Min tidslinje världskrigen

 • Period: 1492 to

  Kolonialismen

 • Period: to

  Industrielle Revolutionen

 • Franska Revolutionen

 • Period: to

  Nationalism

 • Stor teknisk och militär utveckling i hela Europa

  Stor teknisk och militär utveckling i hela Europa
  De olika länderna i Europa kommer på nya vapen och sätt att kriga på som gör det lättare att kriga. Några exempel på nya vapen som kom var kulsprutan, långskjutande artilleri, handgranater och gaser. Tårgas och senaps gas är exempel på farliga gaser.
 • Trippel Alliansen + Trippel Ententen

  Trippel Alliansen = Tyskland, Italien och Ötserrike Ungern
  Trippel Ententen = GB, Frankrike, Ryssland
 • Schlifenplanen

  Schlifenplanen
  Man skulle försöka att gå runt Frankrike för att kunna ta över Paris, man skulle ta sig genom Belgien ett neutralt land bland annat. Men man tog sig aldrig igenom Belgien eftersom att Belgien lyckades ställa upp med ett så bra försvar.
 • Belgien står emot i två veckor som gör att GB och Frankrike kan förbereda sig

  Belgien står emot i två veckor som gör att GB och Frankrike kan förbereda sig
  När Schliffen planen sattes igång och de tyska trupperna skulle försöka gå igenom Belgien för att kunna ta över Paris, men det gick inte så jätte bra för Belgien kämpade emot tillräckligt länge så att GB och Frankrike kunde mobilisera sina styrkor. GB och Frankrike kom till Belgien och kunde vara med och stoppa Schliffen planen.
 • Västfrontens skyttegravskrig

  När första världskriget kom så insåg man att det var mycket lättare att försvara än att anfalla så i västfronten så grävde man ner sig i skyttegravar och krigade där ifrån. Livet i skyttegravarna var riktigt dåligt, det låg lik överallt, man fik äta råttor och det var lerigt och blött.
 • Livet i skyttegravarna

  Livet i skyttegravarna
  Livet i skyttegravarna var väldigt dåligt och sunkigt. Man gick runt i lera och man tvättade sig nästan aldrig. Det låg lik överallt och man fick äta råttor eftersom att maten tog slut ganska snabbt, de råttor man åt hade ätit på de lik som redan låg i skyttegravarna. Så man åt sina egna män kan man säga. Det var ett riktigt hemskt och dåligt liv i skyttegravarna.
 • Vanliga sjukdomar under första världskriget

  Vanliga sjukdomar under första världskriget
  Dysenteri och tyfus var de sjukdomar som tog livet av flest i kriget. Den väldigt dåliga hygienen i skyttegravarna gjorde också så att många dog.
 • Period: to

  Första Världskriget

 • Skotten i Sarajevo

 • Trippel Ententen får hjälp av sina kolonier, Kanada, Australien och Nya Zeeland

  Trippel Ententen = GB, Frankrike och Ryssland de hade många olika kolonier och de hjälpt till med mycket militär och vapen under första världskriget
 • Ryska Revolutionen

  Det innebär att de ryska tsarväldet faller och byts ut mot ett kommunistisk styre. När det kommunistisk styret kommer till makten så drar det sig ur kriget.
 • Hitler på sjukhuset

  I slutet av WWI så låg Hitler på ett sjukhus i östra Tyskland långt borta från fronten, han hade blivit skadad av gas. Medans han låg där så tog WWI slut den gamla världsordningen gick i graven och en ny kaotisk värld uppenbarade sig. Till sin avsky så upptäckte Hitler att revolutionsskrivelser med vänster anknytning fanns på sjukhuset han befann sig på. Han ansåg att judar och kommunister hade utdelat en dolkstöt i ryggen på det tyska soldaterna och att Tyskland hade förlorat kriget pga det.
 • Flera länder ger upp under hösten 1918

  Flera länder ger upp under hösten 1918
  11/11/1918 då tar kriget slut
 • Ölkällarkuppen

