Krig Tidslinje

Timeline created by Knugen1337
In History
 • Franska Revolutionen

 • Schliffenplanen

  Schliffenplanen
  Planen var att gå runt om Belgien för att omringa hela Frankrike. Vilket skulle ge tyskarna en snabb vinst.
 • Trippel alliansen + Trippel Antanten

  Trippel alliansen + Trippel Antanten
  Tys+Ita+Ö-U
  Gb+Fra+Ryss
 • Skyttegravskrig

  Livet i skyttegravarna - en grym värld. propagandan sa att det var ärofyllt men det var hemskt. de bodde i gyttja och lera. det gick knappt att leva där utan att drabbas av sjukdomar som ex dysenteri. svårt att hitta rent vatten och mat. artillerikanoner bombade sönder skyttegravar både på egna och motståndarnas sida. giftgas börjar även användas och stora förluster sker på båda sidor.
 • Dubbla fronter

  Två olika fronter spred ut den tyska armen på två olika ställen, detta gör att tyskarna inte kan satsa helt hundra på en front och därför inte göra samma framdrag.
 • Skotten i Sarajevo

  Franz Ferdinand blir skjuten av en Serbisk nationalist.
 • Slaget om Verdun

  Slaget om Verdun
  Ny teknik används av tyskarna som gas och eldkastare. Slaget skedde vid staden Verdun och båda sidorna förlorade stora mängder män.
 • Stridsvagnens debut

  Stridsvagnens debut
  Den första stridsvagnen rullar ut på fältet Somme där den ska bryta stalematen bredvid tyskarna och de allierade med viss framgång. Den användes inte i en samlad attack utan sprides ut på hela väst fronten.
 • Versaillesfreden

  Versaillesfreden
  Efter första världskriget så ville makterna som vann begränsa tyskarnas makt och se till att de inte skulle invadera de allierade igen. Detta spelade hitler väldigt mycket på eftersom han visste att tyskarna tyckte detta var en dålig lösning på det. Hitler byggde därför upp sin arme inför andra världskriget vilket förlaget sa emot. Tyskland skulle bara få ha 100000 man.
 • Versaillesfreden del 2

  Tyskland tvingades också att lämna ifrån sig stora delar av tyskland till andra länder, samt kolonier. De stora skadestånden som Tyskland hade fått betala betydde att tyskarna var tvungna att trycka upp extremt mycket pengar vilket resulterade i att det blev höginflation i tyskland vilket gjorde så att pengarna i stort sett inte hade något värde.
 • Hitlers resa till makten.

  Hitler var en extremt duktig strategist. Han förutsåg vad som skulle hända ifall han gjorde det han gjorde. Ett exempel var när han använde den politiska instabiliteten från 1920 talet. Han spelade på folks känslor och hur de är missnöjda kring Versailles fördraget vilket blev en av NSDAPs största agendor. Med hjälp av SA hade han en arme som kunde driva igenom hans vilja men skulle till slut avvecklas på grund av dess inkompetens och ovilja att lyda orders.
 • Ölkällar kuppen

  Hitler hade fått mycket stöd i ölhallarna där han ofta pratade om Tysklands problem. Han hade sin personliga arme SA till sin hjälp och de andra partierna tänkte marschera till riksdagen och göra en kupp. Hitler ville få uppmärksamhet genom denna kuppen och skapa en revolution bland folket och få förtroende bland folket. Han gjorde i stort sett detta som en PR reklam. Han hamnade i fängelse för kuppen för landsförräderi men fick ett relativt kort straff med tanke på allvarligheten.
 • Hitlers resa till makten del 2.

  Hitlers parti blev ett riktigt parti och inte bara ett parti som satt i ölhallar och skrek på varandra. Hans parti var fyllt av Nazister som skulle följa hitler in i döden om de behövde. När partiet var onöjd med resultatet så ställde de sig upp och gick ut. Vilket tvingade regeringen till omval vilket gjorde att NSDAP växte exponentiellt mycket under dessa år. Med riktigt bra timing så brann riksdagshuset ner vilket skylldes på kommunister.
 • Förföljelserna av judarna del 2

  Kungar och furstar skapade lagar kring Judarna som gav Judarna mindre rättigheter. De fick inte äga land, var tvungna att bära kläder där det stod tydligt att de var Judar. När Hitler hade makten så var det väldigt mycket propaganda om hur den judiska rasen var den sämre rasen och hur de var de som var skyldiga för förlusten under andra världskriget. Eftersom det var en diktatur var folket tvungna att följa det deras Führer sa och inte säga emot. Om du gömde en jude så var du inte lika bra.
 • Nazistiska rasideologin

