Kalla kriget

By rogerm
 • Kalla kriget

  Efter andra världskrigets slut slöt USA, Storbritannien, Sovjetunionen och Frankrike fred med Tyskland, som indelades i fyra zoner. I början fungerade samarbetet bra men misstankarna ökade när Sovjetunionen skapade kommunistiska regeringar i de länder de befriat. Sovjet ville undvika att angripas från väst igen och tog därför makten över de länder som gränsade mot Sovjet. Detta orsakade det Kalla kriget mellan öst och väst, och varade mellan 1945 - 1992.
 • 2:a världskriget slutar

  2:a världskriget slutar
 • Period: to

  Kalla kriget

 • FN bildades

  Fn bildades den 25 oktober 1945. Fn:s syfte är att bilda fred på jorden. Från början var det 51 länder som var med i FN.Många länder var efter det andra världskrigen väldigt bestämda på att dom inte ville upprepa händelsen en tredje gång. Dessutom hade FN som mål att försöka förhindra orättvisor i världen.Fn hävdar att grundandet inte kom förens Republiken Kina, Frankrike, Sovjetunionen, Storbritannien och en majoritet av de övriga länderna hade bekräftat “kontraktet”
 • Indokinakriget

  Indokinakriget var ett krig mellan Vietminh och Frankrike. Efter Japans kapitulation i andra världskriget startade ett uppror vilket ledde till Indokinakrigets början.23 november 1946 bombade Frankrike Haiphong i norra Vietnam. Fransmännen tog kontroll över de viktigaste städerna. Vietminhs soldater begav sig upp på höglandet för ett gerillakrig. 1954 var ett avgörande år för kriget då Vietminh fick stöd från Kina och tog fästningen Dien Bien Phu i slaget vid Dien Bien Phu. Detta avgjorde kriget
 • Marshallplanen

  Marshallplanen var ett Amerikansk ekonomisk program som hjälpte de Europeiska länderna efter andra världskriget. Det gick ut på att Usa skickade ut pengar till de länder som behövde i form av bidrag och lån. Matshallplanen fick sitt namn av den Amerikanska Utrikesministern som var mannen bakom Marshallplanen. Konsekvenserna blev att Återuppbyggnaden blev fortare på grund av Marshallplanen.
 • Pragkuppen

  Pragkuppen var när det tjeckoslovakiska kommunistpartiet, i februari 1948, tog över makten i Tjeckoslovakien genom infiltration,demonstrationer och inflytande.
  Partiet hade två år innan blivit framröstat till största parti i parlamentsvalet 26 maj 1946 och de deltog då i en koalitionsregering tillsammans med flera borgerliga och socialistiska partier. Klement Gottwald, kommunistpartiets ledare, var premiärminister.
 • Staten Israels bildande

  14 Maj 1948 förklarade David Ben-Gurion (Israelisk politiker) staten Israel samma dag som de britterna lämnat det ockuperade området Palestina. FN ville skapa en judisk och arabisk del av det brittiska mandatet som omkringliggande arabstater och palestinier var emot och förklarade krig mot den nybildade staten som till sist, lyckades slå tillbaka och även erövra områden som inte skulle tillfalla Israel enligt delningsbeslutet. Staten Israel erkändes aldrig av grannländerna.
 • Genèvekonventionerna

  Genevékonventionerna är överenskommelser gällande alla väpnade konflikter.
  Det finns fyra Genevèkonentioner, den första handlar om sårade och sjuka i landkrig, den andra om sårade, sjuka och skeppsbrutna i sjökrig, den tredje om krigsfångar och den fjärde om civibefolkningen. Den fjärde godkändes 1949.
  Genevekonventionerna påverkar bland annat asylpolitiken och skyddsgrundsdirektivet, syftet är att civila ska skyddas och får inte attackeras under krig.
 • NATO:s Bildande

  4 April 1949 skriver 12 länder på ett avtal för NATO, de skapar NATO för kommunismens framgångar i Europa men konsekvenserna blev att Warszawapakten skapades.
 • Folkrepuliken Kinas bildande