  År 1919 så återvände Hitler till München och blev anställd av sitt gamla regemente. Där ansågs han ha psykiska problem. Där så fick Hitler jobb som att ha koll på extrema politiska organisationer. Den 19 september så skulle Hitler åka till en ölkällare med en liten konstig grupp som kallades sig själva för nationalsocialister. Där så slutade det med att Hitler höll ett tal, det visade sig att Hitler och gruppen hade ungefär samma tankar om Tyskland och judar, så det var där allt startade
 • Weimarrepubliken

  Weimarrepubliken var en parlamentarisk demokrati och en förbundsstat, dock med betydande befogenhet för den centrala makten och riksstyrelsen. Riksstyrelsen leddes av en folkvald rikspresident. En av de som var rikspresident var Paul von Hindenburg som sedan avledde 1934. Varefter Hitler avskaffade presidentämbetet och antog titeln Führer.
 • Period: to

  Förintelsen

  Förintelsen var Tyskarnas sätt att utrota alla judar eftersom de ansågs vara felet till att Tyskland förlorade WWI. Under förintelsen så mördades ca 6 miljoner Judar. Judarna blev satta i Koncentrations läger, mördades, trakasserade, utnyttjade och förfölja.
 • Versaillesfreden

  Versaillesfreden
  Det var det fredsavtal som slöts efter första världskriget mellan västmakterna (Ententen) och Tyskland.
 • Versaillesfreden

  Versaillesfreden
  Det var det fredsavtal som slöts efter första världskriget mellan västmakterna (Ententen) och Tyskland.Tyskland fick sin fred men de fick betala mycket pengar och uppoffra annat eftersom de ansågs vara felet till hela kriget.
 • Versaillesfreden fortsättning

  Versaillesfreden fortsättning
  De fick lämna ifrån sig stora mängder landsområden t.ex Alsace-Lorraine. 10 miljoner Tyskar hamnade utanför de nya landgränserna så de fick skaffa en ny nationalitet. Tyskland fick också lämna ifrån sig stora industrielle och ekonomiska resurser. De förlorade viktiga järnmalmstillgångar och en fjärdedel av sina kol tillgångar. Tyskland blev tvingade att lägga ner sin flotta och fick bara ha 100 000 man i sin militär.
 • Hitler blir arretsread

  Hitler fortsatte med att hålla sina tal i ölkällare men när han kom till München 1923 så misslyckades hans ölkällare tal och det slutade med att han blev arresterad. I domstolen så förklarade Hitler att han skulle leda Tyskland tillbaka tills den rätta plats i Världen, han tog på sig hela ansvaret och skällde ut domstolen. På bara några veckor gick nazistledaren från att vara en sydtysk rebell till att bli rikskändis. Under rättegången hade Hitler sagt att han som skulle rädda landet.
 • Mein Kampf

  Medans Hitler satt i fängelse så skrev han Mein Kampf. Den består av 2 delar, den första handlar delvis om Hitler själv hur han växte upp o.s.v. Den andra delen handlar om den Nationalsocialistiska partiet och hur det bör styras upp och organiseras. Boken utgavs 1925.
 • Hitler blir rikskansler

  Vintern 1932 så steg arbetslösheten i Tyskland, medborgarna var väldigt missnöjda med hur det hade det. Allt detta missnöje han Hitler chansen. Så valet i Juli 1932 blev en stor framgång för honom. Hindenburg hyste stark misstro mot Hitler. Mot sin vilja tvingades han dock så småningom utnämna Hitler till rikskansler.
 • Hitler blir Führer

 • Lebensraum (Livsrum)

  Att tyskarna ska få mer land och frihet. Hitler utökar Tyskarnas livsutrymme genom att ta andra länder. Hitler tar över både Österrike, Sudetlandet och Tjeckoslovakien genom att hota Österrike och förhandla med Storbritannien och Frankrike för att få Tjeckien. Hitler tycket att Tyskland hade rätt att ta över allting eftersom han ansåg att tyskarna var den ariska och bästa rasen.
 • Kristalnatten 7-13 november

  Den 7-13 november så tog Nazisterna våldsamma prognomer mot alla Judar i Tyskland. Omkring 400 judar dödades eller tvingades begå självmord, 20 000–30 000 arresterades och fördes till koncentrationsläger, 267 synagogor brändes ned och över 7 500 butiker vandaliserades. Kristallnatten följdes av ökad ekonomisk och politisk förföljelse och ses som anledningen till Förintelsen.
 • Storbritannien och Frankrike håller inte sitt löfte

