alla värdskigen

 • 1492

  colombus upptäcker amerika

  colombus upptäcker amerika
  När colombus upptäckte amerika trodde hanm att han hade hittat indien och de är därför urfolket där kallades indianer. Ankomsten markerade början av europeriska kolonismen.
 • Period: 1492 to

  kolonismen

  länder övertar olika lände. man vill äga mer mar så att man kan bli mer mäktig och få mer råvaror. och mna vill sprida sitt folk och relgion. Storbritanien, rysland, Tysklan,frankrika och osmanksa riket de var mäktiga.
 • Period: 1500 to

  triangelhandel

  Denna handel var mellan Amerika, Eourpa och afrika. Från amerika till europa så skickades mycket pengar. från afrika till Amerika så skickades slavar. Fån slutet av 1600-talet och under 1700-talet så fick slavar stor spridning över nord mellan och sydamerika där arbetet på sockerrörs och bummulsplanter som sköttes av slavar. Det skeppades runt 50000 slavar över atlanten per år.
 • Period: 1500 to

  antisemitism

  Antisemitism är ett samlande begrepp för hat och fientlighet mot judar, med månghundraåriga rötter i Europa. Redan under medeltiden så så attackeras judar och kristna kyrkan,
  Förintelsen, folkmordet på över sex miljoner judar under andra världskriget
 • Period: to

  industriella Revolationen

  Den industriella revolutionen var en omvälvning från jordbrukssamhälle till industrisamhälle som innebar stordrift och masstillverkning med maskinella hjälpmedel och som inleddes i Storbritannien cirka 1760 inom textilindustrin typ som bomullindustrin.
 • franska revolutionen

  franska revolutionen
  pågick i 10 år och de är en orsak till att de bildades kolonier som sedan utveklades till WWI. Den franska staten behövde pengar. Det två stånden präst och adeln var helt fri ifrån att betala skatt medasn bönder och borgare var tvunga att betala.
 • Period: to

  nationalism

  När man hade en nation så kände man gemesam, man hade samma språk och kultur. i en nation så kan man splitra och ena folket.
 • Period: to

  trippelaliancen trippelententater

  trippelaliancen Trippelententer
  TYS+ITA+Ö-U FR+GB+RYSS
 • kolonier i afrika

  kolonier i afrika
  Bland annat storbritanien, Tyskland, nederländerna och frankrike hade kolonier i afrika. detta var en stor orsak till att det blev ett krig
 • hitler FÖRSTA världskriget

  hitler FÖRSTA världskriget
  Under första världskriget var hitler en soldat för tyskarna. Och han var en soldat som ville verkligen kämpa för sitt land. men i slutet av kriget så blev hitler skadad så han skickades till ett sjukhus.
  När han hade behandlas där ett tag och kunde komma ut och kriga igen då blev han väldigt besviken. Jag tror att de var då han blev mer intreserad och han ville visa vad han tyckte och tänkte.
 • skottet i sarajevo

  skottet i sarajevo
  skottet i sarajevo var en andledning att kriget startade
 • svarta veckan

  svarta veckan
  Alla förklara krig mot varandra.
 • Ryska revolutionen

  Ryska revolutionen
  Den ryska revolutionen 1917 har en stor påverklning på Ryskland under 1900 talet. förendringen innebar att de gamla tsvärdet byttes ut mot kommunistiskt syre som växte till en världsmarkt. händelsen har haft en stor betydelse för europa och massor av länder under "de korta 1900"
 • länder blir självständiga

  länder blir självständiga
 • Förlusten av första världskriget och villkoren i Versailles-fördraget

  Hitler baserade sitt val på fördraget om versailles och sa hur han ville avskaffa det. många tyskar höll med om detta så de röstade för honom. detta berodde på att fördraget om versailles tog bort många saker från Tyskland främst pengar och rätten till en armé.
 • Spanska sjukan drabbar världen

