Min tidslinje världskrigetn

 • 1492

  Christofer Columbus upptäcker Amerika

  Christofer Columbus upptäcker Amerika
  Columbus försökte hitta en kortare åk väg till Indien, men istället hittar han Amerika. Man trodde att det var Indien därför kallades urfolket där för Indianer.
 • Period: 1492 to

  Kolonialism

  är erövring i andra länder som ex Afrika
 • Period: 1500 to

  Triangelhandeln

  var en handels tur över havet mellan Amerika, Europa och Afrika. Så varor från Europa skeppades till Afrika och utbytte till slavar. Slavarna skeppades då till Amerika och bytte mot jordbruksprodukter som sen skeppades till Europa
 • Period: to

  Industriella revelationen

  man gick från ett jordbrukssamhälle till ett industrisamhälle med produktion av varor i fabriker.
  den tid man blev mer tekniks
 • Period: to

  franska rev

  Det var en orsak till att ww1 bröt ut eftersom detta är en orsak till varför det började bildas kolonier. Den franska staten behövde mer pengar vilket gjorde att borgare och bönder behövde betala medans adel och präster inte behövde betala.
 • Period: to

  Nationalism

  är att ett folk ska ha ett land, man ska tex prata samma språk och ha samma kultur. den Nationalism hade stor verkan på ex ww1. de hyllar nationen, kulturen och historian i landet
 • Period: to

  Kolonier i Afrika

  Det var fler gånger när ett krigsbrott här och var även en stor orsak till att det blev krig. Det var bland annat Storbritannien, Nederländerna och Frankrike som hade kolonier i Afrika under denna tiden.
 • Trippelalliansen & Trippelententen

  Trippelalliansen & Trippelententen
  Trippelalliansen: Tyskland, Österrike & Ungern, Italien , man lovade varandra ex att ställa upp vid krig och attacker.
  Trippelententen: GB, Ryssland, Frankrike, man skulle stödja varandra vid ex konflikter
 • Schliefenplanen

  Schliefenplanen
  Tyskarna kom på denna plan för att kunna agera på två fronter och att kunna slå ut Frankrike och Ryssland på de olika fronterna. Men det var en plan man kom på för att komma runt till Paris. Eftersom Paris hade Frankrikes makt. Genom Belgien kom man inte förbi, vilket gav Frankrike och GB en stor fördel.Planen utarbetades av Alfred von Schlieffen mellan 1891 och 1906 då han var tysk generalstabschef.
 • första slaget mot Ypern

  första slaget mot Ypern
 • Period: to

  Belgien står upp, ger fördel till GB och Frankrike

 • Period: to

  västfronten

  började för tyska armen när de började invadera Luxemburg och Belgien det var mest ett skyttegravskrig. under åren följde tyskarna schlyffel planen och fransmännen plan XVII. tyskarnas plan funkade bäst men stoppades av slaget vid marne.
 • Skotten i Sarajevo del 2

  Skotten i Sarajevo del 2
  Men vissa från svarta handen flydde till Serbien och Serbien vägrade de vägrade att gripa svarta handen. Då förklara Österrike-Ungern krig mot Serbien men då allierade Serbien med Ryssland. Detta leder till svarta veckan.
 • Skotten i Sarajevo del 1

  Skotten i Sarajevo del 1
  Sarajevo är en lokal nationell kamp och ligger i dagens Bosnien. Men på den tiden tillhörde de Österrike-Ungern. Det var Serbien som bode i detta område, men de ville tillhöra Serbien. Det var Franz Ferdinand som var kronprins från ö-u som besökte Sarajevo. Gruppen svarta handen försöker bomba bilen med en granat men misslyckas. Men gavrilo princip skjuter och dödar Franz och hans fru.Det blev krig eftersom ö-u ville ta de som hade dödat Franz och hans fru.
 • Period: to

  WW1

  Under denna tiden på gick första världskriget. Och nationalism hade stor påverkan på deta krig.
 • Period: to

  Hitler under första WW1

  Han var soldat under ww1 och han ville kriga för landet och var då väldigt seriös. Under krigets gång hör han mycket om judar och bygger upp ett hat mot dem. under kriget blir han sjuk av en gas vilket gör att han först till ett sjukhus i Östtyskland långt bort från Fronten. När han var färdig behandlat och skulle tillbaka och kriga var kriget redan slut och han blev besviken. Han skyllde efter kriget att det var Judarna som gjorde att de förlorade.
 • Period: to

