Istock 517570662

Juan

 • 1800 BCE

  Gilgamesh

  Gilgamesh
  Gilgamesh är ett epos skrivet på lerkrukor, författaren av Gilgamesh är okänd.
  Handling: Gilgamesh och Enkidu är ute på äventyr när gudinnan Ishtas blir kär i Gilgamesh. När Ishtas inte får sina känslor besvarade dödar hon Enkidu. Gilgameh söker upp syndaflodsöverlevaren Utnapishtim i jakt efter odödlighet, men under samtalett med honom förstår han att även han kommer att dö en dag.
 • Period: 800 BCE to 500

  Antiken

  Tidstypiska drag:
  - berättelserna skrevs på vers (dikt), epos
  - muntlig berättar tradition, man läste inte utan lyssnade på berättelser.
  - grekisk mytologi GENRER:
  Fabler och Drama
 • 700 BCE

  Odyséen (Homeros)

   Odyséen (Homeros)
  Odyséen är fortsättningen till Iliaden (Iliaden Vol. 2) också den skrive av Homeros.
  Odyséen handlar om Odysseus som ska ta sig hem efter det rojanska kriget. Under resan träffar han på problem som:
  -Cyklopen
  -Poseidon (Cyklopens pappa, Havsguden)
  -Häxan Kirke
  Det slutar med att Odysseus kommer hem till Itaka som enda överlevande och återförennas med sin fru Penelope.
 • 700 BCE

  Iliaden (Homeros)

  Iliaden (Homeros)
  Iliaden är en berättelse skriven av Homeros skriven år 700 f.Kr.
  När Paris får i uppdrag att avgöra en konflikt mella gudarna mutar Afrodite honom att ta hennes parti. Mutan är den vackra Helena, som redan är gift och när hon rymmer med Paris uppstår konflikten mellan trojaner och greker. Kriget är oavgjort tills grekerna låtsas ha gett upp och bygger en trähäst till trojanerna.Trojanerna tar emot gåvan men på natten kryper de grekiska soldaterna ur trähästen och tar över Troja.
 • 500 BCE

  Aisopos Fabler (Aisopos)

  Aisopos Fabler (Aisopos)
  Berättelser med djur (som beter sig som människor), träd, växter, naturkrafter och människor som huvudpersoner. Berättelserna har alltid ett budskap.
 • 442 BCE

  Antigone (Sofokles)

  Antigone (Sofokles)
  Efter Antigones bröder dödat varandra, tar Kreon, deras morbror över tronen. Han belönar ena brodern och bestraffar den som han ansåg gjorde fel. Han begraver ena brodern medans den andres rester äts upp av djur. Antigone vill däremot begrava sin bror men gör det i smyg. När Kreon upptäcker detta straffar han Antigone med döden. Hon begår självmord och hennes fästman, Kreons son, gör också det. I slutet dör alla nära Kreon och Gudarna bestämmer att, han ska få leva ett långt och plågsamt liv.
 • 431 BCE

  Medea (Euripides)

  Medea (Euripides)
  Jason får ett svårt uppdrag av Kungen, på vägen möter Jason häxan Medea, som hjälper honom klara uppdraget. När de är tillbaka i Grekland gifter de sig och får 2 barn. Medea får reda på att Kungen vill döda Jason så hon förtrollar kungens barn så de dödar honom istället. Folk får reda på det så Medea och Jason flyr. Jason sviker Medea och giter sig med prinsessan i staden. Medea hämnas och dödar sina 2 barn. Senare dödar hon prinsessan, därefter flyr hon från landet och sen dör Jason.
 • 427 BCE

  Kung Oidipus (Sofokles)

  Kung Oidipus (Sofokles)
  När kungen i Thebe får veta i en spådom att hans son ska döda sin far och gifta sig med sin mor lämnar de honom. Sonen blir tagen till ett annat par. När sonen blir äldre får han reda på sin spådom och flyr så han inte dödar sina nya föräldrar. På väg till Thebe dödar han någon. När han kommer till Thebe meddelas det att kungen är död, efter han löst en gåta blir han kung. Efter 15 år får Oidipus veta att han dödat sin far o gift sig med sin mor. Hon tar självmord o Oidipus sticker ut sina ögon.
 • Period: 500 to 1400

