1900

Tidslinje, 1900 - 1950

 • Period: to

  Year 1900-1950

 • Ryska Revolutionen 1905-1917

  Ryska Revolutionen 1905-1917
  Ryska revolutionen är en serie av revolutioner i Ryssland under år 1905-1917. Det ryska folket var missnöjd med hur landet ledes och vilje ha en förändring.
 • Skotten i Sarajevo

  Skotten i Sarajevo
  Mordet på Österrike-Ungerns kronprinsen Franz Ferdinand och hans fru Sophie, 28 juni 1914. De var på besök i Sarajevo i Bosnien. Det var de serbiska nationerna, specifikt Gavrilo Princip, som begick mordet. De tyckte inte om att Bosnien tillhörde Österrike-Ungern. De provade först att kasta en bomb på bilen de var i, men missa. Senare den dagen så skulle prinsen och hans fru träffa de skadade från bomben på sjukhuset. Under bilfärden så sköt Princip de båda och de dog innan de nådde sjukhuset.
 • Svarta Veckan

  Svarta Veckan
  Svarta veckan kallas den period som startade första världskriget. Det startade 23 juli 1914 när Österrike-Ungern ställde sina krav gällande skotten i Sarajevo på Serbien. Den sluta 1 augusti 1914 när Tyskland förklarade krig mot Ryssland. Folk var ute och jublade för att det skulle bli krig. De visste inte vad som väntade dem.
 • Skyttegravskriget på Västfronten

  Skyttegravskriget på Västfronten
  I slutet av 1914 så blev det första världskriget ett skyttegravskrig. De involverade 2 miljoner Tyska soldater och 3 miljoner allierade soldater. De grävdes ungefär 76 miljoner skyttegravar.
 • Versaillesfreden

  Versaillesfreden
  Versaillesfreden var ett fredsavtal efter det första världskriget. Det var mellan segermakterna och Tyskland, som hade blivit besegrad efter kriget. Det blev undertecknat den 28 juni 1919. Efter avtalet var Tyskland i ett hemskt ställe. De var tvungna att ge upp all deras kolonier och stora lands område, deras armé och flottbas var tvungen att minskas och de hade en stor summa pengar att betala.
 • Ölkällarkuppen

  Ölkällarkuppen
  På natten den 8 november 1923 så ledde Hitler sitt första försök att ta över makten i Tyskland. Han ledde anhängare från det nazistiska partiet SA. De omringade och stormade en ölhall i München, de skrek om att en revolution hade börjat. Dagen efter så slogs nazisterna och Polisen. I slutet så dog tre poliser och 16 nazister. Fler nazister hamna i fängelse, även Hitler som då skrev sin bok “Min kamp”.
 • Förintelsens Början

  Förintelsens Början
  Förintelsen är vad man kallar de folkmord under 1933 till 1945 ledda av naziterna mot judarna. Det var från 5 miljoner till 6 miljoner judar som mördades. Miljoner av andra personer dog på grund av nazisterna. Nazismen hade fått folk att tro att judarna var ett hot mot Tyskland. Alla judar som blev upptäckta, dog eller skickade till förintelseläger, där de senare skulle dö.
 • Finska Vinterkriget 1939-1940

  Finska Vinterkriget 1939-1940
  Kriget mellan Finland och Sovjetunionen, 1939-1940. Sovjetunionen ville ha land i finland och bestämde att attackera dem. De blev förvånade av Finlands försvar, men i slutet förlorade fortfarande Finland land.
 • Hitlers Anfall Mot Polen

  Hitlers Anfall Mot Polen
  September den 1, 1939, så anföll Tyskland Polen. Det var denna händelsen som gjorde så att Storbrittanien och Frankrike kände att de måste göra något för att stoppa Hitler. Sovjetunionen hade gjort en överenskommelse med Tyskland och därför hjälpte de inte de allierade i början.
 • Blitzen

  Blitzen
  I början av andra världskriget, i hösten 1940, så släppte Tyskland en bomb i Englands London, det startade Blitzen. Fler bomber släpptes över landet och massor av britter dog. Tyskland trodde att de kunde vinna över britterna, men i slutet av Blitzen, 1941, så var England försvar bättre.
 • Pearl Harbor

  Pearl Harbor
  Den 7 december 1941 så anföll Japanska stridsplan USA flottbas Pearl Harbor. De förstörde massor av krigsfartyg och flygplan. Det drog USA in i Andra världskriget och på de allierades sida. USA förklarade krig mot Japan dagen efter.
 • Vidkun Quisling

  Vidkun Quisling
  Vidkun Quisling är en landsförrädare, och man brukar faktiskt använda quisling som en förolämpning. Han var Norges ministerpresident under det andra världskriget och hade den rollen från 1942 till 1945. Han fick sin makt på grund av Nazismens ledare. Han tog in det i Norge.
 • El-Alamein

  El-Alamein
  En liten järnvägssamhälle där det var två krig som utfördes vid El- Alamein mellan den tysk-italienska armén och den brittiska 8:e armén. Det var under året 1942.
 • Stalingrad

  Stalingrad
  Under 1925 till 1961 så var Stalingrad namnet på staden Volgograd. År 1942 till 1943 var det ett stort krig mellan den tyska armén och den sovjetiska armén i denna stad. I slutet så segra den sovjetiska armén
 • D-day

  D-day
  6 juni 1944, dagen som vi nu kallar D-dagen. Under den dagen så invaderade de allierade Tyskland. Det var en överraskning för tyskarna och de hade ingen chans mot de förberedda allierade armén. Det var slutet för Tyskland i det andra kriget, de hade ingen skans att vinna.