Ladda ned (3)

Min tidslinje, Kolonialismen-WWII

 • Period: 1 CE to 2

  Wunderwaffe

  Under andra världskriget så hade den tyska regeringen dessa prototyper (vissa byggdes och vissa ritades bara).
 • 1492

  Columbus uptäcker america

  Columbus uptäcker america
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Christofer_Columbus Columbus försöker hitta en kortare väg till Indien men istället så kommer han till amerika, det är därför den amerikanska urbefolkningen kallas för indianer. Han seglade från kanarieöarna till usa eftersom att den låg mellan japan och indien.
 • Period: 1492 to

  Kolonialismen

  En tid då länder erövrade länder som de tycker att de kan ta och kränker invånarna i de länderna och tar deras råvaror. De viktigaste sakerna är: Var de gränserna som fanns före WWI var och varför ferdinand tanken heter som den gör. Hur kolonialismen började och vilka länder som koloniserade mest. De bakgrundsfaktan om vilka straff och varför man delade ut dem.
 • Period: to

  Nationalism

  Nationalism är när man har ett speciellt sätt att se världen på, när man är nationalist tycker man att det landet som man bor i är bättre än alla och oftast är de som bor i landet bättre än de som invandrar och inte har samma hudfärg eller kultur och språk. Många tycker också att de har rätt att ta länder och områden för sig själva och utnyttja befolkningen och ta råvarorna i det landet.
 • Franska revolutionen

  Franska revolutionen
  1789-1799, En stor revolution bröt ut eftersom att bönderna som hade en stor majoritet som befolkning men inte hade någon makt i ledningen dessutom så levde de under stora skatter och extrem fattigdom medans adeln levde i extrem lyx.
 • Period: to

  Hitlers väg till makten

  Hitlers väg till makten
 • Trippelalliansen + Trippelententen

  Trippelalliansen + Trippelententen
  Alliansen skapades och det var Tyskland, Österike och ungern samt italien. På andra sidan var det storbritannien, frankrike, ryssland och italien anslöt sig när WWI bröt ut.
 • Period: to

  WWI

 • Skotten i sarajevo

  Skotten i sarajevo
  Gavrilo Princip mördade Franz Ferdinand som ledde österrike, detta startade WWI eftersom att trippelalliansen fanns
 • Ölkällaren

  Ölkällaren
  Efter WWI fick Adolf Hitler anställning på sitt gamla regemente och fick i uppdrag att bevaka politiska extremistgrupper. Under 1919 besökte han Sterneckerberäu, vilket var en källare där man hade möten. Hitler blev imponerad av stämningen och vad de sa eftersom att det liknade vad han tyckte. Han började själv tala och blev mycket populär.
 • Hitler blir mycket populär i Sterneckerbreäu till ölkällarkuppen

  Hitler blir mycket populär i Sterneckerbreäu till ölkällarkuppen
  När Hitler började tala i Sterneckerberäu blev han snabbt en stamgäst på bryggeriet. Han talade ofta och blev mycket populär eftersom att han hade en mycket speciellt sätt att framföra sin talan. Han började sedan tala om att det var judarnas fel, Han blev också allierad med Alfred Rosenberg, han trodde blint på rasbiologi. Han extremt inom partiet. och hans motto var: veka aldrig, nyansera aldrig, ge aldrig antydan om att motståndarens åsikt kan ha något som helst värde eller ens vara rimlig.
 • HItler hittar sin fiende, Judarna

  HItler hittar sin fiende, Judarna
  Under Hitler's väg till makten så börjar han höra rykten att det var judarna som gjorde att de förlorade kriget, han tror på det och börjar tala om det på ölkällaren. Varje motgång tyskland har hittar hitler ett sätt att skylla det på Judarna. Under hans fängelsetid utvecklade han sin rasbiologi och sitt sätt att skylla allt på judarna. Efter det började han göra mer och mer brutala saker mot judarna som det som hände under kristallnatten och tillslut förintelsen.
 • Ölkällarkuppen del 1

  Ölkällarkuppen del 1
  Tyskland hade en väldigt stor inflation och många i landet var arga. Hitler bestämde sig för att göra en revolution mot landets regering. Kahr och von Lossow skulle också ha ett tal, hitler och hans män stormade in under deras möte och lyckades få in dem i ett sidorum. Där inne lurade Kahr och Lossow lura Hitler att de skulle hjälpa honom med kuppen, men så fort de slapp undan underrättade de riksvärnet om den planerade rikskuppen.
 • Ölkällarkuppen del 2

