Historia

 • 1488

  Godahoppsudden upptäcktes av Bartolomeu Dias

  Godahoppsudden upptäcktes av Bartolomeu Dias
 • 1492

  columbus upptäcker amerika

  columbus upptäcker amerika
 • Period: 1492 to

  Kolonialism

 • May 20, 1498

  Vasco da Gama kom till indien, försa europeer, sjöväg

  Vasco da Gama kom till indien, försa europeer, sjöväg
 • Triangelhandeln var mest intensiv (1600-1700)

  https://www.so-rummet.se/kategorier/historia/nya-tiden/slaveri-och-triangelhandel
  Slavhandeln är en del av triangehandeln, därför var de intensiva under varje år
 • Britterna gjorde västra Australien till koloni

  Britterna gjorde västra Australien till koloni
 • Indien blev en brittisk koloni

  Indien blev en brittisk koloni
 • Hela afrika kontrollerades av europeer.

  Hela afrika kontrollerades av europeer.
 • Österike- Ungern tog över balkan

  År 1909 tog österike. ungern över balkan. Detta tyckte inte ryssland om då det bodde samma folk där men även för att man inte ville att Österike- Ungern skulle ha mer makt. Man ville inte tat den andra alliansen skulle bli större. Detta gjorde att det blev ett spänt läge.
 • Tysklands arme

  Under 1914 och innan kriget bröt ut hade tyskland den bästa och starkaste armen. De hade planerat för krig i 9 år.
 • Mordet i sarajevo

  https://varldenshistoria.se/krig/forsta-varldskriget/forsta-varldskriget-tidslinje
  Ö-U prins Franz ferdinan är på besök i sarajevo. Det gillar inte de som bor där och då skjuter han. Det gör man för att man kämpar för självständighet.
 • Hitler krigade i WW1

  Hitler krigade i WW1
  Hitler var med och krigade för Tyskland i första världskriget. Han var inte så populär bland sina kamrater han upplevdes som viktigpetter. Han hade under sin barndom hållit på med mycket konst. Så när han låg i skyttegravarna höll han på med mycket konst och hade även små föreläsningar för andra. Redan då hade han dålig syn på judar. Han hade fått höra mycket under sin barndom att mycket var judarnas fel och då är det inte konstigt att han tar efter de åsikterna.
 • Österike-Ungern förklarar krig mot serbien.

  Inom 1 månad efter skottet i Sarajevo förklarar Ö-U krig mot Serbien. Inom 5 veckor har startskottet till första världskriget startat.
 • Period: to

  WW1

 • Tyskarna vandrar genom Luxemburg

  Mellan 1-3 augusti vandrade tyska arme genom Luxemburg. Det avfärdade inget skott.
 • Tyskarna attackerar Belgien.

  När tyskarna vandrat igenom luxembrug kom de till belgien. Där utbröt det krig. Tyskarna trodde att det skulle gå fort då belgiens arme var liten. Men det tog 2 veckor vilket gav storbritanien och frankrige försprång och tid.
 • Tyskarna dödar 80 000 fransmän

  Fransmännen hade på sig röd blåa kläder vilket gjorde det lätt för tyskarna att se dem och skuta ner. Den 22 augusti dog 80 000 fransmän. Tyskarnas plan har hittills lyckas och de har kommit över gränsen till Frankrike.
 • Kriget sprider sig till europeiska kolonier

  https://varldenshistoria.se/krig/forsta-varldskriget/forsta-varldskriget-tidslinje kriget sprider sig till afrika och Asien. Nya zeeland angriper tyska samoa. Två veckor senare går australiska trupper mot attack mot tyska nya geniea.
 • 1 miljon stupad

  Efter bara några månader, sen kriget utbröt hade 1 miljon män stupad. När 1915 började hade 1 miljon stupat.
 • Skyttegravsperioden

  Året 1915 blev skyddegravsperioden. Det var kapplöpning, tyskarna och britterna började gräva skyttegravar. Dock var britternas mark mycket sämre. De optimala skyttegravarna var 210cm höga och 180cm breda. Det var även ingångar lite överallt.
 • Första gasattacken , tyskarna är först

  https://varldenshistoria.se/krig/forsta-varldskriget/forsta-varldskriget-tidslinje
  Tår gasen var krigets första supervapen. När gasen kom drabbades många av panik och man började chippa efter andan. Man spred gasen i skyttegravarna för att de skulle dö. Ibörjan var den inte dödlig men gasen utvecklades
 • Slaget i verdun