  Storbritannien och Frankrike hjälper inte Polen som det hade lovat utan istället för att gå in i Polen och kriga mot Tyskarna så förklarade de själva krig mot Polen. De lämnade Polen till att bli slaktade.
 • Hatet mot judarna under mellankrigstiden (1919-1939)

  Efter Tyskland förlorade WWI så fick judarna ta skulden, eftersom Tyskland fick betala så mycket pengar till de andra länderna så ansågs det vara Judarnas fel att Tysklands ekonomi blev så dålig. Eftersom alla Judar höll koll på banker och ägde affärer så ansågs de vara förrädare. Judarna började bli förföljda och trakasserade, de blev satta i Ghetton. Kristallnatten är ett exempel på när Judar blev förföljda, då blev många Judar mördade och arresterade och ivägskickade till koncentrationsläger.
 • Blitz Krig

  Tyskland anfaller Polen. Tyskland hade en ny strategi jämfört med WWI istället för att ligga i skyttegravar och vänta så attackerar Tyskland med flygplan, soldater och tankar så allt går mycket snabbare. Detta kallades Blixt Krig. Västra Polen blir Tyskt, och Östra polen blev Sovjetiskt. 90% av Polens befolkning dog under WWII. 17 September så skickar Stalin 800 000 män från sin röda arme. Sovjet var ansvariga Katynmassakern (de dödade väldigt många polacker utan att Tyskland visste om det)
 • Period: to

  WWII

 • Tyskland anfaller Polen (WWII startar)

  Den 3 April så ger Hitler sin militär order att invadera Polen den 1 September samma år. Hitler vill ta tillbaka staden Danzig så att han kan ha en korridor från Tyskland till staden ostpreussen. 1 september så anfaller Tyskland polen, två dagar senare så förklarar Storbritannien och Frankrike krig mot Tyskland. Molotov Ribbentrop Pakten
  Tyskland och Sovjet går ihop, Tyskland vill inte kriga på två fronter så de går ihop med Sovjet och lovar dem balk staterna och östra Polen.
 • Molotov Ribbentrop Pakten

  Pakten innehöll att Tyskland och Sovjet unionen inta ska anfalla varandra och att Sovjet får Balk staterna och östra Polen.
 • Winston Churchill

  Den 10 maj 1940 strax efter Tyskland hade attackerat Holland, Belgien och Frankrike så tvingades den brittiske premiärministern Neville Chamberlain att avgå. Han ersättes av Winston Churchill som sedan krigsutbrottet hade varit marinminister. Churchill ledde Storbritannien för resten under kriget. Orsakerna till att han tvingades avgå var frö att han hade fört eftergiftspolitik gentemot Nazityskland.
 • Slaget om Storbritannien

  Det var meningen att Tyskland först skulle attackera och slå ut Storbritanniens stridsflyget (Royal Air Force) och sedan gå in med trupper i Storbritannien från kusten, allt skulle vara som en Blitz Attack. Men Tyskland underskattade det Brittiska stridsflyget och efter månad så stod det klart att det Brittiska stridsflyget inte kunde besegras.
 • Tyskland anfaller Sovjetunionen (Barbarossa)

  Stalin trodde inte att Hitler skulle bryta deras pakt men det gjorde han ändå. Så den 22 juli 1941 så inledde Tyskland operation Barbarossa (det stora fälttåget in i Sovjetunionen) Fälttåget blev en stor framgång de baltiska staterna blev återigen tyskt och det Tyska trupperna började närma sig Moskva
 • Pearl Harbor (Japan anfaller USA)

  Den 7 December så anföll Tysklands allierade Japan USA. Anfallet var riktad mot den amerikanska flottbasen Pearl Harbor. Över 300 amerikaner dödades och mycket av flott basen förstördes. Och Japans förluster blev minimala. Den 8 December förklarade USA krig mot Japan. De 11 December förklarade Tyskland och Italien krig mot USA. USA var då i krig på många ställen. De hade börjat som ett neutralt land men det slutade med krig. på flera olika ställen.
 • Washington avtalet

