Världskrigen

 • Period: 1492 to

  Kolonialismen

  Kolonialism som jag ser det är när ett land vill ha mer mark att utöka, försvara och kontrollera. Staten/grupper seglade över till andra världsdelar och erövrade civilisationen och ändrade kulturen. Man försökte ändra civilisationens religion genom att hota dem med döden.
 • Period: to

  Nationalism

  Nationalism är att man känner gemensamhet, har samma kultur, härstamning och språk. Allt detta för samman folket men kan också splittra det. Det kan också vara att man är stolt över att vara från sitt land. I USA säger vissa att de är “Proud Americans” som betyder att de är stolta över att vara från USA. Norge är också ett land som är enormt stolta över att vara just norskar och firar sin nationaldag, 17 maj stort.
 • Tysklands enande

  Tysklands enande
  Tysklands enande var en viktig faktor till att första världskriget utlöstes med tanke på att kejsardömet Tyskland industriledares snabbt och i kombination med deras stora befolkning och starka militärmakt blev de dem största maktägarna i hela Europa.
 • Hitlers födelse och Uppväxt.

  Hitlers födelse och Uppväxt.
  Adolf Hitler föds den 20 april 1889 i den österrikiska gränsstaden Braunau am Inn vid floden Inn. Adolfs pappa Alois Hitler fick Adolf tillsamans med sin tredje fru Klara Pölzl. Hitler var en så kallad begåvad elev under hans skoltid men den begåvan gick senare över till ett mycket stort intresse av konst. Adolf och hans mamma flyttade till Linz efter att Alois gått bort. Där ökade Adolfs intresse för konst, folk sade att man kunde se Hitler fantisera om hur han tänkte göra staden Linz bättre.
 • Hitler hoppar av skolan

  Hitler hoppar av skolan vid 15 års ålder då han precis klarat slutprovet och ser nu ingen anledning till att gå kvar i skolan. 1907 flyttar Hitler till Vienne för att studera konst, allt detta blir finansierat utav sin mamma och pengarna de fått när Alois dog plötsligt. Hitler söker antagning på akademin utav fin konst i Vienne men blir avvisad två gånger om, de föreslog att Hitler skulle söka arkitektur skolan, men eftersom han inte hade gjort klart skolan hemma i Linz så gick inte det.
 • Hitler börjar ogilla Judar.

  Hitler börjar ogilla Judar.
  Hitler är vid detta laget väldigt fattig och har det svårt att överleva, han får bo under broar och på gatan. Det är nu Adolf börjar få sitt hat mot judar då han tycker att de är för många och att den som avslagit hans ansökan om att få gå på Akademin om fin konst i Vienne var en judisk man.
 • Imperialismen i Afrika under 1913

  Imperialismen i Afrika under 1913
 • Hitler går med i armén.

  Hitler går med i armén.
  År 1914 när första världskriget utbröt valde Adolf att frivilligt gå med i armén. Hitler var en brev fördelare på den västra fronten i Frankrike och Belgien. Under denna tiden målade Hitler även små tecknade figurer och bilder för armens tidning. Under tiden han jobbade blev han blindad utav "senapsgas" och blindheten varade i ungefär 2 månader.
 • Skotten i Sarajevo

  Skotten i Sarajevo
  Skotten i Sarajevo avlossades utav Gavrilo Princip som var en ung serbisk man mördade på detta datum ärkehertig Franz Ferdinand av Österrike och dennes hustru Sophie von Chotek. Händelsen utlöste den så kallade svarta veckan som ägde rum den 28 juli 1914.
 • Svarta veckan

  Alla länder förklarar krig mot varandra. Svarta veckan startade med att skotten i Sarajevo avlossades och därmed förklarade Österrike/Ungern krig mot Serbien.
 • Ryska revolutionen

  Ryska revolutionen
  Staten och tsaren styrde allt, det ville inte folket längre så de gjorde revolution mot staten. Under denna tid var Ryssland en outvecklad jordbruksnation, men det ändrades på sig snabbt efter denna revolution. Ryssland blev nu "räddat" utav Vladimir Lenin.
 • Länder blir självständiga

  Länder blir självständiga
  De rödmarkerade länderna blir självständiga och bryter sig loss från Tyskland.
 • Period: to

  Mellankrigstiden

  Detta var en period mellan 1918 och 1939. alltså mellan första världskrigets slut och andra världskrigets början.
 • Versaillesfreden

  Versaillesfreden
  Efter första världskriget slut i november 1918 vidtog utdragna förhandlingar i Paris utav de segrande makterna av kriget. Det slutar med att Tyskland tvingas säga att de orsakade första världskriget. De tvingas också lämna ifrån sig 13% av sin mark till där de hör hemma, Polen, Bulgarien med mera. De förlorar också många resurser, bland annat kol som man använde extremt mycket. Men det som var mest bedrövande för Tyskland var att deras arméer blev nedrustad på resurser, vapen med mera.
 • Ölkällarkuppen

  Ölkällarkuppen
  År 1919 återvänder Adolf Hitler till München och får anställning på sitt gamla regemente därför att hans kapten ansåg honom som psykiskt sjuk och tyckte synd om honom. Den 19 september blir Hitler ombedd att besöka en liten grupp som kallade sig nationalsocialister och de höll till i en ölkällare. Detta blir alltså Hitlers första besök på ölkällaren i Sterneckerberäu. Medans de få som satt i källaren satt med sina ölglas lyssnade de på de män som kom upp och höll anföranden.
 • Ölkällarkuppen del 2

  Stämningen i källaren var högljudd och stökig, men det passade Hitler. När han stod och lyssnade på de olika föredragande märkte han att de flesta hade samma uppfattning som Hitler. Efter ett tag klev Adolf upp på scen och började tala om hur judarna i Berlin förrått Tyskland, de som lyssnade bankade sina sejdlar i bordet vilket betydde att de instämde. Det var där Hitlers tankar om ett rent Tyskt land föddes. Målet var alltså att alla judar skulle ut ur landet Tyskland.
 • Ölkällarkuppen själva kuppen.

