• 1450

    Kolonialism

    Kolonialism
    Kolonialism är staters eller gruppers erövring och behärskande av, för dem, mer eller mindre främmande territorier, vanligen i andra världsdelar. Det kan även involvera exploatering samt införande av den egna kulturen eller civilisationen.
  • 1492

    colombius upptäcker amerika

    colombius upptäcker amerika
    Columbus upptäcker amerika
  • Period: 1492 to

    Kolonialism och krigstiden

    Kapitalismen anses ha varit den viktigaste drivkraften bakom kolonialismen. Pengar som tjänades i kolonierna stannade inte kvar där utan gick till Europa eller Nordamerika. Handeln med slavar var länge ett särskilt otäckt exempel, liksom den engelska och amerikanska opiumhandeln till Kina.
  • fler länder jagar kolonier

    fler länder jagar kolonier
    GB blir störst
  • Nationalism

    Nationalism
    Nationalism har ofta använts för stärka eller skapa en gemensam identitet i syfte att förena folk under en flagga.
    Nationalism är ett tankesystem som bygger på idén om en särskild gemenskap inom nationens gränser. Idag talar man om flera olika typer av nationalism. De olika nationalismerna bygger på olika grundantaganden och kan alltså yttra sig på ganska skilda sätt i olika kulturer och tider.
  • Franska revolutionen

    Franska revolutionen
    1789 gjorde folket i Frankrike uppror mot kungamakten, adelsmännen och kyrkan som styrt landet i århundraden. Det ledde till att kungen halshöggs, och att kyrkan och adeln förlorade makt och rikedom.
  • Lebensraum

    Lebensraum
    Lebensraum (tyska livsrum) är ett uttryck som ursprungligen myntades av Friedrich Ratzel kring sekelskiftet 1900. Det blev en av Adolf Hitlers politiska och agitatoriska käpphästar och ett centralt begrepp i den nazistiska ideologin. Läran utgick från teorier hos geopolitikern Karl Haushofer, enligt honom skulle världen indelas i s.k. storrum (Grossräume) där respektive stormakt fick bestämma. Hitler kräver nästan hela tjeckien att bli tyskland.
  • Period: to

    Trippel Alliansen

    Trippelalliansen (ett tremaktsförbund) var ett avtal mellan Tyskland, Österrike-Ungern och Italien att stödja varandra vid en eventuell konflikt. Alliansen existerade mellan 1882 och 1914, då första världskriget bröt ut. Ett förbund mellan Tyskland och Österrike-Ungern bildades 1879 (centralmakterna) till vilket Italien anslöt sig 1882. Alliansen byggde ursprungligen på att länderna militärt skulle bistå varandra om något av dem angreps av Ryssland eller av annan makt som hade stöd av Ryssland.
  • Period: to

    Trippelententen

    Ententen, ursprungligen trippelententen (uttalas antanten eller angtangten, av franskans entente, "samförstånd", "överenskommelse"), kallas på svenska den allians av länder som, under ledning av Storbritannien, Frankrike och Ryssland, utgjorde den ena av de stridande parterna under första världskriget. Ententen hade sin grund i två freds- och samarbetsallianser som Storbritannien slöt i början av 1900-talet. Den första var med Frankrike 8 april 1904, kallad Entente cordiale.
  • Skottet i sarajevo

    Skottet i sarajevo
    en 28 juni 1914 mördades Österrikes tronföljare Franz Ferdinand i Sarajevo. Aldrig har ett så illa planerat terrordåd orsakat så många människors död. Som en följd av attentatet utbröt första världskriget. 74 miljoner soldater från 33 olika länder kämpade i ett krig som ifråga om lidanden och meningslösa offer på sitt sätt till och med överträffade det andra världskriget.
  • Svarta veckan

