Böcker

ANNIE

By Annie R
 • 1800 BCE

  Gilgamesh

  Gilgamesh
  Författare: Okänt
  Texttyp: Epos (stort samlat verk)
  Handling: Gilgamesh och Enkidu är ute på äventyr när gudinnan Ishtar blir kär i Gilgamesh. När Ishtar inte får sina känslor besvarade dödar hon Enkidu. Gilgamesh söker upp syndaflods-överlevaren Utnapishtim och i samtal med honom förstår han att han också kommer att dö en dag, men att han inte vet när.
  Tidstypiska drag: Namnen (Gilgamesh, Enkidu m.m), gudinna förekommer, texttyp mycket vanlig på antiken.
 • Period: 800 BCE to 500

  ANTIKEN

  Tidstypiska drag:
  - berättelserna skrevs på vers (dikt), epos
  - muntlig berättartradition, man läste inte utan lyssnade på
  berättelser.
  - mycket grekisk mytologi GENRER: fabler, drama
 • 700 BCE

  Iliaden

  Iliaden
  Författare: Homeros
  Texttyp: Epos
  Handling: En konflikt mellan gudarna leder till att det blir krig mellan trojanerna och grekerna. Länge är kriget oavgjort tills Odysseus kommer på en plan. Grekerna låtsas att de har gett upp och bygger en enorm trähäst som offergåva till trojanerna. De intet ont anandes trojanerna tar emot gåvan. På natten kryper de grekiska soldaterna, som gömt sig inuti trähästen, ut och tar över Troja.
  Tidstypiska drag: grekiska gudar, typ av text vanlig på antiken.
 • 700 BCE

  Odysséen

  Odysséen
  Författare: Homeros
  Texttyp: Epos
  Handling: Odyssén handlar om Odysseus som ska ta sig hem efter det trojanska kriget. Under resan träffar han på problem som:
  - Cyklopen
  - Poseidon (cyklopens pappa, havsguden)
  - häxan Kirke
  Det slutar med att Odysseus kommer hem till Itaka som enda överlevande och återförenas med sin fru Penelope.
  Tidstypiska drag: Texttypen vanlig för antiken, innehåller mycket grekisk mytologi och även mytologiska varelser som Cyklopen.
 • 500 BCE

  Aisopos fabler

  Aisopos fabler
  Fabler är små korta berättelser med djur i huvudrollerna. Djuren i fablerna beter sig så som vi människor gör, t.ex så talar de. Fabler brukar oftast ha mycket tydliga budskap som är lätta att tolka. Aisopos var en man på antiken som skrev många olika fabler och än idag är det många som läser hans små berättelser.
  Tidstypiska drag: fabler härstammar från antiken.
 • 442 BCE

  Antigone

  Antigone
  Förf: Sofokles
  Texttyp: Drama
  Handling: Antigones bröder har dödat varandra och hennes morbror, Kreon, blir kung. Kreon anser att en av bröderna har gjort fel och bestraffar honom genom att ej begrava honom. Det är något Antigone inte gillar och anordnar en begravning i smyg. Kreon blir rasande och ger henne döden som straff. Innan straffet utförs hinner Antigone begå självmord. Det slutar med att gudarna bestämmer att Kreon får leva ett långt, plågsamt liv då han förstår vilka fel han gjort.
 • 431 BCE

  Medea

  Medea
  Författare: Euripides
  Texttyp: Drama
  Handling: Jason är ute på ett omöjligt uppdrag han fått av kungen. Han träffar Medea, en trollkunnig kvinna som hjälper honom att utföra sitt uppdrag. De gifter sig och får två söner ihop. Jason sviker sedan Medea genom att gifta sig med en annan kvinna. Medea blir mycket arg och som hämnd, giftmördar hon Jasons nya kvinna och mördar deras söner. Hon flyr landet och Jason dör i en olycka.
  Tidstypiska drag: Att det är ett drama, innehåller grekisk mytologi.
 • 427 BCE

