Andra varldskriget tyska soldater polen

Tidslinje 1935-1950

  • Period: to

    Axelmakterna

    De som stred mot de allierade kallades för axelmakterna. Ordet användes först av Mussolini i ett tal 1936, där han berättade om sin överenskommelse med Hitler. 1940 undertecknades också en pakt mellan Tyskland, Italien och Japan, den var riktad mot den som kunde komma att angripa någon av de tre staterna. Axelmakterna upphörde i oktober 1943 när italien anslöt sig till de allierade. George W. Bush lånade ordet när han kallade bland annat Iran och Nordkorea för ”ondskans axelmakter”.
  • Novemberpogromen

    Novemberpogromen
    Ca 17000 judar hade utvisats till Polen den 28:e oktober, men Polen vägrade ta emot dem. Efter att tredjesekreteraren, Ernst vom Rath, blivit skjuten av en 17 årig polsk jude satte Hitler sin plan om en landsomfattande våldsaktion i verket. Aktionen genomfördes av lokala parti och SA-organisationer över hela landet. Över 1400 synagogor och bönehus förstördes, ca 7500 judiska butiker fick sina skyltfönster krossade, vandaliserades och plundrades. ca 1500 judar dog.
  • Molotov–Ribbentrop-pakten

    Sovjet ville försöka bevara fred med Tyskland eller åtminstone köpa sig tid inför det tyska anfallet. Tyskland ville kunna erövra Polen utan Sovjetiskt ingripande, avskräcka Polens förbundna från krig, eller föra krig mot dem utan att riskera angrepp. Innan avtalet skedde intensiva förhandlingar som bland annat även Frankrike Storbritannien och Polen deltog i, sedan skrevs det på i Moskva. Avtalet bestod dels av ett tioårsavtal om ömsesidig neutralitet, och en hemlig uppdelning av Östeuropa.
  • Period: to

    Andra världskriget

  • Period: to

    Finska vinterkriget

    Stalin ville flytta finlands gränser för att skydda staden Leningrad mot ett eventuellt anfall från Hitlers Tyskland, men de vägrade. Sovjetunionen attackerade utan krigsförklaring. När det blev vinter var ryssarna inte så väl förberedda. Finländarna omringade ryssarna och vann många strider. I längden orkade de däremot inte, så de slöt fred me Sovjetunionen. De fick ge ifrån sig ett större område än ryssarna tidigare hade krävt, men i gengäld fick Finland förbli självständigt.
  • Period: to

    Permittenttrafiken

    Sverige ville inte ställa upp i krig och försökte därför vara neutrala. Efter ockupationen av Norge den 9:e april begärde tyskarna att få sända permittenter via Sverige, men sverige sade “nej”. Vi ville vänta tills det stod säkert att Norge var besegrat av tyskarna. Sammanlagt fraktades två miljoner tyska soldater från Norge till hemlandet. Vissa hävdar att permittenttrafiken var ett dåligt agerande, andra menar att vi inte hade något val, och att vi inte gick med på tyskarnas krav.
  • Blitzen

    Blitzen
    I september 1940 slutade tyskarna bekämpa det brittiska flygvapnet och började istället bomba städer. De trodde att de genom bombningarna skulle kunna besegra britterna, men det brittiska försvaret blev starkare. Flera brittiska städer drabbades hårt och flera tusen britter dog. De områden som drabbades hårdast var London och de stora industri- och hamnstäderna. Trots detta var blitzens konsekvenser av långt mer begränsad omfattning än den förödelse som drabbade tyska städer 1943 - 1945.
  • Pearl Harbour

    Pearl Harbour
    Japan ville bli asiens herrar. De holländska, franska och brittiska kolonierna i asien var svaga. Japan ville ha USA:s tillstånd att expandera söderut, och ville även att de skulle häva exportförbudet och sluta hjälpa Kina. När USA inte gick med på det attackerade Japan USA:s Pearl Harbour. De attackerade utan förvarning och sprängde, med hjälp av flygplan, USA:s båtar och flygplan. Ambassadören hade blivit meddelad om att och när attacken skulle äga rum, men inte var.
  • Wannseekonferensen

    En konferens i Wannsee, Tyskland, där 15 ledande nazister diskuterade lösningen på den judiska frågan. Enligt planen skulle det av Tyskland kontrollerade Europa rensas på judar från väster till öster. Judar skulle uppspåras, trakasseras och deporteras till Östeuropa, där de skulle sättas i tvångsarbete eller avlivas i dödsläger. I öst upprättades också Einsatzgruppen vars mål det var att systematiskt utföra massmord på judar och andra "mindervärdiga" folk.
  • Period: to

    Slaget vid Stalingrad

    Hitler ville komma åt de sovjetiska oljekällorna vid kaspiska havet, för att göra det var de tvungna att kontrollera floden Volga eftersom ryssarna använde den som transport till sina soldater. Vid Volgas strand låg staden Stalingrad, och den var tyskarnas största chans. Ryssarnas soldater var många outbildade och dåligt utrustade så många av dem dog, men de skapade en plan som gick ut på att omringa tyskarna. Planen fungerade och de tyska soldaterna blev utan mat och ammunition.
  • Period: to

    Nürnbergrättegångarna

    De vinnande länderna i andra världskriget ville ställa tyskarna inför rätta. 1943 etablerade, de mot Tyskland allierade, staterna en krigsförbrytarkomission i London. 11 av de 22 anklagade blev dömda till döden.