Litteratur

Rakels litterära tidslinje

 • 1800 BCE

  Gilgamesheposet

  Gilgamesheposet
  Gilgamesheposets har en okänd författare och handlar om Gilgamesh som under ett äventyr inser att han också kommer att dö en dag och precis som alla andra kommer han inte kunna förutspå det. Tidstypiska drag i den här berättelsen är att den är skriven i epos alltså är det en berättelse på vers, vilket gjorde den lättare att kommas ihåg förr då man inte skrev ner texter. Även att när man hittade den så var den nedskriven på trasiga krukor med texten skriven på sumeriska.
 • Period: 800 BCE to 500

  Antiken

  Tidstypiska drag:
  - Berättelserna skrevs på vers (dikt), epos.
  - Muntlig berättartradition, man läste inte utan lyssnade på berättelser.
  - grekisk mytologi.
  Genrer: fabler, drama.
 • 700 BCE

  Odysséen

  Odysséen
  Odysséen eposets författare vet man inte vem det är men man brukar ange Homeros. Odysséen handlar om Odysseus som är ute på äventyr och träffar på många problem som att han träffar en cyklop, Poseidon ( cyklopens pappa, havsgud) och häxan Kirke. Det slutar med att Odysseus kommer hem till Itaka som enda överlevare och återförenas med sin fru Penelope. Det tidstypiska med denna berättelsen är att det är grekiska gudar och mytologi med, det finns en hjälte som är idealperson och det är ett epos.
 • 700 BCE

  Iliaden

  Iliaden
  Man vet inte vem som är författare till Iliaden men man anger Homeros. Eposet Iliaden handlar om att efter en konflikt mellan gudarna så startar ett stort krig mellan trojaner och greker. Det var oavgjort tills Odysseus kom på en plan. Grekerna låtsades att de hade gett upp och gav som offergåva en stor trähäst. Trojanerna tog in den i staden och under natten kröp grekerna ut och tog över staden. Grekiska gudar och mytologi, en hjälte är idealperson och att det är ett epos är tidtypiska drag.
 • 500 BCE

  Aisopos fabler

  Aisopos fabler
  Man tror att det var en frigiven slav som hette Aisopos som skrev de fabler som är döpta efter honom. Fabler är en saga och det är en berättelse där djur representerar människor och dess egenskaper och är huvudpersoner. Tex. lejonet är modigt men inte så smart och räven är listig. Om människor är med i fabeln så framställs den jämlika och inte bättre än djuren i sagan. Fabler slutar med ett moraliskt och tankeväckande budskap. Den här berättelsetypen är tidtypisk för att den började användas då.
 • 442 BCE

  Antigone

  Antigone
  Det grekiska dramat Antigone är en tragedi skrivet av Sofokles. Efter att Antigones bröder dödat varandra bestämmer den nya kungen, Kreon, att det bara är den ena broderns fel. Han ger då den ena brodern en begravning medan den andra får ligga kvar på stridsfältet. Antigone tycker att det är fel och begraver sin bror. Kreon blir arg och dömer Antigone till döden. Det slutar med att alla runt Kreon begår självmord. Gudarna bestämmer att han inte får dö och måste leva med att allt var hans fel.
 • 431 BCE

  Medea

  Medea
  Den grekiska tragedin Medea är skriven av Euripides. Efter att Medea hjälpt Jason med ett uppdrag återvänder de till Grekland och gifter sig. Jason går bakom Medeas rygg och gifter sig med prinsessan i staden och Medea blir rasande. Som hämnd dödar hon de två sönerna som de har tillsammans. Hon dödar sedan också prinsessan genom att skicka en förgiftad slöja till henne. Allting för att skada Jason för sitt förräderi. Tidstypiska drag är att det är ett drama och att tex. Medea är trollkunnig.
 • 427 BCE

  Kung Oidipus

  Kung Oidipus
  Det grekiska dramat Kung Oidipus är en tragedi skriven av Sofokles. Oidipus var gift med den förra kungens fru och ville veta vem som egentligen dödat den förra kungen. För länge sedan hade Oidipus hamnat i slagsmål med en okänd man och dödat honom. Oidipus inser då att han har dödat sin egen far och gift sig med sin mor. Oidipus blir förtvivlad och sticker ut sina ögon och säger: "Varför se när man inte inser hur det är". Tidigare i livet hade han fått en spådom om att just det här skulle ske.
 • Period: 600 to 1400

