Tidslinje

By bilwre
 • 70,000 BCE

  Äldsta målningarna

  Arkeologer har funnit världens äldsta målning skapad av den moderna människan, homo sapiens. Forskarna daterar målningen till omkring 73 000 år, vilket är ungefär 30 000 år tidigare än andra hittills funna målningar som gjorts av den moderna människan. Fyndet hittades i Blombos-grottan som ligger 30 mil öster om Kapstaden i Sydafrika.
 • 1440

  Gutenbergs tryckpress

  Gutenbergs tryckpress
  Boktryckarkonsten är en uppfinning som gjorde det möjligt att trycka böcker snabbare och billigare än tidigare. Det var en av de viktigaste uppfinningarna i historien eftersom det gjorde det möjligt för fler människor att läsa böcker och få tillgång till kunskap. Gutenbergs tryckpress använde en teknik som kallas matrisgjutning för att göra bokstäverna som användes i tryckpressen. Han kunde göra många bokstäver snabbt och sätta ihop dem till ord och meningar.
 • 1506

  Mona Lisa

  Mona Lisa
  Mona Lisa är ett porträtt som målades av den italienska renässanskonstnären Leonardo da Vinci. Målningen skapades mellan 1503 och 1506 och är idag ett av världens mest berömda och reproducerade konstverk. Mona Lisa är framför allt omtalad för sitt hemlighetsfulla leende.
 • Johann Sebastian Bach, Prelude in C Major

  Johann Sebastian Bach, Prelude in C Major
  Johann Sebastian Bach var en tysk kompositör och organist. Han är en av de viktigaste kompositörerna inom den protestantiska kyrkomusiken och skapade bland annat verk för kyrkoårets olika högtider. Några av hans mest kända verk är Matteuspassionen (1727), Johannespassionen (1724) och Juloratoriet (1734).
  Prelude in C Major
 • Antonio Vivaldi - De fyra årstiderna

  Antonio Vivaldi - De fyra årstiderna
  Antonio Vivaldi var en italiensk kompositör som levde mellan 1678 och 1741. Han är mest känd för sina violinkonserter, inklusive De fyra årstiderna (Le quattro stagioni), som skapades 1725 . Varje av de fyra konserterna representerar en årstid.
  Lyssna på Vår
  Lyssna på Sommar
  Lyssna på Höst
  Lyssna på Vinter
 • Period: to

  1800-talet

 • Telegrafen

  Telegrafen
  Den elektriska telegrafen är kommunikationssystem som överförde elektriska signaler över ledningar från plats till plats och sedan översatt till ett meddelande. 1837 konstruerad amerikanen Samuel Morse den första elektriska telegrafen.
 • Telefonen

  Telefonen
  Antonio Meucci var en italiensk-amerikan som konstruerade den första telefonen omkring 1849. Han hade dock inte råd att ta patent på sin uppfinning. Alexander Graham Bell tog patent på telefonen år 1876 Timetoast
 • Bro över en damm av näckrosor, 1899

  Bro över en damm av näckrosor, 1899
  Claude Monet var en fransk impressionistisk konstnär som var född i Paris 1840. Han var mycket förtjust i att måla kontrollerad natur och hans egen trädgård i Giverny med dess näckrosor, damm och bro var en av hans favoritmotiv. Målningen “Bro över en damm av näckrosor” 1899 är en del av en serie oljemålningar av Monet som kallas för Näckrosor eller Näckrosdammen.
 • Period: to

  1900-talet