Krieg

Krieg

 • 1492

  Columbus upptäcker Amerika

  Columbus upptäcker Amerika
 • Period: 1500 to

  Kolonialismen

  Process där länder i Europa erövrar andra länder och tar deras råvaror, tvingar sig på ursprungsbefolkningen med religion, tar slavar osv.
 • Period: to

  Nationalism

  När man tycker att sitt land är bättre än alla andra.
 • Franska revolutionen

  Franska revolutionen
 • Period: to

  Första världskriget

  Det blodigaste kriget. Det hade inga modena reglerna. För GenevaConventionen blev först uppdaterad 1929 så att man använde gas, eldkastare och andra sådana saker. Det började genom att alla hade lovat att hjälpa varandra om dom blev attackerat. Då blir det ett krig och sedan hjälper alla det landet man lovat hjälp. En icon för första världskriget är skyttegravar. Det var att man grävde en grop man var i. För att komma fram behövde man springa mellan skyttegravarna. Det var ett självmordsuppdrag.
 • Skotten i sarajevo

  Skotten i sarajevo
  Tronföljare Frans Ferdinand av Österrike - ungern skjuts till döds, starten av första världskriget. Varför han dog ar för att den Tjeckiska chauffören hade inte blivit informerad om den nya vägen dom skulle åka. Så han svängde fel rakt till mördaren. Mördaren hade tur för att han hade satt sig för att äta och då kom Frans.
 • Första tanksen används

  Första tanksen används
  De första tanksen hade larvband runt hela sidan. Och hade kanoner på sidorna. Den första tanken i krig användes av Storbritannien i första världskriget. Tyskarna skapade tanks men använde dom för sent.
 • Ryska revolotionen

  Ryska revolotionen
  Ryssarna var trötta på ledarna i Ryssland(tsaren). Så dom gjorde revolution och Lenin tog makten. Lenin blev senare ersatt av Stalin.
 • Period: to

  Sovjetunionen

  Röd eller Död
  Kommunism är en arbetarrörelse som villa att alla ska ha lika mycket. Men det har aldrig fungerat eftersom staten alltid slutar med flest pengar och all makt. Så det blir ofta bara diktatur.
 • Ölkällarkuppen

  Ölkällarkuppen
  Han stängde in personer som var emot honom.
  När Hitler tog in några personer i ett rum kom inte Ludendorff. Så kuppen misslyckades. Efter det bestämde han sig att han skulle ta makten genom demokratiska vägar men sedan avskaffa demokratin.
 • Hitlers Rättegång

  I Hitlers rättegång blev det inte rättvist. För domaren var nazistisk så gav han Hitler ett lättare straff. Han fick 5 år fängelse för högförräderi. Men kom ut efter bara 9 månader. Hitler var den ända som erkände sig skyldig. I fängelset skrev han boken mein kampf. Som handlar om vad han tycker.
 • Branden i riksdagshuset och Hitler får makten

  En kommunistisk psykopat tänder eld på riksdagen. Efter det säger Hitler att man ska döda alla kommunister och att det tyska folket hade varit för mjuka. Sedan förbjuder han alla andra partier och fr makten.
 • Period: to

  Hitler var rikskansler

  Efter att ha blivigt rikskansler ändrar han reglerna så att all makten går till rikskanslern.
 • De långa knivarnas natt

  Några ss män åkte till sa och tog deras ledare (Rhöm) och några av hans medarbetare till fånga. Menas andra dödades i sömnen.
 • Simo häyhä "vita döden"

  Simo häyhä "vita döden"
  Simo häyhä. Han var så fruktad av det ryska armen att han fick namnet vita döden. Dom skickade också massa krypskyttar på honom och till och med flygplan. Men han dör aldrig. Han sätter snö i munnen så inte hans andedräkt ger hans position iväg. Han bygger sjöfort också. Han fick 505 konfirmerade kills men han fick säkert fler.. Och överlevde kriget. Han blev 96 år gammal. Han var bara en bonde med ett gevär med bara iron sights!!!
 • Period: to

  Andra världskriget

  Förintelsen, under förintelsen så dödade nazisterna mycket judar. Dom hade matat befolkningen med så mycket propaganda att befolkningen hatade också judar. Judar var ofta rika och tyskar fattiga. Så det var enkelt att få tyskarna med sig.
 • Polen invarderas - Andra världskriget startar

  Polen invarderas - Andra världskriget startar
  Den första september så invaderar Hitler polen. Polen har blivit lovade hjälp från Storbritannien men Storbritannien hinner inte mobilizera sin arme i tid. Storbritannien skickar aldrig några trupper till polen så polen faller snabbt. Sedan förklarar Storbritannien och Frankrike krig mot Tyskland. Kriget har startat.
 • Period: to

  Finska vinterkriget

  Finland blir invaderade av Sovjetunionen. Finland står emot tappert men till slut får ge upp. Under kriget donerar Sverige 400 miljoner kr till Finland flera miljarder i dagens pengar. Det kommer också frivilliga svenskar som krigar för Finland. Tyskland hjälper också Finland. Det finns en person i finska vinterkriget som står ut.
 • Period: to

  Auschwitz

  I Auschwitz fanns gaskammare som dödade många judar. Man gasade judar i rum och tvingade andra judar att ta ut kropparna. Man sökte i munnarna efter guldtänder och man klippte av håret och skickade det till massafabriker. Bredvid Auschwitz fanns det läger där judar behövde jobba i tyska industrier. 1,1 miljoner personer dog i Auschwitz-Birkenau. Birkenau var dör man dödade personer. I Auschwitz 1 höll man politiska fångar.
 • Panzerkampfwagen VI Tiger Ausf.E "Tiger" Kommer

  Panzerkampfwagen VI Tiger Ausf.E "Tiger" Kommer
  Tigern blir först använd i krig 1942, det var den bästa stridsvagnen då.
 • Period: to

  Vietnamkriget

  USA och Ryssland krigar indirekt. Alltså Både USA och Ryssland skickar trupper till andra länder som krigar.I början av kriget var USA underbeväpnat då USA använde M1 garande som kunde skuta i auto men var helt okontrollerbar då.Menas ryssarna använde den mycket bättre Ak 47. Detta USA kunde haft det bättre vapnet om dom hade använt ar15. I vietnam använde Man sig av guerilla warfare som är att man krigar i skog nära varandra. För att vinna behövde man vara bra på att kamoflera sig i terrängen.