Nedladdning

Viktiga händelser under andra Världskriget

By ellegt
 • Axelmakterna

  Axelmakterna
  Axelmakterna skapades den 1 november 1936, då Mussolini nämnde det i en av hans tal. Pakten innebar att de tre staterna skulle ge varandra militärt bistånd. Det gav även Tyskland och Italien rätten till att bli ledande staterna i Europa, medan Japan skulle vara ledande i Asien. Tyskland, Italien och Japan kallades sedan för axelmakterna. Länderna gick ihop för att kunna samarbeta i krig och hjälpa varandra, därför gick dem ihop och bildades till axelmakterna.
 • Münchenöverenskommelsen

   Münchenöverenskommelsen
  Münchenöverenskommelsen skedde den 30 september 1938 i Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Italien. Avtalet innebar att Frankrike och Storbritannien gick med på att Hitlers krav på att få de sudettyska områden i Tjeckoslovakien. I och med de allierades eftergiftspolitik blev Tjeckoslovakien militärt utlämmnat åt Nazitstyskland.
 • Novemberpogromen (Kristallnatten)

  Novemberpogromen (Kristallnatten)
  Det var den 9 november mitt i natten 1938 som över 1 400 synagogor och bönehus förstördes och brändes. Över 7 500 judiska butiker fick deras skyltfönstren krossade och allting i butikerna plundrades. Judarna blev mördade, misshandlade och många begick självmord. Novemberpogromen markerade att de tyska nazisterna var förberedda att använda vilka medel som helst i kriget mot judarna. Det blev tydligt att den tyska staten skyddade våldsverkarna och inte de judiska offren.
 • Finska Vinterkriget

  Finska Vinterkriget
  I oktober 1939 så krävde Sovjetunionen delar av de Karelska näset av Finland. Man ville bygga en flottbas vid inloppet till Finska viken. Det Finska Vinterkriget startade 30 november 1939 då den Röda armèn gick till anfall mot Finland. Stalin hade redan räknat med en promenadseger mot Finland. Orsaken till det Finska Vinterkriget var att Sovjetunionen ville få vissa gränsområden av Finland i närheten av Leningrad. I gengäld skulle Finland få en del av östkarelen längre norrut.
 • Ockupationen av Norge och Danmark - Operation Weserubung

  Ockupationen av Norge och Danmark - Operation Weserubung
  Ockupationen av Norge och Danmark - Operation Weserubung invasionen hände i Norge den 9 april 1940 till 7 juni 1945 och Danmark 9 april 1940 till 4 maj 1945. Tyskland gjorde attack mot både Norge och Danmark. Det var en timme före gryningen då tyskarna landsteg i Oslo och Köpenhamn. Danmark som hade en dåligt utrustad armè med endast 16 00 man erövrades inom fyra timmar. Detta skedde eftersom Tyskarna ville erövra både Danmark och Norge för större makt och mer land.
 • Blitzen

  Blitzen
  Blitzen skedde i Storbritannien då Tyskarna utförde ett bombanfall, Blitzen inledde på en lördag 7 september år 1940, bombanfallen varade till 21 maj 1941. Bakom den Tyska armen låg Adolf Hitler i makt och ville ta över Storbritannien. Hitlers mål var att ta över Storbritannien så att han senare kunde ta över Sovjetunionen och för att ta över Storbritannien så använde Hitler sig av de Tyska bombplanen som vällde över Storbritannien. Hitler misslyckades att ta över Storbritannien.
 • Operation Barbarossa

  Operation Barbarossa
  Operation Barbarossa var tyskarnas täcknamn för deras invasion i Sovjetunionen. Invasionen inleddes den 22 juni 1941 och genomfördes längs en bred front på nästan 300 mil. I anfall, som är det största i historien så deltog det tre miljoner soldater från Tyskland och de andra europeiska axelmakterna. Hitlers plan var att skapa mer livsrum i öst åt de tyska folket. Hitler ville ha Sovjetunionens tillgångar av olja, stål och brödsäd. Hitler ville utplåna kommunismen.
 • Pearl Harbor

  Pearl Harbor
  Pearl Harbor skedde i Hawaii och inledde en söndagsmorgon den 7 december 1941. Det var Tysklands allierade Japan som anföll USA, de använde Japanska stridsflygplan för att bomba ner Ön. Den Japanska industrin var betydligt mindre än USA:s och Japan visste att dem inte kunde vinna längre i krig. Japan gjorde planer för att anfalla den Amerikanska Stillahavsflottan, så att det skulle bli svårare för USA om de hamnade i krig, vilket senare hände - USA blev indraget i andra världskriget.
 • Stalingrad

  Stalingrad
  Slaget om Stalingrad skedde i Tyskland och Sovjetunionen i staden Stalingrad. Slaget vid Stalingrad pågick mellan 23 augusti 1942 - 1943 2 februari. I augusti 1942 stod trupper i utkanten av stranden, men det var ingen lätt uppgift tyskarna hade framför sig. De sovjetiska soldaterna hade fått order om att försvara staden till varje pris och att inte backa en enda meter. Att retirera kunde nämligen innebära att man sköts på fläcken vid desertör.
 • D-day

  D-day
  D-dagen genomfördes i två faser, en luftburen attack som landsatte 24 000 brittiska och kanadensiska och fria franska soldater i trupper. Samma natt så skeppades 5000 fartyg över 150 000 soldater på bara 24 timmar. På morgonen därefter var landstigningen i full gång på 5 franska stränder, de allierade kunde angripa Tyskland från två olika håll, vilket besegrade Nazisttysklands öde. Det var många människor och soldater blev förlorade, detta krig var något som påverkade alla runt om i världen.