Världs krig

 • Period: 1492 to

  Kolonialismen

 • Period: to

  industriella revolutionen

 • Franska revolutionen

 • Period: to

  Nationalismen

 • Trippel alliansen, trippelententen

  Trippel alliansen, trippelententen
  Trippel alliansen: Tys, ITA, + ö-u
  trippelententen: GB: FRA; RYS
 • Schliefen planen

  Schliefen planen
 • Trippelententen får stor hjälp

  Trippelententen får stor hjälp av sina kolonier som t.ex Nya Zeeland och Australien.
 • Kulsprutan och kanoner

  Kulsprutan och kanoner
  Kulsprutan och kanoner var ganska nytt och i WW1 var de första kriget man använde det mest. Men kanonerna hade en stor hitbox och kunde lätt pricka fel ställe och kanske till och med döda allierade.
 • Period: to

  WW1

 • Period: to

  Tyskland formades till Nazityskland

  Efter att ha förlorat första världskriget och versillesfreden uppstår. Då förlorade Tyskland stora landsområden. Detta bildade en katastrofal ekonomi för Tyskland. De var även mcyket politiska oroligheter och då passade nationalsocialistiska arbetarpartiet (NSDAP) att säga att de ska fixa Tyskland till ett bra Tyskland. Tack vare Hitlers tal, propaganda och våld fick blev Hitlers parti bara större och större.
 • Skotten i sarajevo

  Skotten i Sarajevo var de som utlöste själva kriget, men det kunde lika gärna hänt 1 år tidigare eller senare för att de var så himla spänt mellan länderna.
 • Västfronten - ett skyttegravskrig

  Västfronten - ett skyttegravskrig
  På västfronten pågick ett skyttegravskrig och det var inte planerat, när anfallsmöjligheterna tog slut började man gräva en 76 mil långt skyttegravskrig. Soldaterna fick rent ut sagt ett helvete då det fick leva i lera dygnet runt, dålig sömn och grilla råttor till mat (dålig mat). Men även mycket sjukdomar som dysenteri. Med alltid döden på vakt.
 • Stor teknisk militär utveckling sker i europa

  Stor teknisk militär utveckling sker i europa
  Stora utvecklingar sker som ett exempel. När Tyskarna planerar en offensiv med gas och eldkastare, vilket leder till slaget i Verdun. Verdun var tvunget att skyddas till alla pris och slaget pågick i tio månader.
 • Ryska revolutionen

  Ryska revolutionen
  Ryska revolutionen sker och Lenin tar makten vilket leder till att de kapitulerar och sluter fred med Tyskland. Detta gör att kriget i östfronten tar slut och alla tyska soldater förflyttas till västfronten.
 • USA förklarar krig mot Tyskland

  USA förklarar krig mot Tyskland
  USA förklarar krig mot Tyskland, vilket gör att Tyskland vill vinna kriget innan USA hinner fram till Tyskland, vilket gör att Tyskland gör en ny krigstaktik för vinna kriget innan USA hinner dit.
 • Kriget tar slut

  Flera länder ger upp på hösten och då slutar kriget
 • Versaillesfreden

  Versaillesfreden
  Versaillesfreden var freden som uppstod efter ww1 som slöts mellan Ententen och Tyskland. Tyskland fick fred men under riktigt dåliga freds villkor som t.ex tvinga att ta på sig skulden för ww1 och att ge områden till Frankrike som t.ex Alsace, tio miljoner tyskar hamnade utanför Tyskland landgränser. Man tvingar Tyskland till att minska sin militär från 2 miljoner till 100 000 militärer.
 • Hur tog hitler makten

  Detta använde Hitler för att komma till makten:
  -Propaganda
  -Våld
  -Bryta mor riksdagens lagar (fullmaktslagen)
  -Försvaga sin motståndargrupp
  - Använda Tysklands dåliga ekonomi för att förstärka sitt parti genom att säga att han ska göra Tyskland bättre.
 • Ölkällarkuppen

  Ölkällarkuppen inträffade 8-9 september 1923 i Munchen och var Hitlers och nationalsocialismens försök till en kupp. Då dog Max Erwin von Scheubner-Richteroch efter det blir hitler berömd som martyr.
 • Den nazistiska rasideoligin

  Den nazistiska rasideoligin byggde på att den ariska rasen var den överlägsna och bästa rasen. Den enskilda individen betydde inget utan rasen var det som avgjorde om man var en bra människa eller inte. Att vara arisk var ett rasmässigt ideal enligt den nazistiska propagandan. Och dess motsats var jude, de representerade de onormala och osunda.
 • Kristallnatten

  Kristallnatten eller novemberpogromen var natten mellan 9-10 november 1938 då brändes och förstördes 1400 synagogor och bönehus. 7500 judiska butiker fick deras skyltfönster krossade. Även deras städer vandaliserades och plundrades. Judarna blev misshandlade, mördade och tog självmord på grund av depression. 30000 judiska män arresterades och blev skickade till koncentration läger. Dachau, Buchenwald och Sachsenhausen var de städer som var mest utsätta för brutal behandling av ss.
 • Hitler blir rikskansler