  Svartta veckan

  Det var den veckan som inledde ww1. I början av veckan var et fred men i slutet av veckan så var det världskrig.
  Det startade med skottet i Sarajevo och avslutat med att de är världskrig.
  Här är vad som händer dessa datum. En av källorna jag hittade om datumen var https://sv.wikipedia.org/wiki/Julikrisen
 • Period: to

  västfronten

 • Period: to

  östfronten

 • skyttegravarna FR=Frankrike GB-Storbritannien T=Tyskland

  skyttegravarna  FR=Frankrike GB-Storbritannien T=Tyskland
  skytegravar byggde FR&GB för att sakta ner T.Livet i skyttegravarna sa propagandan att var ärofyllt men det var hemskt.de bodde i gyttja och lera.det gick knappt att leva där utan att drabbas av sjukdomar som ex dysenteri.Det var svårtatt hitta rent vatten och mat.Maten man fick äta var råttor som åt på döda lik,som gjorde än sjuk.artillerikanoner bombade sönder skyttegravar både på egna och motståndarnas sida.giftgas börjar användas Man dog främst av sjukdomar.Men det var en effektiv krigsmetod
 • rovvintern

  tyskarna hade inte mycket mat vilket gjorde att tyskarna flyttar kriget till sjös för att ta ut GB men de lyckades inte men de drog in USA i kriget.
 • slaget vid somme

  slaget vid somme
  det pågick under 1 juli till 17 november. det var franska och brittiska armen som går över floden för att anfalla tyskarna, eftersom det har befunnit sig i Frankrike ett tag. detta är bland de först största slagen på kriget. ca 1 miljoner dog och ca 400 000 skadades, vilket gör detta till et va de största blodbladen. Det blev ingen seger för någon av parterna.
 • Period: to

  slaget vid verdum (Operation Gericht)

  En av ww1 längsta och mest bloddiga slag. Det var vid västfronten och frankrike segrade.
 • ryska revolutionen brytts ut

  Politiskt omvandling sker i Ryssland vilket gör att Ledin får makten. Nu så styrs landet av kommunistiskt och nu är landet sovjet landet.det gör att det blir fred och att kriget på östfronten tar slut. Det flyttas istället till västfronten. tyskarna flyttas nu bort till västfronten.
 • tyskarna vill vinna innan usa hinenr delta i kriget.

  Men 1917 drar USA med sig i kriget ändå med de allierade. Detta lede sedan till att Tyskland förlorade på västfronten. Anledningar till detta var ex att de hade försökt skapa krig mellan USA och Mexiko och att Tyskland hade sprängt deras fartyg.
 • Kriget tar slut

  länder ger upp
 • Slutet på ww1

  Denna dagen kapitulerar Tyskland. De hade blivit svårt att kriga på östfronten, de var också svårt med vapen och mat och kriget hade börjat gå dåligare för dem. Detta lede till att kriget tog slut och att länderna slöt fred. Tysklands taktik att försöka få bort USA från kriget lyckades de inte med.
 • Ölkällarn

  Det nya arbetspartiet hade oftast sina möten i en ölkällare. För att kunna nå ut till så många som möjligt. Hitler sitter under ett mötet men för att spionera till de nyblivna partiet och militären. Han blev snabbt intresserad och börjar sedan själv att prata i ölkällarna där han blev mycket populär. Han hade hatet mot judarna men han var taktiskt. Han sa lite ibland om hur de hade förstört landet.
 • Period: to

  Mellankrigstiden

  Detta var tiden mellan ww1 och ww2.
 • Period: to

  NSDAP

  Det är en forkortning flör nazistpartiet. Det heter Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei. Hitler var ledare och det var deta partiet som fick Hitler till makten. NAzistpartiet trodde på rasbiologi, alltså att alla raser intevvar lika mycket värda som ex judar, handikapare och romer. Efter versailfreden fick tyskland det svårt ekonomiskt så då sågs partiet som en väg framot. När kriget var förlorat förbjöds partiet
 • versaillesfreden del1

  versaillesfreden del1
  Frankrike- vill vara hårda, och USA vill vara mjuka, men de var oroliga över gränserna och vill ej att de ska anfalla igen. de vilkor tyskland fick var skulden- man tvingar tyskland att ta på sig skulden för att ha startat kriget. de blev för förstörelser och föruster som hade tillfogats, väkte biterhetskuldparagraf- lämnar ifrån sig 13%, tex polen och tysklland. andra saker var-lämna kolonier det har, de förlorar industri råvaror( tex järnmalm) industriela .
 • versaillesfreden del 2