    Svarta veckan
    Man brukar kalla den första veckan som inledde första världskriget för ”Svarta veckan” för att visa att det är något hemskt som händer. I början av veckan var det fred, men i slutet av veckan är det ett världskrig. Vad var det egentligen som hände?
  • ryska revolutionen

    ryska revolutionen
    Den ryska revolutionen 1917 var en händelse som har haft stor inverkan på Rysslands historia under 1900-talet. Förändringen innebar att det gamla tsarväldet störtades och byttes ut mot ett kommunistiskt styre som växte till en världsmakt. Händelsen har därför också haft stor betydelse för utvecklingen i Europa och övriga världen under "det korta 1900-talet".
  • Ölkällarkuppen

    Ölkällarkuppen
    Ölkällarkuppen kallas det kuppförsök som Adolf Hitler och Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet genomförde i Burgerbraukeller i Munchen den 8–9 november 1923. Tillsammans med Hitler deltog Max Erwin von Scheubner-Richter, som dödades under kuppen och därefter blev hyllad som martyr. Detta leder till att det blir rättegång och Hitler hamnar i fängelse och skriver en bok som leder till att han får med sig folket.
  • Period: to

    Hitlers rättegång

    Rättegången pågick mellan februari och april och fick stor internationell uppmärksamhet. Den tredje april 1924 skrev Smålandsposten om de domar som fällts under rubriken Milda domar i Münchenprocessen.
  • Mein kampf

    Mein kampf
    Medan Hitler satt inne skrev han en bok (Mein kampf) Det var en självbografi och lite annat. Boken släpptes 1925 18 juli.
  • Riksdsagsbranden i Berlin

    Riksdsagsbranden i Berlin
    När Hitler hade utnämnts till rikskansler den 30 januari 1933, utlyste han ett nyval till den 5 mars samma år. Han hoppades på att få en majoritet av folkets röster och därmed total kontroll över Tyskland.
    Den 27 februari utbröt en anlagd brand i riksdagshuset i Berlin. En holländare vid namn Marinus van der Lubbe hittades inne i byggnaden.
  • Judeförföljerserna

    Judeförföljerserna
    mellan 1933-1939 så började Hitler o hans mannar att utsätta judarna för diskriminering och brutala förföljelser. De anti-judiska lagarna och restriktioner infördes . Detta betydde att judarna inte längre hade medborgerliga rättigheter .
  • novemberpogromen

    novemberpogromen
    Den 7 november 1938 så blev tredjesekreteraren vid den tyska beskickningen i paris, Ernst vom Rath , skjuten. skotten avlossades av en 17 årig polsk jude.
  • Blixtkrig

    Blixtkrig
    Tyskarna attackerar polen från många olika håll. När japan och sovjietunionen slutar kriga så skickar stalin in massa soldater till polen som hitler lovat. Med den taktiken som hitler använde tog han över polen på tre veckor. Polen drog kortaste stråt, dem förlora mest på detta krig.
  • polska korridoren

    polska korridoren
    tyskland använde polska korridoren när dom skulle invadera polen
  • molotov ribbentrop pakten

    molotov ribbentrop pakten
    Tyskland och Sovjetunionen går ihop till en pakt. Detta leder till att Tyskarna får en del av polen och bitar av östra Europa. Detta leder även att Storbritannien och frankrike måste attacker Tyskland och med de så startar WWI
  • Andra världskriget

    Andra världskriget
    Andra världskriget startade den 1 september 1939 och tog slut den 2 september 1945. Kampen i Europa hade upphört redan den 9 maj 1945 medan borta i Asien kämpade USA med sina allierade Storbritannien och Australien strider mot Japan fram till 2 september 1945.
  • Suomussalmi

    Suomussalmi
    Vinterkriget mellan Finland och Sovjet får ses som en finsk seger då Finland överlevde som fri nation men fick göra stora landavträdelser. Slaget vid Suomussalmi från den 30 november 1939 till den 8 januari 1940 var ett avgörande slag i kriget, hade Röda armén brutit igenom här med 163. och 44. division och nått fram till Uleåborg hade nog Finland gått under. Finlands motstånd och framgångar samt Röda arméns fiasko fick Adolf Hitler att tro att det var fritt fram att anfalla Sovjetunionen
  • Dunkirk