  Tyskarna attackerar staden verdun. Men fransmännen vill behålla staden och är beredda att göra vad som helst. Tyskarnas strategi är att blöda fransmännen till kapitulation vilket innebär att man vill att fransmännen ska ge upp. Ungefär 250000 dog i striden. Slaget håller på till 16 december vilket blir första vk längsta slag.
 • Blodbad vid somme

  https://varldenshistoria.se/krig/forsta-varldskriget/forsta-varldskriget-tidslinje
  För att avlasta fransmännen vid verdun så angriper brittiska trupper längst floden somme. Under den första halvtimmen dör 8000 britter
 • Det totala ubåtskriget

  https://varldenshistoria.se/krig/forsta-varldskriget/forsta-varldskriget-tidslinje
  Tyskland förklarar ubåtskrig och i mars har totalt sju amerikanska handelsfartyg sänkts.
 • Senapsgas

  Första gången man använde senapsgasen var 12 juli 1917. Gasen var genomskinlig och man fick grova brännskador av den. Man blev oftast blind eller liknande. Senapsgasen var en utvecklad gas av klorgasen som tyskarna använde innan.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Senapsgas
 • Hitler hamnar på sjukhus

  Hitler hamnar på sjukhus
  När Hitler ligger i en av skyttegravarna blir dem attackerade med senapsgas. Han hamnade på sjukhus och blev nästan blind. Men han klarade sig och även hans syn. Medans han låg på sjukhuset avslutades kriget. Hitler blev såklart besviken när han fick reda på att Tyskland hade förlorat, han ansåg att det var judarnas fel. Hans avsky för judar och kommunister ökade.
 • Hitler börjar angagera sig i politik

  Han gick på ett möte som arbetarpartiet hade. Där började han prata. Han började prata där sedan oftare och oftare, folk gillade det han sa. Det tyska arbetarpartiet växte och Hitler har stort inflytande.
 • Freden i versailles

  Freden i versailles
  Tyskland undertecknar Versaillesfördraget och första vk är officiellt över. Frankrikes och Storbritanniens mål att att förhindra Tyskland ifrån att få en aggression mot Europa igen. Tyskarna måste minska sin arme och även betala stora summor pengar. Tysklands ekonomi rasade pga skadeståndet.
 • Hitler ansluter sig till tyska arbetarpartiet

  Han anslöt sig till de tyska arbetarpartiert. Detta parti skulle sedan bli Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet.
 • Kartan förändras

  En konsekvens av första världskriget är att kartan ritas om, det blir många nya länder och stora allianser splittras. Tyskland tappar mycket mark, det gör man för att hindra Tyskland ifrån makt. Man tar dyrbar mark där järn finns för att förhindra vapentillverkning. Kartan ritas om under flera år. Mellan 1917 och 1925 brukar man säga.
 • Tyskarna får betala skadestånd

  Man anser att det var tyskarna som var orsaker till första världskriget. Därför blir de av med mark och måste även betala en stor summa i skadestånd. Detta gör Tyskland fattigt och denna missnöjdheten kommer sedan leda till andra världskriget.
 • hitler blir ledare för Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet

  hitler blir ledare för Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet
  Han blir den här dagen ny ledare för Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet. Det är detta partiet som senare kommer ta över regeringen och Hitler som ledare kommer bli diktator. De var extremhöger och nazister. Dom ansåg att de var mer värda än andra.
 • Ölkällarkuppen 1923

  Ölkällarkuppen 1923
  Hitler ville göra stadscup. I november 1923 gör han upp en plan. Senare den kvällen stormar han och hans trupper Bügerbräukeller där Kahr höll tal. Trupper kom och ställde sig runt hela byggnaden. Hitler lyckades övertala Kahr och von Lossow till en kupp mot riksregeringen. Hitler hamnade i fängelse för detta och blev dömd till 5 år, men behövde bara sitta 9 månader.
 • Hitler blir rikskansler

  Hitler blir rikskansler
  Den 30 januari blev Hitler rikskansler, det ledde honom till makt senare
 • Nürnberglagarna

  Nürnberglagarna
  Nürnberglagarna var tre lagar som gjorde att judarna förlorade alla sina rättigheter. Den första lagen gjorde så att judar tappade sitt medborgarskap i Tyskland, den andra lagen förbjöd äktenskap och sexuellt umgänge mellan judar och icke-judar. Den tredje lagen var Riksflagglagen som fastställde att den nazistiska flaggan även skulle vara Tysklands officiella flagga
 • Kristallnatten