  versaillesfreden del 2
  deta gör även att man bodde i tyskland men bor inte där längre, efterom landområderna hatr flyytas. Språk och kultur blir konstigt nu, man skulle även nedrusta militär- man tvibngar de att sänka antalet pers i militären till 100 000 man från ibörjan hade man ca 2,2 miljoner i militären, de svagaste hade 1,1 miljoner då är 100 000 väldigt lite.
 • SA- stumabteilung

  SA- stumabteilung
  Detta var ett nazist parti och de var kravallpolis som bestod mest av gamla militärer.
  Erns röhm ville ha all makt men det visste inte Hitler om. Hitler mördade honom och alla andra i partiet för han hatade att ha folk emot honom.
 • Hittlar hittar sian fiender

  Han började höra rykten om att det var judarnas fel att e förlorade kriget. På ölkällarna talade han bland annat om det. Han hittade alltid saker att skylla på judarna.Under hans tid börjar han skylla mer och bli mer aggressiv mot judarna.
 • Kartan förändras

  En konsekvens efter ww1 var kartan ändrades. Många allianser hade splittras som ex Österrike-Ungern och nya länder hade tillkommit som ex Polen, Finland och Tjeckoslovakien. Man brukar säga att kartan ritades om under 1917 till 1925.
 • Hitler fängslat del 1

  Några dagar efter Hitler misslyckande med ölkällarcupen blir han arresterad.Han var anklagad för högförräderi.i rättssalen lät åklagarna och domarna han att utnyttja domstolen för egen propaganda.I domstolen förklara han att han skulle leda Tyskland till det rätta och han tog på sig allt ansvar.Han gjorde detta för att få uppmärksamhet vilket han lyckas med, han fick partiet att på några veckor bli rikskänt.
 • Hitler i fängelset del 2

  Hitler blir senare dömd till 5 års fängelse men släpps efter 9 månader. Under tiden hann satt i fängelset skrev han Mein kampf.
 • ölkällare kuppen del 1

  Nu tyckte Hitler att det var dags för en stadscup eftersom att Tyskland var i ett Ekonomistiskt kaos. På Brügerberkellen den 8 november skulle von Kahl hålla ett stort tal. Det var snöigt och blåsigt ute. Hitler själv hade tandvärk och huvudvärk. Men trots det så tyckte han att det var rätt dag att utföra detta på han varnade SA soldaterna att håla sina män i beredskap. Hitler och general Lundendorff åkte beväpnade i var sin bil till ölkällaren och väntade på SA soldaterna.
 • ölkällar kuppen del 2

  När de kom omringade de lokalen. Hitler sköt ett skott upp mot taket och berättade att nationella revolutionen hade börjat. Han fick ut von Kahn och von Lossow ut till till ett annat rum där Hitler försökte övertala de om att delta i en cup mot regeringen. När de hade spelat med Hitler och när han hade gått kallade de riksvärnet till hjälp för att slå ner Upproret. Riksvärnet anlände med beväpnade vapen och då insåg de att de hade blivit förråda.
 • ölkällar kuppen del 3

  Riksvärnet närmade sig och skött ett skott och de blev kulregn. Efter kom polisen och arresterade Lundendorff. Medans Hitler flyr från platsen med en skadad arm.
 • SS- schutstaffeln

  SS grundades 4 april 1925 och var en personlig vaktstyrka på 250 man. Hitler behövde denna organisation som var under hans kontoll. Under åren växte SS enormt.
  det var dessa soldater som styrde alla läger och folket var rädda för dem.
 • Period: to

  Mein Kampf

  Efter Hitler hamna i fängelset i 9 månader skrev han första delen av boken. 1925 kom boken ut och när han blev frisläppt började han skriva del 2 av boken som publicerades 1926. Några år senare slog delarna ihop till en bok. I boken målade han ut judarna till mindervärdiga. Han skriver även om hur han ska att krossa kommunisterna. Boken blev nazisternas viktigaste skrift och blev mer och mer populär och skrevs på andra språk.
 • hitler blir rikskansler