  Spanska sjukan drabbar världen
  Perioden inleddes lika illa som den slutade, 1918-1919 drabbades nämligen Europa och världen av den s.k. spanska sjukan. Farsoten som var en ovanligt dödlig form av influensa, är en av de värsta pandemier som drabbat mänskligheten och krävde mer än 20 miljoner dödsoffer.
 • Period: to

  mellankrigstiden

  Mellankrigstiden var en period från 1918-1939.
  det vill säga mellan första världskrigets slut och andra världskrigets början.
 • versaillfreden

  versaillfreden
  Versaillesfreden var det fredsavtal som slöts efter första världskriget mellan västmakterna (Ententen) och Tyskland, som undertecknades den 28 juni 1919 i Versailles, på dagen fem år efter skotten i Sarajevo.Fredsavtalet ålade bland annat Tyskland att betala väldigt stora skadestånd i pengar och materiel till segermakterna. Tysklands krigsmakt reducerades kraftigt och landet fick avträda stora och viktiga landområden. Därtill tvingades Tyskland att ta på sig hela skulden för kriget.
 • NSDAP

  NSDAP
  under 1920 så var politiken väldigt ostabil. Och de blev en väldigt bra grund för nazispatiert (NSDAP). Den 29 juli blev adolf hitler partiledare för partiet. Då hade partiet bara några tusen få medlemmar. Sen blev de mycket större efter hitler tog över
 • ölkällarkuppen

  ölkällarkuppen
  hitler och nazisterna försökte få mer makt genom en statskupp. Och de misslyckades med statskuppen och då satte dem hitler i fängelset och de var där han skrev mein kampf.
 • mein kampf

  mein kampf
  mein kampf är en bok som hitler skrev när han satt inne. de var en biograf och lite annat.
 • invasionen av normandie

 • Period: to

  judeförföljesern

  När kristendomen blev en världsreligion förföljdes judarna eftersom de betraktades som skyldiga till Jesu korsfästelse och död, även om det var en romersk ståthållare som dömde honom. När den kristna kyrkan blev stark isolerades judarna. Påven Gregorius den store skrev omkring år 600 ned reglerna för kyrkans hållning mot judar. Enligt påven borde de kristna försöka omvända judarna, men inte med tvång.
 • nürnberglagarna

  nürnberglagarna
  Enligt den första av Nürnberglagarna förlorade judarna sitt tyska medborgarskap. Den andra lagen förbjöd äktenskap och sexuellt umgänge mellan judar och icke-judar. Judar fick heller inte använda den tyska flaggan eller de tyska färgerna. Brott mot lagen bestraffades med fängelse.
 • lebensraum

  lebensraum
  lebensraum betyder livsutrymme.
  De var hitlers plan att få tillbaka mark från alla länder de har tappat mot.
  först så började han att ta över renlandet där hade de massor av industrier. Sen tog de över österrike, sen vidare till tjecko-slovakien.
  Och frankrike och storbritanien var väldigt passiva och de ville inte gå in i krig
 • novemberpogromen eller kristalnatten

  novemberpogromen eller kristalnatten
  Den 7 november 1938 blev tredjesekreteraren vid den tyska beskickningen i Paris, Ernst von, skjuten. Skotten avlossades av en 17-åriga polska juden, Herschel. Hans föräldrar och syster hade, tillsammans med omkring 17 000 andra polskfödda judar, utvisats från Tyskland till Polen den 28 oktober.
 • molotov-ribbentrop-pakten

  molotov-ribbentrop-pakten
  hitler och stalin skapade pakt, fast de hade hatat varandra i så många år.
  Och de var hitlers plan att skapa pakt med Sovjetunionen så att han skulle kunna ta över polen,storbritanien och frankrike utan att Sovjetunionen skulle göra något mot tyskland och sen skulle hitlar attackera Sovjetunionen.
 • storbritanien och frankrike förklara krig mot tyskland

  frankrike och storbritanien gav ut ett ultimatum till tyskland som var att tyskland skulle dra tillbaka sina arme från polen innan kl 11:00.
  Den tyska regeringen svarade inte innan tiden tog slut och då förklarade de krig mot yskland