Bundesarchiv bild 183 h12168, nürnberg, reichsparteitag der nsdap

WW1

 • Period: 1500 to

  Kolonialism

 • Period: to

  Industriella revolutionen

  Industrin blev mera effektiviserad
 • Franska revolutionen

 • Period: to

  Nationalism

 • Trippel alliaensen

  Trippel alliaensen
  Tyskland, Italien, Österike-Ungern, Gb, France, Ryssland
 • Skyttegravarna

  Skyttegravarna
  1914 började något som kallas "skyttegravskriget" då började dem fightas på östrfronten mera i skyttegravarn och massor av personer dog. Artillerikanoner bombade sönder skyttegravar både på egna och motståndarnas sida. Giftgas börjar även användas och stora förluster sker på båda sidor.
 • Period: to

  WWI

 • Period: to

  Schliffen planen

  Schlieffenplanen var Tysklands krigsplan för ett krig mot Frankrike. Planen utarbetades av Alfred von Schlieffen mellan 1891 och 1906 då han var tysk generalstabschef.
 • Skotten i Sarajevo

  Franz ferdinand blir skjuten av en serbisk nationalist.
 • Slaget i verdun

  Slaget i verdun
  Slaget vid Verdun var ett av krigshistoriens längsta och mest blodiga slag under första världskriget vid västfronten. Slaget, som var det tyska kejsardömets första storoffensiv i väster efter den inledande inmarschen i Belgien och nordvästra Frankrike under augusti-september 1914
 • Ryska revolutionen

  Ryska revolutionen
  yska revolutionen bryter ut 1917 och Lenin tar makten - kapitulerar och sluter fred med tyskland vilket gör att kriget på östfronten tar slut, alla tyska trupper flyttas då till västfronten.
 • Flera ger upp 1918

  Flera länder ger upp under hösten - 11/11 1918 är kriget slut.
 • Versaillesfreden del 1

  Efter första världskriget så ville makterna som vann begränsa tyskarnas makt och se till att de inte skulle invadera de allierade igen. Detta spelade hitler väldigt mycket på eftersom han visste att tyskarna tyckte detta var en dålig lösning på det. Hitler byggde därför upp sin arme inför andra världskriget vilket förlaget sa emot. Tyskland skulle bara få ha 100000 man.
 • Versaillesfreden del 2

  Versaillesfreden del 2
  Tyskland tvingades också att lämna ifrån sig stora delar av tyskland till andra länder, samt kolonier. De stora skadestånden som Tyskland hade fått betala betydde att tyskarna var tvungna att trycka upp extremt mycket pengar vilket resulterade i att det blev höginflation i tyskland vilket gjorde så att pengarna i stort sett inte hade något värde.
 • Hitlers väg till makten

  Landet Tyskland mådde inte bra och dem hade förlorat mycket under första världskriget. I Versaillesfreden 1919 förlorade Tyskland stora delar av sina tidigare landområden och tvingades betala ett stort krigsskadestånd. Tysklands ekonomi blev helt åt helvete och det blev inflation. Det var då Hitler kom fram och började sprida sin propaganda och säger ut att han ska göra Tyskland bra igen. Så att med hjälp av våld och propaganda så fick han stort inflytande i Tyskland
 • Ölkällarkuppen

  Ölkällarkuppen
  Den 19 september 1919 blev han ombedd att besöka en udda liten gruppering som kallade sig nationalsocialister och som höll till i en ölkällare. Det blev Hitlers första besök på ölkällaren Sterneckerberäu. I den ölkällare så pratades de bland annat om att alla judar skulle förlora sitt tyska medborgarskap. De skulle inte få ha anställning i den offentliga sektorn. Målet var att alla judar skulle deporteras bort från Tyskland.
 • Fortsättning på öllkällarkuppen

  År 1923 ansåg Hitler att tiden var mogen för en statskupp. Inflationen hade resulterat i ekonomiskt kaos. Kuppen skulle äga rum kvällen den 8 november på Bügerbräukeller. Då skulle nämligen von Kahr tala där på ett stort folkmöte.
 • Ölhallskuppen och MEIN KUMPF

  Ölhallskuppen och MEIN KUMPF
  Efter att Hitler hade fått mera och mera inflytande bland de Tyska folket så gjorde han sitt första försök att ta över Tyskland. Men Hitler misslyckades och fick som straff 9 månaders fängelse. Under tiden i fängelset började han och skriva hans självbiografi Mein kumpf som handlade mycket om hatet mot judar. Mein Kampf blev nationalsocialismens viktigaste skrift och lanserades både i och utanför Tyskland. Så att jag tror att en del av hans plan var att skriva den för att bli ännu populärare.
 • SS - Schutzstaffeln

  SS - Schutzstaffeln
  Efter att Hitler blivit större och större så fick han också mera fiender. Så att han anställde SS som hans privata vakter. I slutet av 1933 så hade dem gått från några hundra till 200 000 man. Hitler använde sig mycket av SS och SS blev bland den viktigaste faktorn inom Förintelsen
 • Period: to

  Förintelsen

  Under förintelsen så dödade Nazisterna 11-17 miljoner personer totalt varav 6 miljoner judar. Förintelsen började grogrund av Adolf Hitlers och hans arme. Auschwitz-birkenau styrdes och togs hand om SS soldater och judar som blev tvingade att arbeta där.
 • Hitler kom till makten

