Världskrigen

 • Period: 1400 to

  Antisemitism

  Man hade idé om att människor var olika och hade kort och lång skallar men det finns aldrig något bevis på att det var så. Detta börja på 1800 då påbörjas Rasbiologi.
 • Period: 1492 to

  Kolonialism

  Länder övertar andra länder för att få makt, mer mark, sprida religion. Man tycker man har rätt att äga en annan människa. De stora kolonierna var Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Ryssland och Osmanska riket.
 • Period: to

  Nationalism

  En nation kan både enas och splittras. När man är med i en nation känner man gemenskap, man har samma kultur och pratar samma språk.
 • Period: to

  Trippelalliansen (TYS+ITA+ Ö-V) + Trippelalliansen (FR+GB+RYSS)

 • Schlieffenplannen

  Schlieffenplannen
  Tyskarna gjorde en krigsplan som kallades schlieffenplannen för att komma in i Paris. Man försökte komma runt och in i Paris men detta misslyckades.
 • Skottet i sarajevo

  Skottet i sarajevo
  Det var Krigsförklaringen när en serbisk nationalism skött tronföljaren för att Serbien skulle ligga i Ungern. Det blev början på första världskriget.
 • Svarta veckan

  Svarta veckan startades på grund av slaget i Sarajevo när första världskriget bröt ut. Då alla förklarar krig mot varandra.
 • Kapplöpning till havet

  Kapplöpning till havet
  Tyskland och Frankrike hade kapplöpning till Belgiens kust. För att båda ville kontrollera kustlinjen, men ingen vann för att båda krigade längs vägen och det hann ta slut innan man hann fram.
 • Slaget i verdun

  Slaget i verdun
  Slaget i Verdun var i Frankrike på gränsen till Belgien. Det var första gången man använde sig utav eldkastare och gasbomber, flera hundra tussen dog utav detta och speciellt när gasen spred sig i skyttegravarna.
 • Ryska Revelationen

  Ryska Revelationen
  Man bytte till ett kommunistiskt styr som växte så mycket att det blev en världsmakt. Ryssland splittras i flera nationer, detta har påverkat Rysslands historia och andra delar av Europa o världen.
 • Europa karta 1918

  Europa karta 1918
  Länder blev självständiga efter första världskriget.
 • Period: to

  Mellankrigs tiden

  Hitler tar över Tyskland, han avskaffar demokrati, Han tar över landet med våld och sin skicklighet till att prata till folket.
 • Versaillesfreden

  Versaillesfreden
  Man erkänner att det bara är Tysklands fel för WW1 , så det blir ett fredsavtal. Det blir början på missnöjet i Tyskland, när man var tvungen att minska sin militär med flera miljoner. De tvingas även att lämna viktiga industriområden och 1/4 av sin kolindustri. Man tar fabriker, gruvor till bland annat till Frankrike och polen. De får en enorm summa på 132 miljarden som blir krisståndet. Detta leder till hyperinflations kris. Som ledde till att Hitler kunde ta över Tyskland enklare.
 • Period: to

  Sovjetunionen

 • Ölkällarkuppen

  Ölkällarkuppen
  Hans första tal på ölkällaren gjorde att han först och främst fick sina tankar bekräftade om judarna och fördes därigenom vidare mor senare maktövertag. Folk blev berörda på hur han talade och han blev känd. Han blev mer och mer känd fler och fler kom för att lyssna på vad han hade att säga och det blev mer och mer oroligt i landet på grund av Hitlers tal. Han blev sedan tillsagd att sluta tala av regeringen och blev sedan åtalad.
 • Mein kampf

  Mein kampf
  Hitler blev dömd till fängelse och skriver en bok i två delar, om hans barndom och uppväxt i första delen. I andra delen är det mer om politik och partiet. Han blev mer känd inte bara när han släpper den utan och sen under WW2 då det hade sålts 10 miljoner exemplar.
 • Period: to

  Juddeföföljesen

  6 miljoner judar dör under WWll. När Hitler kommit till makten började judar utsättas för grova förföljelser och diskriminering. Anti-judiska lagar införs i Tyskland på 1930-talet.
 • Rikstadsbranden

  Rikstadsbranden
  När Hitler sedan kom till makten så brände kommunisterna ner riksdagshuset. Detta utnyttjade Hitler som en anledning till att avveckla demokratin.
 • Nürnberglagarna

  Nürnberglagarna
  Man förlorar sitt medborgarskap i Tyskland och blir statslös som jude. Man förbjuder ven handlingar mellan tyskar och judar.
 • Lebensruam

  Lebensruam
  En expantion för mer livs utrymme för tyskarna. Där de tar mycket land österut. Detta gjorde att Tyskland skulle få både mer makt och mark.
 • Novemberprogromen

  Novemberprogromen
  Det är här man bestämmer vad den tyska staten ska göra. 1400 synagogor förstörs, judiska butiker fick fönster krossades. Man kallade det för kristall natten för att det var så mycket krossat glass på gatorna. Tyskarna var beredda att använda vilka medel som helst för att förinta de som inte var tyskar. Koncentrations fängelse fanns innan lägret men förintelseläger byggdes också men enbart för att utrota människor.
 • Molotov-Ribbentrop-pakten

  Molotov-Ribbentrop-pakten
  Tyskland och Sovjetunionen bildar en pakt. Överenskommelsen är att Tyskland tar halva poolen och Sovjetunionen får andra halvan och andra länder i Östeuropa. Detta gjorde Hitler för att skapa fred på östra fronten till sovjetunionen för att kunna angripa Frankrike och Storbritannien. Det var även bra för Sovjetunionen som gjorde att de kunde kriga och sen bli fred med japan.
 • Blixtkriget

  Blixtkriget
  Storbritannien och Frankrike som lovar att skydda polen om Tyskland anfaller. När sedan både Tyskland och sovjetunionen tar polen så startar andra världskriget. Men när Tyskland anfaller Polen bryter Frankrike och Storbritannien pakten och hjälper inte polen. Utan anfaller Tyskland istället, så efter ca 3 veckor är polen hälften Tyskt och hälften Sovjetiskt.
 • Battle of Britain

  Battle of Britain
  Ett försök från Tysklands flygvapen genom ett anfall mot London för att krossa det brittiska flygvapnet och försöka skaffa kontroll över brittiskt luftrum under WW2. Sedan började man attackera fabriker i Storbritannien också. När sedan Hitlers plan att förstöra Storbritanniens luftförsvar misslyckas så tvingas Hitler att vända.
 • Invasionen i Normandie

  Invasionen mot Tyskland var väl planerad då Kanada, Frankrike, Storbritannien och USA under våren samlades i Storbritannien. De gick sedan till attack från 5 olika ställen längs Frankrikes kust i Normandie. De kom fler styrkor under tidens gång från andra länder också. När man sedan bestämmer sig att vända har ca 10 000 soldater dött.
 • Slaget i Berlin

  Slaget i Berlin
  Slaget i Berlin var den sista stora striden som var mellan Nazitysklands sista reserver och Sovjetunionens överlägsna armé av WW2 på östfronten. Tyskarna fattade att de skulle förlora så Hitler tog självmord den 30 april 1945 och Andra världskriget tog slut.