Catlol

Min Tidslinje WW1 - Mellankrigstiden - WW2

 • Period: 1299 to

  Osmanska Riket

 • 1492

  Columbus upptäcker Amerika

  Columbus upptäcker Amerika
  Columbus "upptäcker" amerikanska kontinenterna för de Europeiska länderna.
 • Period: 1500 to

  Kolonialism

  Process där länder i Europa erövrar andra länder och tar deras råvaror, tvingar sig på ursprungsbefolkningen med religion, tar slavar osv.
 • Period: to

  Nationalism

 • Period: to

  Amerikanska Revolutionen

  När de 13 kolonierna slogs för sin frihet från Storbrittaniens omjämna lagar och regler.
 • Franska Revolutionen

  Franska Revolutionen
 • Skotten i Sarajevo

  Skotten i Sarajevo
  Mordet på Prins Ferdinarnd under hans vistelse i Serbien i dåtidens Österrike-Ungern. Mördaren var en del av organisationen svarta handen, som var en organisation i Serbien som ville ha självständighet från Ö-U.
 • Period: to

  WW1

  Första världskriget
  Anledningar som inte är events:
  Tyskland ville ha mer makt
  Länderna ville få fler kolonier
  Den politiska miljön var väldigt spänd mellan Europas länder
 • Gas användes för första gången

  Gas användes för första gången
  När Tyskland använde gas för första gången var det helt revolutionerade i konflikt, eftersom att man aldrig hade använt biovapen innan. De allierade såg detta också som en fantastisk idé, så de började också använda gas efter det.
 • Skyttegravskriget

  Skyttegravskriget
  Skyttegravar användes av båda sidorna, det var nästan som det aldrig gick framåt eller ändrades. Miljontals människor dog p.g.a den här taktiken. Många dog inte bara av maskingevär och bomber, utan även många dog av sjukdomar, många blev traumatiserade av konstant bombning och mer.
 • Period: to

  Skyttegravskriget

  Hur man använde skyttegravar under WW1 och hur de blev en symbol för kriget.
 • Ryska Revolutionen

  Ryska Revolutionen
  Kommunismen i Ryssland som ledde till Sovjetunionen
 • USA går med i WW1

  USA går med i WW1
  När USA går in i första världskriget så var det en stor vändpunkt för kriget, eftersom att hela västfronten hade kommit till ett stopp, ingen sida var starkare än den andra. Så när amerikanska trupper landade i Europa kunde äntligen de allierade trupperna gå till attack.
 • Tyska arbetarpartiet grundas

  Tyska arbetarpartiet grundas
  Det ironiskt namngedda tyska arbetarpartiet grundas och, motsatt till deras namn, är ett parti som är väldigt mycket åt högern.
 • Alla namnteckningar skrevs i fredsfördraget.

  Alla namnteckningar skrevs i fredsfördraget.
  Det var nu kriget officielt var slut.
 • Versaillesfreden

  Versaillesfreden
  I papprena som skrevs under i Versaillesfreden så skyllde de allierade på Tyskland när det gäller allting, de satte sanktioner på dem, drog ner på armén och satte in sin egen demokratiska regering i Tyskland. Detta ledde till att folk blev missnöjda i Tyskland och ville ha förändring, denna förändring sade Hitler att de senare kunde ge. Det var ungefär nu som Hitler gick med i det Tyska arbetarpartiet (DAP) och blev talman.
 • Hitler blev ledare för det Tyska arbetarpartiet

  Hitler blev ledare för det Tyska arbetarpartiet
  Hitler blev ledare för det Tyska arbetarpartiet efter Dexter och började göra reformer i partiet, bl.a satte han in en ny symbol och gav den ett nytt namn, Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NAZI).
 • Ölkällarkuppen

  Ölkällarkuppen
  Hitler och hans gäng försökte göra en statskupp mot stadens regering, men de misslyckas och de flesta blir dömda för brott och satta i fängelse. Under domstolen så tog Hitler tillfället i akt till att beskriva hur det han gjorde var inte för personliga ändamål, utan för Tysklands bästa. Han sa till och med att han var skyldig för brott.
 • SS grundas

  SS grundas
  SS, Schutzstaffel, en militärgrupp som agerade som en hemlig polis, livvakt, och som lönnmördare åt Hitler och hans parti. Hitler behövde en sån här, organiserad, organisation som helt var under hans kontroll.
 • Mein kampf

  Mein kampf
  Hitlers självbiografi, Mein kampf, som han skrev under tiden som han fick i fängelse släpps och blir inte genast en bästsäljare, men blir efter ett tag väldigt populär. Under tiden som Hitler satt i fängelse fick han mycket tid att tänka tankar och komma på nya idéer, en av dem var att han skulle beskriva sitt liv och den kamp har fått kämpa hela sitt liv. Det var även för att rentvå sitt namn efter Ölkällarkuppen.
 • Nazisterna kom in i riksdagen för första gången

  Nazisterna kom in i riksdagen för första gången
  I valet 1928 kom för första gången nazisterna in i riksdagen och hade 12 mandat utav 491, det blev lite senare omval och då fick dem fler platser.
 • Period: to

  Den stora depressionen

  Ekonomisk lågkonjunktur, arbetslöshet och depression
 • Hitler blir rikskansler

  Hitler blir rikskansler
  Hitler blir utsedd till rikskansler av president Hindenburg, Hitler använder då denna nyvunna makt till att ändra på grundlagar, ge honom all makt att göra vad han vill och därmed skapa en diktatur.
 • Riksdagsbranden i Tyskland

