världskrigen

By 05Viggo
 • 1492

  Columbus upptäcker amerika

 • Period: 1492 to

  kolonialismen

 • Period: 1500 to

  Antisemitism

  Kristna som inte tycker om judar. Människor har fördrivit judar jätte länge.
 • Amerikanska revolutionen

  Detta hände för att de tretton kolonierna i amerika uppnådde självständighet från Storbritannien då en stor anledning till revolutionen var på grund av ekonomin.
 • Franska revolutionen

  Det hela började som ett uppror mot politiska och ekonomiska orättvisor i landet. Kungligt envälde, höga skatter, missväxt och en föråldrad ståndsriksdag där inte folket fick vara med och bestämma, utgjorde förutsättningar för ett uppror.
 • Napoleonkrigen

  Napoleonkrigen
  Napoleonkrigen var en serie krig i Europa Napoleons franska kejsardöme och olika koalitioner. De var fortsättning på de krig som utlöstes av franska revolutionen 1789
 • Period: to

  Nationalism

  Napoleon dikterade i stora delar av europa.
 • Period: to

  Hitler fakta 1 Hitler själv i kriget

  Hitler föds 1889 i Österrike. 1914 blev Hitler skickad till första världskriget som soldat i västfronten där han blev belönad för sin insats i kriget. Under kriget blev han skadad och blev skickad till ett sjukhus där han vaknade upp då Tyskland hade förlorat kriget.
 • Period: to

  Hitler fakta 2 Ölkällarcupen

  Hitler börjar hålla tal i ölhallar för att få med sig folket och utrycka sig. Hitler får med sig många människor och startar ett parti och skulle störta ett annat parti men misslyckades och togs in i domstol där han blev dömd till fängelse detta kallades ölkällarcupen. Under tiden i fängelset skrev han sin egna bok mein kampf.
 • Period: to

  Hitler fakta 3 Början på förintelsen

  Hitler träffade sin fru Eva Braun år 1929. Hitler fick makten i tyskland och införde nya lagar vilket innebar att man inte fick gifta sig med en jude eller få barn med judar. Nazisterna börjar förintelsen vilket dödade flera miljoner judar men även andra människor som hade funktionsnedsättningar och folk som hade andra åsikter än vad Hitler hade.
 • Period: to

  Hitler begår självmord

  I början av 1945 var Berlin en sönderbombad stad och de allierade styrkorna kom allt närmare, både från väster och öster. Hitler tillbringade sina sista månader i en bunker djupt under riksdagskansliets trädgård. Där fanns också hans älskarinna Eva Braun. Hitler begick självmord tillsammans med sin fru Eva Braun.
 • Period: to

  Trippelalliansen + Trippelententen

  Tyskland, Italien och Ö-U kom i krig mot Frankrike, GB och Ryssland efter skottet i sarajevo.
 • Skotten sarajevo

  skotten i Sarajevo avlossades i Sarajevo i nuvarande Bosnien den 28 juni 1914. Med skotten mördade Gavrilo Princip, medlem i Unga Bosnien, ärkehertig Franz Ferdinand av Österrike och dennes hustru Sophie von Chotek. Händelsen utlöste den så kallade svarta veckan som ägde rum den 28 juli 1914.
 • Svarta veckan

  Svarta veckan
  skotten i Sarajevo avlossades i Sarajevo i nuvarande Bosnien den 28 juni 1914. Med skotten mördade Gavrilo Princip, medlem i Unga Bosnien, ärkehertig Franz Ferdinand av Österrike och dennes hustru Sophie von Chotek. Händelsen utlöste den så kallade svarta veckan som ägde rum den 28 juli 1914. Allt detta ledde till att de stora allianserna startade ett krig mot varandra vilket sedan blev ww1
 • Ryska revolutionen

  Ryska revolutionen
 • Europa

  Europa
  Europas karta under första världskriget och allianserna.
 • Versaillesfreden

