Historia

 • 1492

  Columbus upptäcker Amerika

  Columbus upptäcker Amerika
 • Period: 1492 to

  Kolonialism

  Kolonialism- Det är när man tar över någon annans land. Då skapar man kolonier. Alla som bor i kolonin får då anpassa sig till det nya. Om man inte lydde var det många som blev straffade till döden. Anledningar till kolonialism är dels att man vill ha makt, men också råvaror. Under kolonialismen upptäckte man ofta nya världsdelar, ett t.ex på det är när Christofer Columbus upptäckte Amerika men han trodde det var Indien.
  (mina anteckningar från anteckningsdokumentet)
 • 1498

  Vasco da Gama

  Vasco da Gama
  Han var en portugisisk upptäcktsresande som upptäckte bl.a. sjövägen till Indien. Han föddes 1460.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Vasco_da_Gama
 • 1500

  Triangelhandel

  Triangelhandel
  Triangelhandeln var en sjöfartsrutts färd i tre steg, främst mellan Västeuropa, Västafrika, Nordamerika och Karibien.
  Det var också under 1600- och 1700-talet.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Triangelhandeln
 • 1500

  Nordamerika blev koloniserat

  Under både 1500 och -1600-talet kom det spanjorer och holländare och fransmän som koloniserade sig i Nordamerika.
  https://www.so-rummet.se/kategorier/kolonisation-och-kolonialism
 • Slavhandeln

  Slavhandeln var handeln mellan främst Portugal, Storbritannien, Frankrike, Spanien och Nederländerna. Man tillfångatog slavar och sålde dem till européerna.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Transatlantiska_slavhandeln
 • Skottet vid Sarajevo, WWI

  Skottet vid Sarajevo, WWI
  Det här skottet är början till WWI. Mördades Franz Ferdinand som var ärkehertig av Österrike. Hans fru mördades även.
 • WWI Österrike-Ungern förklarar krig

  Österrike-Ungern förklarar krig mot Serbien ungefär en vecka efter skottet i Sarajevo. Det har däremot många följder. Eftersom att Serbien är allians med Ryssland, och Österrike-Ungern är i allians med Tyskland.
  Tyskland och Österrike-Ungern förklarar sedan krig mot Ryssland. Ryssland är också i allians med Frankrike, och Frankrike dras då med
  När Frankrike dras med förklarar Tyskland krig mot Frankrike.
  https://varldenshistoria.se/krig/forsta-varldskriget/forsta-varldskriget-tidslinje
 • Period: to

  WWI

  I första världskriget mobiliserad länderna sina resurser och uppfann och krigade länderna med modena vapen.
  'https://www.so-rummet.se/kategorier/historia/det-korta-1900-talet/forsta-varldskriget
 • WWI Kriget sprider sig

  1914 sprider sig kriget över hela världen. Det är främst europeiska kolonier som blir drabbade. Efter två veckor går australienska trupper in i kriget och även sydamerikanska.
  https://varldenshistoria.se/krig/forsta-varldskriget/forsta-varldskriget-tidslinje
 • WWI första skyttegravarna

  WWI första skyttegravarna
  De första skyttegravarna kommer till i västfronten. Det är en orsak till att WWI drog ut så länge, eftersom att skyttegravarna var så starka.
 • WWI Den första gasattacken

  WWI Den första gasattacken
  Eftersom att skyttegravarna var så starka så räckte det inte längre med de vapen de hade. Då var man tvungen att ändra taktik. Då började man använda gasattacker. Det är tyskarna som är först med gasattackerna. Då används de klorgas. Den gasen lägger sig sedan i skyttegravarna och franska soldater.
  https://varldenshistoria.se/krig/forsta-varldskriget/forsta-varldskriget-tidslinje
 • WWI Slaget i Verdun

  WWI Slaget i Verdun
  Den 21 februari började slaget i Verdun, under WWI. Det är de längsta slaget under hela WWI. Det var mest mellan Frankrike och Tyskland. Slaget slutade den 18 december samma år.
  https://varldenshistoria.se/krig/forsta-varldskriget/forsta-varldskriget-tidslinje
  https://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/slaget-vid-verdun-forsta-varldskrigets-langsta-och-blodigaste-slag
 • WWI Slaget vid Somme

  Slaget vid Somme utspelade sig mellan 1 juli och 18 november 1916 vid floden Somme i Frankrike. Under slaget dödades mer än 1,5 miljoner soldater då de allierade försökte bryta igenom tyskarnas linjer. Slaget var ett av de största under första världskriget och antagligen ett av de blodigaste i hela världshistorien.
  https://varldenshistoria.se/krig/forsta-varldskriget/forsta-varldskriget-tidslinje
  https://varldenshistoria.se/krig/forsta-varldskriget/slaget-vid-somme-140-dagar-i-helvetet
 • WWI Ubåtskrig