 • riksdagsbranden i Berlin

  riksdagsbranden i Berlin
  efter Hitler var utsedd till rikskansler så gjorde han ett nyval där han fick majoriteten av rösterna. 27 februari blir det en riksdagsbrand där Martinis döms till döden. Hitler var då snabb att anklaga kommunisterna. Att de skapa branden för att ta makten. Alla medlemmar i kommunisterna och riksdagsmän deras tidningar förbjöds. Hitler fick då presidenten att ändra på grundlagarna som t.ex yttrande frihet. Denna lagen blev grunden av diktaturen. Idag vet man inte vem de var som starta branden.
 • nazist diktatur del 1

  Efter att Hitler hade blivit utsedd till rikskansler, ville han ha nyval för att få majoriteterna av rösterna och få mer övertag på Tyskland. Han fick inte majoritet av rösterna även fast han hade en aggressiv propaganda.Han kom då på en annan ide att göra en fullmaktslag som skulle hålla i 4 år. Det betyder att i 4 år fick nazisterna styra utan riksdagens godkännande. För att de skulle lyckas så arresterade de dem svåraste motståndarna.
 • nazist diktatur del 2

  Han lovade att lagen inte skulle vara en skada för riksdagen. 23 mars fick de genom lagen. De demokratiska rättigheter upphävdes och nazisterna fick diktatoriska befolkningar. 14 juli blev Tyskland enpartistat. Vilket betyder att det bara fanns ett parti att rösta på och det var nazisterna.
 • Period: to

  Förintelsen

  Förintelsen var tysklands sätt att utrota judar. Efetrsom de fick skulden för att Tyskalnd förlorade ww1. Judarna blev satta i koncentrationsläger där de blev mördade, trakaserade och förföljda. Under förintesen dog ca 6 miljoner Judar.
 • De långa knivarnas natt del 1

  SS körde den 30 juni ner till wiessee och arresterade Röhn och några av hans medarbetare. Man dödade hans medarbetar i sömnen medans man låste in Röhn i en cell. Man lämnade han ensam i ett rum med en pistol. Efter en kvart kom de in och man hörde 2 skott och han var helt plötsligt död. Sedan på stadelhemfängelset gård i München dödades många SA soldater som t.ex Schlesiske Hans och Enarmade Peter von Heyderbrec.
 • De långa knivarnas natt del 2

  Under tiden han mördade sin föredeta kamrater sjöng hann till Wagner musik som han några veckor innan hade sjungt tillsammans med Röhn. Liken kördes bort för att brännas med en militärlastbil. Efter Hitler rensning inom SA fick hann nu mer stöd från armen
 • Hitler blir Führer

  Denna dag dog den dåvarande presidenten Paul von Hindenburg. Hitler utsedde sig själv direkt till ledare som är Führer på tyska. 19 Augusti gjordes det en ny folkomröstning och då hade Hitler 88% av rösterna.
 • Paul von Hindenburg dör

  Paul von Hindenburg dör
  Den dåvarande presidenten dör av ålder tror man och blev 86 år gammal. Han hade varit med i armen på ww1 som general. Det var nu ledigt för Hitler att kliva fram.
 • Wehrmacht

  Hitler gick den 16 mars ut med att Versaillesfördragets nedrustningsavtal inte håller längre. En ny lag bildades då och det var att allmän värnplikt och bygga upp en ny arme. Men i lagen hade inte en Jude rätt till dessa nya lagar. Detta var början på en stor uppbyggnad av militären.
 • nurnberglagarna

  nurnberglagarna
  Det var lagrarna som skulle skilja på judar och icke-judar, alltså en diskriminering efter ras. Den flesta lagen kom 15 augusti och det var att judarna inte fick ha medborgarskap i Tyskland. den andra var att det var förbjudet att ah ett äktenskap mellan en Tysk och en Jude. 1941 skrevs en lag om att judar skulle bära en gul judestjärna så man kunde se vilka sov var det och inte. Som straff fick man fängelse
 • shitLebensraum

  Hitler utökar tyskarnas livsutrym. De säger att de behöver mer mark för att de har mer invånare och rensa ut t.ex judar. Han gör detta för att få med Tyskland.
 • Kristalnatten eller Novmberpogromen

  Kristalnatten eller Novmberpogromen
  Det bestod av beväpnade man från SA men även många civila. Men det var när nazisterna attackerar judarnas affärer och gjorde sönder deras ägodelar. Ungefär 400 judar dödades eller tog självmord på grund av depression. Många blev även arresterade och skickade till koncentrationsläger. Kristalnatten namn kommer ifrån allt glas som låg på gatorna. De gjorde ex brände ner många synagogor, stängde många fabriker och de tog många av judarnas ägodelar.
 • Molotov pakten