  Den 1 Januari så anslöts sig 26 nationer till Atlantdeklarationen genom att undertecknade så kallat Washington avtalet. Atlantdeklarationen var ett avta som innebar att man skulle bekämpa Tyskland och dess bundsförvanter. De som skrev under Avtalet var USA, Storbritannien och Sovjet Unionen och deras allierade samt många länder i latin Amerika. Avtalet ledde till samarbete mellan de allierad stormakterna mot axelmakterna.
 • Casablanca konferensen

  Vid en konfereras i Casablanca så skulle Churchill och Roosevelt, Stalin var också inbjuden men han kom aldrig, han skyllde på den militära situationen. Under konferens så beslutades det att de allierades mål var att få Tyskland, Japan och Italien att kapitulera. Det bestämdes också att inga förhandlingar med Tyskland fick ske, inte ens om det gällde att rädda liv på folket under förintelsen.
 • Den Tyskarna armen kapitulerar vid stalingrad.

  Striden mellan Sovjet och Tyskland om staden Stalingrad höll på i flera månader och var ett av andra världskrigets hårdaste slag. Men den 31 Januari 1943 så tvingades den Tyska armen att kapitulera. Stalingrad var militärt en viktigt strategisk knut punkt. Och den gick nu förlorad för Tyskarna. Sovjet hade dominerat slaget och Tyskarna hade lidit ett katastrofalt nederlag. Efter denna händelse så började många tvivla på om Tyskarna verkligen skulle vinna kriget.
 • Tyskland och Italien kapitulerar i Nordafrika.

  Den 11-13 maj så tvingades Tyskland och Italien kapitulera i Nordafrika för de brittisk amerikanske trupperna på den nordafrikanska fronten. De allierade hade lyckats vinna kriget i Nordafrika och kontrollerade nu hela den nordafrikanska kustlinjen.
 • Invasionen I Normandie (Dagen D)

  Den 6 Juni 1944 så inledde de västallierade invasionen av Normandie (Operation Overlord). Operationen hade varit planerad sedan våren 1944 och den leddes av den amerikanska generalen Dwight. D Eisenhower och den brittiske generalen Bernard Law Montgomery var ledare för själva landstigningen. Invasionen var från första början sagt att ske den 5 Juni men den sköts upp en dag p.g.a en storm. Invasionen bestod av ca 200 000 soldater, 30 000 strids och transport flygplan, och 5 000 fartyg.
 • Invasionen I Normandie (Dagen D)

  Invasionen ägde rum tidigt på morgonen, trupperna färdades genom den Engelska kanalen. De allierade truppen landsteg på 5 olika ställen i Normandie. Varje ställe hade olika kodnamn, (Utah, Omaha, Amerikanska trupper), (Gold, sword, Brittiska trupper), (Juno, Kanadensiska trupper). Under landstigningen så var vädret väldigt dåligt så det försvårade landstigningen, många flygplan flög vilse och fallskärms hoppare landade på fel ställen. Många soldater drunknade i de höga vågorna.
 • Invasionen I Normandie (Dagen D) 3

  Även fast Tyskarna inte var redo på anfallet så lyckades de mobilisera ett starkare försvar än de allierade hade väntat sig. De allierade lyckades med invasionen trots de dåliga förhållanden och Tyskarnas försvar. Den första dagen så hade 150 000 allierade landstigit Normandie och efter några veckor så hade de tagit över Normandie helt. Efter det så kunde marschen mot Tyskland börja, den 25 Augusti så hade Paris befriats och strax efter var Belgien också befriat.
 • Förintelsen Koncentrationsläger

  Tyskarna satte judarna i olika koncentrationsläger, där de fick arbeta och sedan så mördades dem. De friska och starka männen fick jobba åt nazisterna, medans de sjuka, barn och kvinnor blev bland annat ihjäl gasade och ihjäl skjutna. Koncentrations lägren var Nazisternas sätt att utrota Judarna. I slutet av kriget när Nazisterna visste att de hade förlorat kriget så försökte de dölja spåren av att det hade funnits koncentrationsläger så de förstörde så mycket bevis som möjligt.
 • Auschwitz 1

  Auschwitz 1 var verksamt mellan 1940-1945. Det var det största koncentrationslägret, förintelseläger. Av de 1,3 miljoner människor som blev deporterades till Auschwitz så dog 1,1 miljoner, 90 procent av dom 1,1 miljonerna var Judar.