  WWI Ubåtskrig
  Tyskland förklarar oinskränkt ubåtskrig mot de neutrala ländernas skepp. I slutet av mars har sammanlagt sju amerikanska handelsfartyg sänkts.
  Efter detta, den 6 april 1917, förklarar det neutrala USA krig mot Tyskland.
  https://varldenshistoria.se/krig/forsta-varldskriget/forsta-varldskriget-tidslinje
 • WWI Kriget avslutas

  WWI Kriget avslutas
  Kriget har egentligen redan slutat men nu skriver Tyskland på Versaillesfördraget. Så nu är kriget officiellt över.
  https://varldenshistoria.se/krig/forsta-varldskriget/forsta-varldskriget-tidslinje
 • USA:s ekonomiska framgång

  Under mellankrigstiden så gick det bra för USA. Hela värden blev allt mer ett konsumtions-samhälle, och USA producerade en hel del. Dem blev faktiskt det landet som producerade mest varor i hela världen. Det gjorde att USA blev väldigt rikt, och blev en ekonomisk stormakt.
  Med alla pengar beslutade dem sig för att investera i aktier. Värdet på aktierna mångdubblades på den tiden.
 • Inflationskris under mellankrigstiden

  Inflationskris under mellankrigstiden
  Varför det fick en inflationskris var för att de behövde betala ett stort skadestånd som de fick under WWI. När de fick svårt att betala ockuperade franska trupper ett industriområde. Detta området var ett centrum för industrier, så detta ledde till att de inte kunde producera där ifrån längre. Vilket i sin tur leder till att många blir arbetslösa och Tyskland inte kan tjäna pengar. Alla varor som fanns blev då dyrare. Statens lösning var att trycka mer pengar, men det ledde till en inflation.
 • Börskrachen

  Börskrachen
  I och med de aktierna som USA investerat, blev aktierna nästan övervärderade. När folk insåg att det fast svackor i systemet började man sälja aktier istället för att köpa. Varför detta hände var för att aktierna hade fortsatt att öka medans industrin hade försämrats. Aktierna blev värdelösa, vilket ledde till att "det glada 20-talet" var över.
  Vilket ledde till att det blev en ekonomisk kris.
 • Krisen skapar maktbas för nazisterna

  Krisen skapar maktbas för nazisterna
  Eftersom att den amerikanska börsen var dålig, kunde inte längre Tyskland ta lån ifrån dem. Det gjorde att Tyskland kollapsade. Det gjorde att Tyskland var nere på botten, så behövde dem någon som drog upp dem igen. Men dem flesta hade inte det förtroendet på regeringen.
  Där hittade Hitler sin väg in, han väckte nästan ett hopp i dem. Han löste den ekonomiska biten och blev "räddaren" för Tyskland. Men han började med nationalismen och propaganda.
 • Ny rikskansler, mellankrigstiden

  Ny rikskansler, mellankrigstiden
  1933 blev Hitler rikskansler i Tyskland.
 • Period: to

  WWII

  Andra världskriget var ett krig som varade år 1933-1945. Kriget hade två pakter axelpakterna och allierande. Under andra världskriget skedde förintelsen där ungefär 13 miljoner människor dog. Många dog i koncentrationsläger där de jobbade ihjäl sig och många dog i förintelseläger där de bla. blev gasade till döds.
 • Nürnberglagarna

  Nürnberglagarna
  Nürnberglagarna stiftades den 15 september 1935. De lagarna tog helt bort judarnas rättigheter i samhället. Den första lagen gjorde så de förlorade sitt medborgarskap i Tyskland. Den andra gjorde så att judar inte fick gifta eller ha sexuellt umgänge med en icke-jude. En av lagarna sa också att de inte fick bära Tyska flaggan.