  Kina utropades som en folkrepublik den 1 oktober 1949. Mao Zedong, den dåvarande kinesiska ledaren, tvingades att stabilisera landet eftersom Kina hade legat i krig under flera decennier. En stark relation med Sovjetunionen skapades eftersom det kinesiska statssystemet som introducerades i samband med konverteringen byggde på det sovjetiska. Samhället var näst intill helt kollektivt redan år 1956. Kina är en folkrepublik än idag och styrs av Hu Jintao sedan 2003.
 • Koreakriget

  Nordkorea gick i juni 1950 över den gräns man hade kommit överens om (38:e breddgraden)
  Nordkorea inleder kriget med stora framgångar och lyckas nästa helt ta hela området.
  Nordkorea skyllde på Sydkorea och påstod att dom startat angreppet.
  FN hade hållit gränsen under bevakning, och visste att de inte stämde.
  Då skickar USA upp en trupp till området och lyckas driva tillbaks nordkoreanerna.
 • Warszawapakten

  Warszawapakten var ett avtal mellan nästan alla, då kommunistiska stater i Europa. Alltså: Albanien, Bulgarien, Polen, Rumänien, Sovjetunionen, Tjeckoslovakien, Ungern och Östtyskland. Avtalet skrevs under 14 maj 1955 i presidentpalatset i Warszawa, därav namnet. I och med att en rad stater i Västeuropa, under ledning av USA, bildade försvarspakten Nato (1949), reagerade ryssarna genom att skapa en motvikt till Nato. När Sovjet föll samman 1991, upplöstes pakten.
 • Sputnik och Vostokprogrammet

  Den 4 oktober 1957 skickade Ryssland upp den första satelliten i rymden - Sputnik 1. Detta var början på rymdåldern. Shockvågen som sändes genom USA och västvärlden han inte sjunka undan innan Ryssland skickade upp Sputnik 2 en månad senare. Ombord fanns den första jordvarelsen i rymden, hunden Laika. 1961-1963 skickades sex bemannade rymdfarkoster upp i det så kallade Vostokprogrammet. Vostok 1 var den första rymdfarkosten med människor ombord.
 • Ungernrevolten

  Ungernrevolten var ett folkuppror som var riktat mot landets dåvarande kommunistiska regering och Sovjets inflytande på landet. Upproret inleddes med protester som sedan blossades upp till väpnad strid. Upprorsmännen tog över stora delar av Ungern och bildade en provisorisk regering under Imre Nagy, som tidigare blivit avsatt av Sovjetunionen eftersom han varit lite för reformvänlig. Den 4:e November vände det och Sovjet krossade upproret med militär kraft.
 • Suezkrisen

  Suezkrisen handlar om att Gamal Nasser som är president över Egypten valde att nationalisera Suezkanalen det vart Frankrike och Storbritannien väldigt sura för de var rädda att förlora deras inkomster som kom med hjälp av kanelen skulle försvinna. Israel och Egypten hade varit sura på varandra en längre tid och Gamal hade även utstängdes Israel att använda kanalen. Så den 29 oktober 1956 gjorde Israel en invasion av en Egyptisk ö. Sen började Frankrike och Storbritannien att attackera Egyptisk
 • Kol- och stålunionen 1951

  Syftet var att Fransmän och Tyskar aldrig mer skulle behöva slåss om kol och stål i Europa. Konsekvenserna av den blev att organisationen fick fler uppgifter och blev EEC år 1957. Föregångaren till dagens EU. Det som hände var att Västtyskland, Frankrike, Italien, Belgien, Nederländerna och Luxemburg började samarbeta och skaffade en organisation som sedan växte och fick namnet EEC. De länderna var också inblandade. Fördraget signerades den 18 april 1951 och trädde i kraft den 23 juli 1952.
 • Berlinmuren

  13 Augusti 1961 restes en mur i Berlin, den skulle skilja Öst-Tyskland från Väst-Tyskland för att undvika fascismen. Den revs 1989
  Berlinmuren restes på grund av:
  1. Västra Tysklands sektor la sig i vad Öst-Tyskland, Ryska sektorn, höll på med.
  2. Människor med hög utbildning flyttade från Öst-Tyskland till Väst-Tyskland eftersom det fanns finare jobb, människor och miljö i Väst-Tyskland. Samhället rasade.
 • Vietnamkriget