  Nu ansåg Hitler att det var dags att försöka starta en stadskupp, inflationen hade resulterat till ekonomiskt kaos i Tyskland. Kuppen skulle äga rum på kvällen den 8 november på Bügerbräukeller.
 • Hitler döms till fem års fängelse

  Hitler döms till fem års fängelse
  Efter en misslyckad statskupp i München 1923 dömdes Adolf Hitler till fem års fängelse. Innan han blev fängslad försökte han ta sitt liv men en av hans vänner tog pistolen ut ur hans hand. Hitler satt bara 9 månader i fängelse. I fängelset skriver han den första delen utav sin bok "Mein kampf" som handlar om Hitlers politiska övertygelse och planer för Tyskland.
 • Mein kampf

  Mein kampf
  "Mein kampf" var boken Hitler skrev under sin tid i fängelset. I boken står hans planer om en värld styrd utav nationen Tyskland. I boken skyller han allt ont i världen på "den internationella judendomen" han målar alltså upp judarna som något helt värdelöst och att de bara gör världen sämre. Han beskriver också hur han ska erövra sovjet. Efter att Hitler tog över makten år 1933 blev boken en riktig storsäljare, fler och fler Tyskar började snöa in sig på Hitlers tankar och hans makt blev enorm.
 • Lebensraum

  Lebensraum
  Lebensraum är ett uttryck som betyder livsutrymme, Hitler ville alltså få mer livsutrymme för den Ariska rasen. Hitler bröt München avtalet när han erövrade Tjeckoslovakien, en liten bit utav Frankrike, Österrike och Polen.
 • Kristallnatten

  Kristallnatten
  Denna händelse kallas både kristallnatten eller novemberpogromen som den kallas mest just nu. Ända sen Nazisterna tagit över makten 1933 hade det varit oroligt i Tyskland, men på natten mellan 9 och 10 november. Nazisterna förstörde judarnas affärer, synagogor och hus förstöres i hela Nazityskland. Händelsen kallas "kristallnatten" med tanke på hur många fönstren som hade krossats. Flera synagogor sattes även i brand och tusentals judar blev misshandlade och cirka 400 mördades.
 • Molotov-Ribbentrop-Pakten, blitzkrieg

  Denna pakt var den som bekräftade att Hitlers Tyskland och Stalins Sovjetunionen inte fick kriga mot varandra. Anledningen till att Hitler kom med detta förslag till Stalin var att han hade planer på att attackera Polen, hade inte pakten funnits så hade Tyskarna fått kriga ett tvåfrontskrig krig, vilket Hitler inte ville. Nu när Hitler attackerade Polen kunde inte Sovjet lägga sig i, krigstaktiken kallades för ett "Blitzkrieg" ett helt nytt sätt att kriga på med flygplan och krigstankar.
 • Blitzkrieg del 2

  Blitzkrieg del 2
  Tyskland attackerade Polen från flera håll, det tog ungefär tre veckor för Sovjet att komma in i Polen från den östra gränsen, då de precis kommit överens med Japan om vapenvila. efter det tar det inte lång tid innan de Polska soldaterna kapitulerar. Det gör inte den Polska staten, de bildar en regering i London, en exilregering. Polen var det landet som tog mest skada under kriget.
 • Slaget vid Dunkerque

  Slaget vid Dunkerque
  Detta slag var ett väldigt viktigt för andra världskrigets historia, de allierade stred mot Nazityskland, allt detta var en del utav "Slaget om Frankrike". Det har även gjorts en film om denna händelse som jag kan rekommendera, den heter "Dunkirk"
 • Operation Barbarossa, del 1

  Operation Barbarossa, del 1
  Detta var namnet på tyskarnas anfall mot sovjetunionen som påbörjades 22 juni 1941. Själva planen Hitler hade var att skapa ett så kallat lebensraum, det betyder livsrum. Hitler ville alltså att tyskarna skall ha mer yta att leva och försörja sig på. De resurserna sovjet hade som Tyskland ville lägga beslag på var olja, stål och brödsäd. Hitler hatade även kommunismen, sovjet var ett kommunistiskt land styrt utav diktatorn Josef Stalin. Denna operation är den största invationen någonsin.
 • Attackerna vid Pearl Harbor

  Attackerna vid Pearl Harbor
  Denna händelse handlar om när den "Kejserliga japanska flottan" anföll den Amerikanska marinbasen "Pearl harbor" som ligger i Hawai. Attackerna skedde på morgonen den 7 december 1941, dagen efter attackerna förklarade USA krig mot Japan, allt detta ledde till landets inträde i andra världskriget. Japans förluster var mycket små medans USA hade fått fyra stycken slagskepp sänkta. Japan sänkte eller skadade också tre kryssare, tre jagare, ett luftvärnsutbildningsfartyg och ett mini fartyg.
 • Operation Barbarossa, del 2

  Operation Barbarossa, del 2
  Tyskland med 3 miljoner man, 4000 stridsflygplan och 300 stridsvagnar. Tysklands framryckning gick väldigt snabbt och redan i Oktober månad hade man tillfångatagit ungefär tre miljoner krigsfångar. Tysklands största fiende blev inte nu längre sovjetunionen utan vintern och kylan. När kylan började rulla in var Tyskarna ungefär vid Moskva, Hitler och Tyskarna hade trott att slaget skulle vara vunnet på bara några månader och hade därför ingen vinterklädsel. Tyskarna var fast och sovjet vinner.