  Riksdagsbranden i Tyskland
  Nazisterna behövde en ny, djärv plan för att få folk att lita på honom och resten av högern, då deras parti satte eld på riksdagshuset för att senare skylla på kommunisterna, vilka han då hade sagt innan att han skulle ta itu med. Detta blev då en lyckad plan och partiet blev ännu mer populärt.
 • SS tar slut på SA

  SS tar slut på SA
  Brunskjortorna, dvs. SA, var en slags kravallpolis som har varit i nazistpartiet sen dess start, det bestog mest av ex-militärer. Efter att Hitler blev diktator fick de inte den belöning de ville ha, så då blev de missnöjda med Hitler. Hitler får senare reda på detta och blir ursinnig. Han skickade under natten ut sin SS till Wiesser, där SA barrackerna var, för att kidnappa och döda alla inom SA. Ernst Julius Günher Röhm, deras ledare blev fängslad och sätt i fängelse, där han tog självmord.
 • Hindenburg dör

  Hindenburg dör
  President Hindenburg, som tidigare hade varit i armén i Tyskland under WW1 som general dör nu utav (förmodligen) ålder, detta lämnar presidentstolen ledig för Hitler.
 • Hitler blir Führer i Tyskland

  Hitler blir Führer i Tyskland
  Hitler har nu en tom plats på presidentstolen, hela riksdagen bakom honom och en lust för makt. Ingenting kunde stoppa honom, nu var Tyskland hans.
 • Period: to

  Manhattanprojektet

  USA, Storbritannien, Kanada och alla andra allierade länder hade bestämt sig att göra ett projekt för att skapa ett vapen som världen aldrig skådat, en atombomb.
 • Tyskland invaderar Polen

  Tyskland invaderar Polen
  Tyskland hade tidigare erövrat eller fått flera landområden som de tyckte tillhörde dem, men ifall de invaderade Polen skulle det betyda krig mellan dem och Frankrike och Storbrittanien. Med hjälp av Molotov - Ribbentrop pakten så skulle inte Sovjet attackera dem men de skulle behöva dela på Polen. Den 8 Oktober samma år attackerar Sovjet Polen.
 • Period: to

  WW2

 • Finska Vinterkriget

  Finska Vinterkriget
  Sovjet ville att Finland skulle ge dem en stor del av deras land så att de skulle kunna få två saker: 1, få en gräns till Östersjöv så de kan skicka ut skepp på havet. 2, känna sig säkrare för Leningrad, den stad som då kallades kommunismens huvudstad. Finland gick inte med på detta och då bestämde sig Sovjet för att invadera, ett stort misstag enligt oss här i framtiden.
 • Period: to

  Slaget om Storbritannien

  Storbritannien hade preceis bombat en Tysk stad för att provocera Tyskland, vilket då fungerade och Tyskland slog igen och då började de bomba varann. Det var ett slag som var i luften. Till slut behövde Tyskland dra tillbaka Luftwaffer för att kunna slåss i Sovjet.
 • Operation Weserübung

  Operation Weserübung
  Tyskland har nu i kriget haft det gå rätt så bra, men för att försäkra att de inte får slut på olja eller drivmedel för deras fordon så bestämmer de sig att invadera Norge genom Danmark, med tillåtelse att röra sig igenom Sverige. De lyckas och försäkrar deras oljekällor och har nu även tillgång till Nordsjön, vilket Storbrittanien vet och lägger ut havsminor utmed kusten.
 • Operation Augsburg

  Operation Augsburg
  Tysklands invasion av Frankrike, Nederländerna, Belgien och Luxemburg markerade slutet av de så kallade "phony war", dv.s den period då Storbrittanien och Frankrike hade förklarat krig mot Tyskland men hade inget gjort. Operation Augsburg tog 48 dagar.
 • Winston Churchill blir premiärminister

  Winston Churchill blir premiärminister
  Den förra premiärministern i Storbrittanien, Neville Chamberlain bestämmer sig för att avgå från sin position efter att han har misslyckat att hålla Hitler i styr, då kommer Winston Churchill ta hans plats och hålla Storbrittanien i kriget och inte kapitulera.
 • Operation Barbarossa

  Operation Barbarossa
  Tyskland har nu tröttnat på Storbrittaniens oändliga väntan på fred och bestämmer sig nu för att invadera Sovjet, detta skulle visa sig vara ett stort misstag.
 • Pearl Harbour

  Pearl Harbour
  Pearl Harbour eller slaget vid Pearl Harbour var ett överaskningsanfall av Japan på en av USA's militära hamnar, detta drog in USA officiellt i kriget eftersom att Japan förklarade krig mot USA, samtidigt som Tyskland gjorde ett väldigt dumt val att förklara krig mot USA också.
 • USA börjar sin öhoppning i Stilla havet

  USA börjar sin öhoppning i Stilla havet
  En del av fronten på Stilla havet var USA's öhoppningskampanj, eftersom att Japan hade ockuperat flera öar i Stilla havet, dessa tänkte då USA ta tillbaka vilket blev en hård, svår och dyr kampanj för USA.
 • Japan blir bombat

  Japan blir bombat
  Två av Japans städer, Hiroshima och Nagasaki var offer för de två och hittils enda användningarna av kärnvapen i krig, dem här bombningarna tog bort städerna från kartan under en lång tid. Bomberna hette Little boy och Fat man. Fat man detonerades 9 Augusti medans Little boy detonerades 6.
 • Andra världskrigets slut

  Andra världskrigets slut
  Andra världskriget var redan slut i Europa men i Asien så krigade USA och Japan med varandra, ända tills USA släppte sina atombomber på Japan, vilket tvingade Japan att kapitulera.