  Efter att Hitler blivit rikskansler fixade Hitler nyval 5 mars samma år, då hoppades han för att få majoriteten av rösterna. Under valet förde nazisterna en aggressiv propaganda. Men de fick ändå 44% av alla röster och blev tvingade till samlingsregering igen. Han beslutar sig för att gå en annan väg då för att få majoritet. Då han spärrade in de störta motståndarna som satte stop för honom, utan riksdans godkännande. De han hade gjort var ett fullmaktslag.
 • Hitler blir rikskansler 2

  23 mars 1933 blev Hitlers fullmakts slag genomfört. Då 14 juli 1933 blev Tyskland en enstatsparti alltså är andra partier förbjudna och annan politisk aktivitet..
 • nurnberglagarna

  nurnberglagarna
  Nurnberglagarna eller anti-judiska lagstiftningen som den också kallas. Det är två lagar som ska skilja judar och icke judar i tyskland. Denna lagen infördes 15 september 1935. Den första lagen var att judarna inte ska ha ett tysk medborgarskap och den andra är att det är förbjudet att ha ett sexuellt umgänge eller äktenskap mellan tyskar och judar. Bröt man mot lagen så bestraffades man till fängelse.
 • Lebensraum

  Lebensraum
  Hitler tyckte att den ariska var den enda bra rasen och ville öka populationen som var arisk. Medans de andra raserna skulle förintas. Kravet av Lebensraum var punkt 3 i Nationalsocialistiska tyska arbetspartiet program 1920. Hitler utökar tyskarnas livsutrymme genom att i princip tvinga länder att ge dom mark för att han tyckte att eftersom dom var ariska fick dom ta.
 • anschluß

  Tyskland tvingade Österrike om att ha en omröstning om att ansluta sig till Tyskland.
 • Auschwitz (2)

  Auschwitz (2)
  Auschwitz ligger i mitten av polen (och är idag ett museum. Dit kan man åka och kolla och se hur de såg ut och hur dom hade det. Till Auschwitz deporterades judar för att sedan bli dödade. Detta sa såklart inte Nazisterna till Judarna, de nazisterna sa till Judarna var att de skulle bli frisläppta där ifrån bara de lyssnade på nazisterna. Men så var inte fallet utan 1,1 miljoner judar dödades på Auschwitz och judarna blev även experimenterade och sedan dödade.
 • Period: to

  Andra världskriget

  Andra världskriget var ett beväpnad konflikt som pågick 1939-1945 och detta involverade bland nästan alla nationer.
 • Förbereds för krig

  3 April förbereder sig Hitler och hans armé för att invadera gdasnk och 1 september samma år startar invitationen till polen av tyskarna och attackerar då polen. 1 september börjar WW2 eftersom Frankrike och Storbritannien lovat att försvara polen. Frankrike och Storbritannien förklarar krig mot Tyskland 3 september 1939
 • Period: to

  Auschwitz (birkenau)

  Auschwitz var ett konsekrations läger som nazisterna byggde till andra världskriget. Lägret var till för att experimentera med Judar och sedan döda dom med hjälp av gas som de fick av Sverige. Nazisterna tvingade in judar i en kammare och sa att de fick duscha sedan kastade dom ner en burk gas som snabbt och effektivt dödade dom. När de låg döda judar i "duscharna" tog dom ut dom och brände dom till aska. Auschwitz är bara ett av många koncentrations läger som användes för att avrätta judar.
 • Blixtkrig

  Tyskland attackerar polen 1 sep 1939 på en ny strategi. De kallas för blixtkrig och Tyskland attackerar snabbt med armen,stridsvagnar, flottar och flygplan. Polen ber då snabbt om hjälp av Frankrike och Storbritannien. Blixtkrig är alltså en offensiv plan för att snabbt ta över. Detta använder alltså Hitler mot polen 1 september 1939. Man bombar sönder Warszawa bland annat
 • Period: to

  Förintelsen

  Förintelsen är de folk mord som nazisterna utförde under andra världskriget. Under förintelsen dog 6 miljoner judar, ca 300000 zigenare och omkring 3 miljoner krigsfångar från Ryssland m.m.
 • Tyskland anfaller Danmark och Norge

  Den 9 april 1940 gick de tyska trupperna över gränsen till Danmark . Då uppmanade Tyskland att inte göra motstånd mot dom och om de ville samarbeta med Tyskland de förbli självständiga och regeringen får sitta kvar. De Danska arméerna var för dåligt utrustade och accepterade detta. Medans Norge inte accepterade och förklarade krig mot Tyskland.
 • Pearl Harbor

  Pearl Harbor
  Den 7 december 1941 anföll Tyskland allierade Japan USA. Anfallet riktades mot den Amerikanska flottan (Pearl Harbor) på Hawaii, detta var helt oväntat. Stora delar av flottan förstördes och ca 3000 amerikaner dog. Medans japans förluster var mycket små.
 • Tyskland nådde sin högpungt

  År 1942 nådde Tyskland och dess allierade sin högpungt av deras makt högpungt och 1943 gick det bara sämre och sämre för Tyskland.
 • Tyskland kapitulerar i fred med europa

  Den 2 maj 1945 kapitulerar de tyska trupperna i Italien och den 5 maj kapitulerar de tyska trupperna i nordvästra Tyskland. 8-9 maj kapitulerar Tyskland på alla övriga fronter. Alltså efter 5 år och 8 månader i krig blev det fred i Europa.