  Kristallnatten
  Kristallnatten kallas natten då judarnas hus, affärer och synagogor förstördes av nazistyskarna. Under kristallnatten misshandlades många judar, runt 400 dog. Dessutom fördes tiotusentals judar till koncentrationsläger. Kristallnatten har fått sitt namn då det låg så mycket glassplitter på gatorna efter natten.
 • Tyskland invaderar polen

  Tyskland invaderar polen
  Tyskland invaderar polen. Detta gör man för att hitler lovat tyskarna mer makt, lebensraum. Detta var som startskottet för andra världskriget. Tyskland hade en pakt med sovjet, dock var det en väldigt märklig pakt då stalin och hitler inte tyckte om varandra alls.
  Tyskarna hade bytt taktik från första världskriget. Istället för att ligga i skyttegravar och kriget gick långsamt började man använda flygplan, stridsvagnar och nya vapen. Deras sätt att kriga kallas blixtkrig.
 • Frankrike och Storbritannien attackerar Tyskland i väst

  Frankrike och Storbritannien attackerar Tyskland i väst
  Polen, Frankrike och Storbritannien var en del av alliansen. De hade en pakt vilket gjorde att när polen blev attackerade av tyskarna så sökte de hjälp hos Frankrike och Storbritannien. Både Frankrike och Storbritannien attackerar Tyskland i väst den 3 september. Dock hjälpte dom inte polen men hoppet om att Tyskland skulle bli svagare fanns när de var tvungna att kriga i både väst och öst.
 • Stalin, sovjet går in i polen

  Stalin, sovjet går in i polen
  Kriget mellan sovjet och japan har tillslut tagit. Detta gör att sovjet kan starta krig med polen i öst medan Tyskland krigar mot polen i västra delen av polen. Avtalet mellan hitler och stalin (molotov-ribbentrop pakten) hade bestämt att man skulle dela på polen. Så när polen blev helt besegrat den 5 oktober så delade man på polen.
 • Auschwitz 1940-1945

  Auschwitz 1940-1945
  Ett stort koncentrationsläger i polen. Birkenau även kallat Auschwitz två var ett ännu större koncentrationsläger. Där använde man gasduschar och vissa judar fick jobba.
 • Katynmassakern del 1

  Katynmassakern del 1
  Undertiden stojet började kriga mot polen så arristerades runt 240 000 polska millitärrer och sattes i sovjetska läger. Andra civila fångades också. Men sen släpptes de flesta förutom polska officerare, liksom polis och fängelsepersonal. 14 000 av dom som var kvar dödades i april-maj 1940. Många av de som dog färdades till katynskogen där de lades i massgravar. Samtidigt dödades runt 7300 andar polska fångar i de vitryska och ukrainska sovjetrepublikerna.
 • Katynmassakern del 2

  Katynmassakern del 2
  år 1943 hittar tyskarna massgravarna i katyn. Sovjeterna skyllde på tyskarna och tvärtom. Det var först 1952 när en amerikansk kongressutredning fastställde att sovjet var skylldiga för massgravarna och var förövare.
  Polen var det landet med flest judar, det bodde runt 3 miljoner judar där. Men bara 10 % av alla polska judar överlevde andar världskriget.
 • Operation barbossa Del 1

  Operation barbossa Del 1
  Tyskarna hade förberett för operation barbossa sedan sommaren 1940. Men sovjetunionen hade ingen aning om detta, stalin trodde inte att hitler skulle bryta den icke-angreppspakten (molotov-ribbentrop pakten). Den 22 juni 1941 inledde tyskarna operationen. Samtidigt som tyskland gjorde sitt anfall startade även Rumänien, Ungern, Slovakien och Finland krig mot sovjet. De baltiska staterna Estland, Lettland och Litauen som varit sovjetisk tog tyskarna över. Tyskarnas mål var moskva.
 • Operation barbossa del 2

  Operation barbossa del 2
  Den röda armen var mycket fler människor än tyskarna men tyskarna hade bättre kvalitet . Efter anfallet genomfördes en gigantisk mobilisering i Sovjetunionen. När det blev dags för årsskiftet 1941/42 stoppas tyskarna av röda armen utanför Moskva och eftersom att röda armen blivit bättre lyckas inte tyskarna ta staden. Det blev rysk vinter vilket tyskarnas krigsmatrial inte klarade, de var vana vid blixtkrig vilket hade fungerat i västvärlden men mot sovjet fick dom använda en annan taktik.
 • Washingtonavtalet del 1

