Tom and jerry

Maria

 • 1800 BCE

  Gilgamesh

  Gilgamesh
  Gilgamesh och Enkidu är vänner och ska på äventyr tillsammans. En gudinna vid namn Ishtar blir förälskad i Gilgamesh men hon får nej. Hon smittar hans vän med en dödlig sjukdom för att hämnas på honom. Gilgamesh vet att han också kommer dö en dag och blir därmed orolig och söker upp Utnapishtim som har lyckats med att överleva en syndaflod helt ensam. Under snacket med Utnapishtm inser Gilgamesh att han också kommer att dö men att han aldrig kan veta i förväg när.
 • Period: 800 BCE to 500

  Antiken

  Tidstypiska drag:
  - berättelserna skrevs på vers (dikt), epos
  - muntlig berättartradition, man läste inte utan lyssnade på berättelser
  - grekisk mytologi GENRER: fabler, drama
 • 700 BCE

  Iliaden

  Iliaden
  Prins Paris ska avgöra en strid bland tre gudinnor om vem som är vackrast. Paris väljer Afrodite p.g.a. hon har mutat prinsen med att prinsen ska få Helena, världens vackraste kvinna. Det visar sig att Helena redan är gift med kungen i Sparta, men det bryr sig inte Paris om. Därefter reser han till Sparta och hämtar Helena. Detta är orsaken till kriget mellan Sparta och Troja.
 • 700 BCE

  Odysséen

  Odysséen
  Odysséen handlar om Odysseus som ska ta sig hem efter det trojanska kriget. Under resan träffar han på problem som:
  - cyklopen
  - poseidon ( cyklopens pappa, havsguden )
  - häxan Kirke
  Det slutar med att Odysseus kommer hem till Itaka som enda överlevande och återförenas med sin fru Penelope.
 • 500 BCE

  Aisopos fabler

  Aisopos fabler
  Det sägs att Aisopos var en frigiven slav som levde på den grekiska ön Samos. Han hade en "elak tunga", och pga det avrättades han. De berättelser man tror han skrev kallas fabler. En fabel är en typ av saga med djur som huvudpersoner. Djuren representerar mänskliga egenskaper. Även människor kan finnas med i fabler men framställs inte bättre än djur. En fabel slutar med ett moraliskt budskap och något väckande som "den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket".
 • 442 BCE

  Antigone

  Antigone
  Efter att Antigones bröder har dödat varandra, tar Kreon, morbrodern över tronen. Kungen belönar ena brodern och bestraffar den som han ansåg gjorde fel. Därför begraver han ena brodern och låter den andres kvarlevor ätas upp av djur. Antigone vill begrava sin andra broder men gör det i smyg. När Kreon märker detta blir han arg och dödar honom. Antigone hinner begå självmord innan straffet utförs. Alla runt om Kreon dör och Gudarna avgör att han får leva plågsamt
  liv istället för att dö.
 • 431 BCE

  Medea

  Medea
  Jason går bakom ryggen på Medea för att gifta sig med prinsessan i staden. Medea hämnas och dödar sina 2 söner.
  Senare dödar hon prinsessan genom att skicka en förgiftad slöja till henne. Därefter flyr hon från landet och sen dör Jason i en olycka.
 • 400 BCE

  Kung Oidipus

  Kung Oidipus
  Oidipus är kung i staden Thebe och är känd för sin intelligens och kunskap. Men något är fel med honom och hans liv, och det vet publiken. Oidipus är gift med en förre kungens fru, men det är oklart hur kungen dog, så Oidipus försöker reda ut det. Hans fru Iokaste försöker hindra honom utan att lyckas.
 • 66

  Romeo och Julia

  Två släkter ligger i bråk, Romeo är från den ena och Julia ifrån den andra. De blir kära direkt när de ser varandra och gifter sig i hemlighet. Efter en incident blir Romeo utvisad från staden och skiljs från Julia. Julia kommer på en plan att återförenas med Romeo och dricker därför ett gift så att hon verkar död. Romeo trodde att hon var död på riktigt och tog livet av sig själv, när Julia vaknar ser hon Romeo död tar även hon livet av sig. Efter allt så slutar släkterna bråka och sluter fred.
 • Period: 500 to 1400

  Medeltiden

  • Kungen styr
  • Adeln är en rik och framstående samhällsklass
  • Religon är väldigt viktig, i europa är majoriteten katoliker och lyder under påven
  • Fyra ståenden
 • 1100

  Tristan och Isolde

  Tristan och Isolde
  Isolde och Tristan är kära men kungen vill gifta sig med Isolde. Tristan är kungens tjänare som har i uppdrag att ge Isolde en trolldryck som ska göra henne kär i kungen. Men Tristan och Isolde råkar dricka trolldrycken som gör att de blir kära i varandra istället. De försöker att vara tillsammans men allt slutar med att de båda dör. Budskapet: Följ dina plikter annars dör du.
  Tidtypiskt budskap eftersom det var väldigt viktigt på medeltiden att följa sin plikt.
 • 1320

  Den gudomliga komedin, Dante

  Den gudomliga komedin, Dante
  Dante själv är huvudperson. Han reser tillsammans med poeten Vergilius ( som levde på antiken ) genom helvetet, skärsedeln och paradiset. Helvetesskildringen är mest känd. Dante beskriver att helvetet är uppdelat i 9 nivåer, där de värsta syndarna befinner sig längst ner.
 • Period: 1400 to

  Renässansen

  "pånyttfödelse" -----> klassicism ( konsten )
  Antikens ideal blev stora igen, som antikens konst, litteratur och filosofi. Men samtidigt: ny vetenskap och nya samhällsstrukturer.
  • Columbus upptäcker Amerika 1492
  • Gutenberg uppfann tryckpressen 1450