  Versaillesfreden var det fredsavtal som slöts efter första världskriget mellan västmakterna och Tyskland, som undertecknades den 28 juni 1919 i Versailles, på dagen fem år efter skotten i Sarajevo. Dom tyckte att det bara var Tysklands fel att kriget bröt ut. Tyskland tvingas att ge bort en stor del utav deras marker. Tyskland fick en nedrustad militär för dom bestämde att dom inte fick ha en stor militär.
 • Judeförföljesen och förintelsen, kristallnatten

  De första antijudiska åtgärderna var att när Nazisterna tog över makten så tog deras rättigheter bort och dom blev förbjudna att få ha vissa jobb. Den 7 november 1938 så började nazisterna att driva ut judar, deras hus och synagogor blev förstörda, dom blev misshandlade och nazisterna förberedde koncentrationsläger. Detta kallades kristallnatten eftersom att det var så mycket glassplitter eller novembernatten.
 • Judeförföljesen och förintelsen och Nürnberglagarna

  Nürnberglagarna handlade om att man gjorde kontroller på människor för att se ifall dom är halvjude eller kvartsjude och de började 1935. Om man var kvartsjude så kunde man kanske få gifta sig med en "tysk".
 • Lebensraum

  Lebensraum betyder livsutrymme och var hitlers plan på att ta över stora delar utav världen för att tyskar ska få plats att leva på. Hitler bestämmer sig att ta över mark österut och gjorde även detta. Storbritannien och frankrike var passiva under tiden eftersom att de vill undvika ett till krig.
 • Molotov.Ribbentrop-pakten

  Molotov.ribbentrop-pakten är en pakt mellan nazisterna och kommunisterna eftersom att det är bra för dom båda eftersom att de båda inte behöver strida på två fronter för nazisterna riskerade krig mot frankrike och storbritannien. Ryssland riskerade att hamna i krig i två fronter dom med eftersom att de hade japan emot sig. Nazisterna och kommunisterna var rivaler och blev allierade.
 • Blixtkrig

  Tyskland invaderar polen, frankrike och storbritannien håller inte sitt löfte med att försvara polen vid ett anfall utav tyskland. Ryssland börjar strida på östsidan utav polen och tyskland på väst sidan.
 • Hitler och andra världskriget

  Hitler startar andra världskriget och hade flera stormakter emot sig som t ex Storbritannien.
 • Axelmakterna

  Tyskland, Italien och Japan var allierade stred tillsammans under kriget. Ungern, Bulgarien och Rumänien anslöt sig senare till deras sida.
 • Atombomberna över Japan

  Den 6 augusti 1945 fällde USA den första atombomben över staden Hiroshima i Japan. Den 9 augusti fälldes den andra atombomben över Nagasaki. Med undantag av några få byggnader förstördes båda städerna helt.I Hiroshima dog mellan 60 000 och 70 000 människor omedelbart och i Nagasaki omkring 40 000. Antalet svårt skadade var ännu högre och många av dem dog av sina skador. Ytterligare ett mycket stort antal människor drabbades av strålningsskador på längre sikt.
 • Jaltakonferansen

  Den 4–12 februari 1945 träffades Storbritanniens premiärminister Winston Churchill, USA:s president Franklin D Roosevelt och Sovjetunionens ledare Josef Stalin i Jalta på Krim.
  Under mötet diskuterade de tre allierade ledarna frågor som rörde krigsslutet och tiden därefter.
 • Tyskland kapitulerar

  Den 2 maj 1945 kapitulerade de tyska trupperna i Italien. Den 5 maj kapitulerade de tyska trupperna i nordvästra Tyskland, Holland och Danmark. Den 7–8 maj kapitulerade Tyskland på alla övriga fronter. Efter fem år och åtta månaders krig blev det fred i Europa. Under segrarmakternas kontroll skulle Tyskland avrustas, avnazifieras och byggas upp till en framtida demokrati.