  Hitler kom till makten
  Efter massor av tid och spridande av sin propaganda så har Hitler fått mer och mer inflytande och mer och mer makt i Nazityskland så att 30 januari 1933 så tar hitler över makten i Tyskland och Nazityskland börjar byggas upp med Hatet mot judarna och Hitler som styrning.
 • Hatet mot judarna blev större

  Hatet mot judarna blev större
  Efter Hitler fått makten så blev hatet större och större mot judarna.
  Dem lyftes fram som människor som förstörde Tytskland och att den ända rätta rasen var "arisk".
 • Nürnberglagarna

  Nürnberglagarna
  1935 så infördes de lagar som gjorde de svårare för judarna i tyskland. Den första lagen så förlorade Judarna sitt tyska medborgarskap och den andra så att man inte skulle kunna gå in i giftermål med en Tyskamedborgare alltså att inte Judar ska kunna gå in i ett äktenskap med Judar.
 • Lebensraum

  Lebensraum
  Hitler utökar sitt livsutrymme och tar en del av Föredetta tjeckislovakien utrymme för att Hitler vill ha mera makt till Tyskland. Dessutom att han vill rensa bort de judiska folket och få europa till den rena auriska rasen. Tyskland tog över en del av Österikke och nästan hela Tjeckienslovakien.
 • Andra världskriget börjar

  Andra världskriget börjar
  FÖrberedlese för invation krig. Hitler skulle ta tillbaka Fria staden danzig som var tyskt. Frankrike, Storbritannien och sovietunionen vill ha en allians om Tyskland skapar krig men de vill inte Frankrike och Storbritannien. Tyskland och sovjet skapar allians. 1 september attackerar Tyskland polen. Dagen efter startar andra världskriget.
  Frankrike och Storbritannien hållet inte det dem lovat Tyskland och då blir Hitler sur.
 • Molotov-Ribbentrop-pakten

  Molotov-Ribbentrop-pakten
  Molotov-Ribbentrop-pakten vilket är en stor anledning till att det gick så bra för Tyskland för att dem inte blev attacerade på två fronter av sovijet och frankrike
 • Blixtkriget

  Blixtkriget
  Tyskland anfaller Polen med en massa millitär med stridsvagnar och plan. Tyskarna tar över inprinsip hela landet. Stalin skickar 800k personer till polen. 7 oktober kapitulerar polen och Tyskland och Sovjetunionen tar över halva var polen.
 • Period: to

  Andra världskriget börjar

 • Ghetton

  Ghetton
  Judarna skickades först till Ghetton för att dem skulle isoleras så att inte den Tyska befolkningen ska ha kontakt med judarna. Judarna skulle alltså bli helt isolerade från omvärlden innan dem skickades till koncentrationsläger och blev arbetare eller gasade till döds.
 • Period: to

  Auschwitz

  i Auschwitz så byggdes de koncentrations läger där dem dödade olika personer som inte var från den ariska rasen som t,ex judar, romer mm. Tyskarna skickade judar mm till Auschwitz där dme blev av med sina tillhörigheter och blev dödade. På Auschwitz var det mera än 1 miljon personer som dog. Det fanns massor av andra läger utspridda över världen men Auschwitz var det som var störst. Dem andra lägrena som samlingsplatser runt om i världen. Auschwitz var som en samlingsplats där tågen kom samman.
 • Slaget om Storbritannien

  Slaget om Storbritannien
  Efter att Tyskland hade attackerat Frankrike tillräckligt mycket så planerade dem två att attackera Storbritannien två gånger om. Det började i augusti 1940 att dem attackerade dem med flygplan men insåg att Storbritannien hade bättre plan och sköt ner alla Tysklands plan och Tyskland fick se sig besegrade över Storbritannien..
  Efter dem insett att dem var bättre så började Tyskland att göra rena terorrdåd i England och förstörde massor av byggnader och 40k personer dog vintern 1940/1941
 • Operation barbarossa

  Operation barbarossa
  Under hösten 1941 tog Tyskland över dem baltiska länderna alltså Estland,Lettland, Litauen från Sovjetunionen. Utan några större problem så klarade dem det för att Tyskland har en bättre arme men Sovjet har en arme med mycket flera män. Så att med hjälp av detta så kom Tyskland närmare och närmare deras mål som var moskva så att dem tog över dem baltiska länderna för att komma närmare och närmare moskva.
 • Sovjetunionen

  Sovjetunionen
  Sovjetunionen blev 1941 attackerade av Tyskland och det var starten till dem största folkmorden av Nazisterna. Det var då då man började döda ALLA judar och skickade dem till koncentrationsgradient,
 • Tyskland var som mäktigast nu

  Tyskland var som mäktigast nu
  Efter att Tyskland tagit över baltiska länderna och deras arme var bättre än någonsin så kommer året 1942 det året som Tyskland var som mäktigast och hade som mest marker och makt.
 • Slutet på Andra världskriget

  Andra världskriget slutade med att Sovjet befriade judarna från Auschwitz och andra läger. Tyskarna kände sig redan besegrade så att dem väntade nästan vara in på att souvijet skulle komma och attackera dem.