  Man kan nästan säga att det var detta som gjorde att judarna inte sågs som människor längre.
 • Kristallnatten, WWII

  Kristallnatten, WWII
  Kristallnatten började egentligen med att en tysk tjänsteman blev mördad på en tysk ambassad i Paris. Han som mördade tjänstemannen var son till en polsk jude. Några dagar efter uppmanade Hitlers propagandachef hämnd mot judarna. Natten mellan den 9 och 10 november slog man sönder judarnas butiker och hem, så det var glas på alla gator. Därför kallas det för kristallnatten, för det såg ut som kristaller. Man satte också många synagogor i brand.
 • Judiska affärer märks, WWII förintelsen

  Från och med år 1939 beordras alla judar i Tyskland att markera sina affärer med en Davidsstjärna.
 • Kriget startar, WWII

  Den 1 september 1939 inledde Tyskland sitt anfall mot Polen. Några dagar senare förklarade Storbritannien och Frankrike krig mot Tyskland. Andra världskriget hade börjat.
 • Attentat mot Hilter, WWII

  Den 8 november 1939 var det ett mordförsök i Hitlers ölhall. Det var en bomb som exploderade i närheten av platsen. Men för ovanlighetens skull hade Hitlers tal börjat en halvtimme tidigare än vanligt. Så när bomben exploderade 09.20 var Hitler inte där. Mordförsöket mot Hitler var det Johann George Elster som hade utfört. Han erkände försöket.Han var en motståndare till nazismen och när han märkt av kriget gjorde han allt vad han kunde för att avluta det. Han dog sedan i ett koncentrationsläger
 • Sovjet anfaller Finland, WWII

  Sovjet anfaller Finland, WWII
  Sovjetunionen var väldigt intresserad av en del av Finlands landområde. När Sovjet kräver landområdet så säger den Finska regeringen nej. Detta är ett utbrott för ännu ett till krig. Detta kriget kallas för vinterkriget.
  Den 13 mars 1940 tvingades Finland kapitulera och acceptera hårda fredsvillkor. Stora finska landområden fick överlämnas till Sovjetunionen.
 • Hitler segrar i väst, WWII

  Hitler står till sist som segrare i väst. Så nu är det bara att sluta fred med Storbritannien kvar, eller är det bara det? För Storbritannien vägrar att sluta fred med Tyskland. Hitler skulle nu försöka att få det han ville med hjälp av lite våld. Hans plan var att använda ett flygvapen som hette Luftwaffe, men Hitler gav sedan upp eftersom att Storbritannien hade ännu bättre utrustning.
 • Katynmassakern, WWII

  Katynmassakern är ett massmord som hände i ett skogsområde runt Katyn. Där avrättade man polacker som hade invaderat Sovjet. Det var länge ett mysterium vad som egentligen hänt med polackerna, Men när Tyskland invaderade Sovjet hittade de sanningen om vad som hänt i Katynskogen.
 • Auschwitz öppnas, WWII förintelsen

  Auschwitz öppnas, WWII förintelsen
  I början av 1940-talet börjar man bygga Auschwitz 1. Auschwitz 1 var ett koncentrationsläger. Lägret öppnades senan den 20 maj samma år.
  Ett år efter byggdes den första gaskammaren där. I den började man med zyklon-B.
 • Japan ansluter till axelmakterna, WWII

  Japan ansluter till axelmakterna, WWII
  Den 27 september 1940 gick Japan med i en pakt med Italien och Tyskland. Detta gjorde att Tyskland blev den ledande staten i Europa och Japan blev ledande i Asien.
  Japan tyckte bara detta var en fördel eftersom att NF (det som sedan blev FN) hade fördömt Japan för ett angrepp de gjorde mot Kina i början på 30-talet. Japan lämnade sedan NF och blev ett väldigt isolerat land, men välkomnade Hitlers ide fint. Ungern, Rumänien och Bulgarien anslöt sedan till axelmakterna med hjälp av påtryckningar
 • Washingtonavtalet, WWII

  Washingtonavtalet, WWII
  När USA:s president och Storbritanniens premiärminister träffas för ett möte, utvecklar det avtal. Detta avtalet är Atlantdeklarationen. Det är politiska riktlinjer inför krigsslutet. De tycker att de nazistiska ideologin ska bytas ut till fred istället.
  År 1942 får de med 26 nationer till att underteckna Washingtonavtalet, vilket är Atlantdeklarationen. De fick till och med med Stormakten Sovjet och de allierande i avtalet. Alla länder ska nu kämpa emot Nazityskland.
 • Den slutgiltiga lösningen, WWII förintelsen

  "The final solution" eller den slutgiltiga lösningen var när tyskarna ville döda folk på ett mer effektivt sätt. För om man ska utrota en hel religion så måste man var lite mer effektiv. Så då kom dem på gas-duschen. Tyska ville att Tyskland skulle bli "rent" och dem ville göra hela Europa till ett tyskt imperium.
 • Judar tvingas bära stjärnan, WWII förintelsen

  Judar tvingas bära stjärnan, WWII förintelsen
  I september 1941 kommer det en order om att alla judar är tvungna att bära en gul stjärna på alla ytterplagg. Denna order var i Tyskland, Österrike och en del av Tjeckoslovakien som då var tyskt.
 • Judar deporteras till ghetton, WWII förintelsen.

