Världsutställningen i hanno

Robotar genom tiderna.

 • Feb 3, 1300

  Boken om mekaniska apparater.

  Boken om mekaniska apparater.
  På 1300-talet hade författaren Al-Jazari skrivit en bok som heter ‘’Boken som ger kunskap om sinnrika mekaniska apparater’’. I boken finns det bland annat illustrationer som föreställer en kvinnlig robot som kan fylla och tömma en tvättbalja.
  Samma århundrade arbetar Al-Jazari med att tillverka enklare robotar som kan härma människors och djurs beteende.
 • Feb 1, 1495

  Tanken om robotar.

  Tanken om robotar.
  På 1495-talet ritade Leonardo da Vinci en mekanisk som kunde röra sina armar. Skissen som Leonardo gjorde anses vara den första som föreställer en humanoid.
  Roboten som liknade en riddare kunde stå och sitta ner.
 • Roboten som kunde göra allt.

  Roboten som kunde göra allt.
  1738 konstruerar den franske uppfinnaren Jacques de Vaucanson en mekanisk anka bestående av över ett tusen rörliga delar. Ankan kan kvacka, flaxa med vingarn och låtsas äta och dricka. Han hade också konstrurerat en mekanisk flöjtspelare och en tamburinspelande automat.
  1741 belv Jacques de Vaucanson en inspektör vid sidenväverierna i Lyon och uppfann då bl.a. en mekanisk vävstol som blev förebild för Jacquards konstruktion.
 • Första roboten/maskinen.

  Första roboten/maskinen.
  Spinning Jenny var en spinnmaskin som uppfanns av James Hargreaves.
 • Första robotarna

  Första robotarna
  1774 visar uppfinnarbröderna Pierre och Henri-Louis Jacquet. Droz en maskin som föreställer en liten pojke och som kan skriva. Bröderna konstruerar också en kvinnlig robot som kan spela piano och vars bröstkorg hävs och ögon rör sig.
 • Robotforskningen mot industrialis men.

  På 1800-talet inriktades robotforskningen mot industrialis men.
  År 1805 hade Joseph Jacquard tillverkat en mekanisk hålkortstyrd vävmaskin som kunde massproducera tyg. När vävstolen patenterades 1805 möttes den av ett hårt motstånd från väveriarbetarna, men redan 1812 fanns 11 000 vävstolar u bruk i Frankrike där vävstolen uppfanns. Samma år hade Henri Maillarden konstruerat en vattendriven automat i människoformat. Den kunde rita sju olika bilder och skriva vers.
 • Analysmaskinen

  Analysmaskinen
  Samma århundrade började den brittiska matematikern och uppfinnaren Charles Babbage arbeta med sin analysmaskin som heter ‘’the Analytikal Engine’’. En maskin med minneskapacitiet på tusen tal med 50 decimaler. Maskinen som är en av de första datorerna, och den drivs med hjälp av ånga.
 • Tupp på tornet i Strasbourg,

  Tupp på tornet i Strasbourg,
  Sätts en mekanisk tupp upp på tornet till katedralen i Strasbourg. En tupp som kan flaxa med vingarna och gala när klockan slår tolv.
 • Robotar som drivs av elektrisk motorer

  Robotar som drivs av elektrisk motorer
  1941-talet hade Westinghouse Electric Corp skapat två robotar som drivs av elektrisk motorer. Den ena roboten hette Elektra och är människoliknande. Roboten Elektra kunde dansa, räkna till tio och röka. Den andra roboten hette Sparko och föreställer en hund. Hunden kunde stå på bakbenen och skälla.
 • Robotlagar

  Robotlagar
  År 1942 hade författaren Isaac Asimov skrivit i boken Runaround där han definer sina världberömda robotlagar:
  1. En robot får inte skada en människa, eller genom att inte ingripa tillåta att en människa kommer till skada.
  2. En robot måste lyda de kommandon en människa ger den så länge inte dessa kommandon strider mot Första lagen.
  3. En robot måste skydda sig själv så länge det skyddet inte strider mot Första eller Andra lagen.
 • Första industri roboten

  Första industri roboten
  År 1957 designar in rövaren George Devol den första industri roboten och två år senare grundades Unimation Inc, världens första robotföretag.
 • Världens första Chatbot.

  Världens första Chatbot.
  På 1966-talet hade den tyska-amerikanska datavetenskapsmannen Joseph Weizembaum skapar världens första chatbot ‘’Eliza’’. Genom att returnera fraser den fångat upp samt utnyttja samtalklichéer ger Eliza intryck av att föra en inskitsfull dialog.
  Eliza var ett datorprogram och ett tidigt exempel på primitiv naturligt språk. Eliza drivs av bearbetning användarnas svar på manus.
  Ett år efter hade den första industri roboten installerats i en svensk fabrik, som var ägd av Gränges Weda.
 • Roboten Eliza.

  Roboten Eliza.
  På 1966-talet hade den tyska-amerikanska datavetenskapsmannen Joseph Weizembaum skapar världens första chatbot ‘’Eliza’’. Genom att returnera fraser den fångat upp samt utnyttja samtalklichéer ger Eliza intryck av att föra en inskitsfull dialog.
  Eliza var ett datorprogram och ett tidigt exempel på primitiv naturligt språk. Eliza drivs av bearbetning användarnas svar på manus.
  Ett år efter hade den första industri roboten installerats i en svensk fabrik, som var ägd av Gränges Weda.
 • Första rörliga roboten som kan ''se''.

  Första rörliga roboten som kan ''se''.
  Två år efter testades roboten Shakey i Kalifornien som ligger i USA. Den är utrustad av kameror, sökare och sensorer som hjälpte den att gå mellan olika rum. Shakey är den fösta rörliga roboten som kan ‘’se’’.
 • Första fullstora humanoid i Japan

  Första fullstora humanoid i Japan
  År 1973 byggdes världens första fullstora humanoid i Japan. Den hette Wabot 1 och den kunde bl.a. gå på två ben, lifta förmål, ta emot röstkommanden, mäta avstånd och konversera på japanska.
  Tio år efter byggdes en till mobil robot som sedan utvecklas med ljudsensorer, kameror, laser, motorer osv. Roboten hette Flakey.
 • Första tekniska leksaken (Tamagochi)

  Första tekniska leksaken (Tamagochi)
  1995 är Tamagochis ett faktum. De är små elektroniska leksaker av plast med en LCD-display och är hur populära som helst. De fungerar som ett slags husdjur som behöver omvårdnad för att växa och må bra. Om man missköter dim Tamagochi kan den dö.
 • Microrovern Sojouner

  Microrovern Sojouner
  1996 landar USA den cirka 11 kilo tunga microrovern Sojouner på en annan planet. Den sexhjuliga farkosten samlar in prover, fotografer miljön och sänder bilderna till jorden.
 • Robotleksaken Furby

  Robotleksaken Furby
  År 1998 lanseras en ny leksak som heter Furby. Den pälsklädda roboten som kan prata, rapa och snarka blir en succé bland barnen. Furby pratade bara sitt eget språk och språket heter furbish.
 • Första robotdammsugaren.

  Första robotdammsugaren.
  De flesta robotdammsugare har formen av en låg cylinder för att kunna gå in under möbler. En robotdammsugare eller dammsugarrobot är en självgående, uppladdningsbar dammsugare. De flesta robotdammsugare har formen av en låg cylinder för att kunna gå in under möbler. Den egentliga sugeffekten är relativt låg jämfört med konventionella dammsugare, vilket brukar kompenseras genom ett system av borstar.