  Medeltiden

  • Kungen styr
  • Adeln är en rik och framstående samhällsklass.
  • Religionen är väldigt viktig, i Europa är majoriteten katoliker och lyder under påven.
  • 4 ständ: Adel (länsherrar/ feodalsherrar), präster, borgare (handelsmän), bönder.
  • Alla människor måste leva sitt liv på rätt sätt utifrån ständ. Plikten är viktigast!
 • 1100

  Tristan och Isolde

  Tristan och Isolde
  Tristan eskorterade Isolde till hennes morbror (Kungen Mark av Cornwall) för att de skulle gifta sig. Men Tristan och Isolde råkar dricka en kärlecksdryck som var menat för Kungen och Isolde. Isolde och Tristan blir kära i varandra och Tristan sviker sin plikt som vasall för Isolde, de slutar med att båda dör.
 • 1320

  Den Gudomliga komedin (Dante Alighieri)

  Den Gudomliga komedin (Dante Alighieri)
  Dante som 35 år gammal, går planlöst in i en skog tills en gammal romersk poet, Vergilius kommer. Vergilius tar Dante på en färd som leder dem till helvettet, skärselden och paradiset. Skärselden är den plats där människor renas innan de kommer till paradiset. Det finns 9 nivåer i Helvetet, där nivå ett är för personer som inte gjorde så dåliga saker och på nivå nio finns människor som begick de värsta brott + förrädare.
 • Period: 1400 to

  Renässansen

  "Pånyttfödelse" → Klassicism (Konsten)
  Antikens ideal blev stora igen, som antikens konst, litteratur och filosofi.
  Men samtidigt kom ny vetenskap och nya samhällstrukturer.
  • Columbus upptäckte Amerika 1492
  • Gutenberg uppfann tryckpressen 1450
 • Romeo och Julia (William Shakespeare)

  Romeo och Julia (William Shakespeare)
  I Verona är det två släkter som ligger i konlfikt, Julia kommer från den ena och Romeo från den andre. De blir kära från första ögonblicket och gifter sig i hemlighet. Romeo blir utvisad från staden och skild från Julia. Hon kommer på en plan att återförenas med Romeo genom att dricka ett gift och bli skendöd. När Romeo tror att hon är död och begår självmord. Senare vaknar Julia och ser att Romeo är död och begår också självmord.
  Det slutar med att släkterna slutar bråka och det blir fred.
 • Hamlet (William Shakespeare)

  Hamlet (William Shakespeare)
 • Don Quijote de La Mancha (Miguel Cervantes Saavedra)

  Don Quijote de La Mancha (Miguel Cervantes Saavedra)
  Alonso är en fattig adelsman som läser för många riddarromaner och tappar greppet om verkligheten. Han beger sig ut på äventyr med en liten, tjock bonde som heter sancho Panza för att ställa allt till rätta. Han slåss mot väderkvarnar som han tror är jättar och försöker vinna Dulcineas hjärta (egentligen heter hon Aldonza). Det är först på hans dödsbädd då han förstår att han varit förrvirrad och återkommer til verkligheten.
 • Det förlorade paradiset (John Milton)

  Det förlorade paradiset (John Milton)
  Det handlar om Adam och Evas skapelse och deras tid i i Paradiset. Samt om Satan, att han först var ängel och sen blev skickad till helvetet för att han trodde sig vara mäktigare än Gud. Satan blev arg och orsakade därför syndafallet. Han frestade Eva och Adam att bryta Guds regel, de fungerade, alltså blev Adam och Eva utslängda ur Paradiset. Han orsakade syndafallet genom att bli en orm och fresta Eva (sedan Adam) att äta en frukt från kunskapens träd, vilket Gud hade förbjudit dem att göra!