  Washingtonavtalet del 1
  I augusti 1941 träffades Storbritanniens premiärminister Churchill och USA:s president Roosevelt på ett fartyg i Nordatlanten. Där skrevs Atlantdeklarationen, vilket innebar att man ville att det nazistiska tyranet skulle utplånas och att det skulle bli en långvarig fred. Den 1 jan 1942 anslöt sig 26 nationer till Atlantdeklarationen, detta gjorde man genom att skirva under Washingtonavtalet. De innebar att alla länder som skrev under skulle kämpa mot Nazityskland och dess bundsförvanter.
 • Washingtonavtalet del 2

  Avtalet undertecknades av de tre stormakterna USA, Storbritannien och Sovjetunionen och deras allierade. Dessutom några latinamerikanska länder. Avtalet gjorde att samarbetet mellan de allierade mot axelmakterna blev bättre och det blev ett närmare samarbete. Alla visste vad man ville och nu hade man ett avtal på det.
 • Den slutgiltiga lösningen

  Den slutgiltiga lösningen
  Den slutgiltiga lösningen handlar egentligen om att man ville effektivisera mördandet av judar. Den slutgiltiga läsningen syftar på nazisternas planering och genomförande av folkmordet på judar i Europa. Detta gjorde man genom att skaffa nya metoder att döda judarna på och man började döda många fler. Det var i samband med detta som gasduscharna med zyklon-b kom till.
 • Slaget vid Stalingrad

  Slaget vid Stalingrad
  Hösten 1942 inledde tyska styrkor ett anfall mot staden Stalingrad i Sovjetunionen. Striden flera månader och var en av de hårdaste slagen under andra världskriget. Den 31 jan 1943 tvingas tyskarna kapitulera mot sovjet. Stalingrad var en viktig vändpunkt i kriget. Det var en viktig strategisk knutpunkt för tyskarna vilket de nu förlorade. Detta gav även en psykisk effekt, sovjet hade visat sig överlägsna och tyskarna hade förlorat en viktig del. Fler tvivlade på att tyskarna inte skulle vinna.
 • Invasionen i Normandie Del 1 (D-day)

  Invasionen i Normandie Del 1 (D-day)
  Invasionen hade planerats länge och våran 1944 samlades storbritanniska trupper invänta på klartecken. Det var en amerikansk general som ledde operationen men en brittisk general som var ledare över själva landstigningen. Invasionen skulle egentligen vara den 5 juni men fick skutas upp pga hård storm. På morgonen den 6 juni inleddes invasionen, de allierande steg i land på 5 olika platser över Normandies kust (Frankrike). Vädret hade försvårat landstigningen då många flygplan hade åkt vilse.
 • Invasionen i Normandie Del 2

  Invasionen i Normandie Del 2
  Det var inte bara flygplan som blev på verkade av den hårda stormen utan många soldater drunknade också. Tyskarna visste att invasionen skulle komma men inte när eller var så de överraskades av anfallet. Men även fast dom inte visste så kunde dom snabbt mobilisera ett stark försvar vilket de allierande inte hade räknat med. Invasionen lyckades ändå ,några veckor hade de tagit kontroll över Normandie och marschen mot Tyskland kunde börja. Den 25 augusti befriades Paris och sedan Belgien.
 • Hitler begår självmord

  Hitler begår självmord
  I början av 1945 var Berlin sönderbombat och de allierande kom närmare. De sista månaderna tillbringade han i en bunker tillsammans med sin fru och några andra. Den 20 april firar Hitler sin 56års födelsedag i bunkern. Den 29 april gifte sig Hitler och Eva i bunkern, han skrev även på sitt testamente där det stod att Dönitz (chef för tyska flottan) skulle bli efterträdare. På eftermiddagen den 30 april begick Hitler och Eva självmord. Några andra i bunkern tog självmord dagen efter
 • Atombomberna över Japan del 1

  Atombomberna över Japan del 1
  Den 6 augusti fällde USA den första atombomben över japan. Det var över staden Hiroshima. Bara några dagar efter (den 9 augusti) fälldes den andra atombomben över japan, denna gång över staden Nagasaki. I Hiroshima dog mellan 60 000 och 70 000 människor omedelbart och i Nagasaki omkring 40 000. Men många skadades allvarligt och dog sedan av det. Beslutet om att fälla atombomberna gjorde den amrikanska presidenten.
 • Atombomberna över Japan del 2

  Atombomberna över Japan del 2
  Man visste redan att Japan skulle förlora men den slutliga invasionen skulle kosta USA nästan en miljon soldater så då blev atombomben ett bättre val. Det gjorde att kriget tog slut snabbare. Konsekvenserna av bomberna var att japan kapitulerade den 14 augusti.och kriget tog då slut.