  I oktober 1941 börjar man med att deportera flera tusen judar med tvång till olika ghetton runt om i Europa.
 • Birkenau byggs, WWII förintelsen

  Birkenau byggs, WWII förintelsen
  I oktober 1941 börjar man bygga Birkenau eller Auschwitz 2 som det också kallas. Birkenau var ett förintelse läger som man hade 4 stora gaskammare och ett krematorium. Det fanns också baracker där man sov.
 • Operation Barbarossa, WWII

  Var operationen där Tyskland skulle invadera Sovjet. Den började 22 juni 1941. Invasionen gick bra till en början, men när vintern kom blev den tyska armen svagare och Röda armen gjorde mer motstånd.
 • Pearl Harbor del 1, WWII

  Pearl Harbor del 1, WWII
  I början av andra världskriget förklarade USA sig själva neutrala, men sedan hjälpte de allierande genom att skicka krigsnödvändigheter. Dock vägrade dem att hjälpa med att kriga.
  USA blir sedan attackerat av Japan som var en axelmakt. De attackerade Pearl Harbor på Hawaii. Det gjorde att den amerikanska stillahavsflottan förstördes och många amerikaner dog.
  Dagen efter attacken förklarade USA krig mot Japan. Några dagar efter det förklarar Tyskland och Italien krig mot USA.
 • Pearl Harbor del 2, WWII

  Pearl Harbor del 2, WWII
  Attacken på Pearl Harbor är bara en början på kriget emellan Japan och USA. USA är ett land som värnar om sina soldater, så om man skadar dem ska man få rejält med hämnd. Hämnden i detta fallet blir ju atombomberna mot Hiroshima och Nagasaki.
 • Slaget vid Stalingrad, WWII

  Hösten 1942 attackerar tyska armén i in i Stalingrad i Sovjet. Detta slaget höll på i flera månader och anses vara det tuffaste slaget under hela andra världskriget. Efter flera månader kapitulerar tyska armén ut ur Sovjet. Detta anses vara en vändning på andra världskiget och fler och fler tvivlar på Tysklands vinst.
  Sovjet tar tillbaka och driver ut tyskarna från landet.
 • Operation Skördefest, WWII förintelsen

  Den 14 oktober 1943 skedde ett uppror av fångarna i förintelselägret Sobibor. Då blev tyskarna rädda för att liknande uppror skulle ske i andra läger. Så då kom det en massa soldater till olika arbetsläger för att döda dem som var där.
 • Warszawaupproret, WWII

  Warszawaupproret är när sovjetiska trupper ska tränga in i Warszawa, men stannar utanför. De låter då polska trupper tro att de ska komma och hjälpa dem med att föra ut tyskarna ur landet. Men eftersom att de sovjetiska trupperna inte kommer blir det ett förlust för Polen. De flesta polackerna som bodde i Warszawa fördes till koncentrationsläger. Efter att detta har hänt kommer De sovjetiska trupperna till undersättning, detta var för att de ville ta över Warszawa.
 • Dagen D- invasionen av Normandie, WWII

  Dagen D- invasionen av Normandie, WWII
  Invasionen av Normandie inleddes den 6 juni 1944. Denna invasionen kallades "Operation Overlord". Invasionen lyckades och de allierade kom in i Frankrike och tog över Normandie. Detta var deras väg upp till Tyskland.
 • Atombombning över Japan, WWII

  Atombombning över Japan, WWII
  Den 6 augusti 1945 fällde USA den första atombomben över staden Hiroshima i Japan. Den 9 augusti fälldes den andra atombomben över Nagasaki.
  Atombomberna är det enda av sitt slag som har används under krigstid. Både Hiroshima och Nagasaki blev helt utplånade och närmare 100 000 människor dödades. De som inte dödades fick allvarliga skador eller drabbades av strålningsskador på längre sikt. Detta gjorde att många barn som föddes under denna tiden blev missbildade.
 • Vita bussarna, WWII

  Vita bussarna var en räddning för ca. 15 000 människor i koncentrationslägren. Dem åkte och räddade fångar, genom en väldigt bra plan.
 • Hitler tar självmord, WWII

  Den 30 april 1945 tar Hitler och hans fru självmord i en bunker i Berlin. Han hade tillbringat sina sista månader i bunkern.
  Dagen innan han tog självmord gifte han sig med sin fru Eva. Han skrev även ett testamente. Hitler skrev att han ville att Karl Dönitz skulle blir hans efterträdare. Dönitz blev inte en Führer utan rikspresident.