Willyb1940

Willy Brandt i Stockholm

 • Tysk ockupation

  Då tyskarna invaderade måste Brandt fly från Oslolägenheten och gravida Carlota. Resan norrut stoppades vid kusten. Vid tillfångatagandet klädd i norsk uniform, därtill rådd av ett barnbarn till konstnären Gauguin. Hans identitet upptäcktes inte och släpptes därför.
 • Flyr till Sverige

  Efter att med Carlota ha dolt sig vid Oslofjorden vandrar han dyblöt över svenskgränsen till Skillingmark i Värmland. Förhöret på flyktingförvaret i Charlottenberg kunde leda till att han som flera andra blir skickad till tyskarna och kanske arkebuserad. Brandt räddas av en svensk partibroder som han kände från tiden han var korrespondent i spanska inbördeskriget.
 • Hemlig resa till Oslo

  Julen 1940 får Brandt svenska militärens hjälp att under falskt namn ta sig in i Norge. En av de partikamrater han träffar är Einar Gerhardsen, som några månader senare skickas till koncentrationsläger i Tyskland. (Efter kriget blev Gerhardsen statsminister fram till 1951). Viktigast för Brandt var nog att få återse Carlota och för första gången dottern Ninja, ett par månader gammal.
 • Åter i Stockholm

  Åter i Stockholm
  2 januari är han tillbaka i Stockholm där han skriver ett antal artiklar om kampen i Norge. OSA uppmärksammas till exempel hur biopubliken stör tyska UFA-filmer med hostning. Svenska säkerhetspolisen hårdbevakar nu Brandt som får posten genomsökt och i vissas fall beslagtagen (en som arbetade på statens brevcensur var antinazisten Astrid Lindgren).
 • Avslöjar tyska övergrepp

  I februari skriver Brandt om en hotande tysk ockupation av Sverige, försvagat av en militär till stor del tyskvänlig. Han nämner också judeförföljelser och Gestapotortyr i Norge. Samma månad besöker tre man från svenska underrättelsetjänsten Himmlers SS-chef Reinhardt Heydrich i Berlin. Delgav de upplysningar om norska motståndsmän? Skicka Brandt till Norge för vidare transport till Tyskland? Ingen vet.
 • Arresteras

  21 mars 1941 arresterar polisen Brandt, misstänkt för underrättelseverksamhet för främmande makt. Förhörsledaren hotar med utvisning till Tyskland men Brandt släpps efter sex dagar.
 • Gifter sig

  Gifter sig
  I den vevan flyttade Willy Brandt till en lägenhet på Thunbergsgatan 23 i Hammarbyhöjden tillsammans med Carlota och halvårsgamla dottern Ninja. De gifter sig borgerligt i maj som hemmahörande i Enskede församling, för dit hörde Hammarbyhöjden då. I attesten står Herbert Frahm och Charlotta Thorkildsen, som var deras riktiga namn. Han har tillfälligt uppehållstillstånd och sedan några månader norsk medborgare tack vare bistånd frånnorska exilregeringen i London
 • Info till ambassader

  Säpo registrerade hur han går till amerikanska och brittiska ambassaderna för att lämna upplysningar om militära förhållanden Norge. Efter att tyskarna invaderar Sovjet sommaren 1941 ses Brandt besöka det landets ambassad. Under nästan ett år förser han KGBs föregångare NKVD med samma upplysningar som till västsidan.
 • Finn Malmgrens väg

  Finn Malmgrens väg
  I januari 1942 byter paret Brandt till en ny lägenhet på Finn Malmgrens väg 23 nära torget i Hammarbyhöjden, där många av de de norska flyktingar som hade råd bosatte sig. Tack vare skrivarfliten och hennes tjänst på legationen har de bättre ställt och kunde unna sig både skidferie och sommarsemester.
 • Nyjetsbyrå och hjemmerfrontavis

  Tillsammans med två syndikalister startade Brandt sommaren 1942 Norsk-Svenska Nyhetsbyrån, som spred nyheter från hemlandet till svenska tidningar. Med författaren Eyvind Johnsson som utgivare skrev Brandt i tidningen Håndslag som smugglades in i Norge.
 • Håndslag

  Stödda av norska legationen startar Brandt och två syndikalister sommaren 1942 Svensk Norsk Pressbyrå . Agenturen på Vasagatan förmedlar norska nyheter till sjuttiotal svenska tidningar. Den bidrar till tidningen Håndslag med författaren Eyvind Johnson som formell utgivare och Brandt som redaktör. Den trycks på tunt papper för att lättare smugglas med kurirer till Norge.
 • "Lilla internationalen"

  Med Willy Brandt som tongivande deltagare, satt på pränt med “Diskusjonsgrunnlag om våre fredsmål”. Ett 60-tal socialister från fjorton länder deltog med förhoppningen att Tyskland skulle förlora kriget. Ett hopp som stärktes efter kapitulationen i Stalingrad i slutet på året.
 • Romans

  Nyåret mot 1943 hade Rut Hansen och Ole Bergaust bröllopsfest i hennes systers 40 kvadratmeter stora lägenhet i Hammarbyhöjden. Hög stämning inte bara för nyheterna från Stalingrad. Brännvin stod på bordet och i badkaret kyldes ölen. Kollegor från norska presskontoret strömmade till och bland gästerna fanns Carlota och Willy Brandt. Som vanligt omsvärmad av damer till Carlotas förtrytelse, för äktenskapet strulade. Strulet verkar lysa igenom då de går i förstamajtåget 1944.
 • Judeutrotning

  I januari 1943 får Brandt veta från en polack i ”Lilla Internationalen” att nazisterna gasar ihjäl judar vilken han sedan sprider till Overseas News Agency. Upplysning om massmorden får dock svagt genomslag i pressen. Det fick inte heller Aseadirektören Sven Norrman, som redan 1943 kom till Stockholm med dokumentation om ”den sista lösningen” för judarna i Polen. Brandt och de andra i motståndet hade till en början motvind.
 • Förälskade

  Då Willy fyller trettio före julen 1944 blir han liggande i gulsot i flera veckor. Rut hushållar för paret och förälskelsen an inte hejda. Det blev restaurangbesök och dans – och dåligt samvete. Han småbarnsfar och Ole Bergaust låg döende på ett sanatorium i Falun. Det blir skilsmässa i skarven 1944/45 och Brandt lämnar Hammarbyhöjden.