  Storbritannien och Frankrike ställer inte upp eftersom Tyskland har brutit innan så de vill inte ha pakt med Tyskland. sovjet har krig med japan så de vill ha pakt med FRA och GB, då ville Hitler pakta med sovjet, fast de har varit dödsfiender innan. Han gjorde så för att slippa kriga mot två fronter. SÅ de blir krig med Frankrike,GB mot Tyskland. Men sedan bryter Tyskland pakten och krigar mot sovjet ändå.
 • Blixtkrig del 1

  Tyskland börjar nu att sönder bomba Warszawa som är Polens huvudstad. För att de vill åt polska koridoren. Trots att inte Tyskland var färdigt upprustade. Efter Tysklands och sovjet pakten hade de bestämt att sovjet skulle få östra delen. 5 Oktober var Polen besegrat. Under dessa tider hjälper inte GB och Frankrike Polen. De lät polen bli förstört och startar krig mot Tyskland istället.
 • Blixtkrig del 2

  Polen regering flyttar först till Rumänien sedan till Frankrike och till sist London. Sovjet och Tyskland delar på landet. Tyskland fick industriella västra delen med 22 miljoner invånare. Sovjet fick mer odlingsmark och med 13 miljoner invånare.
 • Hur ww2 startade

  Kriget startade när den 1 september när Tyskland anföll polen. 2 dagar senare startar GB och Frankrike krig mot Tyskland. Eftersom Sovjet och Tyskland hade en pakt. Därför blev polen angripet av sovjet även.
 • Period: to

  WW2

  Under denna tiden höll andra världskriget på
 • Frankrike och Storbritannien förklarar krig mot Tyskland.

  Tidigt på morgonen lämnar Storbritannien och Frankrike ett ultimatum till Tyskland om att de skulle dra tillbaka sina trupper från Polen senast klockan 11. När Tyskland inte hade svarat under tiden så förklarade de krig mot Tyskland. Man skickade dock inga trupper till Polen för att göra offensiv mot Tyskland. De flesta nordiska länder i Europa och USA förklarade sig neutrala.
 • Period: to

  vinterkriget del 1

  sovjet anföll Finland utan någon krigsförklaring eftersom att Finland inte gick med på de talin ville. De ville ta över några öar längst in i Finlands viken och de skulle få en del av östkälaren mer norrut och få några gränsområden av Finland i närheten av Leningrad.Talin räknade med en enkel seger så han satte bara in ca 340 000 soldater, mot finnarnas 180 000 man. Rysarna trodde kriget skulle vara i 12 dagar men det varade i 105 dagar. När kriget startade anfölls Finlands städer och samhällen
 • Period: to

  Vinterkriget del 2

  Finskapatrulerna var klädda i vit och deras mål vara att klippa av de ryskagrupperna och sedan inringa dem. Simo häyhä var en skicklig finsk soldat. Hans vapen var annorlunda han hade nämligen inget kikaransikte. Detta gjorde han för att han inte ville att solen skulle lysa i kikaransiktet och avslöja han. Han var även kamoflierad i vit och dödade flera hundra ryssar under kriget.
 • Period: to

  Vinterkriget del 3

  När kriget startade ställde inte Sverige upp på Finlands sida med de hjälpte de med tex att de samlande in 490 miljoner och även andra krigsmaterial som tex gevär. Även fast man var skicklig och många ryssar hade dött av så orkar Finland inte längre så den 13 mars sa de att de var fred. Finland fick lämna ifrån sig mer landområden än vad sovjet hade krävt 1939.
 • Tyskland anfallee norge och danmark

 • Tyskland anfaller Västeuropa del 1

  10 maj 1940 gick tyska trupper över gränsen till Holland, Belgien och Luxemburg, där de sedan fortsatte till Frankrike. Den 15 maj blir holländska hamnstaden Rotterdam bombat av Tyskland. Efter att Holland och Belgien blivit kapitulerade. De flyttar sedan deras regering till London. I maj omringas brittiska och franska styrkor i franska kusten. 325 brittiska och franska soldater räddas över Engelska kanalen till GB.
 • Tyskland anfaller Västeuropa del 2

