Medeltidenfokus

SzymonTidslinje klass 8

 • 1800 BCE

  Gilgamesheposet

  Gilgamesheposet
  Gilgamesheposet är antagligen den första novellen. Den är från 1800 f.kr.och författaren är okänd. Gilgamesheposet handalr om Gilgamesh som vlir en strid vän med Ekidu som han beger sig ut på äventyr tillsammans. Gudinnan Ishtan blir förälskad i Gilgamesh men han är inte kär i henne.Hon hämnas genom att smitta hans vän. Gilgamesh blir orolig för att även han kommer dö en dag och söker upp Utnapishtin. Under samtalet med Utnapishtin förstår Gilgamesh att även han, hjälten Gilgamesh kommer att dö.
 • Period: 800 BCE to 500

  Antiken

  Antiken var ett tid då berättelserna skrevs i vers (epos). Det var muntlig berättar tradition och man läste inte utan lyssnade på berättelser. Grekisk mytologi var väldigt känd då. Tidstypiska genrer var fabler och drama.
 • 700 BCE

  Odysséen

  Odysséen
  Odysseen är en novell från 700 f.kr som är skriven av homeros. Odysseen handlar om att odysseus ska ta sig hem efter der Trojanska kriget. Under resan träffar han på problem som t.ex Cyklopen Posseidon,häxan Kirke. Der slutar med att Odysseus är den enda som överlever. Han kommer hem till Itaka och återförenas med sin fru Penelope.
 • 700 BCE

  Iliaden

  Iliaden
  När Paris får i uppdrag att avgöra en konflikt mellan gudarna mutar Antigone honom att ta hennes parti. Mutan är den vackra Helenas kärlek. Paris går med på det och vill hämta Helena.Men Helena är redan gift och när hon rymmer med Paris uppstår konflikten mellan trojaner och greker.Länge är kriget oavgjort tills Odysseeus kommer på en plan.Grekerna låtsas att de har gett upp och bygger en trähäst som offergåva till trojanerna.På natten kryper de grekiska soldaterna ut och tar över Troja.
 • 500 BCE

  Aisopos fabler

  Aisopos fabler
  Aisopos var en frigiven slav som levde på Samos i Grekland. Han blev avrättat för att han hade en ''elak tunga''. De berättelserna som man tror att han skrev kallas fabler. En fabel är en typ av saga,en berättelse med djur som huvudpersoner.Djuren får representera olika mänskliga egenskaper. Till exempel är schakalen slug, lejonet starkt men inte så smart och räven listig.En fabel slutar med ett moraliskt budskap och något tankeväckande som ''Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket''
 • 427 BCE

  Kung Oidipus

  Kung Oidipus
  Oidipus föddes i en kungafamilj och har övergivits av sina föräldrar efter de har fått veta i en spådom att Odipus kommer mörda sin far och gifta sig med sin mor.Odipus blir adopterad av en annan kunga familj och sen får veta spådomen.Han går ut från huset och möter en man på en T korsning som han hamnar i bråk med och sen dödar.Sen gifter han sig med Thebes drottning.Då uppfattar han att han dödade sin far och gifte sig med sin mor. Hans mamma begår självmord medans Oidipus sticker ut sina ögon
 • Period: 500 to 1400

  Medeltiden

  Medeltiden var en tid då plikter var väldigt viktiga.Kungen styrde och Adeln var exakt efter kungen. Adeln kan också heta länsherrar eller feodalherrar. På medeltiden fanns det Feodalism där Adeln var viktigast sen präster, Borgare och bönder var längst ner. Alla människor hade som regel att leda sin plikt och leva på rätt sätt utifrån sitt stånd. Adeln var rika och hade det största erkännandet hos kungen. Religionen var också viktigt och i Europa var majoriteten Katoliker som lydde under påven.
 • 1100

  Tristan och Isolde:epos

  Tristan och Isolde:epos
  Kungen vill gifta sig med Isolde. Tristan är kungens tjänare som har i uppdrag att ge Isolde en trolldryck som ska göra henne kär i kungen.Men Tristan och Isolde råkar dricka trolldrycken som gör att de blir kära i varandra istället. De försätter att vara tillsammans och rymmer ,lever lyckligt ,gifter sig med varandra, fortsätter att älska, börjar tvivla och allt slutar med att de båda dör. Budskapet är att man ska följa sina plikter.
 • 1320

  Den gudomliga Komedin Dante Alighieri

  Den gudomliga Komedin Dante Alighieri
  En av världen mest kända verk skriven av italienaren Dante Aligheri
  handlar om Själva Dante som 35 år gammal,planlöst går i en skog tills en gammal romersk poet Vergilius kommer.Vergilius tog Dante på en färd som leder dem till helvettet,skärselden och paradiset.Skärselden är den platsen människor rensas innan de kommer till paradiset det finns 9 nivåer,där det lägsta är för personer som inte gjorde så dåliga saker och på det lägsta nivån finns människor som begick de värsta brott och förrädare
 • Period: 1400 to

  Renässansen

  "pånyttfödelse" Klassicism (inom konsten). Antikens ideal blev stora igen,som antikens konst, litteratur och filosofi. Men samtidigt:ny vetenskap och nya samhällsstrukturer.
  * Columbus upptäckte Amerika 1492
  * Gutenberg uppfann tryckpressen 1450
  William Shakespeare var känd på den tiden. Mest för sina dramer, framför allt Hamlet och Romeo och Julia. Han skrev även dikter. Shakespeare återupplivade teatern och gjorde den folklig, alla människor hade råd att gå och se Shakespeares pjäser
 • Romeo & Julia

  Romeo & Julia
 • Don Quijote

  Don Quijote
  En fattig adelsman som heter Alonso läser för mycket riddarromaner får honom att se världen på ett konstigt sätt. Han tror att han är en hjälte som ska rädda världen. Han får hjälp av en tjock liten bonde Sancho Panza. Utan Sancho skulle Don Quijote inte ens överleva men han fattar inte det. Don Quijote blir kär i Dulcinea. Ingen vill ha Dulcinea men för Don Quijote är Dulcinea drömmen. Innan Don Quijote dör uppfattar han att han såg inte skyllnaden mellan riddarromaner och riktiga världen.