Min tidslinje om världskrigen.

 • 1492

  Coulombs upptäcker Amerika

  Coulombs upptäcker Amerika
 • Period: 1492 to

  Kolonialismen

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Kolonialism
  Kolonialismen var när stora länder erövrade andra länder några länder som var stora inom kolonialismen var Storbritannien Frankrike Tyskland. Det har påverkat länderna som blivit erövrade med att dem har bytt språk och kultur det har påverkat ekonomiskt också. Det har påverkat så det blir mycket krig och länderna som erövrar vill ha mer makt. Det ledde till att Europas länder krigade om makt och länder ville ha tillbaks makt.
 • Period: 1500 to

  Triangel handel

  I Västeuropa skeppades det båtar med tyg, pärlor och spritdrycker
  som åkte ner till Västafrika där varorna byttes mot slavar. Sedan åkte båten till Amerika där dem behövde arbetskraft. Efter det skickades båten från Amerika med timmer kött fisk. Detta var triangelhandeln som också var ett exempel på imperialismen. Och detta ökade den nationella konkurrensen.
 • Franska revolutionen

  Franska revolutionen
  Det hela började som ett uppror mot politiska och ekonomiska orättvisor i landet. Kungligt envälde, höga skatter, missväxt och en föråldrad ståndsriksdag där inte folket fick vara med och bestämma, utgjorde förutsättningar för ett uppror.
 • Imperialismen

  Imperialismen
  Vid sidan av nationalismen präglades också större delen av 1800 talet och början av 1900 talet av europeisk imperialism . Imperialism syftar till att en stat strävar efter att utöka sin politiska och ekonomiska makt över andra länder. Afrika och Asien delades upp mellan de europeiska stormakterna. Detta gjorde så folk ville kriga o hämnas på folk
 • Period: to

  Nationalismen

  Nationalismen uppkom i Europa under 1700-talet och ledde under 1800-talet till skapandet av nationalstaterna, som vi känner dem idag. Nationalismen har efter andra världskrigets slut verkat tillsammans med marxism i flera koloniala befrielserörelser
  Ett folk en nation.
 • Hitler födsel

  Född 20 april 1889 i Braunau am Inn, Österrike-Ungern.
 • Period: to

  Trippelalliansen+Trippelententen

  Tys+Ita+Ö-U FR+GB+RYSS
 • Schliefenplanen

  Schliefenplanen
  Det var en taktik som gick ut på att gå runt Tyskland och komma in snabbt i Paris. Men det gick inte som planerat, när dem gick igenom Belgien som Tyskland trodde dem bara skulle släppa igenom dem men icke sa nicke, det gjorde så att Belgien varna England o Frankrike så hela kriget blev i Belgien.
 • Period: to

  WW1

  Första världskriget varade från den 28 juli 1914 till den 11 november 1918 och var den dittills största världsomfattande konflikten. I kriget mobiliserade de industrialiserade länderna sina resurser och utrustade stora delar av sin befolkning med moderna vapen. Resultatet blev katastrofalt. Omkring 10 miljoner soldater och 7 miljoner civila miste livet, och miljontals sårades.
 • Skotten i sarajevo

  Skotten i sarajevo
  Med skotten i Sarajevo menas morden på den österrikisk-ungerske tronföljaren ärkehertig Franz Ferdinand och hans hustru Sofie som ägde rum 28 juni 1914 i staden Sarajevo i Bosnien-Hercegovina som då var en österrikisk provins.
 • Svarta veckan

  Svarta veckan
  Alla förklarar krig mot varandra
 • Kapplöpning mot havet

  Kapplöpning mot havet
  På västfronten hade den tyska offensiven under krigets inledande veckor stoppats av fransmännen vid floden Marne, inte långt från Paris. Detta fick beteckningen Undret vid Marne. Tyskarna retirerade därefter uppåt 10 mil och började gräva ner sig i defensiva skyttegravar.
 • Ryska revolutionen

  Ryska revolutionen
  Den ryska revolutionen 1917 var en händelse som har haft stor inverkan på Rysslands historia under 1900-talet. Förändringen innebar att det gamla tsarväldet störtades och byttes ut mot ett kommunistiskt styre som växte till en världsmakt. Händelsen har därför också haft stor betydelse för utvecklingen i Europa och övriga världen under "det korta 1900-talet".
 • Versaillesfreden

