Stad

Jonea åk 8

 • 1800 BCE

  Gilgamesteposet - ?

  Gilgamesteposet - ?
  Gilgamesh och Enkidu är ute på äventyr när gudinnan Ishtar blir kär i Gilgamesh. När Ishtar inte får sina känslor besvarade dödar hon Enkidu. Gilgamesh söker upp syndaflodsöverlevaren Utnapishtim och i samtalet förstår han att han också kommer dö en dag.
 • Period: 800 BCE to 500

  Antiken

  Tidstypiska drag: Samhälle;
  - grekisk mytologi = religion
  - demokratin härstammar från antiken
  - filosofi, matematik Litteratur;
  - epos: lång text på vers/ dikt
  - muntlig berättartradition
  - grekisk mytologi: skapelsemyter
  - fabler: pratande djur, tydliga budskap
  - drama: teater, komedi :), tragedi :(
 • 700 BCE

  Iliaden - Homeros

  Iliaden - Homeros
  Iliaden är en berättelse nerskriven av Homeros och som handlar om det trojanska kriget. Boken kretsar mycket om grekisk mytologi och om hur kriget ska ha uppstått från från två gudinnors bråk. Kriget är oavgjort tills Odysseus kommer på en genialiskt plan att låtsas ge upp och krypa in i en trähäst som föreställer en offergåva. Senare under natten när trojanerna tagit in gåvan kryper grekerna ut under natten och tar över Troja.
 • 670 BCE

  Odysséen - Homeros

  Odysséen - Homeros
  Odysséen som är skriven av Homeros handlar om att Odysseus ska ta sig hem efter det Trojanska kriget. Under resan träffar han på problem som: Cyklopen, Posseidon (havet) och häxan Kirke. Det hela slutar med att Odysseus kommer hem till Itaka 20 år efter han åkt som den enda överlevande och återförenas med sin fru Penelope.
 • 500 BCE

  Fabler

  Fabler
  Fabler är korta berättelser om djur. De har tydliga budskap. Aisopos är en författare som sägs ha börjat med att skriva fabler och skrev många.
 • 442 BCE

  Antigone - ?

  Antigone - ?
  Efter att Antigones bröder har dödat varandra, tar Kreon, deras morbror över tronen. Kungen belönar ena brodern och bestraffar den som han ansågs gjorde fel, alltså en orättvis handling enligt Antigone. Berättelsen slutar med att alla runt om Kreon dör och att gudarna bestämmer att han ska leva ett plågsamt liv för att inse vilka fel han gjort.
 • 431 BCE

  Medea - Euripedes

  Medea - Euripedes
  Jason går bakom ryggen på sin fru, Medea för att gifta sig med en prinsessa i staden. Medea hämnas genom att döda deras 2 söner. Senare dödar hon prinsessan genom att skicka en förgiftad slöja till henne. Därefter flyr hon från landet och sen dör Jason i en olycka.
 • 427 BCE

  Kung Oidipus - Sofokles

  Kung Oidipus - Sofokles
  Oidipus föds i Thebe men överges när föräldrarna får reda på sones öde: att döda sin far och gifta sig med sin mor. Oidipus adopteras av ett annat kungapar och när han senare får reda på sitt öde flyr han till Thebe där han påvägen stöter på en man som han dödar i en T-korsning. I Thebe kröns han som kung och gifter sig med drottningen och efter 15 år på tronen får han reda på att den föredetta kungen dog i en T-korsning. Han inser då att han uppfyllt sitt öde och sticker ut sina ögon.
 • Period: 500 to 1400

  Medeltiden

  Tidstypiska drag: Samhälle;
  - feodalsamhälle
  - religionen är väldigt viktig, i Europa är majoriteten katoliker och lyder under påven
  - Alla människor måste leva sitt liv på rätt sätt efter sitt stånd. Plikten är viktigast! Litteraturen;
  - religiösa texter
  - budskap om hur man ska leva
  - riddarromaner och hjältesagor
 • 1100

  Tristan och Isolde - ?

  Tristan och Isolde - ?
  Kungen vill gifta sig med Isolde. Tristan är kungens tjänare som har i uppdrag att ge Isolde en trolldryck som ska göra henne kär i kungen. Men Tristan och Isolde råkar dricka trolldrycken som gör att de blir kära i varandra istället. De försöker vara tillsammans men allt slutar med att de båda dör.
 • 1320

  Den gudomliga komedin - Dante Alighieri

  Den gudomliga komedin - Dante Alighieri
  Dante är själv huvudperson. Han reser tillsammans med poeten Vergilius (som levde på antiken) genom helvetet, skärselden och paradiset.
  Helvetesskildringen är mest känd. Dante beskriver att helvetet är uppdelat i 9 nivåer, där de värsta syndarna befinner sig längst ner.
 • Period: 1400 to

  Renässansen

  Tidstypiska drag: Samhälle;
  - ny vetenskap och samhället började förändras, friare tankar
  - Kungamakten minskade
  - nya upptäckter: Columbus, Gutenberg Literatturen;
  - antikens ideal blev stora igen: drama, epos, mytologi
  - samtidigt: författarens egna tankar och idéer
  - tar det gamla (antiken) och gör något nytt
 • Romeo och Julia - Shakespeare

  Romeo och Julia - Shakespeare
  Två släkter ligger i bråk, Romeo är från den ena och Julia ifrån den andra. De blir kära direkt när de ser varandra och gifter sig i hemlighet. Efter en händelse blir Romeo utvisad från staden och skiljs från Julia. Julia kommer på en plan att återförenas med Romeo och dricker därför ett gift så att hon verkar död. Romeo trodde att hon var död på riktigt och tog livet av sig själv, när Julia vaknar ser hon Romeo död tar även hon livet av sig. Efter allt så slutar släkterna bråka och sluter fred.
 • Don Quijote - Cervantes

  Don Quijote - Cervantes
  En fattig adelsman, Alonso läser för mycket riddarromaner det ger honom en förvrängd världsbild. Han tror att han är en hjälte som är menad att ställa allt till rätta i världen. Till sin hjälp har han en liten bonde som heter Sancho Panza. Utan honom hade aldrig Don Quijote överlevt men det förstår han inte. Don Quijote blir kär i Dulcinea som egentligen heter Aldonza. Precis innan han ska dö, Förstår Quijote att han har varit förvirrad och skyller på riddarromanerna han har läst.
 • Det förlorade paradiset - John Milton

  Det förlorade paradiset handlar om Eva & Adam men också om Satan. Satan var en gång i tiden en ängel men som bestämde sig för att göra uppror mot Gud med sina följare. Satan blev då nerskickad till helvetet och orsakade Syndafallet som gjorde att Eva & Adam blev utvisade från Paradiset.