesisk fånge mitt på öppen gata.
  • Period: to

    Afghansk-Sovjetiska kriget

    Sovjet går in i Afghanistan och stöttar den kommunistiska ledningen som har islamistiska motståndare, Mujaheddins. USA stödjer Mujaheddin-rörelsen med vapen och träning av CIA för att stoppa Sovjetiskt, alltså kommunistisk, vinst i kriget. Kriget slutar med att Sovjet lämnar landet och Mujaheddin-rörelsen "vinner". Men Mujaheddin-krigare är inte enade, och ett inbördeskrig bryter ut.
  • Afghan-Sovjetiska kriget

    Afghan-Sovjetiska kriget
    Bild på Mujaheddin-rörelsens män i träningsläger. Där de tränas av CIA för att kunna kriga mot det kommunistiska styret i landet och även Sovjet.
  • Berlinmurens fall

    Berlinmurens fall
    1989 faller "Järnridån" i Europa och gränsen mellan Öst och Västberlin suddas ut.
  • Tyskland återförenas

    Tyskland återförenas
    Tyskland står återigen som ett enat land då missnöjet i Östtyskland växer bland befolkningen, och detta skapar äntligen en återförening och Tyskland är ett igen.
  • Sovjetunionens fall

    Sovjetunionens fall
    Sovjetunionen faller. Michail Gorbatjov försöker reformera Sovjetunionen och skapa ett öppnare samhälle (så kallat: glasnost) genom bland annat yttrandefrihet. Han försöker också förbättra ekonomin genom att införa marknadsekonomi. Men motståndet är starkt inom ledningen i Sovjet. Denna oro gör att stater såsom Estland, Lettland, Litauen med flera bryter sig loss och utropar självständighet. Slutligen avgår Gorbatjov och Sovjetunionen upplöses 1991.