  Ölkällarkuppen del 2
  UNder den natten klockan 10 anlände lastbilar med riksvärnets soldater och tunga kulsprutor. När riksvärnet närmade sig Hitlers kompani med män sköts det ett skott och det besvarades av kuppmännen, det utbröt panik på kuppmännens sida. Såväl Hitler som Göring blev träffad, Hitler i armen och Göring i underlivet. Hitler flydde därifrån och göring fick hjälp av en person som bodde på Residenzstrasse.
 • Hitler fängelsetid

  Hitler fängelsetid
  Efter den misslyckade statskuppen dömdes hitler till fem års fängelse för högförräderi, under den tiden skriver han en bok som heter Mein Kampf. I den boken skriver han från sina framtidsplaner för tyskland och hans utvecklade rasbiologi där den ariska rasen är den bästa, i den ariska rasen hör tyskland och de nordiska folken till. Han skrev också om att det var Judarnas fel för alla olyckor som har hänt efter WWI
 • Hitler's tid i riksdagen del 1

  Hitler's tid i riksdagen del 1
  HItler får tyskt medborgarskap 1932, hans parti får också 44 procent av alla mandat 1933, kort därefter förbjuds alla andra partier, han blir också utnämnd till rikskansler. den 27 februari och av hitlers män men man skyller det på kommunisterna vilket var den stora fienden. Det skrevs nya lagar och det fängslades kommunister som vad med i kommunistpartiet. Hitler begärde också nyval, i valet vann hitler total majoritet med 340 mandat.
 • Hitler's tid i riksdagen del 2

  Hitler's tid i riksdagen del 2
  Efter det är HItlers chef som regeringschef säkrad. Folket i landet var upprörda och hitler lyckade driva igenom Fullmaktslagen
  (Ermächtigungsgesetz) vilket betyder att hitler i princip styr hela regeringen. Detta betyder att hitler har blivit styrande diktator och så fortsätter det fram till 1945 då han dör.
 • Tyskland tar över Polen

  Tyskland tar över Polen
  den första september anfaller tyskland polen med över 2700 stridsvagnar och 2300 flygplan. Polen som hade en utdaterad arme kunde knappt göra något motstånd. En kort tid efter det gick också sovjet med i striden och slog ner Polen från ett annat håll. Polen delades upp mellan tyskland och sovjet och en polsk exilregering upprättades i london. Tyskland hade t ex pz IV vilket var en av de bästa stridsvagnarna under sin tid efter tiger I, t34 och KV1
 • Storbritannien och Frankrike förklarar krig mot Tyskland

  Den tredje september ger Storbritannien och Frankrike tyskland ett ultimatum och det var " dra tillbaka trupperna från Polen före klockan 11.00." Tyskland svarade inte Storbritannien och Frankrike förklarar krig mot tyskland. De flesta nordiska länder + Usa förklarar sig neutrala. UNder en tid pågick låtsaskriget.
 • Blitzkrieg

  Blitzkrieg
  Blitzkrieg var en strategi som användes under WWII av tyskland, Principen om blitzkrieg var att bryta försvaret med pansarvagnar och flygplan och rensa resterna av försvaret med infanteri trupper. Radion var väldigt viktig för strategin eftersom att det gick snabbt att skicka order eller tillkalla flygplan
 • Bismarck sänks

  Bismarck sänks
  Bismarck var tysklands stolthet inom det marina, det var då världens tyngsta slagskepp och den vägde 50000 tusen ton. Det var det mäktigaste skeppet på atlanten. Under en artilleriduell med hms hood så sänker bismarck hms hood med en ammonutionsdetonation. Dock så blev hon träffad av vad man tror tre/två torpeder och en av dem låste bismarck's roder vilket gjorde henne till en enkel match. Hon sänktes senare av tungt artilleri och torpeder. Hon blev också sprängd på order av Ernst Lindemann.
 • operation barbarossa

  operation barbarossa
  operation barbarossa var namnet på invasionen av sovjet. Invasionen gick extremt fort och är den största någonsin, tyskarna hade nått i princip till moskva när vintern kom. Då föll tyskarna eftersom att de inte hade lika bra vinterutrustning som de sovjetiska soldaterna. (de tyska soldaterna gick på meth under en del av invasionen vilket gjorde så att de kunde marschera i tre dagar i streck.) bilden är på en nedbränd bt-7 vilket var en sovjetisk lätt stridsvagn.