  De flesta av deras vapen fick lämnas kvar till Tyskarna på Dunkerque medans de flydde med över 850 fartyg och blev skjutna samtidigt. Paris ockuperas av tyskarna 1940. Man undertecknar sedan vapentillstånd mellan Frankrike och Tyskland.
 • Italien går med i kriget på Tysklands sida

  22 Maj 1939 går Tyskland och Italien in i en biståndspakt. När kriget bröt ut mellan Tyskland och Polen, GB, FRA 1939 valde Italien att ställa sig utanför. Anledningen var att Italienska armen inte var tillräckligt rustad för krig. Men efter Tyskland stora segrar i västfronten 1940 väljer Italien att gå med på Tysklandssida. Italien förklarar krig mot GB och FRA. Sedan anföll de Egypten och Grekland. Men armen fick stora förluster och trängdes tillbaka på båda fronterna.
 • tremaktspakten

  27 september 1940 anslöt sig Japan till alliansen Tyskland och Italien. Pakten gick ut på att alla skulle ge varandra militärt bistånd. De kallas axelmakterna. Senare ansluter sig även Ungern 1940, Rumänien 1940, Slovakien 1940, Bulgarien 1941, Jugoslavien 1941 och Kroatien 1941.
 • Slaget om Storbritannien del 1

  Tyskland ville ha engelska kanalen och om man besegrade Storbritannien skulle man få den. När man skulle attackera Storbritannien så skulle det tyska planet luftwasse slå ut det brittiska planet RAF. Man beräknade att de skulle ta några veckor. Efter det var planet att landstiga den brittiska kusten. 12 August anföll tyska flygplanet men RAF var mycket starkare än vad Tyskarna trodde. Efter någon månad förstod man att man inte kunde vinna över Storbritannien i luften.
 • Slaget om Storbritannien del 2

  Tyskland bytte nu taktik och det vara att terrobomba det britiska folket. Under 1940-1941 blixtbombades London. Miljoner bostäder förstördes. 40 000 människor dog.
 • Operation Barbarossa del 1

  Tyskland började förberedelserna på sommaren 1940, men sovjet visste inget. Eftersom Joseph Stalin var säker att Hitler inte skulle bryta icke-angreppspakt. Tillsammans med Tyskland förklarade även Rumänien, Ungern, Slovakien och Finland krig mot Sovjet. Sovjet blev nu allierade med västeuropeiska länderna och senare har GB och Sovjet skrivit på att de ska ha ömsesidigt militär bistånd. Lettland, Estland och Litauen som har varit ockuperades av sovjet, ockuperas nu av Tyskland.
 • Operation Barbarossa del 2

  Tyskland kommer närmare sitt huvudmål Moskva. Trots att röda armen var fler än Tyska armen var. Tyska armen var mycket mer kvalitativ än röda armen. I början av 1942 stoppar röda armen tyska armen utan för Moskva efter sovjet hade genomfört en stor mobilisering. Ryska vintern hjälpe sovjet att sakta ner Tyskarna, eftersom att Tyskarnas t.ex. fordon och vapen inte klarade av kylan.
 • Operation barbarossa del 3

  Tyskarna krigsmaskin var uppbyggd för blixtkrig så att de skulle komma närmare slutmålet innan motståndaren han ordna ett motstånd. Blixtkrig hade varit en stor framgång i Västeuropa och Balkan. Men i sovjet blev de tvungna att föra ett försvarskrig istället för blixtkrig.
 • Japan anfaller USA

  I början av kriget förklarade USA sig neutrala. Det var då som USA anföls av Japan som var allierade med Tyskland. De anfalde i Pearl Harbor som ligger i Hawaii. De kom oväntat och över 3000 Amerikaner dog. Amerikanska stillahavsflotar förstördes och Japan förluster blev små. Sedan kommer USA förklara krig mot Japan och Tyskland och Italien förklara krig mot USA. Från att USA var neutrala i kriget var de i krig mot både i Europa och Fjärran östern
 • slaget vid berlin

  blrjar slaget mot berlin.
 • Hitler dör

  Sovjet tog över många delar av Berlin och Tyskland var nära att förlora kriget. Hitler beslöt sig då för att ta självmord. Han letade snabbt en efterträdare vid namn Karl Dönitz. Sedan gick han och hans frun Eva in i deras arbetsrum och tog deras liv. Man tror att hitler sköt sig i munnen