  Nazistiska rasideologin byggde på den "ariska" rasen och hur den rasen var bättre än alla andra. Den byggde på att individen inte betydde något utan att rasen var det som betydde något. Judar, Romer och Slaver blev kallad den sämre rasen och fick begränsade rättigheter för det. I den nationalistiska propaganda blev folket tillsagda att allt orent var tvunget att rensas ut så att de tyska folket skulle få mer livsrum (Lebensraum) så att den Ariska folket kunde expandera.
 • Hitlers resa till makten del 3

  Detta skylldes på kommunister och blev kallat ett terroristbrott. Hitler utkallade att han skulle göra tyskland till praktiskt taget en diktatur stat under 4 år så att han kunde se till att dessa "terrorister" inte gör några mer terror brott och utvisa dom eller fängelse. Med denna makt kunde han göra Tyskland till en enparti stat där det bara var NSDAP som fick ställa upp i val. Hade denna brand inte skett hade nog hans resa till makten förlängts ett tag.
 • Nürnberg lagarna

  Nürnberg lagarna
  Den 15 september 1935 antogs lagar kring vilket som klassades som judar. Den kallas anti-judiska lagstiftning. Två lagar antogs som skilde på judar juridiskt och socialt. Enligt den första lagen förlorade judar deras medborgarskap. Den andra lagen förbjöd äktenskap och sexuellt umgänge mellan judar och icke-judar. Judar fick inte använda den Tyska flaggan. Brott mot den lagen bestraffades med fängelse.
 • Lebensraum

  Lebensraum
  Tyskarna vill ha mer levnadsområde (Lebensraum) och annekterade stora delar av Europa för att få mer av det. Det handlade till stor del om att rensa ut dom som inte var Ariska. Bland annat tog Tyskarna stora delar av Polen och Sudetenland som var i Tjeckoslovakien.
 • Andra världskrigets uppbyggning

  Tyskarna ville ha mer rum (Lebensraum) Hitler anser att han kan övertala det Österrikiska folket att bli en del av det Tyska riket. Han lyckades inte övertala dom så han annekterar Österrike vilket är att man marscherar in och tar landet. Han lyckas med detta och Britterna och Frankrike protesterar emot det Tyska riket men eftersom länderna inte var sugna på krig så lät dom det hända.
 • Andra världskrigets uppbyggning del 2

  Detta kommer sig att hända med stora delar av Europa som Tjeckoslovakien där Tyskland vill ha Sudetenland där många människor är Tyskar. Tjeckoslovakien går med på detta och ansluter Sudetenland med Tyskland. Hitler fortsätter in mot Tjeckoslovakien och tar mer delar av landet. Hitler är inte nöjd med detta och vill koppla ihop Danzig och bygga en korridor i mellan Polen och Tyskland. För än gång skull så mar
 • Zbaszyn deportationen

  Den 27-28 oktober arresterades runt 17000 judar med polskt medborgarskap. De transporterades till Polska gränsen. De fastnar i ett ingemans land mellan tyskland som heter Zbaszyn. Där tvingades de leva under svåra förhållanden i ett Ghetto. Det här var innan andra världskriget och det här var början till förintelsen.
 • Kristallnatten

  Kristallnatten
  Natten mellan den 9 och 10 november brändes många synagogor och bönehus. 7500 judiska butiker fick skyltfönstren förstörda. De brändes och plundrades. Många judiska bostäder blev också förstörda. Många judar blev mördade och misshandlade. Många judar blev skickade till Dachau, Buchenwald och Sachsenhausen. Det här var en av kännetecknen om att den Tyska staten bara hade judehatare i regeringen.
 • Förföljelserna av judarna

  Under många tusentals år har Judarna blivit förföljda. Anklagelserna mot judarna har funnits enda sedan antiken. Dom har blivit anklagade för att att vara fiender. Det har stått i många antika texter om att Judarna har mördat icke Judar och använt deras blod för satanistiska mål. Många tidiga kristna anklagade Judarna för att ha dödat Jesus. Och efter att Kristendomen blivit den officiella religionen i det Romerska riket blev situationen allt sämre för judarna.
 • Polen invasionen

  Hitler kräver en korridor igenom Danzig för att återkoppla den tyska biten Ostpreussen. Polen vägrar för att de har blivit lovade hjälp av England och Frankrike. Hitler är inte sugen på krig mellan Frankrike, Sovjetunionen och Storbritannien då de behöver slå på dubbla fronter. Sovjetunionen vill ha en bit av Baltikum emot en allians mellan Frankrike och Storbritannien. De vill inte ge detta. Men Tyskland vill ge Sovjet den marken ifall de utbyter en pakt. Ribbentrop-Molotov pakten.
 • Andra världskrigets uppbyggning del 3