  Vietnamkriget hade sina grunder från Indokinakriget, mellan Frankrike och Indokina. Vietnam blev självständigt och delades upp i Nordvietnam och Sydvietnam tills valet 1956.
  1964 anföll nordvietnamesiska ubåtar en amerikansk jagare. USA ser det som krigsförklaringen. Nordvietnam och FNL vann kriget. De amerikanska trupperna minskades successivt, de var borta 1973. 1975 så tågade FNL och nordvietnamesiska trupper in i Saigon och snart var det en kommunistisk regim i hela Vietnam.
 • Pragvåren

  Tjeckoslovakien fick en ny regering som tyckte att folket skulle få mera frihet. Folket hade levt under diktatur sens andra världskriget. I en diktatur fick man inte säga vad man ville men med den nya regering inträdde en liberalisering. Friheten kom väldigt fort bara på några månader, man fick säga vad man ville, det spelades nya teatrar. Pragvåren slutade med att Warszawapaktens makter invaderade Prag 12 augusti 1968.
 • Internet

  Internet, eller Arpanet som föregångaren hette, utvecklades på uppdrag av den militära forskningsanstalten ARPA (Advanced Research Projects Agency) i USA. Projektet leddes av Leonard Kleinrock som tillsammans med ett forskningslag lyckades få en UCLA-dator att kommunicera med en annan dator på ett annat forskningsinstitut. Detta skedde den 29 Oktober 1969. Syftet med Arpanet var att experimentera med tekniker för datanät.
 • OS i München

  Ska jag beskriva händelsen så skulle jag ta och kalla den misslyckad, ingen vann under denna operation eftersom dels så dog alla som var gisslan och så dog även fem av åtta terrorister. Det hela började med att Tyskarna ville ge en förlåtande gest genom att låta de olympiska spelen vara i München efter andra världskriget. Det de inte visste var att ett gisslandrama skulle ske mellan Israeliter och palestiner.
 • Afghansk-Sovjetiska kriget

  Sovjetiska styrkor invaderar ett USA-stött Afghanistan. Detta är början på ett 10 årigt krig, med efterföljande inbördeskrig på nio år.
 • Berlinmurens fall

  Muren byggdes den 13 Augusti 1961, och det var den största händelsen i historien.
  En sak som hände var att när muren byggdes så splittrades många nära och kära.
  Levnadsstandarden blev också mycket sämre i öst var mycket sämre än den i väst dom hade oftast högre levnadsstandard. Berlinmurens fall var också startskottet för demokratiprocessen i Tyskland. Det var också populärt att måla graffiti på västsidan, och östtyska myndigheter hindrade inte någon heller för och göra det.
 • Kuwaitkriget

  Vad hände? Irak invaderade grannlandet Kuwait
  När hände det? 1990
  Varför hände det? För att Irak tyckte att Kuwait tillhörde Irak och Kuwait kunde inte förklara sig själva som eget land från Storbritannien. Irak attackerade Kuwait pga att dom trodde att USA inte skulle bry sig om Irak attackerade Kuwait men så var det inte.
  Hur gick det till? Irak attackerade Kuwait. Då reagerade massa länder tillexempel USA, Sovjet, Syrien och många fler. PLO stod på samma sida som Irak.
  Vad hände sedan? Just K
 • EU - enar Europa

  EU står för Europeiska Unionen. Det är ett slags samarbete mellan 27 europeiska demokratier. EU skapades den 1 november 1993, främst då för att skapa fred mellan länderna i Europa. Men det är inte bara europeiska länder som vill bli medlemmar i EU. Marocko i Nordafrika har exempelvis visat intresse för att bli medlem. EU styrs av olika slags råd, och huvudkontoret ligger just nu i Bryssel, Belgiens huvudstad.
 • World Trade Center

  Den 11 september 2001 kapades fyra amerikanska passagerarflygplan. Två av planen körde in i de berömda tvillingtornen i World Trade Center, ett körde in i USA:s försvarshögkvarter som låg i Pantogonen, och det fjärde planet kraschade på ett fält vid Pennsylvania. Omkring 3000 människor omkom. Den här attacken ses som den största terrorattacken i hela världen och har även haft stora betydelser för USA:s ekonomi, politik och militär.