  Versaillesfreden
  Versaillesfreden var ett fredsfördrag efter första världskriget 1919 som Frankrike, Storbritannien och USA slöt med det besegrade Tyskland och de andra länderna som ingått i trippelalliansen. Segrarna bestämde att Tyskland inte fick vara med i fredsförhandlingarna. Bara för att dem ansåg att det bara var Tysklands fel.
 • Ölkällarkuppen

  Ölkällarkuppen
  År 1923 ansåg Hitler att tiden var mogen för en statskupp. Inflationen hade resulterat i ekonomiskt kaos. Den franska Ruhrockupationen hade eldat upp tyskarnas nationella känslor, speciellt i Bayern. Ledarna där, Gustav von Kahr och von Lossow, var högernationella och hade förbindelser med frikårerna och även med Hitlers nationalsocialister. Detta gjorde så Hitler åkte in i fängelse och skrev Mein Kampf och blev världskänd.
 • Mein Kampf

  Hitler skrev en bok i fängelset när han blivit dömd för ölkällarkuppen.
  Mein Kampf blev en storsäljare under själva andra världskriget. Vilket gjorde han stor.
 • Riksdagshusbranden

  Riksdagshusbranden
  När Hitler hade utnämnts till rikskansler den 30 januari 1933, utlyste han ett nyval till den 5 mars samma år. Han hoppades på att få en majoritet av folkets röster och därmed total kontroll över Tyskland.
  27 februari utbröt en anlagd brand i riksdagshuset i Berlin. En holländare vid namn Marinus van der Lubbe hittades inne i byggnaden, han dömdes till döden.
 • Lebensraum

  Lebensraum
  Lebensruam betyder livsrum. det var nät han tog mark öster ut, Tjeckoslovakien. Medans Frankrike och Storbritannien protestera tills Hitler bröt Munchen avtalet.
 • De långa knivars natt

 • Nünberglagarna

 • Molotov-Ribbentrop-pakten

  Molotov-Ribbentrop-pakten
  Tyskland och Sovjetunionen bildar en Allians. Han lovade att Stalin att han kunde få polen så att Hitler kunde ta i tu med Frankrike Storbritannien så han inte behövde ha två fronter.
 • Blixtkrig

  Blixtkrig
  Tyskarna attackerar Polen från många olika håll. När Japan och Sovjetunionen slutar kriga så skickar Stalin in massa soldater till polen som Hitler lovat. Med den taktiken som Hitler använde tog han över polen på tre veckor. Polen drog kortaste stråt, dem förlora mest på detta krig.
 • Attentatet mot Hitler i München

  Attentatet mot Hitler i München
  Den 8 november varje år höll Hitler tal till minne av den misslyckade Ölhallskuppen, men 1939 börja han sitt tal 30 min tidigare vilket var tur för 09:20 exploderade en bomb där Hitler hade höll sitt tal. Nio dog. Senare greps en man som blev torterad och blev skickad mellan olika koncentrationsläger tills han blev dödad.
 • Polska Korridoren

  Det var där dem tog sig igenom för att invadera Polen.
 • Slaget om Storbritannien

  Slaget om Storbritannien
  Efter Frankrike föll i juni 1940 stod Storbritannien på tur för Tyskland.
  Tanken var att det tyska flygvapnet (Luftwaffe)skulle ta ut det brittiska flygvapnet (RAF)på tre veckor, men så blev det inte. Royal Air Force var starkare än vad Hitler trodde. Efter en månad så vann RAF. Då blev det helt omöjligt för Tyskland att vinna.
 • Slaget vid stalingrad

  Slaget vid Stalingrad utkämpades under andra världskriget mellan Tyskland och Sovjetunionen vid staden Stalingrad. det på gick mellan 21 augusti 1942 och 2 februari 1943 och är ett av världshistorien blodigaste slag sammanlagda förluster på nära två miljoner människor.
 • Invasionen vid Normandie

  Invasionen vid Normandie
  Det var en plan om att överleva det europiska fastlandet. Som skulle ägt rum den 5 juni men fick flyttas upp ett dygn pga stormen. Dem allierade gick i land på fem olika ställen. Flygplan och fallskärmsjägare blev vilsna och flög fel och det var många soldater som dränktes på båtarna. Tyskarna visste inte att dem skulle komma men dem kunde mobilisera en trupp fortare än vad dem allierade trodde. Men dem allierade lyckades besegra tyskarna och befria Paris och Belgium.