  Hitler avskydde Kommunismen men tog denna väg för att ta Storbritannien och Frankrike först så att man inte ska behöva slå på två fronter. När Hitler marscherar in i Polen med Sovjetunionen förklarar de allierade krig mot Tyskland och andra världskriget har startat. Polen får aldrig den hjälpen de blev lovade dock. De blev lämnade till deras öde att förlora mot både Tyskland och Sovjet.
 • Blitzkrieg

  Blitzkrieg bygger på snabbhet. Ta ut broar och infrastruktur vilket försämrar fiendens möjlighet att strida. En av de första som drabbas av detta är Polen då flera tusentals flygplan, stridsvagnar och soldater in i strid och används i koordiantion vilket ger dem ett stort försprång mot de Polska soldaterna då de inte har mankraften att slåss emot Tyskland när bomb flygplan och stridsvagnar åker emot Polackerna. Den första september så tar de sig in i Polen och då startar Andra världskriget.
 • Teknologins utveckling under andra världskriget

  Under andra världskriget slogs inte bara soldaterna. Företagen som byggde bland annat flygplan och stridsvagnarna hade praktiskt taget ett större ansvar än de som slogs. Har du ett sämre vapen kan du inte slåss mot någon som t.ex har en snabbare skjutande kanon. En av de största exempel på detta är Spitfire flygplanen mot de Tyska Messerschmitt flygplanen och Focke-Wulf flygplanen som slogs över att stiga snabbast och svänga bättre med högre toppfart.
 • Teknologins utveckling under andra världskriget del 2

  De allierade delade på teknik de hade kommit på. USA lånade iväg deras fordon till de andra allierade. En av de viktigaste grejerna de gav till Englands luftvapen var flygplanet P-51 som var ett helt okej stridsflygplan men var inte så effektiv på att klättra och var inte supersnabb jämfört med de supersnabba focke-wulf flygplanen. Därför experimenterade England med deras Merlin motor som var en av de starkaste motorerna av deras era. Denna motorn blev placerad i P-51 och blev i sin tur en.
 • Operation Barbarossa

  1941 den 22 Juni inleder den Tyska krigsmakten en invasion av Sovjetunionen som hette Barbarossa. Denna plan hade planerats sedan 1940 som skulle vara överraskande för Sovjetunionen. Stalin var helt övertygad över att Hitler inte skulle bryta Ribbentrop-Molotov pakten. Det var en stor framgång för Tyskland under sommaren. Den röda armen var större i storlek men Tysklands arme var mer kvalitativ med fler flygplan, bättre strategi och bättre vapen.
 • Operation Barbarossa del 2

  Efter anfallet från Tyskland började Sovjet mobilisera stora trupper utspridda igenom Sovjet. Sovjet stoppade de advancerande Tyskarna genom större nummer. Tyskland hindrades mer av kylan under den Ryska vintern där fordon och människor förfrös på grund av dålig klädsel. Tyskarna var vana vid att föra Blitzkrieg genom länder men den funkade inte i Sovjet senare så Tyskarna var tvungna att inta en försvarsställning.
 • Dagen D

  Dagen D
  Dagen D är en operation som kallades Operation Overlord. De allierade trupperna skulle invadera den Franska kusten vid Normandie stranden. Detta skulle övermanna de Tyska trupperna som stod stationerade på stranden. Stranderna som skulle tas över blev kallade "Omaha" och "Utah" (USA) "Gold" och "Sword" (Britterna) och "Juno" (Kanadensare bland annat.) Skriv mer imorgon Lukas
 • Teknologins utveckling under andra världskriget del 3

  Teknologins utveckling under andra världskriget del 3
  En av de mest ikoniska flygplanen av dess era. Den blev känd för att flyga eskort med stora B-17 flygplan. Planet hade en toppfart på 701 kmh och kunde flyga upp till 12000 meter tack vare kompressorn som satt på Merlin motorn. Därför kunde den klättra upp till höga höjder och dyka ner på sitt byte eller eskortera stora tunga bomb flygplan som krävde skydd. Detta är ett fint exempel av hur de allierade delade deras vapen och teknik för att i tur få fram något revolutionerande.
 • Period:
  1500
  to

  Kolonialismen

  Folk upptäcker Amerika.
 • Period: to

  Industriella revolutionen

  Städer blir till stora fabrik städer där folk jobbar åt företag.
 • Period: to

  Nationalism

 • Period: to

  WWI

 • Period: to

  Andra världskriget