    Dunkirk
    Den 10 maj 1940 inledde den tyska krigsmakten sin offensiv mot Frankrike och Beneluxländerna. Det hela utvecklades till katastrof för de allierade och britterna tvingades dra ut sin expeditionskår från kontinenten vid Dunkirk, där strider pågick från den 26 maj till den 4 juni 1940. Nästan 340 000 man undkom tyskt fångläger. Frågan är vad som hade hänt om huvuddelen av Storbritanniens armé hade blivit tyska krigsfångar?
  • Operation Compass

    Operation Compass
    armén hade gått till halvhjärtad offensiv mot det brittiskt-kontrollerade Egypten i september 1940. Britterna bestämde sig för att slå tillbaka och igångsatte operation Compass. Från 9 december 1940 till 9 februari 1941 krossade brittiska styrkor den italienska 10. armén. Den brittiska styrkan hade förluster på cirka 1 900 man medan italienarna förlorade nästan 150 000 man. Italien gick från att vara Tysklands allierad till att bli en belastning för Tyskland.
  • Moskva

    Moskva
    Hitlers invasion, operation Barbarossa, av Sovjetunionen den 22 juni 1941 är världshistoriens största fälttåg. Här kom flera stora slag att utkämpas och ett av de viktigaste var slaget om Moskva som pågick från den 30 september 1941 till 20 april 1942. Röda armén lyckades stoppa den tyska offensiven och gå till motoffensiv, vilket innebar att flera höga tyska generaler fick sparken av Hitler. Stalin och hans generaler fick nytt självförtroende och började drömma om att erövra Berlin.
  • Atlantdeklarationen

    Atlantdeklarationen
    Atlantdeklarationen var ett avtal som slöts i augusti 1941 mellan Storbritannien och Förenta staterna, alltså innan Förenta staterna dragits in i andra världskriget, rörande målen med det pågående kriget och den efterföljande freden. De allierade länderna beslöt att inte sluta separatfred med axelmakterna
  • Attacken mot pearl harbor

    Attacken mot pearl harbor
    detta utfördes av den kejserliga japanska flottan mot den amerikanska marinbasen vid Pearl Harbor, Hawaii på morgonen den 7 december1941. Nästa dag förklarade USA krig mot Japan vilket resulterade i landets inträde i andra världskriget. Attacken var tänkt som en förebyggande åtgärd för att hålla den amerikanska Stillahavsflottan borta från kriget som kejsardömet Japan planerade i Sydostasien mot Storbritannien och Nederländerna. Detta var även en avgörande faktor i det fortsatta stillahavskriget
  • midway

    midway
    Amerikanska flottan och den japanska flottan drabbar samman där båda sidor satte in sina hangarfartyg i striden. Slaget vid Midway pågick från den 4 till 7 juni 1942 och blev en stor seger för USA. Både Japan och USA hade satsat stort på hangarfartyg, de hade fler hangarfartyg än någon annan nation. Men skillnaden mellan USA och Japan var att för USA var det betydligt lättare att ersätta förluster tack vare bättre industrikapacitet och bättre tillgång på råvaror.
  • slaget vid stalingrad

    slaget vid stalingrad
    Slaget vid Stalingrad utkämpades under andra världskriget mellan Tyskland och Sovjetunionen vid staden Stalingrad. Det pågick mellan 21 augusti 1942 och 2 februari 1943 och är ett av världshistoriens blodigaste slag med sammanlagda förluster på nära två miljoner människor.
  • landstigningen i Normadie

    landstigningen i Normadie
    Landstigningen i Normandie, kodnamn Operation Neptune, var etableringen av ett brohuvud under de allierades invasion av Normandie, även känd som Operation Overlord, under andra världskriget. Landstigningarna inleddes tisdagen den 6 juni 1944, med början klockan 06:30
  • slaget om berlin

    slaget om berlin
    Slaget om Berlin var den sista stora striden på östfronten under andra världskriget. Striden stod mellan Nazitysklands sista reserver och Sovjetunionens numerärt överlägsna Röda armén. Detta ledde till att Adolf Hitler tog självmord 30 april.