  Medeltiden

  • Kungen styr.
  • Adeln är en rik och framstående samhällsklass.
  • Religionen är väldigt viktig, i Europa är majoriteten katoliker och lyder under påven.
  • Fyra stånd: Adel, Präster, Borgare och Bönder.
  • Alla människor måste leva sitt liv på rätt sätt utifrån sitt stånd. Plikten är viktigast! Under medeltiden återkommer frågor kring gud, himmel och helvete men även texter om kärlekens glädje och svårigheter mellan människor skrevs.
 • 1100

  Tristan och Isolde

  Tristan och Isolde
  Den gamla hjältesagan från medeltiden, Tristan och Isolde har en okänd författare. Kungen vill gifta sig med Isolde. Tristan är kungens tjänare och får i uppdrag att ge Isolde en trolldryck som ska göra henne kär i kungen. Men Tristan och Isolde råkar dricka trolldrycken och blir kära i varandra. De försöker vara tillsammans men det slutar med att båda dör. Budskapet: Följ dina plikter annars dör du är tidstypiskt för att det var väldigt viktigt att följa sina plikter på medeltiden.
 • 1320

  Den gudomliga komedin

  Den gudomliga komedin
  Den gudomliga komedin är ett epos skrivet av Dante Alighieri. Det handlar om Dante själv som reser genom helvetet, skärselden och himlen. Helvetesskildringen är mest känd och där beskriver Dante att helvetet är uppdelat i 9 nivåer. Där befinner sig de värsta synderna längst ner. Den är tidstypisk för det är ett epos och det har mycket med kristendomen och religion och dess värderingar. Religion var väldigt viktigt på medeltiden.
 • Period: 1400 to

  Renässansen

  Renässansen betyder nystart, pånyttfödelse. Den kallas ibland klassicismen p.g.a. dess konst. Antikens ideal blev stora igen, som antikens konst, litteratur och filosofi. Men samtidigt: ny vetenskap och nya samhällsstrukturer.
  * Columbus upptäcker Amerika 1492.
  * Gutenberg uppfann tryckpressen 1450.
 • Romeo och Julia

  Romeo och Julia
  Romeo och Julia är en pjäs skriven av Shakespeare.Romeo och Julia tillhör två olika släkter och blir kära i varandra.Romeo blir utvisad från staden och Julia låtsas vara död för att försöka återförenas med Romeo.Romeo ser det och tror att hon är död på riktigt. Då tar han livet av sig.När Julia vaknar ser hon att Romeo är död och begår självmord. Efter det bråkar inte släkterna längre utan blir sams.Det är tidstypiskt för det är ett drama (tragedi) men samtidigt kommer något positivt ut av det.
 • Hamlet

  Hamlet
  Hamlet är en pjäs skriven av Shakespeare.Hamlets far har dött och när sedan faderns spöke kommer tillbaka får han veta att det var den nye kungen som dödat kungen. Hamlet låtsas då vara galen för att kunna hämnas på sin farbror. Han råkar bla. döda Polonius vars dotter, Ofelia, han är kär i. Ofelia blir då galen och dör genom att hon drunknar. Kungen försöker döda Hamlet med hjälp av Ofelias bror i en fäktningsmatch. Men det slutar med att Ofelias bror, drottningen, kungen och Hamlet dör.
 • Don Quijote

  Don Quijote
  Don Quijote är en hjältesaga (roman) skriven av Cervantes.Den handlar om Don Quijote som läser riddarsagor och börjar tro att han är en riddare och hans uppdrag är att ställa världen till rätta.Han reser runt tillsammans med en bonde, Sancho Panza, han räddar Don Quijotes liv med det förstår inte Don Quijote.Innan sin död inser han att han har inbillat sig allting och han skyller på alla riddarsagor han har läst. Tidstypiskt är att han låtsas vara hjälte (ideal på antiken) men allt var påhittat.
 • Det förlorade paradiset

  Det förlorade paradiset
  Det förlorade paradiset är ett hjälteepos skrivet av John Milton. Satan var en ängel ända tills han gjorde uppror mot gud. Då blev Satan nerskickad till helvetet. Det var sedan han som orsakade syndafallet som skickade ut Adam och Eva ur Paradiset. Det är tidstypiskt för det är ett epos, precis som på antiken, men huvudpersonen är ingen god person utan en ond. Det är en ändring som var nytt. Det har också biblisk mytologi men John Milton har även lagt in egna tolkningar och tankar.