  Kung Oidipus - Sofokles

  Kung Oidipus - Sofokles
  Texttyp: Drama
  Handling: Kungaparet i Thebe överger deras son Oidipus efter de fått höra i en spådom att han ska döda sin far och gifta sig med sin mor. Oidipus växer upp hos en annan familj men flyr till Thebe när han blivit äldre då han fått höra spådomen (han vet ej om adoptionen). På väg dit hamnar han i bråk med en man han dödar, som senare visar sig vara sin far. Han blir ny kung i Thebe och gifter sig med drottningen, som sen visar sig vara hans mor. Han har omedvetet uppfyllt profetian.
 • Period: 500 to 1400

  MEDELTIDEN

  Samhälle:
  - Kungen styr
  - Adeln är en rik och framstående samhällsklass
  - Religionen är väldigt viktig, i Europa är majoriteten katoliker och lyder påven
  - De fyra stånden: Adel, präster, borgare (handelsmän) och bönder
  Alla människor måste leva sitt liv på rätt sätt utifrån det stånd man hör till. Plikten är det allra viktigaste!
 • 1100

  Tristan & Isolde

  Tristan & Isolde
  Författare: Okänt
  Texttyp: Epos
  Handling: Kungen vill gifta sig med Isolde. Tristan är kungens tjänare som har i uppdrag att ge Isolde en trolldryck som ska göra henne kär i kungen. Men Tristan och Isolde råkar dricka drycken på väg till kungen vilket gör att de blir kära i varandra istället. De försöker att vara tillsammans, men allt slutar med att de båda dör.
  Tidstypiska drag (budskapet): Man ska alltid följa sina plikter, plikterna går före allt annat, annars så kan man riskera att dö!
 • 1320

  Den gudomliga komedin

  Den gudomliga komedin
  Författare: Dante Alighieri
  Texttyp: Epos (dock skrivet i en bok)
  Handling: Dante själv är huvudperson. Han reser tillsammans med poeten Vergilius (som levde under antiken) genom helvetet, skärselden och paradiset. Helvetesskildringen är mest känd. Dante beskriver att helvetet är uppdelat i nio stycken olika nivåer, där de värsta syndarna befinner sig längst ner.
  Tidstypiska drag: Religionen var mycket viktig.
 • Period: 1400 to

  RENÄSSANSEN

  "pånyttfödelse" --> klassicism (konsten)
  Antikens ideal blev stora igen, som antikens konst, litteratur och filosofi.
  Men samtidigt: ny vetenskap och nya samhällsstrukturer.
  - Columbus upptäcker Amerika år 1492
  - Gutenberg uppfann tryckpressen år 1450
 • Romeo & Julia - William Shakespeare

  Romeo & Julia - William Shakespeare
  Texttyp: Drama
  Handling: Två släkter ligger i bråk med varandra. Romeo och Julia kommer från varsin släkt. På en bal blir de kära vid första ögonkastet och gifter sig i hemlighet. Efter att en incident skett blir Romeo utvisad från staden och skiljs från Julia. Julia gör då upp en plan för att åter få träffa Romeo. Planen går ut på att hon ska dricka en dryck som gör henne skendöd. Romeo tror hon är död på riktigt och begår självmord. Julia vaknar, ser Romeo död och tar död på sig själv med.
 • Don Quijote

  Don Quijote
  Förf. Miguel Cervantes
  Texttyp: Riddarsaga/roman
  Handling: Alonson läser för mycket riddaromaner vilket ger honom en förvrängd världsbild. Han tror han är en hjälte som ska ställa allt till rätta i världen. Till sin hjälp har en en bonde vid namn Sancho Panza. Utan honom hade aldrig Quijote överlevt, något han ej förstår. På sin dödsbädd inser han tillslut att han varit förvirrad och skyller på det han läst.
  Tidstyp. Quijote tror sig vara en stor hjälte, alltså en typ av hjältesaga (antiken)
 • Det förlorade paradiset

  Det förlorade paradiset
  Förf. John Milton
  Texttyp: Epos
  Handling: Det förlorade paradiset handlar om Eva och Adam, men också om Satan. Satan var en gång i tiden en ängel men som bestämde sig för att tillsammans med sina följare göra uppror mot Gud. Satan blev då nerskickad till helvetet och orsakade p.g.a sin hämndlystnad syndafallet, vilket ledde till att Eva och Adam blev utvisade från paradiset.
  Tidstypiska drag: Epos, skapelse myt (baseras på bibeln) (antiken)
  Ond huvudperson, egna tankar kring skapelsen (nytt)